به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ در این مناظره دکتر رضا روستاآزاد، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، دکتر محمد صادق کوشکی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، احمد نادری، رئیس جهاد دانشگاهی تهران، دکتر محمود ملاباشی، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان کشور، روح الله ایزدخواه مسئول کانون تفکر دانشگاه امیرکبیر و دکتر رضا ملک زاده، وزیر اسبق بهداشت حضور داشتند.
در بخشی از مناظره، ملاباشی، در پاسخ به سوال خبرنگار خبرآنلاین درباره بی توجهی دولت گذشته به توصیه مقام معظم رهبری برای ایجاد و توسعه کرسی های آزاد اندیشی گفت: کرسی های ازاد اندیشی بخشی از نهضت آزاد اندیشی بود که آرامش فکری هم در اثر این برنامه ها ایجاد شد. اگر این آرامش فکری نباشد آیا استاد و دانشجو می توانند به تولید علم بپردازند؟ موفقیت ها نشان می دهد که این موضوع در دانشگاه ها وجود دارد.
او گفت: در انتخابات ریاست جمهوری گذشته ۳۳۰۰ سخنرانی انتخاباتی از سوی کاندیداها و یا نمایندگانشان در دانشگاه ها برگزار شد. اما شما این تعداد را کم می دانید. اما با احتساب 100 دانشگاه، در هر دانشگاه متوسط 30 سخنرانی انجام شده است. باید زمینه ای فراهم باشد که یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری بدون دردسر بتواند مطالب خود را در دانشگاه بیان کند.
معاون وزیر علوم در ادامه گفت: تشکل ها پایه اصلی کرسی های آزاداندیشی هستند و تشکلی نیست که 3 درصد از جمعیت دانشجوی یک دانشگاه باشد و نتواند فعالیت کند. یعنی در یک دانشگاه با 5 هزار دانشجو باید 150 نفر خواهان یک تشکل باشند نه 15 نفر . این موضوع طبق قوانین شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
اما در جریان مناظره هرچند مرتضی حیدری تلاش می کرد تا میهمانان برنامه درباره موضوع مناظره، تولید علم و نشاط سیاسی در دانشگاه ها حرف بزنند، اما عمده بحث ها درباره تولید علم بود.
در این مناظره درباره نبودن چرخه علمی مناسب در کشور، انتقاد از فضای محدود فعالیت دانشجویی در دانشگاهها، تحجر در آموزش عالی، ارائه آماری از تولید علم و فعالیتهای علمی و دانشجویی در دانشگاههای کشور بخشی از مهمترین موضوعاتی بود که در مناظره امروز با عنوان نشاط سیاسی و تولیدعلم در دانشگاهها توسط کارشناسان و مسئولان آموزش عالی مطرح و بررسی شد.
احمد نادری در ابتدای سخنانش به چینش میهمانان اعتراض کرد و گفت: کاش در این جمع سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی هم حضور داشت.
این گلایه با پاسخ مجری برنامه همراه شد. حیدری گفت: از دکتر سلیمی برای حضور در این برنامه دعوت کردیم، اما ایشان با دکتر توفیقی، سرپرست وزارت علوم مشورت کردند و نیامدند.
در پایان بخش دوم مناظره تعدادی از حاضران در برنامه به دلیل اینکه فرصت سوال از میهمانان به آنها داده نشده بود اعتراض کردند. در ادامه هم ۵ تن از آنها مشخصا به روح الله ایزدخواه که در ابتدای برنامه با این جمله: "بر خود لازم می دانم به عنوان نماینده دانشجویان نظرات آنان را بدون پرده پوشی و محافظه کاری اعلام کنم" خود را نماینده جنبش دانش آموزی خواند، معترض شدند.
از ۸۰ سال اختلاط جنسیتی چه خیری دیدیم؟
در بخش سوم مناظره خبرنگاری از ملاباشی پرسید چرا اصولی مانند مباحث فکری و آزاداندیشی از سند اسلامی شدن دانشگاه ها اجرایی نمی شود و به جای آن بر موضوع تفکیک جنسیتی در دانشگاهها که در این سند نیز نیامده است، پافشاری می شود؟
معاون دانشجویی وزارت علوم در پاسخ به این پرسش گفت: به دنبال فرمایش مقام معظم رهبری هر هفته یا هر دو هفته کرسی آزاداندیشی در دانشگاهها داریم که البته آمار دقیقی در این زمینه ندارم.
او همچنین درباره موضوع تفکیک جنسیتی هم گفت: تفکیک جنسیتی موضوعی است که روسای دانشگاه ها با وزیر وقت علوم از لحاظ کار فرهنگی در دانشگاه ها مورد بررسی قرار دادند. دراین باره پیشنهادات بررسی شد و هیچ اجباری در کار نبود. برخی از دانشگاهها آن را اجرا کردند و نتایجی هم گرفتند و برخی هم آن را اجرا نکردند.
همچنین صادق کوشکی در پاسخ به این پرسش گفت: به فرض اینکه در تفکیک جنسیتی پافشاری صورت گرفته است مگر در اختلاط جنسیتی که در این 80 ساله در نظام دانشگاهی حاکم بوده چه خیری دیده ایم . بگذارید زمانی هم تفکیک جنسیتی حاکم باشد.
در ادامه خبرنگاری هم به موضوع تندروی برخی تشکل های دانشجویی از جمله دفتر تحکیم وحدت اشاره کرد و پرسش خود را از صادق کوشکی این گونه پرسید که چه رابطه ای میان انحراف از تولید علم و حرکت طیف های تندرو دانشجویی وجود دارد.
کوشکی در پاسخ به این پرسش گفت: دانشگاه مکان علمی است حال اگر در آنجا فعالیت سیاسی هم انجام شد باید درست باشد. فعالیت سیاسی که مرده باد و زنده باد و هو زدن و جنجال به پا کردن باشد فعالیت سیاسی نیست. زمانی خاتمی رئیس جمهور اسبق هم در دانشکده فنی حضور یافت و آنقدر هوادارانش جنجال به پا کردند که گفت نگذارید شما را این جلسه بیرون کنم.
او گفت: نشاط سیاسی یعنی فعالیت سیاسی متفکرانه، با اخلاق و عالمانه. آن مدل افراطی یک مدل انحرافی در فعالیت سیاسی بود. دانشجویانی که پیاده نظام جریانات سیاسی بودند و در همان زمان یکی از افراد جبهه مشارکت در رسانه ها گفته بود که از جریانات دانشجویی می خواهیم حالا که انتخابات مجلس را برده ایم بروند پارکینگ. خوشبختانه این مدلها در دانشگاهها فروکش کرده است.
در جدول زیر مهمترین بحث های مطرح شده در بخش نخست در مناظره را می بینید؛
نام/ سمت | اظهار نظر |
روح الله ایزدخواه، مسئول سابق کانون تفکر دانشگاه امیرکبیر |
تولید علم و نشاط سیاسی در واقع دو موتور اساسی پیشرفت در دانشگاهها هستند اگر بخواهیم بگوییم آموزش عالی دو بال می خواهد یکی تولید علم و دیگری نشاط سیاسی است. نظام آموزش عالی در کشور ما در حدود 25 سال اخیر دچار تحجر و واپس گرایی عجیبی شده است که من اسم آن را انحطاط می گذارم. علیرغم همه حرفهای خوبی که می زنند بحث تولید علم و فناوری و آنچه که در درون آموزش عالی ما شاهد آن بودیم پسرفت بوده است آن گونه که دو موتور (تولید علم و نشاط سیاسی) خوب نچرخیده و به عقب رفته ایم. در سال 72 و 73 می بینیم که اقتصاد ممکلت ما دچار تورم 47 درصدی بود همان سالها مقام معظم رهبری بحثی را مطرح کردند با این موضوع که خدا لعنت کند دستهایی که نمی خواهند دانشگاه سیاسی باشد. چرا این موضوع را مقام معظم رهبری مطرح می کنند. این مسئله باید آسیب شناسی شود. آن زمان که این تورم رخ می دهد اساتید اقتصاد دانشگاهها انتقاد می کنند. رئیس بانک مرکزی می گوید اساتید درس خود را بدهند ما بلدیم اقتصاد را مدیریت کنیم. سال 81 نمونه دیگری رخ می دهد یک فردی در جایی از کشور همدان صحبتی در مورد ائمه می کند قاضی نیز حکمی می دهد. در آن زمان دانشگاههای تهران مدتی تعطیل می شوند و قلمرو یکته تازی یک عده می شوند که چرا یک چنین صحبتی زده شده است. همان سال مقام معظم رهبری خطاب به جنبش دانشجویی اعلام می کنند انتظار ما از جنبش دانشجویی، عدالتخواهی است حال مقایسه کنید چقدر فضا برای این یکته تازی ها در دانشگاهها باز شد و چقدر اجازه داده شد در زمینه عدالتخواهی فضا ایجاد شود؟ ما آن زمان در شریف که بودیم نتوانستیم کانون عدالتخواهی ایجاد کنیم حتی نشریه دوستان ما در دانشگاه علم و صنعت لغو مجوز شد. مگر ما می خواستیم در مورد چه مطلبی صحبت کنیم آیا می خواستیم اصل نظام را زیر سئوال ببریم، خیر. ما می خواستیم درباره مفاسد اقتصادی و پرونده هایی که 10 -15 سال در قوه قضائیه مانده و خاک خورده صحبت کنیم اما فضایی نداشتیم که در این زمینه فعالیت کنیم. من اسم آن را تحجر می گذارم. |
دکتر رضا روستاآزاد، رئیس دانشگاه صنعتی شریف |
باید پرسید تولید علم و نشاط سیاسی در دانشگاهها گفت با هم در تضاد هستند؟ آیا نمی شود هم به علم توجه داشت و هم در فضای سیاسی فعالیت کرد. در جواب باید بگویم انسان یک بعدی نیست که فقط بعدی ذهنی وی رشد کند. وجود انسان ابعاد دیگری نیز دارد باید به مسائل روحانی خود، فرهنگی و دیگر مسائل توجه کند. بایستی دقت کند علم را بر اساس چه چیزی می آموزد؟ علم برای علم مردود است. علم برای کاربردی است که دارد همان گونه که مقام معظم رهبری عنوان کرده اند که علم باید هدفمند باشد بایستی ببینیم کشور در چه موقعیتی است پرچمی که بالا رفته است پرچم عدالت خواهی، پیشرفت، انسانیت است. در این دنیا می بینیم استکبار با ما در مقابله است. در حال حاضر صد درصد علم باید کاربردی باشد. در راستای ایجاد اقتدار و توانمندی و مقابله کشور با تهاجمات و فشارهای بین المللی باشد. در این فضا دانشجوی ما باید بداند درسی که باید بخواند تحقق عملی داشته باشد و بتواند تجلیات علم در رابطه با محصولاتی که تولید می کند را ببیند و کاملا توجه کند که اقتدار ملی ایجاد کند. از فرصت ها و منابع زمانی استفاده کند. علاوه بر این باید بصیرت یابد. وسایل ارتباط جمعی بسیار پیچیده شده است. دنیا تحمل شنیدن یک صدا از جمهوری اسلامی را ندارد دنیا به دنبال این است که اجازه حرف حق و حقانیت را نمی دهد. در این فضا کسی که علم آموز ما است باید بتواند با رصد کردن اخبار، اتفاقات و تحلیل آنها به کنه مسائل پی ببرد و با بصیرت خود محل استفاده از علم را نیز تشخیص دهد. در این صورت است که الزام علم و سیاست کاملا علمی و قابل لمس است. |
محمدصادق کوشکی، ضو هیات علمی دانشگاه تهران | وقتی به بررسی تولید علم و نشاط سیاسی در دانشگاهها می پردازیم باید قبل آن را نیز مفهوم شناسی کنیم، اختلالات زیادی در سالهای قبل داشتیم و خیلی وقت ها دانشگاهها با پایگاه احزاب اشتباه گرفته شده اند و کار دانشگاه ایجاد نشاط سیاسی و حرارت برای احزاب شده است. دانشجو فعال سیاسی بوده است و با احساس کار سیاسی کرده است نه با درک عمیقی از فعالیت سیاسی.در نقطه مقابل آن دورانی را هم داشته مثل دوره قبل که درحوزه تولید علم متمرکز شده و دانشگاهها از فعالیت های سیاسی دور مانده اند. به نوعی به این مسئله نیز افتخار می شد. در دوران8 سال اخیر دانشگاه ها از نظر سیاسی آرام بودند. همه اینها به خاطر این است که هیچ کدام از این بنیادها را ما خود تولید نکردیم دانشگاه بنیادی وارداتی است و شکل رایج سیاست نیز وارداتی است البته ما آن را به صورت ناقص وارد کردیم البته تولید علم نیز در دانشگاههای ما تعریف نشده است بلکه به صورت محدود تعریف شده آن هم در حوزه پزشکی چون از دانشجویان مطالبه می شد درمان کنند مقداری در این حوزه علم تعریف شده است.
اگر می خواهیم دانشگاهی داشته باشیم که برای حل مشکلات کشور فعالیت کرده و پاسخگوی نیازهای جامعه باشد و در عین حال مرکز تولید علم، فکر و اندیشه ای که مراقب صحنه سیاست باشد داشته باشیم و دانشگاهی که حتی به سیاستمداران راه نشان دهد باید ما بتوانیم خود دانشگاه را تعریف کنیم، سیاست و الزامات عرصه سیاست را تعریف کنیم به تبع آن نشاط سیاسی ایجاد می شود. نشاط سیاسی که ارتباطی با رفتار احساسی، غیر عقلانی و علمی ندارد. دانشگاه ساحت تولید علم است و رفتار غیرعلمی مطلوب آن نیست. |
دکترمحمود ملاباشی، رئیس سازمان امور دانشجویان و معاون وزیر علوم |
همان گونه که جامعه نشاط سیاسی می خواهد دانشگاه نیز نشاط سیاسی می خواهد این نشاط سیاسی کمک فراوانی به تولید علم خواهد کرد. طی این 10 سال اخیر پیشرفت های زیادی در عرصه علمی صورت گرفته است که خود بیانگر نشاط سیاسی در دانشگاهها است. طبق آخرین آماری که در دست است 27 هزار مقاله علمی تولید شده که باعث شده در دنیا رتبه 15 را کسب کنیم همچنین در منطقه رتبه اول را به خود اختصاص دهیم. در داخل کشور نیز مقالات زیادی تولید شده است. در حماسه سیاسی 3 هزار و 300 سخنرانی تبلیغاتی توسط نامزدهای ریاست جمهوری در دانشگاهها انجام شد که حتی یک جلسه آن به ناامنی کشیده نشد که این خود نشان از نشاط سیاسی موجود است. |
دکتر رضا ملکزاده، وزیر اسبق بهداشت |
ما در دانشگاهها فعالیت های چشمگیری داشتیم و با کمک دولت سرمایه گذاری های خوبی کرده ایم که می توانیم خیلی بهتر از این باشیم. می توانیم نشاط سیاسی و تولید علم بهتری در دانشگاهها داشته باشیم. عنصر اصلی نشاط ، نشاط دانشجویی است. باید به فعالیت های دانشجویی به دید باز نگاه کنیم. باید اجازه فعالیت به تشکل های دانشجویی بدهیم. طی 8 سال گذشته برخی مواقع حتی انجمن های اسلامی نیز در برخی مواقع اجازه فعالیت نداشتند باید به نشاط سیاسی در دانشگاهها رونق بدهیم. باید سرمایه گذاری در دانشگاهها بیشتر شود. در دنیا سرمایه گذاری در تولید علم بسیار وسیع است و باید در کشور ما نیز سرمایه گذاری در زمینه علمی افزایش یابد. پایه گذاری پیشرفت هایی که طی 10 سال گذشته انجام شده در سالهای قبل بوده است، یک فعالیت تحقیقی 5-10 سال طول می کشد که نتیجه دهد. پیشرفت علمی فقط تولید انبوه مقاله نیست در قدم اول تولید آی اس آی خوب است وی تولید علم واقعی زمانی است که نوآوری و خلاقیت در جامعه داشته باشیم یعنی در زمینه پزشکی خود داروهای جدید تولید کنیم. یکی از مشکلات ما این است که نخبگان درجه یک را نمی توانیم در دانشگاهها نگاه داریم فضای دانشگاهی ما فضایی نیست که بتواند آنها را نگه دارد و ما این ثروت های خود را که استعدادهای درجه یکمان هستند از دست می دهیم. باید محیط دانشگاهها محیط بازتری شود، از حالت امنیتی خارج شود و به تشکل ها فضای فعالیت داده شود. |
احمد نادری، رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران |
در مقوله نشاط سیاسی و تولید علم ما باید به کارکردهای دانشگاه بپردازیم لذا بحث اول در رابطه با کارکردهای دانشگاهی است. دانشگاه محل تضارب آرا و محل تولید اندیشه و محلی درباره ایده هاست و لذا چند کارکردی است به طور کلی می توان برای آن 4 کارکرد در نظر گرفت. تولید و توزیع مصرف دانش در چرخه تولید علم، تربیت نخبگان فکری و اجرایی نظام دانش افزایی عمومی جامعه و جامعه پذیری که مهمتر از همه است. دانشگاه نقش مهمی در فرآیند جامعه پذیری سیاسی دارد که در درجه اول درباره دانشجویان و در درجه دوم در مورد کل جامعه است. در هر نظام سیاسی بازتولید جامعه از طریق بازتولید نظام فکری و عقیدتی آن جامعه صورت می گیرد که بی تردید دانشگاه نقش اصلی را برعهده دارد. در نظام سیاسی ایران نیز این بازتولید از طریق دانشگاهها و حوزههای علمیه رخ می دهد لذا کارکردهای سیاسی دانشگاهها در خدمت کارکرد علمی و کارکرد علمی در خدمت بازتولید نظام سیاسی اجتماعی دانشگاهها قرار دارد. ما در ایران چرخه علمی نداریم . آنچه در دانشگاه ما می گذرد یک مسابقه سرسام آوری است برای تولید آی اس آی نه مقالات علمی پژوهشی که مشکلات جامعه را حل کند. دانشگاههای ما بایداز وضعیتی که به آن دچار شده اند بیرون آیند و به حل مشکلات بپردازند. دانشگاههای ما باید به صورت استانی به حل مشکلات استانی بپردازند آیا این گونه بوده است؟ دانشگاههای سیستان و بلوچستان، کردستان، بوشهر در راستای حل مشکلات بومی حرکت کرده اند خیر این گونه نبوده است در واقع به یک سری مقولات ترجمه ای اروپایی ناقص می پردازند که کل نظام دانشگاهی درگیر چنین مسئله ای است. دانشگاه شریف جز اینکه سالهاست به ترانزیتی برای خروج نخبگانی دست چین شده و اعزام به آن طرف آب ها تبدیل شده است کارکرد دیگری داشته است؟ نخبگانی که طلبکارانی هستند که آمال و آرزوهای خود را در دانشگاههای آمریکایی، کانادایی و اروپایی می بینند. |
بخش دوم؛ مناظره آزاد
در جدول زیر مهمترین بحث های مطرح شده در بخش دوم مناظره که به عنوان مناظره آزاد و درواقع پرسش و پاسخ میهمانان با یکدیگر بود را می بینید؛
نام/ سمت | اظهار نظر |
روح الله ایزدخواه، موسس دفتر اتاق فکر دانشگاه صنعتی امیرکبیر |
وزیر سابق کار اعلام کرد بیکاری تحصیلکرده ها 10 برابر دیپلمه هاست و در کشاورزی 6 برابر شده است، ما تعداد دانشجویان را زیاد کردیم اما آیا مشکلات حل شده است؟ آیا کشاورزی تبدیل به دانش بنیانی شده؟ ما چه میزان مهندس و دکتر پرورش دادیم و چه میزان از این افراد وارد صنعت کشور شده اند؟ آیا برای این دانشجویان سه واحد درسی مدیریت صنعت و فناوری گذاشتیم که اگر در آینده خواستند با یک خارجی مناظره کنند، کم نیاورند؟ 100 سال است صنعت نفت داریم، اقتصاد نفت، حقوق نفت یا حسابداری نفت ما الان کجاست؟ ما الان بودجه نداریم و اگر هم بودجه ای بوده چند درصد مشکلات را توانسته حل کند؟ آیا معیار رتبه بندی برای استادان قرار داده ایم؟ استادی که متن درسی سال 1986 را می اورد و وقتی دانشجویان اعتراض می کنند که این متن در سال 2002 بازتگری شده است، نمی پذیرد و دانشجوها را متهم می کند و وقتی هم به وزارت علوم اعتراض می کنیم می گویند دانشجویان زیاد اعتراض می کنند را چکار کنیم. |
دکتر رضا ملکزاده، وزیر اسبق بهداشت | یکی از دلایلی که دانشجویان ما را به خارج از کشور می برند بودجه است. ما نمی توانیم بهترین دانش آموختگانمان را به خاطر نبود بودجه به کار بگیریم، بودجه نکته مهمی است و مهمتر از آن استادانی هستند که عاشق علم اند اما وقتی استاد داشته باشیم اما بودجه و زیر ساختی نباشد، نمی توان کار کرد.اگر در آینده بخواهید مشکلی را حل کنید می فهمید بودجه یعنی چه، اگر نباشد که نمی توان کار کرد. نباید تمام دانشجویان را به یک چشم نگاه کرد و باید به آنان اجازه فعالیت داد، من وقتی رئیس دانشگاه شیراز بودم بیشترین درگیری را با دانشجویان داشتم و هنر دانشگاه این است که دانشجویان را تحمل کند. گناه رئیس دانشگاه و مدیریت نیست که دانشجویان به خارج از کشور می روند، دانشجویان در ایران به نحوی تربیت شده اند که می توانند به آمریکا بروند و در مراکز صنعتی کار و اختراع کنند، ما این ظرفیتها را نداریم که دانش آموختگانمان به خارج از کشور می روند. با این حال در دانشگاهها خیلی خوب کار کرده ایم و استادان علاقمند به کار کردن هستند |
محمود ملاباشی - رئیس سازمان امور دانشجویان | دانشگاهها به سمت جو نیاز محوری در رقابت هستند، نیز با اشاره به اینکه گفت: سازمان امور دانشجویان از سه ماه قبل بورس دکتری پژوهش محور دستگاههای کاربردی را راه اندازی کرد و متخصصانی که در کشور 5 سال سابقه کار داشته باشند می توانند در محیط دانشگاه برای سازمانشان که مشکلی هزینه بر دارد، یک پروژه ملی را در دست گیرند. ما این توان را در دانشگاههای کشور داریم که مشکلات کشور را حل کنند و این مسائل با پایان نامه هایی که هم اکنون در کتابخانه ها خاک می خورند، برطرف می شوند. وقتی مردم می خواهند تحصیلات عالیه در مقاطع تحصیلات تکمیلی داشته باشند، دانشگاهها چه وظیفه ای دارند؟ مگر می شود دانشگاهها به این تقاضا نه بگویند؟ بگویند چون کار آینده شما تضمین نیست به دانشگاه نیایید؟ این پاسخ درستی به ملت عاشق علم نیست. |
محمدصادق کوشکی، ضو هیات علمی دانشگاه تهران |
بودجه پژوهشی را باید به چه کسی داد؟ دولت اگر دوست داشته باشد، بودجه می دهد اما بودجه ای که می دهد نتیجه اش این می شود که پژوهش در کتابخانه خاک بخورد، ما از 80 سال گذشته دانشگاه داریم اما در بدیهیات خود مانده ایم، الان در کشورمان مستعد تولید برق خورشیدی هستیم اما به نحو شایسته ای از آن استفاده نمی کنیم و توانایی به کار گیری آن را نداریم.دانشگاه جایی برای حل شدن مسائل مملکت است. ما به غلط به بچه هایی که بهتر تست می زنند می گوییم نخبه درحالی که آنها به ربات تست زن بدل شده اند و پس از پایان لیسانس از رشته های فنی و پزشکی به سمت علوم انسانی می روند. بیشترین آمار تغییر رشته به علوم انسانی در تحصیلات تکمیلی در میان فارغ التحصیلان فنی و مهندسی است. این تعریف از نشاط سیاسی غلط است که احزاب یارگیری های انتخاباتی خود را به صورت کانالیزه در دانشگاهها انجام دهند. نشاط سیاسی به این معنی است که دانشگاه سهم خودش را در اداره جامعه پیدا کند. دعواهای سیاسی به معنی نشاط نیست، هم دانشجو ها از آن خسته هستند و هم مردم. نشاط سیاسی دانشگاه به این معنی که حاکمیت دست خود را در برابر استاد پزشکی، استاد صنعتی و علوم انسانی دراز کند و بگوید دانشگاه به دولت کمک کن و در عین حال به متخصصین احترام بگذارد. |
دکتر رضا روستاآزاد، رئیس دانشگاه صنعتی شریف |
همین الان در دانشگاه صنعتی شریف، بین 20 تا 30 برنامه فوق دانشجویی فعال است و انجمن اسلامی یکی از این تشکلهاست و هر از گاهی هم نوازشی به مدیر می رسانند و پرخاشگری هم می کنند که عیبی ندارد، ما هر ماه با این دانشجویان جلسه ای می گذاریم، بالاخره جوان جوان است و گاهی باید دلش را خالی کند. تمام ذهنها به سمت انجمن اسلامی و بسیج متمرکز شده در حالیکه انجمن اسلامی و بسیج تنها یکی از اقسام بروز نشاط سیاسی در دانشگاه است. از کدام دانشگاه است که کسی برای ادامه تحصیل به خارج نرود؟ ظرفیت ارشد 150 هزار نفر و در دکتری 5 هزار نفر یعنی نسبتی معادل یک به 30 است. خب طبیعی است که دانشجو برود دنبال دانشگاه های خارج. درست است که همه فارغ التحصیلان ارشد علاقه ندارند وارد دکتری شوند، اما باید تناسبی هم باید. ضمن انکه اگر هم عده ای از دانشگاه بیرون می روند خب به نظر من عیبی ندارد. اما ما باید روی این نکته تمرکز کنیم که چرا وقتی می روند دیگر بر نمی گردند؟ بحث اصلی در انجام کار کاربردی، بخش اجرایی است وقتی دستگاه اجرایی مراجعه ای به دانشگاه ندارد نمی تواند به دانشگاه خرده ای گرفت. |
احمد نادری، رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران | در سال 83، تحکیم وحدت شاخه دانشگاه علامه غیرقانونی اعلام شد اما در دولت دهم یادم نیست به انجمنی مجوز نداده باشند هر چند من سخنگوی آقای احمدی نژاد نیستم. مطرح کردن موضوع امنیتی کردن فضای دانشگاهها کاملاً تبلیغاتی است در حالیکه انتخابات به پایان رسیده و ما از آن فاصله گرفته ایم. |
بخش پایانی؛ مناظره دو نفره
در بخش پایانی مناظره، با انتخاب حاضران در برنامه دکتر رضا ملک زاده و دکتر روح الله ایزدخواه به مناظره ۲ نفره نشستند. سئوال اصلی این مناظره دو نفره این بود که دانشگاهها چگونه می توانند تولید علم همراه با نشاط سیاسی داشته باشند که پاسخ دو طرف مناظره را در جدول زیر می بینید؛
نام | اظهار نظر |
دکتررضا ملک زاده | دانشگاه و وزارت علوم تلاش زیادی برای فعالیت علمی دارند ولی ما نباید خودمان را با کشورهای منطقه مقایسه کنیم، ما باید اساتید به روز و فعالیت سیاسی خوب داشته باشیم که فعالیت علمی ما خدشهدار نشود. دانشگاههای موفق دنیا سیاسی نیستند ولی جریان منضبط سیاسی در آنها وجود دارد نباید تفکر بسته در جامعه حاکم باشد.
از نظر پیشرفت علمی موسساتی در دانشگاه تهران وجود دارد که حتی از رویان نیز بهتر کار میکنند و 300 پیوند سلول بنیادی داشتهاند. دانشگاه MIT عنوانی به نام "پست داک" دارد که در آنجا با بودجه های خوب اساتید جوان به سمت صنعتی شدن علم خود پیش می روند. معتقدم در دانشگاههای ایران هم اگر استادیاری نتواند پیشرفت کند و درجا بزند باید اخراج شود که البته این کار کمتر انجام می شود. نمیشود پروسه صنعتی را در کشوری که همه چیز آن بر اساس نفت است در دانشگاه انجام داد، ما طرحهای موفقی در دانشگاه داریم که اگر صنعت اطمینان کند میتوانیم انجام دهیم. به نظر می رسد دولت و صنعت نیز برای واردات که زحمت کمتری دارد راحت تر هستند اما همین میزان تولیدات علمی ما به صنعت تبدیل نمی شود به دلیل این است که رابطه دانشگاه و صنعت عمیق نیست. می توانیم هم تولید علم داشته باشیم و هم نشاط سیاسی به شرط اینکه همدیگر را تحمل کنیم. مسئولان سیاسی، دانشگاهیان، استاد و دانشجو را تحمل کنند و آنها را مثل فرزندان شان بدانند. مدیران صنعتی و نفتی هم به دانشگاهها اعتماد کنند. |
دکتر روحالله ایزدخواه | اتفاقا ما در ساختاری که 100 سال استعمار زده بوده دانشجوی سیاسی می خواهیم که شجاع باشد و به دانشگاهی که با پول خودش اداره می شود بگوید به من درست درس بده. نه اینکه مهندس کشاورزی چیزی بلد نباشد و روستایی به او بگوید که چکار کند و یا مهندس خودرو برود در کارخانه به او بگویند که آنچه تاکنون یاد گرفته ای همه ادبیات و تعریف بوده است. از طرف دیگر نشاط سیاسی به معنی خاله بازی سیاسی و دعوای سیاسی و فلان رفتار نیست. اینکه فلان خبرنگار رفته زندان به دانشجو چه مربوط است آن را باید انجمن صننفی روزنامه نگاران پیگیری کند نه اینکه دانشجو برایش تحصن کند.
این موضوع که می گویند یک جریان اقلیت می خواهند حاکم شوند بحث انحرافی است و اصلا این طور نیست. دانشجویان می خواهند تشکل و کمپین برای روش های تدریس، سیلابس هایی که 40 سال تغییر نکرده اند یا انتقاد به نظام ارتقای استاد و مشکلات نظام اموزشی تشکیل دهند. اگر نظام آموزشی ما درست بود پس چرا پس از ترور احمدی روشن ها و شهریاری ها متوجه شدیم که آنها نخبه بودند. نظام آموزشی که استاد آمار در کلاس دکتری دیکته می گوید نمی تواند بگوید کامل است. خواسته های دانشگاه ها این است که دولت فعلی اجازه دهد هسته های دانشجویی مسایل واقعی دانشگاه ها را بیان کنند و سیاست را در سیاست زدگی و خاله بازی سیاسی خلاصه نکنند. |
۴۷۴۷
نظر شما