سیدصادق روحانی: وقتی روحانی لیست کابینه را ارائه کرد چه در رسانهها و چه در مذاکرات علنی مجلس برای رای اعتماد انتقادات زیادی مطرح شد. برخی سن بالای کابینه را مطرح کردند، برخی از گرایشهای سیاسی آنها انتقاد کردند. اما هیچکس حرفی درباره اینکه چهرههایی که معرفی یا انتخاب شدهاند ربطی به محل ماموریتشان ندارند نزد.
امروز مراسم تودیع علی اکبر صالحی و معارفه محمدجواد ظریف برگزار شد. صالحی که دو سال و 7 ماه پیش از سازمان انرژی اتمی به وزارت خارجه آمده بود امروز به همان سازمان بازگشت. محمدجواد ظریف 54 ساله هم که پنجشنبه گذشته با کسب 232 رای از 281 رای ماخوذه به عنوان یازدهمین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد حکمش را از دست رئیس جمهور گرفت و یک بار دیگر به جایی بازگشت که در همه سالهای پیش از احمدی نژاد در آن فعالیت حرفهای داشت.
امروز به غیر از علی اکبر ولایتی که در جلسه مجمع تشخیص مصلحت شرکت کرده بود، سایر وزرای خارجه پیشین جمهوری اسلامی ایران در این مراسم حاضر بودند. همچنین علاءالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و تعداد دیگری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز آمده بودند تا در این مراسم شرکت کنند.
رئیس جمهور در این مراسم راه آینده سیاست خارجی ایران را مشخص کرد و گفت: سیاست خارجی جای شعار نیست و حق نداریم سیاست خارجی را برای گرفتن تکبیر و کف صرف کنیم.
روحانی با تشریح برخی از پیامهای انتخابات اخیرگفت: یکی از پیامهای مردم در این انتخابات، تجدید نظر در سبک و سیاق سیاست خارجی بود.
وی با بیان اینکه مردم یک برداشتی از سیاست خارجه سالهای گذشته دارند، گفت: البته این به این معنا نیست که کارشناسان وزارت خارجه کمکاری کردهاند و معنایش این نیست که وزارت خارجه از کارشناسان زبده خالی شده است، معنایش این است که صدای کارشناسان وزارت خارجه در داخل ساختمان وزارت خارجه محبوس بوده و این صدا به گوش کسانی که باید برسد، نمیرسیده و اگر میرسیده برخی به خوبی عمل نمیکردند.
رییسجمهور با بیان اینکه سیاست خارجی جایی نیست که بدون دقت کسی بتواند در آن سخن بگوید و یا موضع بگیرد و یا در مذاکرات در برابر طرف مقابل مطلبی را مطرح کند، اظهار کرد: هرگونه اشتباهی در سیاست خارجی برای ملت بسیار بسیار سنگین خواهد بود. مسئولان رده بالا اگر در موضعگیری خطا کنند، از جیب مردم خرج کردهاند و باید پاسخگوی مردم باشند.
رییسجمهور در ادامه با بیان اینکه بسیار مهم است که ما چگونه از فرصت تاریخی که داریم استفاده کنیم، گفت: مردم در این انتخابات گفتند که ما سیاست خارجی جدیدی میخواهیم، البته من انشاءالله در فرصت دیگری در زمینه سیاست خارجی صحبت میکنم. در واقع میخواستم بگویم که یک پیام مهم 24 خرداد، تجدیدنظر در سیاست خارجی بود، البته نه به معنای تغییر در اصول و مبانی، بلکه تغییر در شیوه عملکرد .
وی ادامه داد: سیاست خارجی جای شعار نیست و اگر خیلی دوست داریم که از مردم تکبیر بگیریم، راه دیگری وجود دارد. ما حق نداریم که سیاست خارجی را برای گرفتن تکبیر و کف صرف کنیم، عرصه سیاست خارجی بسیار حساس است و من کلید حل مشکلاتمان را در این مقطع در دست سیاست خارجی میدانم. در دولت تدبیر و امید تمام کارشناسان در تبیین نظر کارشناسی، بیان و اظهارنظر آن کاملا باید احساس آزادی کنند و ما کارشناسی سفارشی نداریم، کارشناسان ما باید آزاد باشند و آنچه را که میفهمند بگویند.
رییسجمهور خطاب به کارشناسان وزارت خارجه تاکید کرد: شما مسئول هستید، آنچه را که میفهمید بگویید و اگر احساس کردید که مثلا وزیر خارجه از نظر کارشناسی شما خوشش نمیآید، بدانید که خداوند خوشحال خواهد بود از انسانی که بدون تعارف به وظیفه ملی و الهی خود عمل میکند. ( این سخنان روحانی با تشویق حضار روبرو شد) مهم این نیست که مثلا وزیر خارجه و رییسجمهور چه فکر میکنند، شما نظر کارشناسی خود را بدهید.
پس از سخنان رئیس جمهور وزرای سابق و فعلی امورخارجه برای حضار صحبت کردند. محمد جواد ظریف گفت: شخصیت والای ریاست محترم جمهور که در همه حوزههای به ویژه سیاست خارجی زبانزد خاص و عام و در سطح جهانی است اینگونه اقتضاء میکند که حضور ایشان آغازگر معرفی وزرا در این وزارتخانه باشد. البته این حضور و آگاهی و احاطهای که آقای دکتر روحانی به حوزه سیاست خارجی دارند برای ما هم توشهای است و هم یک امتحان و کار ما را در حضور کارشناسان عزیز این وزارتخانه بسیار دشوار میکند که بتوانیم به خوبی از این امتحان خارج شویم.
ظریف به غییبت ولایتی هم اشاره کرد گفت: اگر جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام زودتر به پایان رسیده بود و آقای دکتر ولایتی نیز در این جمع حضور داشتند، 32 سال سیاست خارجی جمهوری اسلامی را در یک مکان داشتیم.
صالحی نیز در این مراسم با بیان اینکه در سه سال مسئولیت وزارت خارجه تلاش کردم از دروغ و غلو و حرمت شکنی بپرهیزم، گفت: وزارت خارجه باید مانند یک دستگاه ضبط، صوت و تصویری را که می بیند منتقل کند ولو اصوات و صور غیر مطلوب.
وزیر پیشین امور خارجه انتصاب ظریف را زینت بخش وزارت خارجه دانست و گفت: ما چند شکر بدهکار هستیم یکی برگزاری انتخابات شکوهمند است در شرایطی که برخی تصور می کردند اقبالی از سوی مردم ممکن است صورت نگیرد. شکر بعدی انتخاب فردی شناخته شده و دارای تراکم تجربه در زمینه های مختلف است که امید را در دل مردم ایجاد کرد. با توجه به تجربه ای که از زمانی که افتخار کار زیر نظر آقای روحانی را داشته ام، به دست آورده ام معتقدم آینده بسیار روشن و تابناک است و جمهوری اسلامی ایران وارد عهد جدیدی شده است.
صالحی اضافه کرد: همچنین از آقای احمدی نژاد هم تشکر می کنم چون در این سه سال مبسوط الید بودم و البته شرایط سخت بود، یک بار به یکی از وزیران خارجه کشورهای خارجی گفتم اگر بتوانی یک ماه در ایران وزیر خارجه باشی هنر کرده ای، اگر یک دستت در دست ناتو و یک پایت در اتحادیه اروپا باشد وزیر خارجه بودن کاری راحت است در حالیکه در کشور ما از تصمیم سازی تا تصمیم گیری راهی صعب العبور است هر چند بعد از اجماع همه با تمام توان پیش می رویم.
در این جلسه روحانی از صالحی به خاطر زحماتش در وزارت خارجه تقدیر کرد.
در حاشیه این مراسم کمال خرازی وزیر اسبق خارجه نیز با برخی از خبرنگاران صحبت کرد.خرازی ضمن تاکید بر لزوم حفظ اقتدار ملی به عنوان اولویت سیاست خارجه کشور، از اظهارنظر در خصوص ساز و کار ادامه مذاکرات هسته ای در دولت جدید خودداری کرد.
وزیر خارجه دولت اصلاحات در پاسخ به سوالی در رابطه با انتخاب ظریف به عنوان وزیر خارجه گفت: آقای ظریف از دیپلمات های برجسته وزارت خارجه است که تجربه گرانبهایی دارد و می تواند به بهترین وجه وزارت خارجه را اداره کند و در چارچوب سیاست های رئیس جمهور و رهبر انقلاب فعالیت داشته باشد.
29219
نظر شما