بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب در حالی به خط پایان نزدیک میشود که با وجود وعدههای داده شده از سوی مسئولان، مشکل گرانی کاغذ حل نشده و این موضوع روی خرید کتاب توسط مردم تاثیر منفی گذاشته است.
شواهد و همچنین اظهارات برخی مقامهای مسئول نشان میدهد که نمایشگاه امسال کتاب نسبت به سالهای گذشته با استقبال کمتری از سوی مردم مواجه شده است. شاید یکی از اصلیترین دلایل این کاهش استقبال مربوط به گرانی کاغذ باشد که باعث افزایش چشمگیر قیمت کتاب در بازار شده است.
سال گذشته و در پی حذف ارز مرجع واردات بسیاری از کالاها و اولویت بندی کالاهای وارداتی به 10 گروه مختلف ارز مرجع واردات کاغذ و مواد اولیه تولید آن نیز حذف شد. این اتفاق در حالی رخ داد که تولیدکنندگان کاغذ مدتها برای دریافت ارز مبادله ای برای واردات نیز مشکل داشتند. این اتفاقات باعث رشد شدید قیمت کاغذ در بازار شد.
در همین مقطع بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت وعده داد که مشکل قیمت بالای کاغذ در بازار با راهاندازی دو کارخانه جدید و تسهیل واردات آن به زودی حل میشود.
این در حالی بود که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز طی اظهارنظری مسئولیت گرانی کاغذ در بازار را به دوش وزیر صنعت، معدن و تجارت انداخت.
در همین حال وعدههای پیاپی مبنی بر کاهش قیمت کاغذ در بازار و ساماندهی بازار این محصول پرمصرف در کشور تاکنون محقق نشده است و مسئول کارگروه حل مشکل کاغذ نیز در اظهاراتی گرانی ارز را دلیل اصلی بالا رفتن قیمت کاغذ در بازار عنوان کرد.
در همین حال دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با اشاره به اختصاص نیافتن ارز موردنیاز به واردات مواد اولیه تولیدکنندگان کاغذ هشدار داد که "در صورت ادامه روند کنونی احتمال توقف تولید کاغذ روزنامه وجود دارد."
اما در تازهترین اظهارنظر محمد حمزهزاده، انتشارات سوره مهر حوزه هنری در حاشیه نمایشگاه امسال کتاب با انتقاد از گرانی بیش از حد کتاب عنوان کرد که "نباید کاری کنیم که قیمت کتاب چیزی شبیه قیمت خاویار شود."
شش نفر از اعضای کمیسیون آموزش مجلس هم در جریان بازدید از نمایشگاه امسال کتاب اعلام کردند که "پانزدهم اردیبهشت امسال تذکری درباره گرانی کاغذ به وزارت ارشاد و وزارت صنعت، معدن و تجارت داده شد و قرار است تذکر مشابهی نیز به رئیس جمهوری داده شود."
محمد عظیمی، قائم مقام نمایشگاه کتاب هم گفت که "کارخانههای تولید کاغذ در حال حاضر با ظرفیت تولید کمتر از 50 درصد کار میکنند که وزارت صنعت، معدن و تجارت باید برای حل این معضل فکری کند."
از سوی دیگر قائمقام انتشارات نیستان نیز در حاشیه نمایشگاه کتاب با اشاره به اینکه با سه برابر شدن قیمت کاغذ نباید از مردم توقع خرید کتاب داشت، گفته "با این وضعیت تا سه سال آینده نمایشگاه کتابی نخواهیم داشت."
براساس آمارهای سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران سالانه 1.5 تا دو میلیون تن کاغذ در کشور مصرف میشود. حدود 75 کارخانه با ظرفیت تولید 750 هزار تن کاغذ در کشور ایجاد شده که فقط 500 هزار تن آن فعال است و سالانه یک میلیون تن کاغذ نیز وارد کشور میشود.
3939
نظر شما