واکو (ویکو)، تگزاس- "همه چیز با یک تلفن به پایان رسید. چند دقیقه پیش از طلوع آفتاب، تلفن که وسیله ای برای هزاران ساعت مذاکره بی ثمر بود برای آخرین بار به صدا در آمد. پیام اف بی آی کوتاه بود: مهلت مذاکره تمام است. ما داریم با گاز اشک آور وارد می شویم. همین حالا تسلیم شوید. پیام به درستی به درون مجتمعی که دیوید کوروش و پیروانش به مدت 51 روز تحت محاصره قرار گرفته بودند نرسید. تلفن بلافاصله قطع شد." (نوروزپور، محمدرضا- نرم خبر، سخت خبر؛ خبر نویسی پیشرفته)
نام واکو (ویکو) در تگزاس بی اختیار آدم را به یاد فرقه دیوید کوروش و پیروان سرسخت او می اندازد که اتفاقا درست بیست سال پیش در چنین روزی در یک حمله سراسری ماموران اف بی آی به مقر آنها زنده زنده در آتش سوزانده شدند.
نکته حائز اهمیت تنها نام واکو نیست که آنها را بهم گره می زند بلکه عجیب تر همزمانی تاریخ این سه حادثه با یکدیگر است. هر سه حادثه سوزاندن فرقه دیوید کوروش در واکو، اقدام تلافی جویانه تیموتی مک وی در اوکلاهما سیتی و انفجارهای بوستون در یک زمان بوده اند.
در روز 28 فوریه سال 1993 مأموران افبیآی به مقر فرقه دیویدیان به رهبری دیوید کوروش در واکو، حمله کردند. پیروان کوروش 51 روز مقاومت کردند، چند نفر از ماموران اف بی آی را کشتند و سرانجام به دستور مستقیم دادستان تگزاس محکوم به مرگ شدند. ماموران اف بی آی در روز 19 آوریل سال 1993، یعنی دقیقا 20 سال پیش، 76 تن از اعضای این فرقه را که زنان و کودکان آنها نیز بهمراهشان بودند در آتش سوزاندند. برخی از روزنامه نگاران و طرفداران فرقه دیوید کوروش این آمار را تا بیش از هزار نفر نیز اعلام کرده اند.
تیموتی مکوی، از حامیان این فرقه دولت بیل کلینتون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را مسبب این کشتار معرفی کرد. مک وی به تلافی این حادثه، ساختمان فدرال اوکلاهما سیتی را در روز 20 آوریل سال 1995 منفجر کرد که 168 کشته (از جمله چندین کودک) و 800 زخمی بر جای گذاشت.
شاید هیچ ارتباطی میان انفجارهای تروریستی بوستون، ارسال نامه های آلوده به سم کشنده ریسین برای باراک اوباما و یک سناتور جمهوریخواه با سوزاندن دیوید کوروش و پیروانش در واکو تگزاس وجود نداشته باشد، شاید هم داشته باشد اما قطعا وقتی امروز در اخبار یک بار دیگر نام واکو بر سر زبان ها و در عنوان اصلی رسانه های آمریکا و جهان قرار گرفت، نا خود آگاه دیوید کورش و فرقه دیودیان در برابر دیدگان و اذهان قد علم خواهد کرد. آیا انفجار در کارخانه کودشیمیایی تگزاس یک اقدام تروریستی تلافی جویانه است؟ یا شاید یک حادثه صرف؟ کسی هنوز نمی داند و کسی هم هنوز تصمیمی برای اظهار نظر دقیق در این باره ندارد. به هر حال چه این انفجار یک حادثه صرف بوده باشد و چه یک اقدام تلافی جویانه تروریستی مرتبط با جنایتی که اف بی آی 20 سال پیش مرتکب شد، مایه تاسف است چرا که تلفات انسانی بالایی داشته است و هیچ یک از قربانیان گناهکار نبوده اند اما این روند به معنی سربرآوردن تروریسم بومی و سرزمینی در ایالات متحده است که ابعاد و گستره آن ممکن است بیشتر نیز بشود.
نظر شما