۰ نفر
۱۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۲۱:۲۱

علی بهشتی دهکردی

طی دهه‏های‏گذشته دلار به لحاظ بازارهای کالاها و خدمات با مقیاس بالا، مراکز بورس و بازارهای مالی جذاب با نقدپذیری بالا و مأخذ محاسباتی برای کالاهایی مانند نفت، غلات و فلزات گرانبها بر سیستم پولی بین‏المللی, سلطه یافته‏است.
پیچیدگی نوسانات ارزش دلار به لحاظ تأثیرپذیری و تأثیرگذاری بر متغیرهای متعدد داخلی و خارجی مثل نرخ رشد اقتصادی، اشتغال، تورم، توازن حساب‏های جاری خارجی و تراز مالی دولت و شرایط سیاسی اقتصاد شرکا و رقبا, بسیارگسترده است.
ایالات‏متحده در سایه حاکمیت دلار توانسته است اقتصاد خود را با کسری عمیق‏ تراز پرداختهای ناشی از پس‏انداز منفی خصوصی و دولتی مالی و نرخ‏های بهره مدیریت نموده و با اعمال سیاست کاهش ارزش دلار برای حفظ برتری خود از شرکای تجاری‏اش مانند ژاپن و اتحادیه اروپا, یارانه دریافت دارد. در حال حاضر شرایط کسری تراز جاری این کشور چالش برانگیز شده است.
هر چند طی دهه‏های گذشته با سقوط نظام ارز – طلای برتون وودز, کار کرد پولی طلا منسوخ شده و صندوق بین‏المللی پول, اقدامات زیادی برای پول‏زدایی از طلا به انجام رسانیده, ولی طلا هم‏اکنون سهم بالایی از ذخایر و دارایی‏های بانک‏های مرکزی جهان، صندوق بین‏المللی پول و پرتفوی سرمایه‏گذاران خصوصی را اشغال نموده و به عنوان یک پوشش ایمنی در قبال تورم از رهگذر معاملات تأمینی (هجینگ) در بازارهای مالی جهان ایفای نقش می‏کند.
جایگاه نفت در بازار مشتقات، و تخصیص مازاد تراز جاری کشورهای نفتی به ذخیره‏سازی طلا, بتدریج جایگزین چرخه سپرده‏ها و سرمایه‏گذاری‏های دلارهای نفتی شده است. حجم بالای مبادلات نفتی برحسب دلار، نوسانات سپرده‏گذاری دلارهای نفتی در بازارهای مالی به احیای دلار به عنوان پول مسلط پس از سقوط نظام برتون‏وودز کمک کرده است.
بحران مالی و اعتباری ایالات‏متحده در سال‏های اخیر, دلار را از جذابیت ذخیره‏سازی پرتفو خارج نموده و طلا بتدریج جایگزین آن شده است. حتی پیشنهاداتی مبتنی بر حذف دلار به عنوان معیار استاندارد برای ارزش‏گذاری کالاها- خدمات و ارزهای دیگر و جایگزین‏سازی آن با طلا یا ترکیبی از طلا و کالاهای دیگر از طریق اقتصاد مالی دارای مازاد تجاری انبوه همچون چین، روسیه، هند و برزیل ارایه شده است.

 

کارشناس موسسه مطالعات بین‏المللی انرژی
39221

کد خبر 279530

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین