یک رسانه فرانسوی برکناری رئیس جمهوری مصر را بدون شک تضعیف سیاست های منطقه ای دولت ترکیه دانست.
به گزارش تسنیم به نقل از رادیو بین المللی فرانسه در استانبول واکنش دولت ترکیه به برکناری محمد مرسی رئیس جمهور سابق مصر و تاثیر آن بر جایگاه منطقهای ترکیه را بررسی کرده است:
از زمان اعلام ضرب الاجل ارتش مصر به محمد مرسی رئیس جمهور مخلوع این کشور، دولت ترکیه عصبانیت خود را نشان داد و در همان ابتدا احمد داوود اغلو، وزیر خارجه ترکیه با ناامیدی با چندین پایتخت اروپایی برای ممانعت از سقوط مرسی تماس گرفت.
در واکنش به عزل محمد مرسی از ریاست جمهوری این کشور، وزارت خارجه ترکیه صبح دیروز(پنج شنبه) در بیانیه ای تنها به «اهمیت ثبات» در مصر برای ترکیه و منطقه اکتفا کرد.
اما همزمان مسئولین حزب عدالت و توسعه ترکیه ناخشنودی خود را از تحولات مصر و کودتای نظامی علیه محمد مرسی، هم مسلک رجب طیب اردوغان ابراز کردند.
پنج شنبه پس از یک نشست کابینه «بحران»، انتقادات آنکارا رسمیتر شد: در پایان نشست وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: « آنکارا عزل و بازداشت رئیس جمهور قانونی و منتخب مصر را نمیپذیرد» و ابراز امیدواری کرد که « دخالت نظامی دستاوردهای انقلاب 25 ژانویه 2011 مردم مصر را بر باد ندهد.» داوود اغلو افزود: « به علل مختلفی، عزل یک دولت انتخاب شده از طریق دموکراتیک قابل قبول نیست، و کودتای نظامی از همه بدتر است. » طی این مدت سایر مقامات ترک نیز همین ادبیات را تکرار کرده اند.
تا به حال هیچکس در ترکیه جرات نکرده است اعتراضات اخیر در این کشور را با اعتراضات مردمی در مصر که منجر به کودتا شد مقایسه کند. فقط کامر گنچ نماینده حزب مخالف دولت ترکیه، اردوغان را با محمد مرسی مقایسه کرده است.
البته این دو وضعیت چندان هم قابل مقایسه نیست، به جز اعتراض مردمی در هر دو کشور و دو رهبر که تضعیف شدهاند. بعلاوه در هر دو کشور دولتهای اسلامگرا از سوی نیروهای لائیک به چالش کشیده شدند. تشابه در همین حد باقی مانده است، چرا که دولت ترکیه حداقل تا این لحظه به حد گستردهای بر ارتش مسلط است و البته وضعیت اجتماعی و اقتصادی ترکیه همچون مصر در آستانه انفجار نیست.
اما شکی نیست که آنچه در مصر روی داد، سیاست منطقه ای ترکیه را تضعیف کرد. ترکیهای که اخیرا گرایش جدیدی به سوی کشورهای عرب از خود نشان داده بود. بعلاوه سقوط اخوان المسلمین بر نفوذ منطقهای حزب توسعه و عدالت ترکیه نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت؛ جایگاه الگو و مدل موفق دولت اسلامی و دموکراتیک که از ابتدای تحولات عربی تقویت شده بود اکنون زیر سؤال رفته است.
بیشک، مرغ اقبال از شانههای آنکارا و حزب توسعه و عدالت پر زد و رفت!
49261
نظر شما