نخست‌وزیر ترکیه پس از متهم کردن اسرائیل به جنایات جنگی داووس را به نشانه اعتراض به اظهارات پرز ترک کرد

دیدار نخست‌وزیر ترکیه با رئیس‌جمهوری اسرائیل که با حضور دبیر‌کل سازمان ملل و عمر موسی دبیر کل اتحادیه عرب انجام گرفت،در نهایت منجر به ترک جلسه توسط رجب طیب اردوغان شد.این مباحثه که در حاشیه نشست اقتصادی جهان در داووس انجام گرفت تبدیل به یکی از جنجالی‌ترین مباحثه‌ها میان دو چهره بین‌المللی شد.رجب طیب اردوغان و شیمون پرز در این مباحثه با صدای بلند همدیگر را مورد خطاب قرار دادند. پرز در این نشست بیش از اندازه هیجان زده‌شده بود به گونه‌ای که شاهدان حاضر در جلسه به صراحت اعلام کردند که تا کنون رئیس‌جمهوری این رژیم را تا این اندازه مهیج و عصبی ندیده بودند.حاضران در این جلسه به شدت از نوع مکالمه دو طرف با هم شوکه شده بودند.

در ابتدای این مناظره بان کی مون که به عنوان اولین چهره بین‌المللی پس از برقراری آتش بس به غزه سفر کرده بود،با حاظران سخن گفت.مون از عدم توانایی خود در حل زودتر این بحران ابراز ناامیدی کرده و از اسرائیل خواست که هر چه سریع‌تر گذرگاه‌های ورودی به غزه را باز کند. مون در ادامه از حماس و سایر گروه‌های فلسطینی حاضر در غزه خواست که به حملات موشکی به شهرک های اسرائیلی پایان دهند.
رجب طیب اردوغان در آغاز گفتگو اعلام کرد که به جای سخن گفتن از آنچه که باید حالا انجام شود بهتر است از آنچه که در این بیست و سه روز رخ داد هم سخن گفت.وی از آتش‌بس شش ماهه میان حماس و اسرائیل در سال 2008 سخن گفت و مسبب نقض این آتش‌بس را اسرائیل دانست.اردوغان در ادامه تاکید کرد که در حملات موشکی جنبش‌های مقاومت از غزه به خاک این رژیم هیچ اسرائیلی کشته نمیَ‌شود و این در حالیست که در طول همان شش ماه برقراری آتش‌بس بیش از بیست زن و کودک فلسطینی کشته شدند.
نخست وزیر ترکیه در ادامه به سفر خود به سرزمین‌های اشغالی اشاره کرده و گفت که برای ورود به خاک فلسطین از رام الله بیش از نیم ساعت با همسرش معطل شده است.اردوغان خطاب به پرز گفت: در کشور ما هیچ وقت با شما به عنوان یک چهره سیاسی اینگونه برخورد نخواهد شد.
اردوغان با تاکید بر اینکه با هر‌گونه ضدیهودی‌گری مخالف است اذعان داشت که کشتن انسانها از مسیحی تا مسلمان و یهودی نادرست است. اردوغان در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد که اسرائیل با محاصره خود غزه را تبدیل به یک زندان در هوای آزاد کرده است.
پرز همزمان با ایراد این سخنان از زبان اردوغان برآشفته شد و با صدای بلند گفت:ما هرگز غزه را محاصره نکردیم.چرا نیروهای حماس به سمت ما راکت پرتاب می‌کنند؟ او در ادامه به صراحت ادعا کرد که تا کنون هیچ کودک فلسطینی در غزه گرسنه نمانده است!
اردوغان در بخش دیگری از سخنان خود به دیدار با ایهود اولمرت نخست‌وزیری این رژیم، چهار روز پیش از حمله به نوار غزه سخن گفت.اردوغان ادعا کرد که در طول اقامت اولمرت در ترکیه بارها با بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه و ولید معلم وزیر امور خارجه این کشور در خصوص مذاکره با اسرائیل با میانجی‌گری ترکیه صحبت کرده‌است. او همچنین ادعا کرد که به اولمرت پیشنهاد داده است که می‌تواند در جریان آزادی سرباز اسرائیلی در بند حماس هم با این گروه مذاکره کند.
