اولین گفت و گوی رسمی اوباما با جهان اسلام و اعلام آمادگی او برای برقراری صلح و رابطه با پایتخت های اسلامی

سعید احمدی:ساعاتی پس از اعزام جرج میچل فرستاده ویژه اوباما در امور خاور میانه، رئیس جمهور آمریکا به العربیه گفت که لحظه موعود برای صلحی پایدار میان اعراب و اسرائیل فرارسیده است. باراک اوباما که در گفت و گو با العربیه،  در حالی که با جهان اسلام و سخن می گفت تصریح کرد که منطقه به صلحی پایدار نیاز دارد و این مهم محقق نمی شود الا با همکاری همه گروه ها و فرقه ها و فعالان حاضر در منطقه.

رئیس جمهور آمریکا که فعالیت های خود را به محض برگزاری مراسم تحلیف و با شتابی مثال زدنی آغاز کرده است، با تاکید بر رسیدن زمان موعود، این انگاره را پدید آورد که گویی همه چیز در انتظار رسیدن دوره ریاست جمهوری او بوده است و همگان باید بر این باور باشند که او می تواند همه معضلات منطقه را حل کند. با این همه این اعتماد به نفس در ارائه پیام صلح به ساکنان نوار غزه و کرانه باختری که سالها از جور و ستم اسرائیل در رنج و عذاب بوده اند مثال زدنی است زیرا جدیدترین مطالعات نشان می دهد بیش از نیمی از مردم فلسطین، اوباما را نیز حامی اسرائیل می دانند و امیدی به اصلاحات او ندارند.

با این همه نباید از این نکته غافل شد که تعداد فلسطینیانی که معتقدند آمدن اوباما به کاخ سفید می تواند تغییری در وضعیت اسف بار انسانی آنها ایجاد کند نسبت به جرج دبلیو بوش بسیار بیشتر شده اند.

نکته حائز اهمیت دیگری که در سخنان اوباما با العربیه مورد توجه است، تاکید او بر حضور همه گروه ها در فرایند صلح است. نگاه جدید اوباما بازی دادن حماس، جهاد اسلامی و به معنی کلمه همه کسانی است که پیش از این و در زمان ریاست جمهوری دبلیو به بازی گرفته نمی شدند و علنا مورد بی توجهی قرار می گرفتند.

اوباما شخصا به عنوان یک سیاستمدار باهوش می داند که هرچقدر لابی صهیونیست ها در واشنگتن قوی است به همان اندازه نیز حماس در میان کشورهای اسلامی و عربی مهم و قابل توجه است. او برعکس بوش که تصور می کرد با نادیده گرفتن حماس می تواند به صلحی یک جانبه با فتح دست یابد بر این باور است که اگر قرار است صلحی اتفاق بیفتد حماس نه تنها به عنوان یکی از کلیدی ترین دشمنان اسرائیل ، بلکه به عنوان تشکیلات پیروز در انتخابات سراسرس فلسطین باید یک طرف مذاکرات باشد و حتی اهمیتی بالاتر از فتح داشته باشد.

این تصور از آنجا در ذهن تحلیلگران پدید آمده است که اوباما در مصاحبه های گذشته خود نیز بارها به شرکت همه گروه های فلسطینی در فرایند صلح تاکید کرده بود. در مصاحبه با العربیه نیز اوباما تاکید داشته است که این دوطرف ماجرا یعنی اسرائیل و فلسطین هستند که ابتدا باید تعیین کنند چه چیزی به نفع آنها است و هر دو باید بدانند که شرایط فعلی برای هیچ طرفی آرامش ، امنیت و مباهات به همراه نخواهد آورد.

رئیس جمهور سیاه آمریکا در اولین مصاحبه رسمی خود که مستقیما با جهان اسلام صورت می گرفت با هوشمندی تمام به همه عناصر فعال موجود در منطقه اشاره کرده و گفت:" غیر ممکن است که درباره خاور میانه سخن گفت و آن را به عنوان یک مجموعه کلی متشکل از سوریه، ایران، لبنان، افغانستان و پاکستان ندید. این ها همه با هم در ارتباط هستند."

سخنان باراک اوباما با العربیه درست  زمانی مطرح می شد که فرستاده ویژه او ساعاتی پیش از آن به سمت خاورمیانه روانه شده بود. اوباما به او دستور داده است وقتی به منطقه رسید سخن همه طرف ها را به خوبی بشنود و روند کار خود را با "حاکم کردن" واژه های مذاکرات آغاز کند.

باراک در ادامه سخنانش خطاب به مسلمانان با تاکید بر اینکه به زودی برنامه ای را برای خطاب قرار دادن کشورها و پایتخت های اسلامی آغاز می کند تصریح کرد که آمریکا دشمن مسلمانان و جهان اسلام نیست و آماده است تا همکاری نوینی را " براساس احترام و علایق متقابل" آغاز کند.

واکنش کشورهای مسلمان به پیام اوباما بستگی تامی به عملکرد جرج میچل در خاورمیانه خواهد داشت. اوباما در چند روز گذشته نشان داده که سرعت خوبی در آغاز فرایند تغییر داشته اما باید دید این تحرکات چست، تا چه اندازه می تواند در جهان واقعی تاثیر گذار باشد.

کد خبر 2811

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 2 =