وقتی رانتخوارهای خصوصی جای دولتی ها را می گیرند / غول کشی؛ بزرگترین چالش دولت یازدهم

مهمترین ارثیه دولت دهم برای رئیس جمهور آینده انباشتگاههای ثروت است که خارج از حوزه های شفاف، اقتصاد را متاثر می کنند.

علی پاکزاد: شمس الدین حسینی و تنی چند از وزرای دولت دهم به دیدار حسن روحانی رفتند، فارغ از آنچه در گفتگوها و گزارش کارهای بیان شده، بعید میدانم کسی حرفی از غولهایی به میان آورد که چندسالی است سر از بستر آشفته اقتصاد ایران برآورده اند.

بنابر آخرین گزارش های غیر رسمی بانک مرکزی حجم نقدینگی در پایان سال 91 از مرز 460 هزار میلیارد تومان عبور کرده است که در بهترین حالت بین 250 تا 300 هزار میلیارد تومان از این رقم خارج از مدیریت دولت و نقدینگی سرگردان محسوب می شود. بررسی آخرین گزارش رسمی بانک مرکزی هم حجم 231 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان را تائید می کند.

صاحبان این نقدینگی سرگردان با این حجم نقدینگی چه می کنند؟ یکی از فضاهای به نسبت شفاف و قابل لمس و تاثیر حضور این قطبهای ثروت در کشور بازارهای ارز و طلا هستند، در سه ماهه گذشته به رغم کاهش ارزش جهانی طلا قیمت سکه بهار آزادی در کشور به طور متوسط نسبت به قیمت واقعی 100 هزار تومان حباب داشته است، حبابی که ناشی از تقاضای دلالی این فلز است.

نقدینگی سرگردان زمانی که در فضاهای تولیدی نمی تواند به کسب سود آسان بپردازد به فضاهایی روی می آورند که آسان ترین سودها را برایشان به همراه داشته باشد، در مقطعی از سالی که پشت سر گذاشته شد واردات هر دستگاه خودروی پورشه سودی بالغ بر 140 میلیون تومان برای وارد کننده به همراه داشت. چنین بسترهایی  همچنان که هیچ فضایی برای تنفس بخش های مولد باقی نمی گذارند و بهترین مرداب برای تولد غولهای رانتی هستند.

نقدینگی سرگردان

در سال 91 نوسان قیمت ارز باعث شد که واردات سودهای کلانی به دنبال داشته باشد. این سودها تبعاتی را به دنبال داشته است که نمی توان آنرا نادیده گرفت.در حال حاضر هفت شرکت 51 درصد از سهم بازار واردات خودرو را در اختیار دارند، 5 وارد کننده عمده 50 درصد از بازار لوازم خانگی را در ایران در اختیار دارند، سه وارد کننده بالغ بر 50 درصد بازار موز کشور را در اختیار گرفته اند.

این شرکتهای بزرگ که هویت تجاری دارند،تنها یکی از انگشتان غولهای اقتصادی هستند که یک دست در بدنه دولت دارند و یک پا در بازار آزاد و به مدد دولتهای نهم و دهم امروز ابزارهای بانکی را نیزدر اختیار دارند، آنهم در فضایی مه آلود که هیچ شفافیتی بر آن حاکم نیست.

در سالهای اخیر شاهد واگذاری شرکتهای دولتی بودیم، شتاب بیش از اندازه واگذاری شرکتهای دولتی در عمل اهرمهای اجرایی را از دست دولت خارج کرده است. البته این وضعیت شاید در نگاه اول به نظر گامی مثبت باشد ولی بنا به نظرکارشناسان اقتصادی آنچه در عمل در فضای ایجاد شده از اصل 44 قانون اساسی رخ داد خروج دولت از بازار و جایگزین شدن آن با شبه دولتی هایی بود که نه کارایی بخش خصوصی را دارند و نه حتی شفافیت نسبی و نظارتی حاکم بر شرکتهای دولتی تن می دهند.

تنها یک نمونه کوچک این غولهای مجموعه ای بود که اختلاس سه هزار میلیارد تومانی را به وجود آورد، مجموعه ای که از مدیران دولتی تا مدیران ارشد بانکی را دل خود پرورده بود.

این غولهای بزرگترین مشکل دولت یازدهم هستند، غولهایی که به طور حتم در مقابل هر نوع تغییری که رانتهای آنها را تحت الشعاع قراردهد خواند ایستاد.

غول کشی تنها راه پیش روی دولت یازدهم است، البته نباید فراموش کرد در این میان نباید بخش خصوصی واقعی فدای این وضعیت شود، در صورتی دولت می تواند در این روند سره را از ناسره تشخیص دهد که یک سئوال کلیدی را چراغ راه خود کند، آیا رشد اتفاق افتاده در هر نقطه از اقتصاد کشور ناشی از رانت بوده و یا ناشی از کار آمدی؟

به طور حتم در هر نقطه ای که رانت منجر به رشد شده است غولهای سرطانی در اقتصاد کشور شکل گرفته اند که رشد انها به زیان اقتصاد ملی خواهد بود و هرجا که رشد ناشی از کارایی بوده حتی اگر منجر به انحصار شده باشد، قابل اصلاح بوده و امکان ایجاد فضایی مناسب برای افزایش بهره وری در اقتصاد کشور در آن بستر وجود دارد.

/31222

 

 

کد خبر 300504

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    15 35
    فک کنم جناب روحانی باید تا میتونه دسته س پی اس جمع کنه!!! این کشتن این غول ها با یه دسته امکان پذیر نیست زود میشکنه مخصوصن نیست چینی هم هستن!
  • مسعود IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    33 1
    يكي از كارهاي سنگين و دشوار آقاي روحاني . مقابله با رانت خواريها و باندهاي قدرت اقتصادي است كه به شركتهاي "شبه دولتي " معروف شده اند . اين شركتها چون طبق قانون خصوصي محسوب مي شوند از شمول نظارت نهادهاي نظارتي خارج هستند و بنابراين بستر فسادهاي اقتصادي در اينگونه شركتها به شدت مهياست. چون مديريت اين شركتها را دولت معين مي كند اين شركتها از رانتها و امتيازات ويژه دولت هم در قراردادها و مناقصه ها و ... برخوردارند و نفوذ زيادي در دولت دارند. دولت آقاي روحاني براي مردمي كردن بيشتر اقتصاد چاره اي ندارد جز اينكه سهم دولت در شركتهاي شبه دولتي و سهم شركتهاي شبه دولتي در سهام شركتهاي بورسي را به حداكثر 20 درصد كاهش دهد و قانون اصل 44 را اصلاح نمايد.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    4 6
    مقابله با باند های قدرت و رانت خواریها یک راه اساسی داره . بستن واصلاح شکاف ها وحفره های موجود در بازار های کذایی دلالی مسکن وارز وطلا وخودرو وانحصار واردات در اختیار عده ای خاص .بایستی قدرت تنظیم قیمت ها وعرضه وتقاضا را از دست این شبکه ها گرفت ودولت با نظارت سفت وسخت این حجم نقدینگی را به سمت تولید وتجارت رقابتی سوق بدهد... اجرای صحیح قوانین ونظارت بر تنظیم بازار وظیفه ی دولت است.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    2 18
    شرکت سرمایه گذاری متعلق به مه آفرید در بورس نبود و این باعث عدم شفافیت بود . شرکت های که به دیگران واگذار شدند از طریق مذاکره و مزایده بود و به بورس نیاوردند تا شفاف باشد. مشکل اصلی نظام اقتصادی ما عدم شفافیت است در دنیای شفاف اگر غولی هم به وجود بیاد در خدمت مردم و جامعه است نه علیه مردم و جامعه و فقط به نفع چندتا مدیر معلوم الحال.
  • شهاب IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    3 4
    نقدینگی سرگردان از دولت آقای خاتمی به بعد وحشتناکه!!!
  • مهران IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    2 8
    همچنین دولت باید واسطه و واسطه گری رو در هر زمینه ای بر داره.مثلا در بخش کشاورزی باید دولت محصول رو مسستقیم با قیمت عادلانه از کشاورز بخره و به مصرف کننده برسونه.چون بیشترین سود رو همین واسطه ها می کنند نه کشاورز تولید گر!وسرمایه گزاران رو وادار به فعالیت در حوزه های مولد اقتصادی کند.تا سرمایه های خود رو در دلال بازی در زمینه های مسکن.طلا دلار.. قرار ندهند.درحوزه مسکن از قبیل تهیه مسکن و فروش اون رو هم از بخش خصوصی بگیره .تا قیمت مسکن با تعدادی سرمایه گزار و دلال تعیین نشه و دولت خود بتواند قیمت گزاری مسکن رو بدست بگیرد.همه این کارها نتیجه اون باعث میشه فعالیتهای کاذب از بخش خصوصی گرفته بشه بسمت تولیدبرود
  • بی نام A1 ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۶
    7 0
    با این گرانی های افسار گسیخته که حتی در این روزهای مانده به پایان دولت نهم که واقعا کنترل آن میتوان گفت نا ممکن است تا این دلالان و سوء استفاده ککنندگان از وضعیت موجود بازار وجود دارند این در حالی است که هر ماه کارخانجات داخلی قیمتها را افزایش میدهند این در خالی است که حقوق ها برای یکسال ثابت است مثال ساده بزنم تقریبا پاییز سال 90 قیمت دستمال کاغذی حوله ای وارداتی ترکیه 2 عددی 2500 تومن بود و الان همان دستمال تولید داخل شرکت گلریز که از وزنش نسبت به قبل کم شده قیمتش 6500 تومن ؟؟؟؟؟؟؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین