نظرات فقهی و شرعی موافق و مخالف در میزگرد خبرآنلاین درباره «استفاده از رحم جایگزین»

«استفاده از رحم جایگزین برای بچه دار شدن» موضوعی است که در میزگردی با حضور کارشناسان مربوط به این حوزه مورد بررسی قرار گرفته است.

در این میزگرد که توسط گروه جامعه خبرآنلاین در پژوهشکده ابن سینا برگزار شد، محمد علی اسفنانی سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس، دکتر محمد مهدی آخوندی رئیس پژوهشکده ابن سینا، دکتر علیرضا میلانی فر عضو هیات علمی پژوهشکده و مشاور حقوقی و ساناز شریفی مشاور حقوقی ابن سینا حضور داشتند.

در میزگرد «استفاده از رحم جایگزین برای بچه دار شدن» نکات فقهی و شرعی پیرامون این موضوع مطرح شده است که آنها را در ادامه می خوانید.

* درباره مسئله رحم‌های جایگزین و موارد مشابه آن به دلیل پیچیدگی‌های شرعی و عرفی موجود هنوز قانون منسجمی شکل نگرفته است. در چنین مواردی هم بحث قانونی مطرح است و هم موارد شرعی.

* علمای محترم و مراجع عظام، بحث رحم‌های جایگزین را مشروط بر آنکه نطفه از زوجی شرعی منعقد شده باشد منافی با شرع ندانسته‌اند اما در حاشیه این روش‌ها هنوز برخی مسائل شرعی و محرمیتی وجود دارد که بحث‌های متفاوتی درباره آن‌ها وجود دارد و پاسخ به آن‌ها الزامی است.

* بیشتر علما با این موضوع موافق هستند. در مورد جواز و عدم جواز رحم جایگزین از نظر فقهی و شرعی، دو نظریه بین فقها وجود دارد، گروهی این اقدام را جایز و گروهی نیز آن را حرام می دانند.

  1. نظر مخالفان: مبنای استدلال مخالفین روایاتی است در نهی از زنا و اختلاط نسب و انتقال جنین غیر به رحم زنی که رابطه زوجیت بین او و صاحب نطفه وجود ندارد، که در این مورد مصداق حکم کلی حرمت زنا تلقی شده است.
  2. نظر موافقان: موافقان این روش معتقدند، زنا تعریف مشخصی دارد و در واقع یک زن و یک مرد که رابطه زوجین ندارند آگاهانه دست به عمل زناشویی می زنند که ممکن است جنینی در اثر این ارتباط به وجود بیاید که پس از تولد عنوان ولد زنا به خود می گیرد. آنچه مسلم است. در انتقال جنین شکل گرفته در آزمایشگاه بین صاحب نطفه و زن حامل هیچ گونه ارتباط زناشویی وجود ندارد و حتی بنابر توصیه برخی باید محرمانه نیز باشد تا از برخی مشکلات آتی جلوگیری شود.

* از نظر حکم تکلیفی دلیل خاصی برای حرمت وجود ندارد در نهایت مساله ای که در این باب می توان گفت، احتیاط است. کشور ما نسبت به این موضع خیلی پیشرفته است اما طرح یک موضوع جدید در بحث فقه و حقوق یک مساله واکنش هایی دارد. فقه شیعه به روز است و جکم روز می دهد. این طبیعی است که مقاوت هایی شود اما با بحث و پی گیری این مسائل حل می شود.

متن کامل گزارش این میزگرد را اینجا بخوانید.

/6262

کد خبر 314355

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین