حمله هوائی اسرائیل علیه یک مرکز پژوهشی در جنوب دمشق که بیش از چهار دقیقه ادامه نیافت ، دولت سوریه را نگران کرد ولی ایران را بیشتر نگران نمود و این علت اصلی واکنش خشمگینانه ایران و وعده به انتقامجوئی می باشد.
آقای سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران که بلافاصله پس از پخش خبر حمله اسرائیل ، به دمشق سفر کرد و با پرزیدنت بشار اسد دیدار نمود در کنفرانس مطبوعاتی خود پس از این دیدار اظهار داشت :" اسرائیلی ها از این تجاوز خود پشیمان خواهند شد".
مقامات ایرانی چندین بار تأکید نمودند که هرگونه تجاوز علیه سوریه بمنزله تجاوز علیه ایران بشمارمی آید و تهران اجازه نخواهد داد نظام پرزیدنت بشار اسد سرنگون شود. بدون تردید حمله هوائی اسرائیل این سخنان را در برابر یک آزمون جدی قرار داد بخصوص که منتقدان ایران در میان اپوزیسیون سوریه این موضوع را برای اظهار تردید در این باره ، مورد بهره برداری قرار داده اند و گفته اند که ایران از رژیم سوریه در برابر ملت این کشور طرفداری می کند اما هنگامیکه مسئله درباره تجاوزات اسرائیل می باشد هیچگونه اقدامی نمی نماید.
سخنان آقای جلیلی در کنفرانس مطبوعاتی و تهدید وی به انتقامجوئی در برابر تجاوز اسرائیل با تمامی اظهارات وتهدیدهای قبلی متفاوت است واین نشان می دهد که پاسخ به این تجاوز بیش از هرزمان دیگر جدی می باشد. حال این پرسش مطرح می گردد که این پاسخ مستقیم خواهد بود یعنی بوسیله نیروهای ایرانی و یا هواپیماهای این کشور و یا موشکهایش ویا بوسیله سوریه که تاکنون بارها مورد تجاوز قرار گرفته است و یا بوسیله یک طرف سوم مانند حزب الله لبنان و یا جهاد اسلامی در غزه؟
****
ما با بعضی گفته هایی که در منطقه خلیج فارس مطرح می گردد ومی گوید که ایران بهیچ وجه با اسرائیل جنگ نکرده مخالفیم چون حزب الله لبنان که بازوی نظامی ایران بشمار می آید تاکنون به دو پیروزی بزرگ در جنگ خود با اسرائیل دست یافته است . نخست در سال 2000 هنگامیکه اسرائیل را وادار به شکست و عقب نشینی یک جانبه از جنوب لبنان وبدون توافق با مقاومت لبنان وادار نمود . دوم ایستادگی در برابر اسرائیل برای بیش از 33 روز در تابستان 2006 که در آن افسانه تانک اسرائیلی " مرکاوا" را درهم شکست.
نیز نمی توانیم فراموش کنیم موشکهایی که مقاومت فلسطین در غزه علیه حمله اسرائیل بکار گرفت ، همه ایرانی بودند چه موشکهای " فجر 5" که در اختیار جهاد اسلامی بود و یا " ام 75 " که در اختیار حماس بود . این موشکها یا بطور کامل ساخت ایران بودند و یا قطعات آن ایرانی بود وبدست فلسطینیان ترکیب شدند .
تجاوز اسرائیل علیه غزه که هشت روز بطول انجامید و در حقیقت آزمونی بود برای گنبد آهنین اسرائیل در برابر موشکهای ایران که برای نخستین بار به تل آویو و بیت المقدس اشغالی رسیدند و این حمله اسرائیل علیه مرکز پژوهشی سوریه و یا همچنانکه اسرائیل ادعا می کند علیه کاروان اسلحه وموشکهای ایران برای حزب الله ، در حقیقت آزمونی برای قدرت هم پیمانی ایران وسوریه می باشد و در عین حال پیام تحریک آمیزی برای ایران بشمار می آید. ضمن اینکه یک پیام تحریک آمیز برای ایران بود تا چهره آن نزد افکار عمومی عرب و بخش وسیعی از آن دگرگون گردد .
آنچه که ما را وامی دارد تا احتمال واکنش انتقامجویانه در برابر حمله اسرائیل را باور بداریم ، آنست که اگر چنین اتفاقی روی دهد تمامی مسائل منطقه را برهم خواهد زد و در عین حال موضع دولت سوریه را نیز تحکیم خواهد بخشید و مخالفان دولت سوریه را در موقعیتی ناگوار قرار خواهد داد وشاید فرصتی را در اختیار پرزیدنت بشار اسد قرار دهد تا بتواند خودرا از بحران کنونی نجات دهد .
من شخصا شنیدم که آقای سمیر نشار عضو رهبری شورای ملی سوریه تجاوز اسرائیل علیه سوریه را محکوم می نماید و از هرگونه پاسخ بدان طرفداری می کند . وی در گفتگویی با شبکه " میادین" بصراحت گفت اگر در قدرت بودم از بکارگیری تمامی امکانات برای انتقامجوئی از این تجاوز خودداری نمی کردم .
پرسش اکنون درباره توانمندیهای دولت سوریه برای رهائی از عقده ترس از اسرائیل و اقدام برای پاسخگوئی به این تجاوز آشکار است تا پایانی به این اهانتهای اسرائیل داده شود بویژه که اسرائیل همواره به تکرار این حملات تهدید می کند و هشدار می دهد که یک منطقه منطقه جداشده بعمق 17 کیلومتر داخل مرزهای سوریه در برابر بلندیهای جولان را بوجود خواهد آورد.
البته اسرائیل در تمامی جنگهای خود علیه اعراب و بخصوص مقاومت لبنان و فلسطین از سال 1973 پیروز بیرون نیامده است . این صحیح است که دوبار علیه لبنان اقدام نمود ، اولی در سال 1982 و دومی در 2006 اما ناچار گردید در هر دو مورد با ناکامی عقب نشینی نماید و دوبار نیز به غزه حمله نمود نخست در زمستان 2008 و دومی در نوامبر گذشته که ناچار گردید با التماس درخواست آتش بس کند و به هیچیک از هدفهای خود در سرکوب مقاومت از جمله حماس وجهاد اسلامی دست نیافت و در عین حال نتوانست زرادخانه موشکی مقاومت را از میان بردارد.
****
امیدواریم که پرزیدنت بشار اسد تجربه امریکا در عراق و افغانستان را مورد مطالعه قرار دهد و گمان نمی کنیم که اسرائیل بتواند به آن چیزی دست یابد که امریکا ، آن ابر قدرت از دست یابی بدان ناتوان ماند. این صحیح است که اعراب دچار تفرقه هستند و آنهایی که از آرامش برخوردار می باشند در جبهه مخالف دولت سوریه قرار دارند بجز مصر و اگر اظهارات ایران درباره آزمایش موشکهای دور برد و هواپیماهای رادار گریز ومانورهای نظامی زمینی و دریائی صحیح باشد ، سوریه خواهد توانست از پشتیبانی یک هم پیمان قوی برخودار شود که جای تمامی اعراب را بگیرد .
ترجمه محمد ماجد نجار
49261
نظر شما