زهرا مشتاق

جشنواره سی و یکم برای خیلی ها با این پرسش آغاز شد . کدام جشنواره ؟ کسی نیست . گرچه نمی توان عدم حضور بسیاری از چهره های شاخص سینمای ایران را نادیده گرفت ؛ اما باید پذیرفت دوره سی و یکم ، با پدیده ای خاص همراه بوده است . " فیلم اولی ها " .
نام هایی که اغلب غریبه بودند . به خصوص در لباس کارگردانی . کارگردانی فیلم بلند . کارگردان هایی که بی  سر و صدا آمدند و قدر مسلم با دلهره به برج میلاد قدم نهادند . سینمای منتقدان .
لطفن فهرست تازه نفس های سینمای ایران را یک بار دیگر مرور کنید . لزومی ندارد که همه فیلم ها را دیده باشیم . حتا از میان تعدادی که دیده ایم می توانیم به یک معدل قابل قبول برسیم . این معدل نوید و پیغام بزرگی در بر دارد . نسل دیگری از فیلم سازان ، موفق به راه یابی به چرخه تولید سینما شده اند . مسیری که بی نهایت و بی نهایت دشوار و سخت بوده است . چراکه ساخت فیلم اول ( به خصوص ) نه عبور از هفت خوان رستم ، که شکستن شاخ غول است . و البته با تاسف بسیار باید گفت این راه دشوار تا چه اندازه انرژی های طلایی زیادی را نابود می سازد . موضوعی که باید به طور جدی مورد توجه رسانه ها قرار گیرد .
فیلم اولی های امسال به هر روی از این مسیر عبور کرده و این شانس را داشته اند که فیلم خود را در جشنواره عرضه کرده ، در انتظار محک خود از سوی منتقدان و خبرنگاران باشند .
برای یادآوری می توان به چند فیلم شاخص تر این گروه توجهی دوباره داشت . من عاشق سپیده صبحم ، بزرگمرد کوچک ، تنهای تنهای تنها ، خسته نباشید ، دهلیز ، برلین منفی هفت . و البته نزدیک ترین فیلم ( حداقل از میان آنهایی که من دیده ام. ) ؛ " تاج محل " به کارگردانی " دانش اقباشاوی "
داستانی غافل گیرکننده که با سادگی تمام روایت می شود . از خانه مردی دزدی می شود و او ، همسرش و  مهمان هایش مورد ضرب و شتم قرار می گیرند . در تعقیب و گریزهای بعدی دزد پیدا می شود و به هنگام گریز ضربه مغزی شده و  سپس می میرد .
نکته فیلم نگاه بسیار انسانی به اتفاقی است که می توانست با خشونت و نفرت همراه باشد . به یاد بیاورید فیلمی را که چندی پیش در فضای مجازی  منتشر شد . قمه ای که زیر گلوی مردی قرار گرفت  و جیب هایش را خالی کرد و عاقبت دو مرد جوانی که به اعدام ختم شد .
و درست پس از این تجربه دردناک جمعی است که تاج محل مسیر دیگری را به شما پیشنهاد می دهد . انسان ها معلول و قربانی شرایطی هستند که اغلب ناخواسته در آن دچار شده اند .
کارخانه ای که دچار تعطیلی و یا تعدیل نیرو می شود ، در نگاهی کلان آبستن انواع ناهنجاری و بزه های اجتماعی است . فقر اقتصادی موجب زنجیره ای از حادثه های تلخ دیگر می شود .
تاج محل فرصتی است برای نگاهی دیگر . تکانه ای بزرگ برای عمیق تر بودن . و البته تاکید بر انسانیت . فیلم به شما پیشنهاد می دهد از کشتار آسان روان و جسم یکدیگر دست بردارید.
تاج محل ، ناخودآگاه ما را به حوادث جاری در اطرافمان می برد . اعدام محکومان ، قطع اعضا بدن آدم های دزد ، زندانی  های طولانی مدت آدم هایی با جرائم اجتماعی مختلف . فیلم ما را با پرسشی بزرگ و ترسناک روبه رو می کند . محکومان خود قربانی اند ؟! آیا دست های ما نیز به خون آلوده است ؟ سهم ما در این ویرانی چقدر بوده است ؟
تاج محل دلجویی از تمام آدم هایی است که هرگز دیده نشده اند . آدم هایی که پاک فراموشمان شده اند . دلمان برایشان نلرزیده و از کنارشان با شتاب و بی تفاوت و بدون پذیرش مسولیت گذشته ایم .
تاج محل فرصتی است برای دمی ایستادن . فرصتی است برای باهم بودن . حتا به قدر یک پذیرایی ساده با سه چهار نیمرو . با یک لباس کودکانه باب اسفنجی . با یک خاله از ته دل گفتن .
فیلم در یک فضای بومی روایت می شود . شهر آبادان . 25 سال پس از جنگ. 25 سال و این اندازه ویرانی در تن شهر و آدم هایش!! جراحتی که به نظر می رسد هرگز فرصتی برای التیامش نبوده است . منازل شرکت نفت نیز دیگر فرسوده شده است . درست مثل ساختمان شش طبقه ای که به اندازه ساکنانش مخروبه و رو به نابودی است .
در عبور دوربین از شط و کشتی ها و کارخانه نیز رد پای جنگی تمام نشده پیداست . خوشی های کوچکی که مردم شهر با آن خو گرفته و قانعند .
فیلم از نشانه های آشنای بومی نیز بهره مند است . مجلس ختنه سوران به همراه نی انبان نوازان ، شکستن " پاسورک " که شبیه شکستن هسته زردآلو است . درست کردن قلیه ماهی و کباب کردن ماهی صبور . ترشی انبه ، ساندویچ فلافل. مشعل های روشن پالایشگاه . بندر . فیلم انباشته از المان هایی برای معرفی است . برای همین است که سادگی در روایت و بازی بی تکلف و عادی شخصیت های فیلم به شکلی جان داری به فضای مستند نزدیک می شود . شاید این ویژگی مردم جنوب باشد که آدم هایی گرم و اهل بداهه هستند و این توانایی را دارند که در مقابل دوربین نیز خودشان باشند . حتا اگر صدابردار باتجربه ای چون جهانگیر میرشکاری باشند که کمتر به عنوان بازیگر در فریمی دیده شده است .

 5719

کد خبر 275822

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام US ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۷
    0 0
    "شاید این ویژگی مردم جنوب باشد که آدم هایی گرم و اهل بداهه هستند و این توانایی را دارند که در مقابل دوربین نیز خودشان باشند . حتا اگر صدابردار باتجربه ای چون جهانگیر میرشکاری باشند که کمتر به عنوان بازیگر در فریمی دیده شده است ." آره این ویژگی مردم جنوب شاید باشه ولی فیلم برهای کلیمانجارو درست همین روش رو برای کارگردانی و بازیگری(البته بسیار استادانه و درست) اتخاذ کرده و کارگردان تاج محل هم تونسته 5 درصدش رو کپی کنه و باقیشو خراب کرده... حیف این همه سرمایه که خرجدزدی از فیلمای اونور آب میشه. شما که این نقد رو نوشتین به زمه تون هست که این فیلم فرانسوی رو ببینین و درباره اونم بنویسین.

آخرین اخبار