نان سنگک با این مزه، طعم و هضم راحت که یکی از بهترین نان های ایرانی است و طراحی پخت آن روی سنگ ریزه های داغ است، به وسیله یکی از روحانیون و علماء شیعه در قرن 10 و 11 هجری طراحی شده است.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از کتاب سالنمای کمیته ‌نانوایان تهران که در 19 اردیبهشت سال 1326 شمسی در تهران چاپ شده، درباره‌ تاریخچه و چگونگی پیدایش نانوایی و نان سنگک این گونه آمده است:
"شاه عباس برای رفاه حال لشگریان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان و خورش موقت و فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می‌رسند نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند و غذایی باشد که خورش نان قرار دهند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از "شیخ بهایی" که از اجلّه‌ علما و دانشمندان ایران بود خواست. شیخ بهایی نیزبا تفکر و تعمق تنور سنگکی را ابداع نمود."
این اختراع به قدری با دقت و هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال هنوز به همان صورت اولیه پخته می شود و نانی که از تنور سنگکی بدست می‌آید، محبوب ترین نان ایرانی است. این است که شیخ بهایی از علما و دانشمندان قرن دهم هجری را باید مخترع نان سنگک و شکل تنور آن  دانست.  البته برخی نقل ها نیز قدمت نان سنگک را قبل از ورود اسلام به ایران و در زمان پادشاهان ساسانی می دانند.
«شیخ بهایی» عالم و دانشمند مشهور قرن 10 و 11 هجری است که در دانش‌های فلسفه‌، منطق‌، هیأت و ریاضیات تجربه‌ی زیادی داشت‌. به پاس خدمات این دانشمند بزرگ به علم ستاره‌شناسی‌، یونسکو سال 2009 را به نام او سال «نجوم و شیخ بهایی» نامگذاری کرد‌. از او چیزی حدود 95 کتاب و رساله باقی مانده است‌. شخصیت علمی‌، ادبی و اخلاق و پارسایی او باعث شد تا از 43 سالگی تا پایان عمرش (75 سالگی) منصب شیخ‌الاسلامی پایتخت صفوی را در دربار مقتدرترین شاه صفوی‌، شاه عباس اول‌، بر عهده داشته باشد‌. شیخ بهایی در سال 1000 خورشیدی در اصفهان درگذشت و به خاطر وصیت خودش جنازه‌ی او را به مشهد بردند و در جوار مقبره‌ی علی‌ابن‌موسی‌الرضا(ع) جنب موزه‌ی آستان قدس دفن کردند‌.

امروز سوم اردیبهشت روز بزرگداشت آن عالم و دانشمند شیعه است. روحش شاد و یاد ما با او زنده باشد.

/6262

کد خبر 288499

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد SK ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    50 6
    خیلی جالب بود. نمی دونستم
    • بدون نام IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
      4 1
      جالبتر از اون این بود که بیشتر هموطنان که اهل مطالعه هم گاها هستند نمی دانسته اند که سنگگ اختراع شیخ بهائی بوده حالا متوجه شدم چرا تیراژ کتب 1000 تا و 2000 تاست
  • سعید IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    8 1
    یه جوری نوشتی یکی از روحانیون و علما که فکر کردم اصلا اسمشو نشنیدم! اینکه شیخ بهاییِ خودمونه بابا. دمش گرم
  • بدون نام IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    47 5
    روحش شاد
  • بدون نام IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    37 4
    آفرین باعث افتخاره
  • بدون نام IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    4 0
    این عالم بزرگ برکات و ثمرات خیلی زیادی برای ایران و به خصوص شهر اصفهان که در آن زمان پایتخت ایران بود داشتند. به عنوان مثال ایشان طی یک بررسی خیلی خیلی دقیق آب رودخانه زاینده رود را بین اصفهان و شهرهای مجاور ( در آن زمان استانها به این شکل وجود نداشت) تقسیم کردند و در اصفهان نیز به دقت زیاد جوی های مختلف ( یا همان مادی) آب را در شهر و بین نقاط مختلف تقسیم میکرد. این یعنی ایشان با تسلط به علوم مختلف از جمله مهندسی، آن کار بزرگ را کرد که متاسفانه با دخالت نابجای مسئولین طی چند دهه گذشته از جمله طی سالهای اخیر رودخانه خشک و همه آن تقسیمات آب که باعث رضایت پایین دست و بالادست رودخانه می شد ، ازبین رفت. خدایش رحمت کند و بر اجرش بیافزاید. امیدواریم محفل دولتمردان ما همواره پر از دانشمندان باشد.
  • سید IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    12 1
    واقعا مطلب جالبی بود . لذت بردم و افسوس که حالا جایگاهمان در جهان این چنین است.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    5 1
    این نان از طریق لشکرکشی های نادر به هند وارد ایران شده و هنوز هم در برخی مناطق هند هم نان هایی به این شکل پخت می شود.
  • ناصر IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    2 2
    خاوند شیخ بهایی را رحمت کند.در خصوص مطلب فکر نکنم استناد تاریخی داشته باشد.
  • بی نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
    2 1
    جالب بود
  • مهدي IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۳
    2 1
    خيلي دوست دارم بدانم كه در زمان شيخ بهايي يا حتي قبل تر از چه نوع سوختي در تنور نانوايي سنگك و چگونه استفاده ميشده؟؟؟