فهیمه حسنمیری: دریاچه ارومیه این روزها بیشتر از همیشه در مرکز توجه مسئولان و رسانهها قرار گرفته است تا جایی که در شبکه یک سیما هم مناظرهای درباره آن برگزار شد. در حاشیه برگزاری این مناظره، درباره مفید بودن این گفتوگوها و اقداماتی که سازمان محیط زیست برای نجات این دریاچه در دستور کار دارد، نظر احمدعلی کیخا، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست را پرسیدیم.
فکر میکنید چنین مناظرههایی میتواند مفید باشد؟ در همین گفتوگویی که صورت گرفت، نتیجهای حاصل شد که بتواند دریاچه ارومیه را نجات دهد؟
خود این اتفاق که چالشهای زیستمحیطی پررنگ شده و توجه عمومی را به خودش جلب کرده، اتفاق مهمی است. اصل پنجاهم قانون اساسی میگوید حفاظت از محیط زیست یک وظیفه عمومی است بنابراین تا زمانی که همه مردم این بار را به دوش نکشند نمیتوانیم از این منابع ملی حفاظت کنیم. این برنامهها میتواند در تنویر افکار عمومی و دعوت مردم به مشارکت در امور مربوط به محیط زیست موثر واقع شود.
جدیترین و فوریترین برنامهای که سازمان محیط زیست در نظر دارد انجام بدهد چیست؟
خانم ابتکار یک برنامه کوتاهمدت و صد روزه را تحویل دادهاند به رییس جمهور که اولین و مهمترین آن احیای شورای عالی حفاظت محیط زیست است. بعد از آن بررسی و تجدید نظر در تمام مصوبات دولت و طرحهایی است که در این سالها شروع شده و بعضا مغایر با ملاحظات زیستمحیطی است و مطالعات آن انجام نشده را در دستور کار داریم. بحث ایجاد ستادهای تخصصی متشکل از کارشناسان و اساتید دانشگاهی و مجریان امور در حوزههای مختلفی مثل آب، جنگل، خاک، آلودگی هوا و سایر مسائل مطرح است که تشکیل شوند و هر کدام برای بهبود وضع موجود کارهایی را انجام دهند. درحقیقت مجموعهای از کارها را در نظر داریم انجام دهیم که در کنار هم بتوانند موثر واقع شوند و اوضاع محیط زیستمان را بهتر کنند.
برای نجات دریاچه ارومیه چه کاری در اولویت قرار گرفته است؟
ما ستاد احیای دریاچه ارومیه داشتیم که معاون اول رییس آن بوده، رییس سازمان حفاظت محیط زیست هم دبیر آن بوده، در این دولت در ذیل آن ستاد یک کارگروه موقت ویژهای به ریاست وزیر نیرو تشکیل شده که با آن ستاد تفاوت دارد و قرار است همه یافتهها و مطالعات گذشته را بازنگری کنند و یک برنامه فوری را برای نجات دریاچه ارومیه ارائه بدهند مثل لایروبی انهاری که به دریاچه میرسد. این کارگروه مرتبا تشکیل میشود، طرحها در حال لیست شدن است به صورت کارشناسی و اوایل مهر یک نشست هماندیشی برگزار میشود تا برنامهها توسط همه متخصصین بازبینی شود و نهایی شود و برای رییسجمهور ارسال شود.
بحث محدود کردن دسترسی کشاورزان به آب چقدر جدی است؟ فکر میکنید کشاورزها در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند؟
این اتفاقی است که افتاده و حالا نیازمند جراحی است. این جراحی هزینه دارد و ارکان مختلف جامعه را ممکن است به درد بیاورد ولی باید بپذیریم که برای بهبود آن باید هزینه بدهیم. اگر کشاورز، صنعتگر، مردم و مسئولین مایل نباشند این همکاری را انجام بدهند، با این ارزیابی که از دریاچه ارومیه داریم که به شدت بحرانی است، همهچیز را از دست خواهیم داد.
فکری هم به حال کشاورزان میشود که درصورت همکاری معیشتشان به خطر نیفتد؟
این که میگوییم مصرف آب باید بهینه شود به معنی تعطیل کردن کشاورزی نیست بلکه کارهای زیادی میشود انجام داد به عنوان مثال تغییر شیوه آبیاری، انجام عملیات کمآبیاری، کشت محصولی که به آب کمتری احتیاج داشته باشد، تعویض الگوی کشت و کارهایی از این قبیل. یعنی یک بسته سیاستی در این بخش باید انجام شود و اینطور نیست که گفته شود از فردا کشاورزی باید تعطیل شود و هیچ کاری انجام نشود. اگر مردم منطقه از من بپرسند باید چه کار کرد میگویم این که بخشی از آب را به دریاچه ارومیه بدهند را به چشم نذورات نگاه کنند، این کار به خاطر خودشان است و آینده خودشان را تضمین میکند. چه اشکالی دارد عملیات کمآبیاری را انجام دهند و مثلا به جای این که ده هزار مترمکعب آب بدهند، هفت هزار مترمکعب آب بدهند و محصول کمتری به دست بیاید ولی فرض کنند که این آب را نذر دریاچه ارومیه کردهاند برای آینده خودشان؟ نیازمند مشارکتیم و در غیر این صورت نمیتوانیم اوضاع را بهتر کنیم.
45234
نظر شما