به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامۀ فیگارو، کرواسی از روز دوشنبه به جمع خانوادۀ اتحادیه اروپا پیوست. موقعیت ویژهای برای کشور کوچکی که تنها 4.4 میلیون جمعیت دارد اما به شدت از بحران اقتصادی رنج میبرد.
پنجمین سال بحران اقتصادی در کرواسی
کرواسی در جذب توریست به دلیل طبیعت زیبای موجود در این کشور، موفقیتهای قابل توجهی بدست آورده به گونهای که نام این کشور را" مروارید مدیترانه" مینامند. با این حال رشد ناشی از افزایش درآمدها، رشد اقتصادی این کشور را به اندازۀ کافی تضمین نکرده است. کرواسی کوچک، با 4.4 میلیون جمعیت، دومین کشور تجزیه شده از یوگسلاوی سابق که بعد از اسلوونی به اتحادیه اروپا میپیوندد از سال 2009 و برای چهارمین سال متوالی، درگیر بحران اقتصادی است و امسال نیز طبق پیشبینیها باید رشد اقتصادی منفی داشته باشد.
پیش بینیها برای تولید ناخالص داخلی این کشور از 0.8%(رقم اعلامی دولت که به تازگی کاهش یافته) تا 1-%(آمار رسمی یورواستات، مرکز آمار اتحادیه اروپا) متغیر است. یک اقتصاددان دربارۀ کرواسی میگوید: قرار نیست کرواسی شاهد رشد اقتصادی باشد، چرا اقتصاد از صادرات و یا تقاضای داخلی منتفع نشده و همچنان در وضعیت نامساعدی است، رقم بیکاری بالاست، سرمایهگذاری خارجی رقم اندکی را نشان میدهند و هنوز کرواسی نیازمند اصلاحات ساختاری است.
کسر بودجۀ 4%
وضعیت نامساعد اقتصادی، از سال 2008 حسابهای دولتی را در سال گذشته با کسر بودجۀ 4.3% تولید ناخالص مواجه کرده است. به رغم برنامههای ریاضتی در بودجۀ 2013، به خصوص در افزایش ارزش افزوده، مالیات، کاهش حقوقها در بخش دولتی، اصلاحات ساختاری برای بهبود اخذ هزینهها و مالیات، کسر بودجه همچنان در سال جاری رقم 4% را نشان میدهد.
نرخ بیکاری 19%
نقطۀ سیاه اقتصاد کرواسی نرخ بیکاری در این کشور است. بیکاری در این کشور به همراه بازار بسیار سخت و دشوار کار رقم بالای نزدیک به 20% را نشان میدهد.
ضعف در صادرات: 40% تولید ناخالص داخلی
در زمینۀ تجارت خارجی، کرواسی با صادراتی که تنها 40% تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد بازار ضعیفی دارد. از سویی مشتریان اصلی محصولات کرواسی اقتصادهای ضعیف و شکننده هستند از جمله ایتالیا و بوسنی که 28% از صادرات کرواسی را پوشش میدهند.
رتبۀ 139 دوئینگ بیزنس
کرواسی در رتبه بندی دوئینگ بیزنس (Doing Business) بانک جهانی و به لحاظ حمایت از سرمایه گذاری در جایگاه 139 قرار دارد. اقتصاددانان میگویند که این رقم بسیار بدی برای جذب سرمایه گذاری است. سرمایهگذاریهای این کشور از سال 2000 تنها 5% تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد، رقمی که در مقایسه با سایر کشورها نامساعد است: استونی(9%)، بلغارستان(11%)، اسلواکی(6%) از سویی همین سرمایهگذاریها بیشتر به سمت داخل جهت داده شدهاند: یک سوم آن در بخش مالی، 15% در تجارت و 10% در بخش مسکن و این سهم در بخش صادرات بسیار اندک است.
امیدها در میان مدت برای کرواسی از اتحادیه اروپا و بودجۀ 11.5 میلیارد یورویی(2014-2020) آنست که نزدیک به 3.5% از تولید ناخالص داخلی آنست؛ البته به شرطی که کرواسی بتواند اصلاحات ساختاری را نیز اصلاح کند.
3152

نگاهی به شاخصهای اقتصادی بیست و هشتمین عضو اتحادیه اروپا.
کد خبر 301644
نظر شما