زهرا خدایی: کره شمالی روز به روز خشمگینتر میشود و دست به اقدامات تلافیجویانه میزند. آخرین اقدام پیونگ یانگ بستن منطقۀ مشترک اقتصادی "کائه سونگ"، آخرین نقطۀ اتصال میان دو کره بود که در سایههای جنگ و تهدیدات موشکی تعطیل شد و شمار زیادی از کارگران را از کار بیکار کرد. روند تحولات شبه جزیره کره، آرام شدن اوضاع را نوید نمیدهد به خصوص آنکه روز سه شنبه ارتش آمریکا اقدام به استقرار یک پایگاه راداری و دفاع موشکی در شبه جزیره کره کرده است. هرچند این اقدام از نگاه آمریکا، در ابتدا در چهارچوب مانور نظامی سالانه مشترک با کره جنوبی بود تا به سئول، شریک مهم خود این اطمینان را بدهد که از خطر حمله در امان خواهد بود، اما همسایۀ شمالی از هفتهها پیش موج تهدیدات را افزایش داده است و به اعتقاد پیونگ یانگ مانور "ایگل"، تمرین برای حمله نظامی است. از این رو پیونگ یانگ اعلام کرده است که آمادۀ شلیک به پایگاههای آمریکا در اقیانوس آرام است و در مقابل واشنگتن نیز گفته تهدیدات پیونگ یانگ را جدی میگیرد. به نوشتۀ روزنامۀ واشنگتن پست، چین نیز ارتش خود را در شمال کشور به حالت آماده باش درآمده است که این وضعیت شامل استقرار هواپیماها نیز شده است.
ژاپن نیز تقریباً در حالت آمادهباش است. سیستمهای ضدموشک ژاپن و همچنین موشکهای اس ام ژاپنی که تا 1000 کیلومتر برد دارد، آماده است تا موشکهای میان برد و دور برد پیونگ یانگ را هدف قرار دهد.
ماجرا از کجا شروع شد؟
12 فوریه بود که کره شمالی، سومین و قدرتمندترین آزمایش موشکی خود را انجام داد. آزمایش موشکی کره شمالی پیشتر نیز در ماه دسامبر نگرانیهایی را برانگیخته بود. آزمایش موشک اونها-3 از نسل موشکهای تاپودونگ، که کاربرد آن از سوی سازمان ملل در سال 2006 منع شده بود، بر نگرانیها افزود. غرب از سویی نگران موشکهای میان برد و دوربرد کره شمالی است. اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان شبه جزیرۀ کره، نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که تهدیدات پیونگ یانگ، بیشتر جنبۀ دفاعی دارد.
محسن شریعتی نیا، کارشناس شبه جزیره کره میگوید: به لحاظ علمی و واقع گرایانه کره شمالی به دنبال آنست که احساس ناامنی خود را کاهش دهد، میتوان در مورد صحت و کارامدی ابزارهایی که این کشور به کار میگیرد بحث کرد اما باید توجه داشته باشید که کره شمالی این اقدامات را از سرِ قدرتنمایی انجام نمیدهد.
این کارشناس دربارۀ توانمندیهای نظامی کره شمالی میگوید: در شمال شرق آسیا، اولاً چین و روسیه دارای سلاح هستهای و زرادخانههای بزرگ تسلیحات هستهای هستند. دوم اینکه ژاپن و کره جنوبی چتر امنیتی و چتر اتمی آمریکا بر سرشان کشیده شده است. بنابراین هیچکدام از دولتهای همسایۀ کره شمالی احساس ناامنی نمیکنند به این دلیل که ابزارهایی برای دفاع از خود دارند. تنها کشوری که احساس ناامنی میکند و احساس میکند که نظام سیاسی آن در اثر ضربات و حملۀ کشورهای دیگر فرو میپاشد، کره شمالی است. در واقع این کره شمالی است که در موقعیت ضعف قرار دارد تا کشورهای مقابل. بنابراین نمیتوان گفت که آزمایش هستهای کره و انجام اقداماتی از این دست چندان امنیت منطقه را دچار مخاطره میکند.
جواد منصوری، سفیر سابق ایران در چین نیز دربارۀ موضع قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای در بحران شبه جزیره میگوید: چین هرچند به ظاهر از فعالیتهای هستهای کره شمالی ابراز نارضایتی میکند، اما واقعیت اینست که چین و روسیه از این گونه فعالیتها برای معامله با آمریکا سود میبرند. به دلیل اینکه میتوانند از اهرم کره شمالی در تعاملات خود با آمریکا استفاده کنند. لذا آمریکاییها مجبور هستند که در شرق آسیا با چین و روسیه وارد تعامل و حتی شراکت شوند و در این زمینه طبعاً کره شمالی یک نوع اهرم قدرت خواهد بود.
این کارشناس شبه جزیره کره معتقد است: هرچند تشدید بحران در این منطقه را نباید از نظر دور داشت اما بحران در شرق آسیا به نوعی کنترل شده و هدایت شده است و اینگونه نیست که این بحران بدون برنامه و هدف مشخص در حال پیشروی باشد. بنابراین به نظر میرسد بیشتر این تحرکات برای تعدیل قدرت آمریکا در شرق آسیاست.
5252
نظر شما