به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بیشترین سوالات در نخستین نشست خبری تلویزیونی رئیس جمهور در حوزه اقتصاد بود. اگرچه او به سوالاتی در حوزه سیاست خارجی بویژه مساله سوریه و حل مساله هستهای کشور پاسخ داد اما هیچ سوالی در حوزه فرهنگی از او پرسیده نشد.
آنچه در پی میآید، مشروح اخبار لحظه به لحظه خبرآنلاین از برنامه تلویزیونی سه شنبه شب رئیس دولت یازدهم است.
روحانی آمار تورم و نرخ رشد را اعلام کرد/تورم 39 درصد، رشد منفی 5.4 در سال گذشته
اگرچه رئیس جمهور پیشین همواره از نرخهای مثبت رشد اقتصادی خبر میداد اما رئیس جمهور جدید از رشد منفی 5.4 در سال گذشته خبر داد.
نخستین نشست تلویزیونی حجت الاسلام حسن روحانی متفاوت از نشستهای دوره محمود احمدینژاد برگزار شد. هم مجری برنامه عوض شده بود و هم سبک اجرای این برنامه زنده که با قطع سخنان رئیس جمهور همراه بود و سوالاتی در میانه سخنان روحانی پرسیده میشد. این در حالی است که مرتضی حیدری معمولا سوال خاصی در میان سخنان احمدی نژاد نمیپرسید.
حجت الاسلام حسن روحانی سه هفته پس از به دست گرفتن فرمان دولت یازدهم، با حضور در برنامه زنده تلویزیونی پس از خبر ساعت 21 به خانوادههای عزادار حادثه تاسف برانگیز شب گذشته دو اتوبوس در جاده تهران قم، تسلیت گفت و افزود: دولت در این زمینه به وظیفه خود عمل میکند. دستورات لازم به وزرای کشور، راه و بهداشت داده شده است تا اقدامات لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه دولت در هفتههای اولیه کار و فعالیت خویش است، ادامه داد: خدا را شاکریم که در این مدت تلاش کردهایم به مظایف خود در دولت عمل کنیم. وزرا از مجلس رای اعتماد گرفته و دولت تشکیل شد. خوشحالم کهامشب به یکی از وعدههایی که داده بودم عمل میکنم و به مردم گزارش میدهم. گزارشی که بر مبنای تشریح واقعیتهاست.
رئیس جمهور در پاسخ به اینکه هدف شما از ارائه این گزارش چیست؟، گفت: دولت خادم مردم است و خود را موظف به ارائه گزارش به مردم میداند. بخشی از گزارشها از طریق رئیس جمهور ارائه میشود، بخشی از سوی سخنگو و وزرا. ما معتقدیم که حق مردم است که بدانند و ما را نقد کنند. این دولت دمتگذار از آن مردم است.
به گفته وی، دولت از مردم توقع دارد که دولت را با طرح نظراتشان، هدایت کند.
مجری برنامه از روحانی پرسید: آیا آنچه عمل کردهاید در این مدت شما را راضی می کند؟ روحانی م گفت: امیدواریم که این اقدامات رضایت مردم را در شرایط سختی که کشور با آن مواجه است، جلب کند.
«آیا جمع بندی روشنی از وضعیت کشور دارید؟» سوالی بود که رئیس جمهور در پاسخ به آن از سه دوره مطالعاتی یاد کرد. نخست بررسی وضعیت کشور در دوره انتخابات ریاست جمهوری که منتج به تدوین برنامه دولت تدبیر و امید شد و بر اساس آن شعارهایی داده شد. بخش دوم پس از پیروزی در انتخابات بود که چند گروه کاری، مطالعاتی را در حوزه های سیاست داخلی و خارجی، مسائل فرهنگی و امنیتی و ... انجام دادند. بخش سوم پس از تشکیل دولت بود که همه وزرا بررسیهایی داشتند. من هم به مردم قول دادم که پس از 100 روز گزارشی از وضعیت کشور به مردم خواهیم داد. ما مشکلات اساسی را در دو بخش اقتصاد و روابط خارجی میبینیم. در بخش اقتصاد در شرایط رکود تورمی هستیم. چرا که بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام می کنند که رشد اقتصادی سال 91 منفی بوده است.
مجری برنامه میزان این رقم را پرسید که روحانی در پاسخ از تفاوت نرخ مرکز آمار و بانک مرکزی به ترتیب با منفی 5.4 و منفی 2.2 خبر داد و گفت: البته رقم بانک مرکزی مربوط به شش ماهه اول سال گذشته است. به گفته وی تورم تا پایان مرداد 39 درصد است که نشان می دهد کشور از لحاظ تورم و رکود در شرایط ویژهای است. چرا که اگر تنها تورم بود میشد با سیاست انبساطی به جنگ رکود رفت اما وقتی هر دو هست، کار بسیار سخت می شود.
البته این به معنای آن نیست که کاری نمی توان کرد و دولت برنامههای کوتاه و بلند مدتی دارد.
روحانی:این دولت، دولت راستگویان است و همه واقعیتها را خوشحال یا ناراحت کننده به مردم میگوید
رییس جمهور میگوید برنامه کوتاه مدت دولت برای حل مشکلات اقتصادی تهیه شده است.
حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهور در نخستین گفتوگوی تلویزیونی با مردم در پاسخ به سوالی پیرامون وضعیت بودجه کشور، گفت: بودجه در 10 سال گذشته از 25 هزار میلیارد تومان به 210 هزار میلیارد تومان رسیده است، یعنی 8 برابر شده است. در حالیکه قیمت اجناس در این مدت 5 برابر شده است. این به معنای پیشی گرفتن هزینه دولت حتی بیش از آنچه قیمت اجناس و کالاها رشد کرده است، این یعنی دولت در زمینه انبساط بودجه قدم هایی برداشته که خود به خود به مشکلاتی منجر میشود
وی تصریح کرد: در گذشته با این رقم 8 برابری نمیشد از مردم مالیات اخذ شود و تکیه بر منابع نفت بوده است. وقتی منبع نفتی به خاطر تحریم دچار مشکل شده یا باید مالیات بالا برده شود که در شرایط رکود تورمی، اخذ مالیات بیشتر سخت است و یا باید خدمات را کاهش دهیم. این هم شدنی نیست. به همین دلیل دولت این سوال را طرح کرد که آیا بودجه 210 هزار میلیارد تومانی عملی است؟
روحانی با بیان اینکه ما این سوال را از دولت قبلی هم کردیم، گفت: در زارشی که دولت قبل به خود من داد، آمده بود این بودجه در خوشبینانه ترین حالت تنها 130 هزار میلیارد تومانش محقق خواهد شد. یعنی 80 هزار میلیارد تومان رقمی است که محقق نمیشود. به همین خاطر در شروع کار دولت معاونت برنامه ریزی در بررسیها به این نتیجه رسید که آنچه امکان تحقق آن است رقمی نزدیک به همین 130 هزار میلیارد تومان است و برای مبارزه با رکود و انجام پروژه های عمرانی باید موارد جدیدی به عنوان منابع جدید پیش بینی شود.
اهم اظهارات رییس جمهور را در ادامه بخوانید؛
*ما یک رقم 150 هزار میلیارد تومانی را به عنوان اصلاحیه بودجه تقدیم مجلس کردیم که اگر تصویب شود یعنی 60 هزار میلیارد تومان کمتر میشود. بنابراین بودجه حتما باید اصلاح شود و رقم واقعی به مردم اعلام شود. این اولین قدم شفاف سازی است که دولت به مردم قول داده بود.
*این دولت، دولت راستگویان است و همه واقعیتها اعم از خوشحال کننده یا ناراحت کننده را برای مردم توضیح می دهد.
*در شرایط رکود تورمی راه حلهای اساسی راه حلهای میان مدت و بلند مدت خواهد بود، برنامه اصلی دولت باید در بودجه 93 شروع شود که از هم اکنون به وزارت اقتصاد و به ستاد اقتصادی دولت اعلام شده ظرف 6 ماه برنامه میان مدت و بلند مدت برای مبارزه با رکود و تورم اعلام کنند. اما در عین حال اقدامات کوتاه مدت داریم و از همین هفته شروع می کنیم. البته همه جا ما نیاز به حمایت و مشارکت مردم داریم تا مشکلات زود یا دیر حل شود.
*من در هفته دولت به مردم اعلام کردم که در اولین جلسه دولت از ستاد اقتصادی و مردم خواهم خواست ظرف 15 روز طرحی را به دولت ارائه کنند که موانع اصلی در زمینه رونق اقتصادی اعلام شود و راه حل های کوتاه مدت هم در این طرح ارائه شود که این طرح را باید طرح رونق اقتصادی برای کوتاه مدت نامگذاری کرد. خوشبختانه در 15 روز و در یکشنبه هفته اخیر طرح ستاد اقتصادی دولت در جلسه هیات وزیران مطرح شد و این طرح در 25 بند به صورت عمومی و 9 بند ویژه بانک مرکزی و یک بند هم برای پایش را شامل می شود که وزارت اقتصادی باید ماهی یکبار به هیات وزیران گزارش دهد. همه در اختیار عامه مردم قرار خواهد گرفت و سخنگوی دولت در این باره توضیح خواهد داد.
*اساس این کار در روانسازی تولید، اشتغال زایی، کاهش تشریفات اداری و ... است. یک اصطلاحی بود می گفتند دو تا تحریم داریم یکی داخلی و یکی خارجی ما می خواهیم این تحریم های داخلی را حل کنیم.
روحانی: تولید 4 میلیون بشکه نفت در کوتاه مدت برنامه ماست/ برنامه ویژه دولت برای واردات کالا
حجت الاسلام حسن روحانی در ادامه نخستین گفت وگوی زنده تلویزیونی خود با مردم گفت: در سال های اخیر دلار به مرز 3 برابر رسیده و تولید کننده برای تولید به نقدینگی 3 برابری احتیاج دارد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر عدم اطمینان از آینده مشکلاتی را ایجاد کرده بود و قبلا برای گشایش ال سی با 10 درصد اعتبار ال سی فعال می شد و این رقم تا 130 درصد افزایش یافت و این مانع بزرگی برای تولید کشور شد.
روحانی گفت: یکی از مصوبات دولت این بود که بانک ها برنامه ریزی کنند و حداکثر تا 30 درصد برای ارائه اعتبارات اسنادی اعتبار اخذ کنند و نظام بانکی آماده است و این دستورالعمل به بانک مرکزی ابلاغ شده است.
رئیس جمهور افزود: هر مشکلی که برای تولید پیش بیاید در نهایت هزینه آن را باید مصرف کننده پرداخت کند و این راهکارهای ارائه شده در نهایت برای برطرف شدن مشکلات مردم است.
وی با اشاره به پرداخت حقوق ورودی در گمرک، گفت: این موضوع برای تولید کننده مشکل است و جنس در گمرک باقی خواهد ماند و ما مصوب کردیم که اگر وارد کننده و تولید کننده برای حقوق ورودی کالا به گمرک بدهکار است گمرک باید به اندازه بدهی وارد کننده کالا را نگه دارد.
روحانی تصریح کرد: گاهی زمان ها اجناسی وارد شده است و اسناد با تعداد اجناس وارد شده اختلاف دارد و برای تسهیل در امور تولیدکنندگان 10 درصد اختلاف را تصویب کردیم تا تولید کننده بتواند کالای خود را ترخیص کند.
رئیس جمهور با بیان این که در برخی از موارد به گمرک اختیاراتی دادیم که مشکلات را حل کند، گفت: در بندی آورده ایم که تشریفات گمرک کوتاه شود و گفته ایم که برای تولید خط ارزیابی جدیدی تاسیس شود. بسیاری از تشریفات گمرکی که ضروری نبوده است را کاهش داده ایم.
وی با اشاره به قانون رونق محیط کار که در سال 90 در مجلس تصویب شد، گفت: این قانون می تواند رونقی به شرایط کسب و کار بدهد اما آیین نامه های آن نوشته نشده و در مصوبه دولت آمده است که آیین نامه ها در مدت زمان 2 ماه تصویب شود.
رئیس جمهور با بیان این که دولت تمام تسهیلاتی که لازم است را در اختیار بخش خصوصی قرار می دهد، گفت: یکی از مسائلی که در جلسه دولت تصویب شد مشکل پیمانکاران است که آنها از دولت طلب دارند و مشکلات آنها به مردم منتقل می شود و در این مصوبه آمده است که معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی باید تمام بدهی دولت را تقدیم کند و این که پیمانکار احساس کند که از دولت طلبکار است و دولت هم کاری به آن ندارد با رونق و ایجاد اشتغال در تضاد است و تمام این طرح ها برای کوتاه مدت است.
روحانی گفت: در زمینه نفت دستورالعملی وزیر نفت داده است و با دو مورد فوری رو به رو هستیم که اولین موضوع تولیدگاز است که با مشکل رو به رو هستیم و اگر بتوانیم در زمینه گار حرکت سریعی انجام دهیم باری از دوش جامعه برداشته می شود . دولت تلاش خواهد کرد که در زمینه پارس جنوبی اقدامات سریعی را انجام دهد و تلاش می شود در ماه های آینده ما بتوانیم کمک کنیم این طرح به نتیجه برسد و وزیر نفت قول داده بتواند روزانه 30 میلیون متر مکعب بر تولید گاز بیافزاید.
وی گفت: تولید و ظرفیت نفت کاهش یافته و دولت می خواهد در کوتاه مدت این میزان را به 4 میلیون بشکه در روز برساند و این موارد از مسائل فوری است البته این مواردی که اشاره کردم تنها چند مورد از موارد تصویب شده بود.
وی با اشاره به مسائل کشاورزی گفت: در همین هفته شورای اقتصاد تصمیمات مهمی را خواهد گرفت به دلیل این که در محصولات کشاورزی اتکای ما امسال به واردات است و امسال باید 7 و نیم میلیون تن گندم وارد کنیم.
رییسجمهور: قانون هدفمندی تا پایان سال به همین نحو اجرا میشود
حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهور در نخستین گفتوگوی تلویزیونی با مردم با بیان اینکه قیمت گندم باید واقعی شده و بالا برود، گفت: تا اواخر دولت قبل قیمت گندم به 700 تا 800 تومان رسید که هنوز کم است. امیدوارم تا اواخر این هفته یا اوایل هفته آینده قیمت واقعی براساس همین طرح تهیه شده، تعیین شود و کشاورزان به صحنه بیایند. وقتی کود آماده شده است، خود آنها هم قطعا بیشتر اشتیاق دارند که به صحنه بیایند و تولیدات کشاورزی را بالا ببرند.
وی تصریح کرد: من نسبت به روستائیان که رای بالایی هم به من دادند احساس وظیفه خاصی دارم. البته دولت در برابر معیشت و اشتغال و زندگی مردم مسئول است. دولت سنگینی رای را بر دوش خود را حس میکند.
رییس جمهور با بیان اینکه امنیت غذایی برای ما موضوعی استراتژیک است، ادامه داد: چرا در شرایط تحریم باید توجه دولت دائما به این باید باشد که این مواد را چگونه تامین و به کشور برساند؟ وقتی کشاورز ما میتواند با قیمت کمتری تولید کند باید این کار در داخل انجام شود.
روحانی افزود: تصمیم دیگری هم در طرح مذکور برای بخش کشاورزی و هم دیگر بخشهای تولیدی گرفته شده است، آن هم نیاز به ماشین آلات است. اما پول در اختیار تولید کننده نیست. از طرف دیگر ماشین آلات نو هم قیمت بالایی دارد. اما می توان از ماشین آلات دست دوم که کمتر از 5 سال کار کرده باشند استفاده کرد. ما اجازه واردات دادیم که در رونق اقتصاد تاثیرگذار است.
رییس جمهور در ادامه درخصوص نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانهها در دولت یازدهم نیز اظهار داشت: در بودجه سال جاری نسبت به منبع درآمد مربوط به پرداخت یارانهها از اول خود مجلس و دولت قبل احساس مشکل داشتند. لذا در مجلس تصویب شده که قیمت حامل های انرژی 38 درصد اضافه شود. در این زمینه دولت قبل میبایست از اول تیرماه این قانون را اجرا میکرد اما دولت قبلی اجرا نکرد. در این دولت هم اولویت بر رونق تولید است. البته راه حلهایی ما پیدا کردیم که منابع یارانه ای را تامین کنیم و اگر اصلاحیه بودجه به همین صورت تصویب شود یا مجلس راه حل های دیگری را پیشنهاد دهند، تا پایان سال قانون هدفمندی یارانه به همین شکل اجرا می شود. برای اجرای مرحله دوم این قانون هم در حال آسیب شناسی هستیم مراحل بعدی این قانون هم باید شروع شود ولی در فرصت مناسب انجام می شود.
روحانی در تلویزیون هشدار داد:دنیا بداندکه دوره زمانی ایران برای حل مساله هستهای نامحدودنخواهد بود
«اعتدال در سیاست خارجی به چه معنا است؟» سوالی بود که حجت الاسلام حسن روحانی در پاسخ به آن در نخستین نشست تلویزیونی خود از تعامل سازنده در سیاست خارجی یاد کرد و گفت: به تعبیر رهبری، نرمش و اعتدال و مانور قهرمانانه باید مدنظر باشد. سیاست خارجی این دولت با آغاز خوبی مواجه شده است. کما اینکه بیش از 50 کشور در مراسم تحلیف من شرکت کردند. این برای اولین بار بود. البته فضای جدیدی که ایجاد شد را مردم آفریدند که با حضور و نشاطشان پیام مهمی را به جهان دادند و بسیاری هم آن را شنیدند. کسانی هم که نشنیدند، ناچارند بشنوند.
وی در پاسخ به سوال مجری که ارزیابی وی را از پیام های خارجی خطاب به او را جویا میشد، گفت: تقریبا به جز چند کشور تمامی کشورهای مهم اروپایی و دیگر کشورها به بنده تبریک گفتند. من دو سفر مهم هم در آینده در پیش دارم.
به گفته رئیس جمهور، نخستین سفر خارجی وی حضور در شانگهای و بیشکک خواهد بود که پنجشنبه عازم این کشور میشود. در این سفر می کوشیم که روابطمان را با کشور همسایه روسیه گسترش دهیم. ملاقاتی هم با رئیس جمهور چین خواهیم داشت. چینیها آمادگی دارند که در بخشهای مختلفی در ایران سرمایه گذاری کنند.
«چرا نیویورک؟» سوال دیگری بود که مجری برنامه با اشاره به دومین سفرخارجی پیش روی روحانی از او پرسید. رئیس جمهور هم با لبخند پاسخ داد: این را که ما انتخاب نکردیم! دبیرکل سازمان ملل برای حضور در نشست مجمع عمومی از بنده دعوت کردهاند. حضورم در این نشست و اعلام مواضع ایران حائز اهمیت است. سه سخنرانی مهم در نیویورک خواهم داشت. جلسات و مصاحبههای مختلفی هم خواهم داشت. با ایرانیان مقیم آنجا و نخبگان فرهنگی نیز گفت و گو خواهم داشت.
وی در پاسخ به سوالی که به احتمال گفت و گوی وی با 1+5 اشاره داشت نیز گفت: آنها درخواستی داشته اند. اما باید بگویم که من وزارت خارجه را مسئول این کار کردهام و آماده ایم که گفت و گوی جدی با دنیا داشته باشیم. با 1+5 و آژانس بین المللی انرژی اتمی.
روحانی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران همه حقوقی را که طبق مقررات بین المللی و معاهده NPT مطالبه میکند و می کوشد نگرانی دیگران را مرتفع کند و به دنبال اعتماد و احترام و حقوق متقابل هستیم. وی مقررات بین المللی را مبنای کار عنوان کرد و گفت: اگر طرف مقابل اراده جدی داشته باشد، مساله هستهای قابل حل خواهد بود.
«اینکه چنین ارادهای وجود دارد؟»، سوال دیگری بود که روحانی در پاسخ به آن از خوش بینی خود گفت و اینکه اراده کافی و منطق قوی در طرف ایرانی وجود دارد. اگر طرف مقابل هم اراده برای حل مساله وجود داشته باشد می توان به پایانی برد-برد رسید. ما برای بازی برد-برد آماده ایم. این کار در نیویورک آغاز خواهد داشت و من و وزیر خارجه ملاقاتهای متعددی خواهیم داشت.
رئیس جمهور ادامه داد: دنیا بداند که این دوره زمانی برای حل مساله هستهای نامحدود نخواهد بود. بهتر است که از این مهلت استفاده کنند.
روحانی: حمایتهای نوع دوستانه از مردم سوریه را انجام خواهیم داد/ قول رئیس جمهور به مردم
حجت الاسلام حسن روحانی در ادامه گفت و گوی زنده تلویزیونی خود درباره موضوع سوریه و خاورمیانه گفت: منطقه خاورمیانه همواره حساس بوده و هم اکنون حساس تر است. منطقه هم اکنون با دو مشکلی که دشمنان آفریدند رو به رو است که یکی از آنها اختلافات قومی و یکی دیگر تروریسم است.
وی با اشاره به اهمیت سوریه برای منطقه گفت: در سوریه امروز شرایط به جنگ داخلی تبدیل شده است. در آنجا مشکل داخلی و مداخله گری خارجی می بینیم و مخصوصا بهانه اخیری که آمریکایی ها و حامیان آن شروع کردهاند. آنها به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی می خواستند مداخله کنند و ایران در این زمینه بسیار فعال بود. علاوه بر مذاکرات بنده، وزیر امور خارجه با بیش از 35 وزیر امور خارجه درباره سوریه گفت و گو کرد.
وی گفت: امیدواریم این تلاش ها کم کم به ثمر بنشیند و امید ما این است که جنگی آغاز نشود. اگر موفق بشویم سوریه را از جنگ دور کنیم گام موفقی برای منطقه برداشته ایم.
رئیس جمهوری با بیان این که هر ابتکاری که در برای جلوگیری از جنگ باشد را حمایت می کنیم، گفت: ما با سلاح شیمیایی کلا مخالف هستیم. نظر ما این است که کل منطقه عاری از سلاح شیمیایی باشد. اگر جنگی آغاز شود ما این جنگ را در این منطقه بسیار خطرناک می بینیم و اول هم دامن کسانی را فرا می گیرد که شروع کننده جنگ هستند. البته ما حمایت های نوع دوستانه خودمان را به مردم سوریه انجام خواهیم داد.
وی با بیان این که دو تشکر به مردم بدهکار هستم، گفت: از مردم و رسانه ملی تشکر می کنم و قول می دهم این برنامه تکرار خواهد شد و در فاصله های کوتاه باز هم گزارش های لازم را خدمت مردم تقدیم می کنیم.
/2929
نظر شما