محمود حاجزمان: در سراسر دنیا، احداث زیرساختهای جادهای مطمئن در نواحی روستایی کابوسی دهشتناک به شمار میرود. اما شاید وقت آن فرا رسیده است که دیدگاه خود را از ریشه تغییر دهیم: به جای ساخت جاده، شبکهای از پهپادها هم میتوانند کار ما را راه بیندازند. حداقل این ایدهای است که آندراس راپتوپولوس به آن اعتقاد دارد. در همین زمینه، نیوساینتیست مصاحبهای با وی انجام داده که ترجمه آن را با هم میخوانیم.
آیا فکر میکنی که پهپادها میتوانند تدارکات حیاتی را به بیش از یک میلیارد نفری برسانند که به جادههایی قابل اطمینان دسترسی ندارند؟
کاملا درست است. مفهوم کلیدی شبکهای از پهپادهای کوچک است. هر کدام از این ابزارهای کوچک به تنهایی فقط قادرند تا بخش کوچکی از شبکه حمل و نقل را پوشش دهند؛ اما در کنار یکدیگر، میتوانند گستره وسیعی داشته باشند.
اما چرا نباید جاده ساخت؟
ساخت سامانههای جادهای کشورهای غربی در کشورهای آفریقایی تقریبا کاری غیرممکن است؛ چرا که صحبت از سرمایهگذاری زیرساختی عظیم و مداخلات فراوان بومشناختی است. قطعا اگر بخواهید رویکردی منطقی برای ترابری و لجستیک در آفریقا داشته باشید، چنین گزینهای را انتخاب نخواهید کرد. در عوض، احتمالا از شیوههای متفاوت حمل و نقل استفاده خواهید کرد. یکی از این رویکردها میتواند روش هوایی مانند شبکه پهپادهای پیشنهادی ما باشد.
آیا شبکه پهپادها خیلی گران به نظر نمیرسد؟
خیر؛ جذابترین بخش استفاده از پهپادها هزینه فوقالعاده پایین آنها است. امروزه شما میتوانید با پرداخت 1000 دلار، پهپادی بخرید که قادر به انجام کارهای شگفتانگیزی است؛ و البته ما هنوز در مراحل ابتدایی این فناوری قرار داریم. در مقایسه با خودروهای بزرگ، مانند خودروهای ارتشی، هزینه پهپادها به مراتب پایینتر است.
پس هدف شما انتقال انبوه محصولات نیست، بلکه اقلام کوچکتر مانند تجهیزات پزشکی را مد نظر دارید؟
در ابتدای کار، این برنامه برای انتقال داروها و تجهیزات پزشکی خواهد بود؛ کالاهایی که در عین سبکوزنی، ارزش بالایی دارند. اما به مرور زمان و با بلوغ این فناوری، آینده روشنی برای جابهجایی محمولههای سنگینتر وجود دارد.
سال گذشته شما تلاشهایی میدانی در هائیتی و جمهوری دومینیکن داشتهاید. آن کار چطور پیش رفت؟
ما چند نمونه از آزمایشهای اولیه خود را آنجا انجام دادیم، تا کارکرد آن را در محیطهای گرم و مرطوب بسنجیم. همچنین میخواستیم احساس مردم را درباره این کار بدانیم، و گزینههای مختلف استفاده آنها از این فناوری را بررسی کنیم. خوشبختانه، بازخوردهای بسیار مثبتی را از مردم دریافت کردیم.
تلفن همراه زندگی بسیاری را در آفریقا تغییر داد. فکر میکنید با استفاده از پهپادها نیز اتفاق مشابهی رخ دهد؟
بله. اگرچه این ایده تا حدود افراطی است، اما ما عقیده داریم که نقش پهپادها در حمل و نقل همانند کارکرد تلفن همراه در ارتباطات است. پنجاه سال قبل، اگر به کسی میگفتید که روزی تلفنهای همراه امکان دسترسی به دنیا را برای این اجتماعات به شدت فقیر فراهم میکند و باعث رشد اقتصادی آنها میشود، هیچ کس حرف شما را باور نمیکرد. به عقیده ما، چنین آیندهای نیز در انتظار حمل و نقل است.
53275
نظر شما