عباس آخوندی در مقاله ای در مهرنامه با عنوان «ضرورت بازنگری در پارادایم سپهر سیاسی ایران» به بررسی اندیشه شهروندی به مثابه هدف و راهبرد پرداخته است.
وی معتقد است: اندیشه شهروندی خلاق و مشارکت جو به مثابه هدف و راهبرد می تواند در راستای تحولات تاریخی شکل-گیری ایران جدید، راهبردی برای خروج از انفعال سیاسی حاکم بر جامعه ما در مقطع زمانی حاضر باشد. ناکارآمدی سیاسی، کاهش سرمایه اجتماعی ملی، گسترش شکاف اجتماعی، ناکارآمدی مدیریت اقتصادی ملی، گسترش ناهنجاری های فرهنگی و سقوط اخلاقی موضوعاتی هستند که این روزها در اکثر محافل سیاسی با گرایش های مختلف مورد اجماع عمومی است. حتی کسانی که روزگارانی در دفاع از دولت فعلی گریبان چاک می کردند، امروز یارای دفاع از آن را ندارند و در گوشه و کنار از نابسامانی های موجود که وضعیتی غیر قابل دفاع را برای آنان فراهم آورده است، شکوِه دارند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نقد مواضع حکومت گران و سایر فعالان سیاسی نقل محافل خانوادگی و اجتماعی است و بخش وسیعی از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی ایرانیان را شکل می دهد، افزوده است: درون مایه غالب این گفتگوها، انسداد سیاسی و سردرگمی گسترده ای است که به شکل انفعال سنگین نیروهای اجتماعی اعم از نخبگان درون حاکمیت و بیرون آن و مردمان عادی در زندگی روزمره شان قابل مشاهده است. بازتاب این وضعیت را در صورت بندی مواضع منتقدان در صحنه سیاسی ایران می توان دید.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران پس از ارائه ویژگیهای حقوق شهروندی و سرمایههای اجتماعی از چرخه های باطل و سترون در جامعه ایران یادکرده و برای شکستن این چرخه پیشنهاد داده است که آموزه های تحولات اخیر اجتماعی ناظر بر این حقیقتند که جامعه ی ایران نیاز به یک تغییر پارادایم بنیادین در زیربناهای فکری خود جهت عبور از جمع گرایی به فردگرایی مثبت مبتنی بر حقوق غیر قابل انکار شهروندی است.
او که معتقد است «ایران نیاز به یک تغییر پارادایم از حکومت به حکمروایی دارد»، ادامه داده است: این وضعیت سترون و ناکارآمد موجود ساختار اجتماعی و این چرخه باطل رابطه قدرت و جامعه در ایران از مسیر حرکت اجتماعی مبتنی بر آگاهی، هویت فردی و حفظ حقوق شهروندان شکسته خواهد شد. حرکت شهروندی به دور از آرمان گرایی های بی مورد و مبتنی بر واقعیت های اجتماعی است. این حرکت از افراط گرایی و خشونت طلبی به دور و مبتنی بر راه های اصلاحی و اهداف مرحله-بندی شده و واقعی است.
در پایان این یادداشت میخوانیم: حرکت شهروندی مبتنی بر نگاه از پایین به قدرت است لذا فرایند محور و در جستجوی راه های تاثیرگذاری بر مسیرهای توسعه ی ملی است. هیچ وضعیتی این حرکت را نمی تواند متوقف کند چرا که حقوق شهروندی از شهروندان قابل سلب نیست مگر آنان خود به حقوق خود واقف نباشند و یا باور نداشته باشند. از همین رو است که این حرکت ظرفیت ایجاد یکپارچگی و تحرک اجتماعی را دارا است. این رویکرد شهروندان را به خلاقیت و مشارکت برای حل مشکلات اجتماعی از طریق گفت و گوی ملی دعوت می کند. متن یادداشت عباس آخوندی را در صفحه وبلاگ وی
{اینجا} بخوانید.
/29220
نظر شما