اردوغان در این سفر از اولمرت خواسته بود که تعدادی از زندانیان زن فلسطینی را به نشانه اثبات حسن نیت به فلسطینی‌ها آزاد کند . اولمرت وعده داده بود که پس از مشورت با مقامات دولتش ،نتیجه را به اردوغان اطلاع خواهد داد. چهار روز بعد اما به جای آنکه زنان فلسطین آزاد شوند؛کودکان فلسطینی هدف قرار گرفتند.
ریاست این نشست را دیوید ایگناتیوس، ستون نویس روزنامه واشنگتن پست بر عهده داشت.زمانی که اردوغان قصد پاسخگویی به سخنان اولمرت را داشت که دائما از حمله این رژیم به غزه دفاع می‌کرد، اردوغان از دبیر جلسه خواست که با فرصتی برای پاسخ بدهد،که ایگناتیوس گفت:تنها یک دقیقه فرصت دارید.
در نهایت همین فرصت یک دقیقه‌ای هم چندین بار توسط ایگناتیوس قطع شد و منجر به خشم اردوغان شد. اردوغان خطاب به پرز گفت:از اینکه دیگران برای شما کف می‌زنند متاسفم.شما سیاستمدارانی هستید که آدم‌کشی را خوب یاد گرفته‌اید.
اردوغان در ادامه افزود: آقای پرز، شما مردم را می‌کشید. من کودکانی را به یاد می‌آورم که در سواحل غزه کشته می‌شوند. من نخست وزیر پیشین را به یاد می‌آورم که می‌گفت از این که با تانک وارد فلسطین می‌شوند خیلی خوشحالند.
زمانی که دبیر نشست از اردوغان خواست به سخنان خود پایان دهد،اردوغان گفت: شما 25 دقیقه صحبت کردید اما به من اجازه صجبت داده نمی شود. او با گفتن اینکه دیگر به نشست داووس نخواهد آمد جلسه را به نشانه اعتراض ترک کرد.
اردوغان پس از ترک جلسه اعلام کرد که به او تنها دوازده دقیقه فرصت سخن گفتن داده شد و این در حالیست که پرز بیست و پنج دقیقه صحبت کرد.عمر موسی دبیر کل اتحادیه عرب ادعا کرد که این حرکت اردوغان قابل درک است. عمر موسی گفت: اردوغان آنچه را می‌خواست بگوید گفت و رفت. حرف‌های او درست بود اما آن‌ها گوش نمی‌دهند.
اردوغان به هنگام ورود به فرودگاه استانبول مورد استقبال پرشور بیش از پنج هزار ترک قرار گرفت که پرچم‌های ترکیه و فلسطین دردست داشتند. این افراد در بیرون از فرودگاه، پارچه‌هایی در دست داشتند که نوشته‌های آن‌ها از تشویق و تحسین اقدام وی در دفاع از فلسطینیان حکایت داشت. بر روی یکی از این پارچه‌ها نوشته شده بود "فاتح داووس".
شیمون پرز پیش از ترک داووس بااردوغان تماس گرفته و ابراز تاسف کرد و سعی کرد از او دلجویی کند اما اردوغان تاسف و عذر خواهی او را نپذیرفت.

کد خبر 2931

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سینا MY ۱۴:۴۵ - ۱۳۸۷/۱۱/۱۱
    20 1
    خیل خوب بود. این اردوغان عجب حالی داد به یارو. عربا باید برن بمیرن همه
  • رزیتا IR ۰۵:۰۸ - ۱۳۸۷/۱۱/۱۲
    18 1
    اقدامشجاعانه اردوغان ستودنی است تا بحال هیچکس حضوری و با این صراحت با سیاستمدار دیگری بحث نکرده است .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین