محمدرضا نجفی‌منش، عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان که بارها دفعات به شرایط صنعت قطعه‌سازی هشدار داده است، بار دیگر در کمیسیون فضای کسب و کار اتاق تهران وضعیت این صنعت را وخیم و رو به تعطیلی یا تعدیل نیرو خواند.

نجفی‌منش با اشاره به تعیین قیمت خودرو توسط شورای رقابت گفت: «بعد از تعیین قیمت فشار به قطعه‌سازان برای کاهش قیمت قطعات افزایش یافته در حالی که این کار باعث زیان‌دهی بیشتر واحدها می‌شود.»

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین این عضو کمیسیون فضای کسب و کار، کارآفرینی و مقررات اتاق تهران با اشاره به دخالت‌های مکرر نهادها و سازمان‌ها در امر قیمت‌گذاری خودرو گفت: «ما به مزاح می‌گوییم فقط 1+5 در مورد قیمت خودرو اظهارنظر نکرده است.»

این فعال صنعت قطعه‌سازی در کشور با اعلام این که هم‌اکنون تعرفه واردات خودرو 40 درصد است تاکید کرد که ما هیچ مشکلی با تعرفه نداریم و پیشنهاد کردیم که نرخ سود بانکی را تعدیل کنند و تعرفه را هم بردارند. او افزود: «در حال حاضر چین خودروی تیبا را به قیمت 6 هزار دلار برای تاکسی می‌خرد چون این قیمت خودرو بسیار ارزان است.» 

3939

کد خبر 296264

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نيما A1 ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
    15 0
    اين آقاي اصفهاني چرا اينقدر عصباني شده؟ اگر تعرفه واردات خودرو را بردارند كه كسي ديگه از شما ماشين نميخره. اينقدر مظلوم نمايي نكنيد.
  • م ! A1 ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
    12 0
    مطمئنین 6 هزار دلار واسه تیبا میدن..؟!؟! اونم چین که استاده تولید خودروی ارزون قیمته..! یادمه قدیما تو سایت تویوتا یاریس 8 هزار دلار بود...
  • یک بیسواد اقتصادی A1 ۲۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
    14 0
    آقایان خودروساز و قطعه ساز خیلی تلاش دارند که با افزایش قیمت عقب ماندگی مالی خود را جبران کنند ولی به نظر می‌رسد که با افزایش قیمت‌ها تا قیمت‌های مد نظر ایشان هم مشکلاتشان مرتفع نخواهد شد، حتی شاید بدتر هم بشود و دلیل آن این است که با افزایش قیمت‌ها خریدار به شدت کم خواهد شد. اینکه امروز رونق در بازار کم است به دلیل قهر مردم یا تحریم خریداران یا ... نیست (البته تحریم خریداران هم هست ولی متاسفانه خیلی کم) بلکه به علت این است که عمده‌ی خریداران محصولات آنها افرادی با حقوق ریالی ثابت هستند و تحمل افزایش ناگهانی ۱ میلیون تومانی را هم ندارد چه برسد به چندین میلیون. ضمن اینکه بار هزینه‌های جاری زندگی اجازه‌ی خرج برای نیاز‌های ثانویه زندگی (در صدر آنها خودرو و سپس لوازم منزل) را نمی‌دهد و اگر همین الان قیمت‌ها به قیمت‌های سال ۹۰ هم برگردد فروش به آن زمان برنخواهد گشت. آن که می‌خواهد برای 206 ۳۳ میلیون بدهد، اگر داشت پارسال یا دو سال پیش می‌رفت یک ماشین خیلی بهتر می‌خرید، پس خریدار ماشینی مثل 206 به شدت کم خواهد شد. به نظرم با رساندن قیمت به قیمت‌های مد نظر خودروسازان، آنها نهایتا ۳۰٪ فروش قبلی خود را خواهند داشت و تعدیل نیرو یا ... ناگزیر خواهد شد. زیرا اگر گران هم کنند چون جز بازار داخلی بازار بزرگی برای آنان موجود نیست، به سود مد نظر از راه صادرات هم دست نخواهند یافت. در واقع کاهش کیفیت، عدم توجه به محصولات جدید و تکنولوژی روز و سود بسیار زیاد و قیمت غیر منطقی چاله‌ای بود که خودروسازان چندین سال کندند و در نهایت نیز خودشان در آن افتادند. به هر حال بهتر است آقایان هر چه زودتر فکری به حال خود کنند و خیلی به حل مشکل از راه اقناع شورای رقابت و دولت و مردم و ... فکر نکنند.
  • امين IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۲
    12 0
    با سلام لطف بفرمائيد تيبا را به همان چين يا هر جاي ديگر كه علاقه مند است صادر ،در عوض ملت را از فيض استفاده از ماشينهاي مرغوب با حدود همين قيمت محروم نفرمائيد تا بيش از اين مايه لعن و نفرين ملت قرار نگيريد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین