سال گذشته میلادی اجلاس ژنو به ابتكار كوفی عنان برگزار شد. دراین اجلاس مسكو و چین تاكید داشتند كه سرنوشت اسد را باید مردم سوریه تعیین كنند، اما غرب بر این مسأله تاكید می ورزید كه اسد باید از زمامداری سوریه كنار برود .اما این اجلاس نقاط ضعف عمده ای را نیز داشت. از كشورهایی كه بیشتر با اوضاع منطقه و خاورمیانه و سوریه آشنایی داشتند، دعوتی به عمل نیامد و همچنین نماینده دولت سوریه نیز در این اجلاس حضور نداشت. بنابراین اجلاس از همان آغاز دچار ضعف های عمدهای بود .
واقعیت اینست دورانی كه قدرتهای بزرگ پشت درهای بسته برای كشورهای خاورمیانه و جهان سوم تصمیم میگرفتند، گذشته است. اما نگاه ایدئولوژیك برخی کشورهای غرب همچنان پابرجاست و تصور آنها این گونه است كه با چنین اجلاسهایی و بدون نگاه به واقعیتهای موجود می توان مساله سوریه را حل كرد. اما دلایل شكست اجلاس نخست ژنو چه بود؟
1-عدم آشنایی با فرهنگ مردم سوریه: سوریه كشوری است كه سالیان طولانی به صورت لاییك اداره شده است. حضور مسیحیان و اقلیتهای مذهبی باعث شده تا اتخاذ این رهیافت منجر به تفاهم و دوستی میان اقشار مختلف مردم سوریه گردد. به همین دلیل حضور ایدئولوژیهای خطرناك سلفی می توانست جرقهای برای افزایش جنگهای مذهبی شود. این اقدام نه تنها در سوریه بلكه در مصر و لیبی نیز توسط برخی كشورها دنبال شده است. اما چنین سیاستهای مقطعی می تواند خطری برای این كشورها كه مذاهب مختلفی را در خود جای داده اند نیز در پی داشته باشد .
2-عدم پذیرش مقبولیت اسد: برخلاف لیبی، اسد دارای مقبولیت مناسبی در میان بخشی از مردم سوریه است و مردم این كشور با توجه به تاریخ كهن و مسالمت آمیز خود به هیچوجه حضور گروههای تندرو را نمی پذیرند. عدم حضور نماینده دولت سوریه بیانگر آغاز عملی شكست این كنفرانس بود. زیرا دولتهای بزرگ در این كنفرانس بسیاری از مردم سوریه را نادیده گرفتند و این مساله شائبه سیاسی بودن شورشهای سوریه را افزایش داد .
3-عدم دعوت از كشورهای ذینفع در خاورمیانه: التهاب و نارامی در سوریه بیشترین تأثیر را بر كشورهای خاورمیانه می گذارد. عدم دعوت از كشوری مانند ایران كه نقش مهمی را در ثبات منطقهای داشته و حتی ثبات فعلی افغانستان وعراق را باید به دلیل نگرشها و مخالفتهای جمهوری اسلامی ایران با تحركات تروریستها در قبال منطقه دانست، اقدامی نادرست و بر مبنای پیش داوری های غلط غرب است.
در حالی كه ایران بیشترین نقش را در ثبات منطقه داشته و از خشونت و درگیریهای فرقهای پرهیز میكند. سخنگوی وزارت خارجه دولت سوسیالیست فرانسه، حضور ایران را به دلیل ایجاد بی ثباتی در منطقه درست نمی داند. واقعیات میدان نبرد نشان میدهد كه حمایت های غرب از تروریستها و ارسال سلاح به آنها باعث ایجاد چنین نارامیهایی در سوریه گردید و اگر دول غربی از حمایت خود از گروههای تروریستی دست می شستند، وضعیت منطقه اكنون دچار چنین بحرانی نبود.
فرانسه و انگلیس بدون در نظر گرفتن واقعیتهای منطقه، فشار زیادی را بر اتحادیه اروپا وارد آوردند تا سلاحها و كمكهای مالی بدون هیچگونه محدودیتی برای شورشیان سوریه ارسال شود. در حالی كه ایران در طی این دو سال همواره به تروریست بودن این گروهها واحتمال سرایت این درگیرها به دیگر نقاط منطقه اشاره می كرد، آنها هیزم جنگ را در سوریه برمی افروختند. اكنون عدم موفقیت شورشیان سوری در این كشور باعث شده تا آنها بار دیگر صحنه عراق را جولانگاه خود قرار دهند كه در این میان تركیه را نیز از نظر خود دور نداشته اند .
اجلاس دوم ژنو نیز درصورتی كه دول غربی واقعیتهای موجود را در نظر نگیرند به موفقیتی ختم نخواهد شد، زیرا آنهایی كه آتش می كارند، آتش می دروند
اما دلیل برگزاری این اجلاس دو سال پس از جنگ داخلی چیست ؟
واقعیتهای صحنه نبرد باعث شده تا غرب بار دیگر مواضع خود را در قبال بحران سوریه مرور كند. اكنون غرب استدلالات ایران را دریافته اما شاید روی بازگشت از سیاستهای خود را ندارند. افكار عمومی جهان و مردم سوریه با توجه به مسائل ذیل دیگر به حمایت از شورشیان سوریه نخواهند پرداخت و هزینه غرب برای حمایت از آنان افزایش یافته است .
1-حضور جبهة النصرة به عنوان بازو و شریك القاعده در سوریه و به عنوان بازیگری كه مورد حمایت برخی از كشورهای غربی و هم پیمانان آنان است، باعث شده تا بخشی از اندیشمندان غربی در ارتباط با بحران سوریه، نگرش خویش را تغییر داده وآن را تعدیل كنند .
2-جنایتهای تروریستها: افزایش جنایتهای تروریستها در مناطقی از سوریه كه فیلمهای مشمئزكنندۀ آن نیز در شبكههای اجتماعی به نمایش درآمد خطر سرایت جنگ سوریه به دیگر نقاط خاورمیانه را گوشزد نمود. همچنین استفاده برخی از شورشیان از سلاحهای شیمیایی نگرانی غرب را در ارتباط با آینده سوریه افزایش داد .
3-افزایش ناآرامی در دیگر كشورها: با توجه به شكستهای شورشیان در سوریه، عملیات آنان در عراق،تركیه، لبنان و... افزایش یافت تا دامنه بحران سوریه به دیگر كشورهای منطقه نیز كشانده شود. چنین اقداماتی نگرانی غرب را نیز در پی داشت. زیرا سوق دادن جنگ به دیگر كشورها اقدامی بود كه گروههای تروریستی از دیرباز خواهان آن بوده اند، اما غربیها از این نكته غافل بوده و تنها به این تحركات به عنوان یك بازی قدرت می نگریستند.
سوق دادن جنگ سوریه به دیگر کشورها اقدامی بود که گروههای تروریستی از دیرباز خواهان آن بوده اند، اما غرب از این نکته غافل بود و تنها به این تحرکات به عنوان یک بازی قدرت نگریست.
کد خبر 294381
نظر شما