به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پس از حجت الاسلام حسن روحانی قرعه به نام محمدرضا عارف افتاد تا برنامههای خود را در حوزه فرهنگ توضیح دهد.
این نامزد انتخاباتی در ابتدای سخنان خود با تسلیت درگذشت آیت الله طاهری و تبریک پیروزی تیم ملی فوتبال گفت: حوزه فرهنگ و هنر و اجتماعی جز اولویت های پیشرفت و توسعه ماست. چند پیشرفت و ضرورت را مطرح کنم.
عارف با اشاره به ضرورت تغییر نگاه و نگرش به حوزه فرهنگ و هنر گفت: تصدی گری فرهنگ و هنر امور فرهنگی و هنر باید به اهل فرهنگ و هنر سپرده شود. باید به خبرگان و برجستگان فرهنگ و هنر اعتماد کنیم. فکر نکنیم با انتصاب یک مسئول برجسته معضل حل می شود. مسئولان فرهنگی را نباید به عنوان کارمندان دولت تلقی کنیم که با تصویب بخشنامه آن ها را به تولید فرهنگی وادار کنیم. تولید فرهنگی یکی از تولیدات بومی ماست در تولید فیلم اولین کشور منطقه هستیم.
وی افزود: باید در برنامه های توسعه مان فرهنگ و هنر و امور اجتماعی جایگاه ویژه داشته باشد. همانطور که در صحبت های روحانی اشاره کردم نگاه ما این است که تلاش در فرهنگ و هنر یک حق است و امتیاز نیست. قبلا فکر می کردند امتیاز است و حق نیست و هر وقت لازم باشد امتیاز را میگیرم. مانند حذف روزنامه ها و انتشار کتاب و جلوگیری از پخش فیلم و تعطیل خانه سینما. به جای کنار گذاشتن برجستگان فرهنگ و هنر بر اساس سلیقه باید سعی کنیم از اینها به عنوان سفرای فرهنگی برای رساندن پیاممان به دنیا استفاده کنیم.
پس از این به ترتیب سایر نامزدها به تقد نظرات عارف پرداختند.
سعید جلیلی: بحثی که جناب عارف فرمودند امتیاز نیست و حق است، من جلوتر میگویم، یک فرصت است. باید به فرهنگ به عنوان فرصت استفاده شود اما ویژگی فرهنگ در پاکی و مولفه هایی است که موجب قوام و فرصت ما شده اگر بخواهیم به خاطر بعضی موضوعات دیگر بخواهیم در این فرصت هر چیزی قاطی شده و آن را از خاصیتش بیندازد به ضد خودش تبدیل می شود.
علی اکبر ولایتی نیز گفت: اگر بنده پیشنهادی بخواهم داشته باشم این است که محوریت فرهنگ را بگذاریم فرهنگ خودی و هرچه که مغایر این است را کنار بگذاریم و یک فرهنگ مقاومتی را شکل بدهیم.
حدادعادل اظهارداشت: در اینکه کار فرهنگی باید به دست مردم باشد تردید نیست ولی دولت ها هم وظایف فرهنگی دارند. در همه جای جهان دولت ها کارهای فرهنگی می کنند و کارهای سترگی را ایجاد می کنند. دولت اسلامی چه وظایفی در حوزه فرهنگ دارد. آیا می شود همه چیز را از دولت گرفت یا وظیفه هم دارد؟
حسن روحانی نیز گفت: بحث تصدی گری که آقای عارف اشاره کردند بسیار مهم است و باید به حداقل برسد. همان مواردی که در قانون اساسی آمده و بقیه موارد باید به انجمن های مختلف و نظام صنفی سپرده شود. سیزده به در و عاشور را مردم برگزار میکنند به همراه مراسم دینی. اینها به بهترین شکل برگزار می شود. بگذاریم دست مردم باز شود و اینقدر در زندگی خصوصی مردم و اینچیزها دخالت نداشته باشیم. آیا اولویت این است که فسادها را فراموش کرده و به چند کاری که جوان ها در خیابان انجام میدهند گیر بدهیم؟ مسائل فرهنگی باید از طریق فرهنگ حل شود و پلیس آخرین مرحله باید باشد. نکته آقای عارف را که می پسندم این است که هنر بهترین سفیر ما در جهان است. بهتر از حافظ و میرخانی و فرشچیان و احصایی و شجریان داریم برای سفیر فرهنگی؟!
قالیباف نیز گفت: توقع من این بود که می خواهیم رویکرد فرهنگی را بشنویم. به نظر من بحثها بیشتر دارد می رود در حوزه انتقادها. ما در حوزه فرهنگ متکی به رای حرف نزنیم. متکی به اصلاح جامعه حرف بزنیم. این دردی که امروز در جامعه وجود دارد را ببینیم. از درد فقر تا درد دروغ و بی اعتمادی. همین دروغ فقر را درست کرده است. می گویند تصدی گری غلط است. این حرف درستی است. چه نگاهی بنا هست در فرهنگ حاکم خواهد بود؟
رضایی صرفا به طرح یک پرسش از عارف پرداخت و گفت: فقط یک سوال طرح می کنم که در دولت اصلاحات طرح جامع ورزش تصویب شد چرا اجرایی نشد؟
غرضی نیز گفت: آقای دکتر! این دولت های گذشته با اعمال نظر خودشان آیا توانستند تغییری در فرهنگ جامعه ایجاد کنند؟
محمدرضا عارف پس از نقد سخنانش توسط 7 نامزد دیگر گفت: دولت ها باید تامین کننده زیربناها باشند و فرهنگ را باید به خود مردم محول کرده و ابزار و زیرساخت ها را فراهم کنیم. برای طرح ورزش گام های اولیه برداشته شد اما در دولت بعد به آن توجهی نشد. نقشه مهندسی فرهنگی کشور به تصویب رسیده که باید دولت آن را کار کند. اما رویکرد ما در اجرایی کردن آن سند محوریت دادن به مردم است. در اتکا به نظام های صنفی در پزشکی موفق شدیم و این کار کار بسیار خوبی است. باید کارهای فرهنگی نیز به انجمن ها و نظام های صنفی واگذار شود. نباید برای چاپ یک کتاب هفت خوان طی شود. اگر تخلفی شد البته باید طبق قانون رسیدگی شود مانند نظام پزشکی که تخلف پزشکان را پیگیری می کند. با این روش میتوانیم در فرهنگ و هنر خلق آثار کنیم. ما گاهی یک فیلم را به خاطر 5-10 درصد اجازه پخش نمیدهیم. جوان ما به چه سمتی می رود و چه فیلم های خارجی را تماشا میکند؟ صداوسیما به خاطر برخی محدودیت ها، یک شبکه خارج از کشور را مردم بهش اولویت بیشتری میدهند. انشاءالله بتوانیم در راستای انقلاب فرهنگی گام برداریم.
27219
نظر شما