تابناک نوشت:

با نزدیک شدن زمان برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، بحث ها درباره احتمال دیدار مقامات ارشد ایرانی و آمریکایی در حاشیه این اجلاس بالا گرفته است. هرچند تاکنون هیچ یک از طرفین از وجود برنامه ای برای این موضوع سخن به میان نیاورده، اما برخی معتقدند «دیپلماسی کریدوری» در این زمینه به کار خواهد آمد.

روزنامه انگلیسی «گاردین» در مطلبی به بررسی احتمال دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل پرداخته و می نویسد این اجلاس، همواره محل وقوع دیدارهای تصادفی است که در شرایط دیگر امکان وقوع ندارند. امسال، همه چشم ها به ایران و آمریکا دوخته شده است.

این روزنامه می نویسد در شرایطی که از یک سو، رئیس جمهوری میانه رو در ایران روی کار آمده و از سوی دیگر، کاخ سفید به دنبال یک موفقیت سریع دیپلماتیک است، گمانه هایی درباره احتمال «دیدار تصادفی» روسای جمهور دو کشور در کریدورهای مجمع عمومی سازمان ملل شکل گرفته است.

در این میان، حتی گفته می شود که ممکن است روسای جمهور دو کشور با یکدیگر دست داده و خوش و بشی هم بکنند که به معنای اولین مواجهه رو در روی مقامات ارشد دو کشور از سال 1977 تاکنون خواهد بود. دیپلمات ها می گویند حتی در صورت عدم وقوع این امر، شانس اینکه جان کری، وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف، همتای ایرانی وی با یکدیگر دیدار کنند، کاملاً وجود دارد. چنین دیداری نیز در صورت وقوع، عالی ترین سطح دیدار مقامات دو کشور از سال 1979 تاکنون خواهد بود.

مکتب «دیپلماسی کریدوری» در سیاست خارجی، مدت های طولانی است که به عنوان یک ابزار به کار سیاستمدارانی می آید که چندان مایل نیستند به طور رسمی با یکدیگر ملاقات کنند. این موضوع بی تردید در روابط همیشه تیره میان ایران و آمریکا کاربرد دارد.

«ریچارد هالبروک»، نماینده ویژه سابق آمریکا در افغانستان، در سال 2009 و در جریان کنفرانسی درباره افغانستان، با محمد مهدی آخوندزاده، معاون وزارت خارجه ایران دیدار کرد. در آن زمان، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا، دیدار این دو تن را «گفت و گویی صمیمانه» خواند و گفت که تماس آن ها ادامه خواهد داشت.

اما این موضوع در عمل اتفاق نیفتاد. در آن مقطع، شرایط زمانی برای چنین روندی مساعد نبود و آخوندزاده هنگام بازگشت به تهران، بخش عمده ای از کار خود را به تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن موضوع - اگر نگوییم انکار آن به طور کلی - اختصاص داد.

یک سال پس از این واقعه، دیداری «حاشیه ای» میان دیپلمات های ایرانی و آمریکایی در ژنو و در جریان مذاکرات هسته ای ایران اتفاق افتاد. با این حال، از آن زمان به بعد دیگر هیچ گاه چنین ملاقاتی میان مقامات دو طرف اتفاق نیفتاده است.

به هر حال، اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل که دوشنبه آینده آغاز به کار می کند، محیط مساعدی برای چنین ملاقات های دیپلماتیکی است؛ زیرا کریدورهای سازمان معمولاً آنقدر شلوغ است که رهبران اصولاً نمی توانند از روبرو شدن با یکدیگر اجتناب کنند.

219219

 

 

کد خبر 313400

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین