عباس سلیمینمین رئیس موسسه مطالعات و تدوین تاریخ ایران در جمع دانشجویان عدالتخواه به آسیبشناسی فضای سیاسی کشور پرداخت.
وی اظهار داشت: در شرایط امروز کشور، نیاز به تحلیل و بررسی غفلتها و بیتوجهیهای جریان اصولگرایی وجود دارد چراکه در صورت نشناختن این غفلتها، در انتخابات بعدی هم شکست خواهیم خورد.
رئیس موسسه مطالعات و تدوین تاریخ با اشاره به نتیجه انتخابات گفت: ما شناخت دقیق و جامعی نسبت به دولت جدید و آقای حسن روحانی نداریم، لذا ارزیابیهای ما نمیتواند دقیق باشد. مثلاً برخی هیچ شأنی برای خود او قائل نیستند و میگویند وی تابعی از هاشمی رفسنجانی است؛ در حالیکه چنین تحلیلی درست نیست. آقای روحانی برای خودش شأن و شخصیتی دارد؛ اگرچه با هاشمی رفسنجانی قرابتهایی هم دارد. افرادی که چنین تحلیلی دارند، دوران حسن روحانی را یک دوران گذار چهار ساله میدانند که منتهی به بازگشت جریان هاشمی یا جریان اصلاحطلب خواهد شد.
سلیمینمین در همین زمینه افزود: تعبیر روحانی در مورد آقای هاشمی در اولین دیدارشان مبنی بر اینکه «ما از مشورتهای آقای هاشمی استفاده میکنیم» نه رهنمودها، نشاندهنده این امر است. یا اظهارات دیگر روحانی، نشان میدهد که ما با شخصیت مستقلی مواجه هستیم.
وی ادامه داد: حمایت حکیمانه، رصد هوشمندانه و نقد منصفانه که رهبری فرمودند، نیازمند شناخت آقای روحانی است. اینکه گفته میشود آقای روحانی اصولگراست، باید گفت در دستهبندیهای سیاسی ایشان اصولگرا محسوب نمیشود.
رئیس موسسه مطالعات و تدوین تاریخ ایران افزود: در شرایط جدید برخی عناصر پخته جریانات سیاسی از تجربه قبلیشان که منجر به انزوای آنها شد، پرهیز میکنند. مثلاً از درگیر شدن مستقیم با ولایت فقیه خودداری میکنند. شاید اگر حتی امروز به تندروهای جریان مشارکت هم بگویید، میگویند ما در مشی قبلیمان اشتباه کردیم. باید دقت کرد که اینها در قالب و روش خود تجدیدنظر کردهاند نه لزوماً در محتوا. در مورد آقای روحانی هم باید به این مساله اندیشید، ضمن اینکه نمیتوان در این مورد قضاوت کرد و باید منتظر ماند.
سلیمینمین خاطرنشان کرد: آقای روحانی تاکید بر مشی اعتدال دارد. این مساله نیازمند تبیین است. اعتدال مشیای است که تاکنون سیاستورزان کشور ما نتوانستهاند الگویی از آن را ارائه بدهند و در عملکردهایشان دچار افراط یا تفریط شدهاند. باید توجه داشت که میانهروی، شیوه و روش است، نه مشی سیاسی. باید این امر تعریف شود. انتخاب روش میانهروی، یعنی من وجه اشتراکی با جریان اصولگرا دارم و وجه اشتراکی با گفتمان اصلاحطلبی لذا اگر اصولگرایی درست تبیین نشود، احتمال زیادی دارد که آقای روحانی بتواند بخش قابل توجهی از اصولگرایان را به خود ملحق کند و اصولگرایان را تجزیه کند. این امر در صورتی که مبانی اصولگرایی تعریف نشود، تحقق مییابد.
وی بر طرح این سوال که آیا تعریف اصولگرایی نگریستن به افقهای دور دست بدون در نظر گرفتن واقعیتهاست؟ و اینکه آیا اگر تعریف درستی از اصولگرایی میشد، چنین تلقیای به وجود میآمد؟ اظهار داشت: یکی از کارهایی که برای لطمه ندیدن اصولگرایی باید انجام داد، پیشگیری از تجزیه شدن اصولگرایی است. آقای احمدینژاد هم میخواهد از این مجموعه نیرو بگیرد لذا او هم بدنبال این خواهد بود که اصولگرایان را تجزیه کند.
رئیس موسسه مطالعات و تدوین تاریخ ایران تصریح کرد: گام بعدی، حل اختلافات فکری و سیاسی بین نیروهای مختلف اصولگراست. عدهای سعی کردند اختلافات بین اصولگرایان را تقویت کنند تا به اهداف خود دست یابد. نمونه آن جریان آقای مشایی بود. کسانی گفتند دوران رقابت اصولگرایان و اصلاحطلبان تمام شده و اصلاحطلبان از صحنه حذف شدهاند و رقابت باید بین نیروهای اصولگرا باشد. اینها گفتند اتفاقاً حُسن است که میان نیروهای اصولگرا رقابت ایجاد کنیم تا مردم انتخابات را واقعی بپندارند. وقتی شما یکی از نیروهای اصولگرا را- مثل قالیباف- شیطان مجسم معنی کردید، دیگر چگونه میتوانید در مواضع مشترک کنار هم بایستید؟ لذا وحدت اصولگرایان امری لازم است.
سلیمینمین تأکید کرد: بحث بعدی مسائل بینالملل است. ما قائل به افراط و تفریط آقای احمدینژاد نیستیم که یک زمان میگفت مسائل بینالملل تأثیری در مسائل داخلی ندارد اما یک زمان دیگری سعی داشت به رهبری بقبولاند که مسائل کشور بدون آمریکا حل نمیشود، انتخابات اخیر و صحنه جدید کشور بهخاطر جبران خطاهای احمدینژاد یک فرصت ایجاد شده است که نباید به دست خودمان از بین ببریم.
وی در پایان تصریح کرد: در فضای بینالمللی یک عدم مشروعیت برای ما ساخته بودند و انتخابات 88 را بهانه کرده بودند، بطوریکه برخی از مریدان ما حتی به شک و تردید افتادند. از جمله اینکه در عرصه بینالملل باید این را طرح کنیم که نظام با سلامت کامل از آراء فردی که نظر متفاوتی داشت، حراست کرد، برخی بین ابراز خشنودی رهبری از نتیجه انتخابات با نگرانیهای موجود نوعی تناقض میبینند. موهبت دانستن انتخابات- که حداقل اثبات صداقت نظام بود- به معنی چشم پوشی از نگرانیها نیست.
/2727
نظر شما