۰ نفر
۱۹ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۶:۰۰

خبرهای مربوط به گفت وگوهای ایران و 1+5 به یک سوژه تکراری تبدیل شده است.

سید صادق روحانی: این سیکل تکراری از تاکید دو طرف از تاکید بر هرچه زود‌تر برگزار شدن این مذاکرات، گمانه زنی درباره زمان و مکان مذاکرات، پیشنهادی از یکی از طرفین برای محل مذاکرات، رد یا قبول طرف دیگر و تایید نهایی زمان و مکان مذاکرات را در بر می گیرد. در موعد مقرر هم مذاکره انجام می‌گیرد و طرفین نظرات خود را درباره روند مذاکرات اعلام می‌کنند و آن نتیجه نهایی که به رسانه ها اعلام می‌شود این یک جمله است: طرفین بر ادامه مذاکرات تاکید کردند.
این بار نیز این فرایند تکرار شد اما با یک تفاوت که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. دور قبلی مذاکرات 30 خردادماه در مسکو برگزار شد. طی هشت ماهی که از آن تاریخ می‌گذرد هم طرف ایرانی و هم نماینده 1+5 بارها بر ادامه مذاکرات تاکید کردند. به عنوان مثال می‌توان به اظهارات سباستین براهانت سخنگوی کاترین اشتون در ماه گذشته اشاره کرد که گفت : مذاکرات بین ایران و قدرت‌های جهانی درباره موضوع هسته‌ای تهران احتمالا "خیلی زود" از سر گرفته می‌شود.( ایــنــجــا)یا قبل تر از آن سخنگوی وزارت خارجه چین نیز خواستار ادامه مذاکرات شده بود(ایــنــجــا). چیزی نگذشت که گمانه زنی‌ها درباره تاریخ و مکان مذاکرات آغاز شد و یکی از اولین گمانه‌ها 9 و 10 بهمن ماه بود. درباره مکان مذاکرات هم از ژنو استانبول و چند شهر دیگر نام برده شد.
اگرچه به نظر می‌رسید دو طرف آمادگی دارند در تاریخ ذکر شده پای میز مذاکره بروند اما به ناگهان خبر تعویق مذاکرات اعلام شد. این خبر در پی تماس تلفنی هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با باقری معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران منتشر شد و به نظر می‌رسید تغییر در دستگاه سیاست خارجی آمریکا علت آن باشد.( ایــنــجــا) البته یکی دیگر از سخنگوهای اشتون ایران را مقصر تعویق در مذاکرات عنوان کرد.(ایــنــجــا)
پس از به تعویق افتادن تاریخ مذاکرات یک بار دیگر گمانه زنی‌ها درباره محل مذاکرات از سر گرفته شد. علی اکبر صالحی در سفری که به مصر داشت از تمایل ایران برای برگزاری دور جدید گفت و گوها در قاهره خبرداد( ایـــنــجــا). چند روز پس از آن نیز اشتون ابراز اطمینان کرد که مذاکرات ایران و 1+5 در آینده نزدیک برگزار خواهد شد. (خبرآنلاین پس از مطرح شدن قاهره به عنوان محل بعدی مذاکرات گفت وگویی را با حسن بهشتی پور کارشناس مسایل سیاسی درباره اهمیت محل مذاکرات انجام داده است که در اینجا می‌توانید مطالعه کنید.)
12 بهمن ماه خبری منتشر شد مبنی بر پیشنهاد جدید 1+5 برای برگزاری مذاکرات در ماه فوریه (ایــنــجــا). سه روز پس از آن این خبر تکمیل شد و آنگونه که خبرگزاری‌های خارجی عنوان کردند پیشنهاد مشخص غربی‌ها هفتم اسفند و قزاقستان است. 17 بهمن ماه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با اندکی تغییر این خبر را تایید کرد. در خبری که این دبیرخانه منتشر کرد هشتم اسفند و قزاقستان به عنوان زمان و مکان مذاکرات اعلام شد(ایــنــجــا). اینگونه، «آستانه» پایتخت قراقستان یا «آلماآتی» بزرگ‌ترین شهر کشور قزاقستان و پایتخت پیشین آن میعاد جدید مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 شد.

بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه از لندن، هیگ وزیر خارجه انگلیس گفته است که گروه 1+5 پیشنهاد جدید و معتبری را در زمان ازسرگیری این گفتگوها در اواخر فوریه، به تهران ارائه خواهند کرد.
وزیر امور خارجه انگلیس در بیانیه ای با ابراز خرسندی از ازسرگیری گفت وگوهای بین تهران و گروه 1+5 در 26 فوریه قزاقستان گفت: «دستیابی به پیشرفت در این پرونده بیش از پیش فوریت دارد». وی افزود: «ما این گفتگوها را در آلماتی با پیشنهاد معتبر جدیدی به پیش می بریم».
سیدعباس عراقچی،‌ عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان با 1+5 و معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال ایسنا ‌که چرا قزاقستان به عنوان محل مذاکرات بعدی ایران و 1+5 انتخاب شد؟ با بیان این که کشورهای اجرا کننده تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اروپا را بی‌طرف در موضوع هسته‌ای ایران نمی‌دانیم اظهار کرد: قزاقستان از جمله کشورهایی است که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا را اجرا نمی‌کند.
همانطور که عنوان شد روند برگزاری دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و 6 قدرت جهانی مانند دورهای پیشین بود اما این دوره یک تفاوت با دوره‌های پیشین دارد. در فاصله بین تاریخ اولی که اعلام شد تا زمانی که تاریخ قطعی معلوم شد، کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار شد. کنفرانس امنیت مونیخ کنفرانسی است که به همه ساله در شهر مونیخ آلمان برگزار می‌شود و بسیاری از وزاری خارجه و مسئولان امنیتی کشورهای جهان به منظور بررسی مهمترین موضوعات امنیتی جهان گرد هم جمع می‌شوند( ایــنــجــا). یکی از موضوعات مطرح شده در کنفرانس امسال مسئله هسته‌ای ایران بود و علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان به نمایندگی از ایران در این کنفرانس شرکت کرد. جوزف بایدن معاون رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا نیز نمایندگی کشورش در این کنفرانس را برعهده داشت و به گفته مهدی فتحی کارشناس مسایل اروپا این نشست می‌توانست مقدمه‌ای برای برقراری مذاکره مستقیم با آمریکا باشد( ایــنــجــا). البته این صرفا در حد یک تحلیل نماند چرا که بایدن در سخنان خود در مونیخ رسما اعلام کرد که آمریکا تمایل دارد که به صورت مستقیم با ایران مذاکره کند تا راه حلی برای مسئله هسته‌ای ایران پیدا شود. البته علی اکبر صالحی هم در در گفت وگو با یورو نیوز و در واکنش به اظهارات بایدن عنوان کرد که باید صداقت آمریکا اثبات شود (ایــنــجــا).

تقاضای آمریکا برای مذاکره مستقیم در نشستی که با موضوع برنامه هسته‌ای ایران و با حضور صالحی برگزار شد نیز مظرح شد. صالحی در این نشست در رابطه با موضوع هسته‌ای، همه فعالیت‌های کشورمان را در چارچوب NPT دانست و تاکید کرد: موارد ادعایی علیه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نادرست است و نکته جالب این است که طرف اتهام زننده به جای اثبات ادعای خود، می‌گوید ثابت کنید که فعالیت نظامی هسته‌ای نداشته‌اید؟! وی در ادامه در مورد اظهارات معاون رییس‌جمهور آمریکا در اجلاس مونیخ مبنی بر پیشنهاد مذاکره دوجانبه با ایران تاکید کرد: ملت ایران در طول تاریخ خود همواره تمدن‌ساز و اهل گفت‌وگو بوده است. ما قبلا نیز مذاکرات موضوعی در مورد افغانستان و عراق داشته‌ایم ولی آن‌ها رفتار متعهدانه‌ای در قبال این مذاکرات نداشته‌اند. بنابراین پیشنهاد مذاکره موضوعی درصورتی قابل بررسی خواهد بود که قبل از آن از نیات صادقانه طرف مقابل اطمینان حاصل شود ضمن این که سیاست گفت‌وگو همراه با فشار و تهدید نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.( ایــنــجــا)
واکنش به اظهارات بایدن به سخنان صالحی خلاصه نشد. روز گذشته رییس جمهور که برای شرکت در اجلاس کنفرانس همکاری‌های اسلامی به مصر رفته است در جمع رسانه‌های مصری گفت که اگر آمریکایی‌ها تغییر رفتار دهند، پیشنهاد آنها را بررسی می‌کنیم . همچنین رامین مهمانپرست سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران نیز روز چهارشنبه گفت: اگر آمریکایی​ها اصرار دارند مذاکره مستقیم با ایران داشته باشند، باید برای حل مشکلی که در رابطه با فعالیت هسته​ای ما به وجود آورده​اند اقدام کنند.( ایــنــجــا) به نظر می‌رسد کلید برون رفت از مذاکرات طولانی و دامنه دار ایران و غرب بر سر مسئله هسته‌ای ایران عزم جدی سیاستمداران ایرانی و آمریکایی برای حل موضوع به صورت دوجانبه است. در غیر این صورت اظهار امیدواری مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون و نیز ابراز امیدواری وزارت خارجه چین به دور جدید مذاکرات ایران و 1+5 را باید به مانند اظهارات مشابه دوره های قبلی مذاکرات در نظر گرفت. مذاکراتی که تنها نتیجه عملی اش تاکید بر تداوم مذاکرات بوده است.
27219

 

کد خبر 275574

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین