۰ نفر
۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۷:۱۸

ایسنا نوشت:

"سیگار کشیدن زنان" که بی‌شک در فرهنگ ایرانی پدیده‌ای مذموم و ناپسند است به مدد تبلیغات هوشمندانه کمپانی‌های دخانیاتی و البته در غیاب اقدامات فرهنگی مسوولان امر، کم کم به سمتی می‌رود که نه تنها زشتی خود را از دست داده بلکه به نوعی ژست "روشنفکری" و "کلاس اجتماعی" بدل شده و بیم آن می‌رود که در آینده‌ای نه چندان دور این "ناهنجاری" به عنوان یک "هنجار" در جامعه پذیرفته شود.

شواهد حاکی از آن است که نگاه منفی به پدیده "زنان و دختران سیگاری" به تدریج در حال رنگ باختن است؛ به طوری که این روزها دیدن دختران سیگار به دست در کافی‌شاپ‌های دود گرفته، پارک‌ها و ماشین‌های مدل بالا چندان عجیب نیست و شاید مانند ایام قدیم مشاهده چنین صحنه‌هایی دیگر چشم‌ها را به خود خیره نکند. حال سوال این است؛ آیا قبح اجتماعی و فرهنگی سیگار کشیدن دختران در جامعه امروزی از بین رفته است؟

از طرف دیگر هر چند آمار مشخصی از تعداد زنان سیگاری کشور وجود ندارد اما به گفته مسوولان حدود سه درصد زنان ایرانی سیگاری هستند؛ آماری که بی‌تردید طی سال‌های اخیر به ویژه در جوان‌ترها فزونی یافته است.

کارشناسان درحالی خطر افزایش مصرف سیگار در دختران بویژه دختران دبیرستانی و دانشجو را گوشزد می‌کنند که "قلیان" به تهدیدی جدی‌تر بدل شده و آمار مصرف آن نیز بسیار بیشتر از سیگار است؛ به طوری که بر اساس اعلام جمعیت مبارزه با دخانیات مصرف قلیان در دختران از افزایش 10 درصدی برخوردار بوده که البته عمده مصرف باز هم در دختران جوان‌تر یعنی دختران دانشجو و دبیرستانی است. این افزایش مصرف در شرایطی است که خانواده‌ها نسبت به قلیان کشیدن دختران‌شان چندان حساس نیستند و چه بسا که در جمع‌های خانوادگی و تفرج‌گاه‌ها، دور یکدیگر جمع شده و نعنا و سیب و دوسیب است که دست به دست می‌چرخد و تعارف می‌شود و متاسفانه امروز قلیان به عنوان نوعی تشریفات ویژه جای خود را در خانواده‌ها باز کرده است.

سوداگری کمپانی‌های دخانی با وسوسه زیبایی
در کشاکش این ژست‌های "روشنفکری" و "استقلال طلبی" کمپانی‌های دخانیاتی نیز بیکار ننشسته و زیرکانه با همسو کردن پیام‌های تبلیغاتی خود با تمایلات زنان و دختران جوان‌ به نفس‌هایی که می‌شد همچنان سپید بمانند، دود مرگ می‌فروشند. به این ترتیب است که صنایع دخانی دنیا جیب جوامع بویژه جوانان را نشانه گرفته و حتی با بهره بردن از حس زیبایی طلبی آنها، با استفاده از عناوینی چون سیگارهای لاغری، سیگارهای مخصوص زنان باردار و سیگارهای لایت و با رنگ‌های حیات‌بخش محصولات سیاه خود را به کام آنها می‌نشانند.

زهرا حسامی، معاون مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات نسبت به تبلیغات گسترده و فریبنده سیگارهای لاغری، لایت و ... هشدار می‌دهد و می‌گوید: سیگارهای لایت، سیگارهای لاغری و نظیر آن عمدتا از طریق قاچاق وارد کشور می‌شوند. لازم است مراقب طراحی تبلیغات هوشمندانه کمپانی‌های دخانیاتی برای گسترش مصرف سیگار باشیم.

دکتر محمدرضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات نیز با هشدار نسبت به این که کمپانی‌های بزرگ دخانیاتی دنیا جوانان و نوجوانان را هدف گرفته‌اند، بر لزوم انجام اقدامات فرهنگی گسترده‌تر برای زنان تاکید می‌کند و می‌گوید: چرا که این کمپانی‌ها در زمینه افزایش مصرف دخانیات بر روی دختران و زنان جوانان ما سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

مردم سالانه 3250 میلیارد تومان صرف خرید سیگار می‌کنند
البته در این میان آمار و ارقام مصرف سیگار و سایر مواد دخانی در کشور در هر دو جنس زن و مرد نیز حائز اهمیت است؛ به طوری که به گفته دکتر مسجدی آمار مصرف سالانه سیگار در کشور به 65 میلیارد نخ می‌رسد که از این میان 25 میلیارد نخ سیگار تولید داخل و تولید مشترک است و حدود 20 تا 25 میلیارد نخ سیگار نیز از طریق واردات تامین می‌شود. متاسفانه حدود 15 تا 25 میلیارد نخ از طریق قاچاق به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر به طور متوسط ارزان‌ترین پاکت سیگار 800 و گران‌ترین آن با قیمت حدود 8000 تومان عرضه می‌شود، می‌گوید:« اگر به طور میانگین قیمت یک پاکت سیگار را 1000 تومان در نظر بگیریم، با احتساب مصرف 60 میلیارد نخ سیگار در سال، مردم سالانه 3250 میلیارد تومان صرف خرید سیگار می‌کنند. درواقع می‌توان گفت ایرانی‌ها روزانه حدود 10 میلیارد تومان سیگار می‌خرند، این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است هر کشور دو برابر هزینه‌ای که مردمش برای خرید سیگار صرف می‌کنند، برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار هزینه می‌کنند. به این ترتیب درواقع کشور سالانه 7200 میلیارد تومان برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار و سایر مواد دخانی می‌پردازند. این میزان معادل کل بودجه وزارت بهداشت است.»

مالیات سیگار در ایران پایین است
وی همچنین از وضعیت مالیات بر سیگار در کشور انتقاد کرده و می‌گوید:« مالیات سیگار باید مطابق قوانین بین‌المللی 60 تا 70 درصد قیمت خرده‌فروشی سیگار باشد. این در حالی است که میزان کل مالیاتی که دولت از سیگار دریافت می‌کند، حدود 19 درصد است. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده که با هر 10 درصد گران‌تر شدن سیگار، هشت درصد از میزان مصرف آن کاسته خواهد شد.

مسجدی در ادامه با بیان این که مطابق قانون جامع کنترل دخانیات، استعمال هر گونه مواد دخانی در اماکن عمومی ممنوع است، می‌افزاید: بر این اساس استعمال دخانیات در اماکن عمومی از جمله مطب‌ها، مدارس، آموزشگاه‌ها، ورزشگاه‌ها، رستوران‌ها و سینماها و ... ممنوع است.

وی در عین حال تاکید می‌کند که مصرف سیگار در جامعه باید مشکل شود تا به تدریج برخی به ترک آن نیز فکر کنند.

در هر حال قبح این پدیده غریب در جامعه دختران کشور به عنوان مادران آینده، در شرایطی در حال فرو ریختن است که تلفات ناشی از امراض و بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات در کشور سالانه به 60 هزار نفر می‌رسد و مطالعات متعدد نیز سقط جنین ناخواسته، تولد زودرس، مرده‌زایی، اختلالات قاعدگی و بیماری‌های ریوی و قلبی - عروقی را از جمله عوارض استعمال دخانیات در زنان دانسته‌اند. چروکیدگی زودرس پوست، تغییرات تن صدا و ... نیز از جمله عوارضی هستند که نمی‌توان آنها را در زنان سیگاری انکار کرد.

کلام آخر...
هر چند که شواهد حاکی از افزایش مصرف مواد دخانی در زنان و دختران ایرانی است اما هنوز هم نگاه ایرانی‌ها به این پدیده طوری است که دختران شرم دارند که مانند پسران آزادانه در کوچه و خیابان سیگار به دست گیرند؛ شاید بتوان گفت جز برخی مکان‌های خاص، سیگار به دست گرفتن دختران در ملاء عام هنوز هم قبح و زشتی خاص خود را دارد. حال که چنین است بی‌تردید مسوولان امر باید هر چه سریع‌تر فکری کنند؛ شاید که فردا دیر باشد...

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 295593

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    12 7
    بین دوستام فقط من سیگاری نیستم .انگاری من 1 کار عجیب و غریب نمی کنم
  • hale IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    13 9
    سیگار نکشیم باید درد بکشیم
  • بی نام IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    16 8
    بحث قبح نیست بحث مرد سالاریه که سیگار دست یک مرد بد نیست ولی دست یک زن بده
  • ... A1 ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    0 0
    عکس تو بود و قصه یاد بود و انکار
  • بی نام A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    34 8
    واقعا بدم می آد از این نگاه جنسی، اگر بد است برای هر دو بد است و اگر خوب است برای هر دو.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    16 20
    باید حرام بشه سیگار
  • مهتاب IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    15 4
    نویسنده می توانست کلاً راجع به اینکه سیگار برا ی سلامتی خوب یا بد است بالای منبر برود اما زوم کردن روی سیگار کشیدن دخترها و ... ربطی به سلامتی ندارد. ظاهراً ناراحتی نویسنده ابیشتر از این است که چرا سیگار کشیدن دیگر برای دختران قبح و شرمندگی ندارد. فکر نمی کنم رابطه ای بین قبح و سلامتی باشد. در ضمن استقلال طلبی ژست نیست، یک زن هم می تواند تصمیم بگیرد و دلش بخواهد که سیگار بکشد یا نکشد.
  • محمد IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    9 1
    توي كشور هاي مدرن اروپايي به خصوص آلمان رو بايد پاشن برن ببينن كه سيگاري هارو چقدر محدود ميكنن. محل مخصوص سيگار كشيدن توي موسسات و ... شبيه قفس ميمون ها ميمونه. فقط تو ايرانه كه اينجور بي فرهنگي ها مورد توجه هست و ارزشمند تلقي ميشه.
  • علی A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    53 5
    ببینید چه کردید با ملت که تفریحشون شده سیگار و قلیون!!!
  • دیوید IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    12 0
    همه مشکلت ما عدم فرهنگ سازی صحیح هستش . فقط و فقط همین . سیگار کشیدن . شیوه حرف زدن . شیوه ارتباط برقرار کردن . آشغال ریختن در خیابان و .... آب دهان ریختن روی زمین . بی احترامی . توهین های مستقیم و غیر مستقیم به هم دیگه و عدم رعایت شآن انسانی . دخالت در کار و فعالیت و عقاید دیگران و عدم رعایت حریم خصوصی . یکی دوتا نیست برادر . خیلی مشکلات داریم . میشه گفت ما اصلا فرهنگی نداریم .
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    39 8
    تو ايران اگه زني سيگار بكشه فقط بهش سيگاري نميگن، خيلي چيزهاي ديگه هم بهش ميبندن!!!
  • بی نام IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    21 3
    سیگار قدیمی شد الان دخترا اومدن به سمت حشیش و شیشه...
  • خدانظر IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    5 9
    به نظر من کشیدن سیگار در دختران ایرانی انچنان مسئله ای نیست که بخواییم اینقدر نسبت بهش حساسیت نشون بدیم من نمیدونم شما از کدوم فرهنگ ایرانی صحبت میکنید.
  • محمد IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    27 7
    مگه سیگار کشیدن مرد و زن داره چرا با زنان اینگونه رفتار می کنید
  • دخترگیلانی IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    6 5
    تنها راهکار برای نکشیدن سیگار بین جوانان فقط وفقط" ترس"از این قضیه است برای دختران دبیرستانی که کم کم در حال رشد وبلوغ جسمی و فکری هستند و از نوجوانی به جوانی روی می اورند باید سیمینار و همایش در دبیرستان ها درباره آفت های سیگار بر بدن وجسم روح وخطراتی که تهدید کننده آن است را به انها آموزش داد "ترس" از اینکه سلامتی خود رو از دست میدهند ومطمئنا در آینده فرزندانی ناقص به دنیا می آورند میتواند حربه ای برای این مسئله بغرنج باشد...ترساندن تنها راهکار برای دوری از سیگار است..
  • بی نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    16 3
    فقط ژست نیست بیخود خودتون گول نزنیدووواعصاب داغون هم هست
  • م A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    15 2
    ژست جدید، گویا خبرنگار محترم چند سالی در غار زندگی میکردند
  • بی نام IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    6 3
    سیگار کشیدن عمل نا مطلوبیه،دیگه بحث جنسیتی لازم نداره.چند سالیه زنان کشور در رده های بالاتر مالی و شغلی نسبت به مردان قرار گرفتن و دیگه زن موجودی ضعیف و نا توان و حقیر به شمار نمیره.پس به نسبت افزایش توانایی و شعاع عمل زنان در عرصه اجتماعی،مسائلی از قبیل مصرف دخانیات تدریجا به شکل عمومی در بین زنان رواج پیدا میکنه.ژست سیگار کشیدن زشت و زننده اس و ربطی به جنسیت افراد نداره،بعضی پسرا سر چهار راه ها با ژست آلپاچینو سیگار روشن میکنن تا دختران جذب ابهت اونا بشن(ابهت کاذب و کودکانه)به نظرتون این ژست پسران خیلی طبیعی و عادیه؟؟؟؟مشکل جای دیگه اس،جاییه که افراد فکر میکنن دیده نمیشن و بهتره راهی برای جلب توجه و پر ابهت دیده شده پیدا کنن و مشکلاتی از این دست......
  • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    13 2
    نگرانی در باب این مسئله ستودنی است، اما تو این مملکت هیچ مشکل دیگه‌ای نیست جز سیگار دست گرفتن دخترا... دوستان عزیز در موارد این چنینی ابتدا فکری به حال معتادان بکنید که در گوشه گوشه شهر پراکنده اند؛ فکری به حال دزدان ناموس و جان و مال مردم کنید. سیگار برای آقایون ضرر نداره؛ مضرات کشنده اش فقط دامن دخترا رو می گیره! ای بابا....
  • بی نام IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    0 2
    :-/
  • علیرضا EU ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    14 4
    ممنون از مقاله خوب شما ، ولی یک نکته آزاردهنده وجود داره در گفته های شما و اون نگاه جنسی شما به این مساله هست یعنی مثلا مبنای خبر این بود که مصرف سیگار در آقایون 20% افزایش پیدا کرده گویا نگرانی کمتری بود تا مصرف سیگار در دختران 10% .، سیگار چیز مضریه ، اما برای دخترا مضرتره تا پسرا؟ این نگاه علمی نیست متاسفانه جنسیه.
  • حمید IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    21 9
    خاک بر سر کسی که بخاطر ژست خودشو بدبخت کنه
  • بی نام EU ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    13 4
    اینها درد بی هویتی جوانان این کشور هست. بله! "بی هویتی"! همین و بس!
  • بی نام IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    17 3
    در ایران روزی 30 میلیارد تومان سیگار دود میشود. معادل روزی یک یا دو بیمارستان درست و حسابی. مالیات آن در ایران 19 درصد و در امارات 68 درصد و در پاکستان 78 درصد و در عمان 80 درصد است! همه کشورهای اسلامی. حالا خود سیستم مروج سیگار (اعم از زن و مرد) است یا چهار برنامه ماهواره ای؟
  • بی نام IN ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    31 10
    کشوری که توش برهنگی کلاس و ضد مذهب بودن نماد روشنفکری و وعده دادن و سرکار گذاشتن مردم تفریح بعضی ها و سیگار و قلیون تفریح سالم شده باید یه فکر اساسی براش کرد...
  • بی نام A1 ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    17 9
    مسائل مهمتری از قبح سیگار کشیدن خانمها نیست که بررسی شود در قرن 21 ؟
  • بی نام IN ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    31 20
    به عنوان یک بانوی ایرانی واقعا از زنان و دخترانی که سیگار به دست در مجامع عمومی حاضر میشوند بیزارم به خصوص که بیشتر آنها به گونه ای آگاهانه سعی در جلب توجه دیگران دارند.من فکر میکنم همانطور که بیشتر خانمها از مردان سیگاری خوششان نمی آید اینگونه زنان و دختران نیز مورد نفرت مردان قرار دارند مگر اینکه هر دو نفر از یک قماش باشند...
  • علی IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    3 7
    باعث تاسفه
  • شاهین A1 ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    13 0
    با بالاتر رفتن قیمت سیگار مصرف سایر مواد مخدر بیشتر میشه آقایون بد نیست به نتایج تحقیقات و تجربیات سایر کشورها نگاهی بندازن قبل از اینکه هی قیمت سیگار رو بالا ببرن
  • nader IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۱
    1 16
    سیگار ینی همه چی .سیگار نکشیم چی کنیم اگه اونو نکشیم که یه ساله پیر میشیم .من خودم از سال 87تا الان میکشم 18سالمم هست هزار بار گذاشتم کنار ولی نشد .سیگار تعطیلی داره ولی ترک نداره
  • mmm IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    3 12
    من خودم 13 سالمه و 2 ساله سیگار میکشم توی این دوره زمونه کارای کثیف تر از این هست که توشون سیگار خیلیم خوبه.خواهشا تفاوت جنسی قائل نشین واسه مردا هم بده.