معاون سازمان محیط زیست: مردم منطقه ، آب را نذر دریاچه ارومیه کنند

دریاچه ارومیه و بحرانی که دچارش شده، اگرچه اتفاق جدیدی نیست اما این روزها بیشتر از هر وقت دیگری به آن توجه می‌شود.

فهیمه حسن‌میری: دریاچه ارومیه این روزها بیشتر از همیشه در مرکز توجه مسئولان و رسانه‌ها قرار گرفته است تا جایی که در شبکه یک سیما هم مناظره‌ای درباره آن برگزار شد. در حاشیه برگزاری این مناظره، درباره مفید بودن این گفت‌وگوها و اقداماتی که سازمان محیط زیست برای نجات این دریاچه در دستور کار دارد، نظر احمدعلی کیخا، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست را پرسیدیم.

فکر می‌کنید چنین مناظره‌هایی می‌تواند مفید باشد؟ در همین گفت‌وگویی که صورت گرفت، نتیجه‌ای حاصل شد که بتواند دریاچه ارومیه را نجات دهد؟

خود این اتفاق که چالش‌های زیست‌محیطی پررنگ شده و توجه عمومی را به خودش جلب کرده، اتفاق مهمی است. اصل پنجاهم قانون اساسی می‌گوید حفاظت از محیط زیست یک وظیفه عمومی است بنابراین تا زمانی که همه مردم این بار را به دوش نکشند نمی‌توانیم از این منابع ملی حفاظت کنیم. این برنامه‌ها می‌تواند در تنویر افکار عمومی و دعوت مردم به مشارکت در امور مربوط به محیط زیست موثر واقع شود.

جدی‌ترین و فوری‌ترین برنامه‌ای که سازمان محیط زیست در نظر دارد انجام بدهد چیست؟

خانم ابتکار یک برنامه کوتاه‌مدت و صد روزه را تحویل داده‌اند به رییس جمهور که اولین و مهمترین آن احیای شورای عالی حفاظت محیط زیست است. بعد از آن بررسی و تجدید نظر در تمام مصوبات دولت و طرح‌هایی است که در این سال‌ها شروع شده و بعضا مغایر با ملاحظات زیست‌محیطی است و مطالعات آن انجام نشده را در دستور کار داریم. بحث ایجاد ستادهای تخصصی متشکل از کارشناسان و اساتید دانشگاهی و مجریان امور در حوزه‌های مختلفی مثل آب، جنگل، خاک، آلودگی هوا و سایر مسائل مطرح است که تشکیل شوند و هر کدام برای بهبود وضع موجود کارهایی را انجام دهند. درحقیقت مجموعه‌ای از کارها را در نظر داریم انجام دهیم که در کنار هم بتوانند موثر واقع شوند و اوضاع محیط زیستمان را بهتر کنند.

برای نجات دریاچه ارومیه چه کاری در اولویت قرار گرفته است؟

ما ستاد احیای دریاچه ارومیه داشتیم که معاون اول رییس آن بوده، رییس سازمان حفاظت محیط زیست هم دبیر آن بوده، در این دولت در ذیل آن ستاد یک کارگروه موقت ویژه‌ای به ریاست وزیر نیرو تشکیل شده که با آن ستاد تفاوت دارد و قرار است همه یافته‌ها و مطالعات گذشته را بازنگری کنند و یک برنامه فوری را برای نجات دریاچه ارومیه ارائه بدهند مثل لایروبی انهاری که به دریاچه می‌رسد. این کارگروه مرتبا تشکیل میشود، طرح‌ها در حال لیست شدن است به صورت کارشناسی و اوایل مهر یک نشست هم‌اندیشی برگزار می‌شود تا برنامه‌ها توسط همه متخصصین بازبینی شود و نهایی شود و برای رییس‌جمهور ارسال شود.

بحث محدود کردن دسترسی کشاورزان به آب چقدر جدی است؟ فکر می‌کنید کشاورزها در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند؟

این اتفاقی است که افتاده و حالا نیازمند جراحی است. این جراحی هزینه دارد و ارکان مختلف جامعه را ممکن است به درد بیاورد ولی باید بپذیریم که برای بهبود آن باید هزینه بدهیم. اگر کشاورز، صنعتگر، مردم و مسئولین مایل نباشند این همکاری را انجام بدهند، با این ارزیابی که از دریاچه ارومیه داریم که به شدت بحرانی است، همه‌چیز را از دست خواهیم داد.

فکری هم به حال کشاورزان می‌شود که درصورت همکاری معیشتشان به خطر نیفتد؟

این که می‌گوییم مصرف آب باید بهینه شود به معنی تعطیل کردن کشاورزی نیست بلکه کارهای زیادی می‌شود انجام داد به عنوان مثال تغییر شیوه آبیاری، انجام عملیات کم‌آبیاری، کشت محصولی که به آب کمتری احتیاج داشته باشد، تعویض الگوی کشت و کارهایی از این قبیل. یعنی یک بسته سیاستی در این بخش باید انجام شود و اینطور نیست که گفته شود از فردا کشاورزی باید تعطیل شود و هیچ کاری انجام نشود. اگر مردم منطقه از من بپرسند باید چه کار کرد می‌گویم این که بخشی از آب را به دریاچه ارومیه بدهند را به چشم نذورات نگاه کنند، این کار به خاطر خودشان است و آینده خودشان را تضمین می‌کند. چه اشکالی دارد عملیات کم‌آبیاری را انجام دهند و مثلا به جای این که ده هزار مترمکعب آب بدهند، هفت هزار مترمکعب آب بدهند و محصول کمتری به دست بیاید ولی فرض کنند که این آب را نذر دریاچه ارومیه کرده‌اند برای آینده خودشان؟ نیازمند مشارکتیم و در غیر این صورت نمی‌توانیم اوضاع را بهتر کنیم.

45234

کد خبر 314027

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    49 11
    اصلا به آینده محیط زیست کشور خوشبین نیستم.
    • سارا A1 ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      17 97
      من نمیدونم آخه نیومدن بارون و خشک شدن دریاچه ارومیه چه ربطی به دولت داره ؟!!!!
    • بی نام IR ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      54 11
      سارا خانم یه سر برو گوگل ارث و دریاچه وان و دریاچه ارومیه رو با هم مقایسه کن ! هر دو تا دقیقا روی یک خط و شرایط یکسان قرار دارند . اونوقت می فهمی به کی ربط داره
    • با نام A1 ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      12 43
      بی نام عزیز: اگه قرار بود دم ساعت بریم تو گوگل ارث دیگه کارشناس میخواستیم چیکار ؟! در ضمن، اون گوگل ارثی که شما میگی مال چند سال پیشه! تو ایران بروز نیست!
    • بی نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      24 8
      با نام گرامی . ایرادی که گرفتی ناشیانه بود . می تونی خودت جستجو کنی و ببینی . به همین سادگی. تاریخ ها رو هم یکی کن تا شک و شبهت برطرف بشه
    • بنده خدا IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      21 5
      ای بابا خبر شما مجبوری تو همه صفحات این کامنت تکراری سارا رو چاپ کنی؟؟ باشه تو راست میگی. شما فقط بشین تماشا کن که چطور سونامی نمک با بادهای شرقی-غربی از منطقه شمالغرب سرازیر میشه به گیلان و زنجان و قزوین و تهران. آلودگی هوا و بنزینهای نامرغوب کم بود حالا باید غبار نمک هم تنفس کنیم.
    • بی نام A1 ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      4 14
      بنده خدا؟ شما مجبوری هر بار حقایق رو بخونی ؟! حقیقت همیشه تلخه عزیزم !
    • بی نام A1 ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      3 2
      تنها راه ممکن این است که چاه های متعدد و بیشماری که حفر شده پر شوندو کشاورزی را کاهش دهند بهینه مصرف کنند تا مشکل حل شود اگر بخواهیم هم محصول کشاورزی تولید کنیم و هم دریاچه پر اب شود و هم غیر بهینه مصرف کنیم که نمیشود اگر استانهای دیگر اب این استان را مصرف میکنند اطلاع داده شود تا پیگیری شود اگر حس میکنید اب دریاچه جای دیگری به غیر از کشاوررزی شررب و صنعت مصرف میشود اطلاع رسانی کنید تا برخورد شود.
  • بی نام IR ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    49 5
    با نذر و نیاز که مشکل دریاچه حل نمیشه.................خدا به ما عقل داده .............وقتی بی خردی و کم خردی کنیم باید چوبش رو هم بخوریم..........................موقع زدن سد و حفر چاهها و توسعه بی رویه کشاورزی عقلتون کجا بود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • مهدی A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      16 4
      سد رو زدن و چاه رو زدن چون منابع آب شیرین کشور محدود بود و نیاز به کشاورزی و خودکفایی داشتیم. من موافق اصلاح کشاورزی و مدیریت درست منابع آبی هستم. ضمن اینکه وقتی میگیم یک ده هزارم آب شور خزر رو بیارید دریاچه با هزار تا اما و اگر شما روبرو میشیم ولی انتقال ده برابری همون آب به کویر مرکزی با استقبال و هورا مواجه میشه. بهتره یه کم ملی فکر کنیم.
    • بی نام IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      5 2
      دوست عزیز آب رو از دریای خزر و ارس بکشن بیارن دریاچه ارومیه که دوستان کشاورز مجددا با چاه های چند کیلومتری شون از زیر بکشنش؟ غافل از این که این سفره های زیرزمینی اون سفره هایی نیست که صادرات میوه و محصولات کشاورزی رو توسعه داد این آب شوره. بهترین راه مدیریت منابع آب و اصلاح روش آبیاری در منطقه و پر کردن چاه های غیرقانونی و باز کردن سدها
    • بی نام A1 ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      4 0
      جناب بی نام که میدونم خود جناب درویش هستید با عرض سلام و ارادت خدمت شما، باید به عرض برسونم که کاملا موافقم. باید چاههای غیر قانونی رو حتما پر کنند تا آب شور دریاچه بقیه جاها رو هم خراب نکنه ولی این قدم اول هست. باز کردن سدها هم برای چند سال مسکن هست. مملکتی سیاست افزایش جمعیت داره برای همیشه نمیتونه آب شیرین رو بر روی دریاچه نمک باز کنه... بنابراین پس از پر کردن چاهها باید به فکر تنظیم آب دریاچه توسط آب شور خزر بود و حتی تنظیم و کاهش غلظت نمک آن. در مورد اصلاح راندمان کشاورزی و تصحیح پل میانگذر هم که همه متفق القول هستیم. با تشکر
  • علی سرگلزایی (شرکت توسعه منابع آب وخاک سیستان) IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    34 6
    لطفا یک طرحی هم برای احیا دریاچه وتالاب بین المللی هامون سیستان بکنید به خدا اگر حتی آب مازاد بر حقابه خریداری بشود هزینه اش بسیار بسیار کمتر مهاجرت مردم،بیکاری جوانان وبدنبال آن بزهکاری و اعتیاد،آسیب روانی واجتماعی ،فقرو متلاشی شدن خانواده ها و.... آیا اگر این دریاچه در یک استان دیگری واقع بود وضع امروزش بهتر از این نبود ؟ فراموش نکنیم این دریاچه تنها دریاچه آب شیرین کشور بوده است بنابراین همین یک دلیل بسیار مهم برای احیا آن است البته اگر نمایند گان محترم سیستان و استان بدانند دریاچه آب شیرین در این دوره بحران آب یعنی چه؟؟؟!!!
    • بی نام IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      26 4
      من تهرانم و تا حالا سیستان هم سفر نکردم . اما به شدت نگران هامون هستم . مســــــــوولان به داد هامون برسید
    • بی نام A1 ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      6 0
      مردم سیستان پارتی ندارند و کسی هم توجهی نخواهد کرد
  • بی نام A1 ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    38 3
    ما جان خود را نیز می دهیم ولی مسئولین همکاری نمی کنند و نخواهند کرد.
  • علی اصغر A1 ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    26 8
    تحت تاثیر قرار گرفتم :نذر کردن اب .افرین .
  • بی نام IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    20 5
    چرا بايد همه چي به دست مردم حل بشه پس مسئولين چيكارن؟ فقط پول ........
  • بی نام IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    13 11
    آب خزر رو نمی شه به ارومیه کشید؟
    • بی نام A1 ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      15 13
      چرا نمیشه. فعلا که یه گروه قلیلی چشم دیدن کشاورزی آذربایجان و مملکتشونو ندارن و میگن باید کشاورزی رو کم کنیم و آب شیرین به دریاچه باز کنیم. وگرنه چطور آب خزر به سمنان انتقال پیدا می کنه ولی به دریاچه ارومیه نه...
    • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      9 9
      "گروه قلیلی چشم دیدن کشاورزی آذربایجان ندارند"؟؟؟؟!!!!چرا جوک میگی؟اتفاقا توجه بیش از اندازه به کشاورزی اذربایجان باعث خشک شدن دریاچه شده
  • بی نام IR ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    14 2
    من به شما قول میدهم درگیری با کشاورزان فقط وقت تلف کردنه ! تنها راهش کانال کشی هست و فرهنگ سازی دراز مدت در مصرف اتوماسیونی اب هست
  • بی نام IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    11 3
    یعنی چی نذر کردن شده اسباب بازی مگه کارتونو درس انجام بدید که خدا نخواستو نشد اخرش نگید
    • بی نام A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      2 2
      چه اشكالي داره؟ ميگه ما كار ميكنيم مردم هم همكاري كنن. اشكالش كجاست؟
  • پوپک A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    13 3
    این کارگروه خیلی مهم است به شرطی که به دیگر دریاچه های کشور هم فکر کنند. برای نمونه دریاچه ی هامون مهارلو بختگان پریشان و تالاب گاوخونی بهترین راه حل کاهش سطح کشت و باز کردن سده ها است باور کنید دریاچه های دیگر مثل هامون و .... هم کم از دریاچه ی ارومیه ندارند.
  • بی نام A1 ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    3 21
    فایده نداره باور کنید.آب شور زودتر تبخیر میشه.بفکر کشاورزا باشید.
    • کیان IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      14 3
      استاد! آب شور دیرتر تبخیر میشه
  • علی A1 ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    9 2
    بابا یک فکری به حال هورهای خوزستان بکنید که منبع درآمد مردم و جاذبه توریستی دارند و خشک شدن دوسوم انها در افزایش گردو غبار دارند .
  • تبسم A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    12 16
    اين سارا از بشت كوه تشريف اوردن اخه خيلي ...تشريف دارن
    • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
      13 12
      شما که از جلو کوه تشریف اوردی، پس چرا نظر نمیدید ؟!
  • بی نام IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    14 2
    چرا خشک کردن دریا در قشم را پیگیری نمیکنید چرا ؟؟؟ هیچ کس به فکرم حیط زیست نیست مگر توی قشم به این وسعت زمین کمه؟ دارند دریا میخشکانند ودر درگهان پاساژ میسازند برادارن دریانورد وفاخری معلوم نیست چه کسی پشت این اقایان هست دریا را مفت صاحب میشن بعد پاساژ میسازند به مردم میفروشند
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    4 5
    چه ايده جالبي
  • بی نام A1 ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    4 1
    راست ميگه ديگه، نميشه كه هر كي به فكر خودش باشه، بايد دست به دست هم بديم
  • بی نام A1 ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
    8 4
    پدیده موجود ناشی از بی تدبیری سازمان محیط زیست و بخش محیط طبیعی و تالابها و عواملش در ادارات کل اذربایجان شرقی و غربی است.