انتشارات سوره مهر به زودی چاپ سوم خاطرات ایران ترابی را همراه با مجموعه کاریکاتورهای مهدی امینی با عنوان «عصر تباهی» روانه بازار نشر می‌کند.

هاشم حسینی کتاب «خاطرات ایران» را یکی از آثار برجسته سوره مهر در حوزه ادبیات پایداری ذکر می‌کند و معتقد است در این کتاب نقش زنان در جنگ هشت ساله به خوبی نمایان شده است. وی درباره این اثر توضیح می‌دهد: خوانش این کتاب بقدری جذاب بوده، که حتی آنرا به نزدیکانم نیز توصیه کرده‌ام، زیرا کتاب به خوبی تلاش‌های یک زن برای رسیدن به هدفش و همچنین مجاهدت‌های وی در جبهه‌جنگ را به خوبی نمایان کرده است. این نویسنده همچنین ویژگی بارز این کتاب را اینگونه شرح داده است: هدفی که این زن پرستار برای آن تلاش داشته، در کنار صبر و استقامتی که به خرج داده است این کتاب را برای خواننده عبرت آموز تلقی می‌شود.

«خاطرات ایران» که توسط شیوا سجادی تدوین شده، شرح کاملی است از زندگی ایران ترابی که اوج جوانی‌اش را در بیمارستان‌های مناطق جنگی گذرانده است. بخش‌های ابتدایی کتاب، شامل خاطرات دوران کودکی او در دهه‎های 30 تا 50 است که بیشتر تلاش‎های وی برای کسب تخصص در زمینه مامایی و کمک به زنان روستایی بوده است.

به گزارش خبرآنلاین، ایرانی ترابی جزو اولین گروه پزشکی است که به مناطق جنگی اعزام می شود. شرایط سخت جنگ از ایران ترابی یک تکنیسین بیهوشی زن می‎سازد. در روزهای آغازین جنگ تحمیلی، ایران ترابی که حدوداً 24 ساله بود داوطلب رفتن به مناطق مورد هجوم می‌شود؛ روزهایی که هنوز برنامه دفاعی منسجمی برای مقابله با این حمله ددمنشانه نبوده است.

به گفته شیوا سجادی تدوینگر کتاب، شروع به کار مصاحبه و تحقیق پیرامون روایت‌های ترابی به سال‌های 83 و 84 برمی‌گردد. حدود 50 ساعت مصاحبه ضبط شده در دست بود، با این حال تا آخرین مراحل قبل از سپردن کار به دست نشر که انتخاب و گویا کردن عکس‌ها بود، فرصت پرسش و واکاوی محفوظات ذهنی راوی از دست داده نشد تا اطلاعات تازه‌افزوده و مستند وی فضای روشن‌تری را پیش‌روی مخاطب بگشاید.

کتاب در 22 فصل تنظیم شده و در صفحات پایانی شامل عکس‌هایی است که در واقع گزارش تصویری کوتاهی از فعالیت‌های ایران ترابی در دوره جنگ به دست می‌دهد.

ایران ترابی اسفندماه 1334 در شهرستان تویسرکان از توابع استان همدان به دنیا آمد. علاقه او به تحصیل باعث شد در برابر مشکلات پیش رویش بایستد و با وجود چند سال ترک تحصیل با هدف خدمت به مردم، وارد کار درمان شود. این انگیزه در دوره انقلاب و سال‎های دفاعْ صورت ایثارگرانه به خود گرفت.

در بخشهایی از کتاب می‌خوانیم:
آن زمان برای اولین بار بود که عراق از بمب آتش زا استفاده می‌کرد. جنازه دو نفر را که با این بمب به شهادت رسیده بودند به سردخانه بیمارستان شوش آوردند. من دوربین داشتم و از بعضی از مجروحین و شهدا که به نظرم خیلی خاص بودند عکس می‌گرفتم. آقای شاهین و همکارش، تکنیسین‌های بیهوشی پیش من آمدند. گفتند خانم ترابی دو تا جنازه آوردند که بمب آتش‌زا خوردند. این قدر که از شجاعتت می‌گویند، اگر جرات کردی برو از این جنازه‌ها عکس بگیر.

*

در ماشین را باز کردم و بالا رفتم، تمام صندلی‌ها را برداشته و مجروحین کف اتوبوس نشسته بودند. هنوز لباس منطقه را به تن داشتند. روی هر کدام یک پتو انداخته بودند که سرما نخورند. تمام تنشان تاول زده بود و صورت‌هایشان باد کرده بود طوری که چشم‌شان جایی را نمی‌دید. هیچ‌کدام از آنها بالای 30 سال سن نداشتند. دست اولین نفر را که گرفتم تا پیاده‌اش کنم با صدای خفه و گرفته‌ای که به زحمت شنیده می‌شد، گفت: دست مرا نگیرید.
گفتم: باشد. من گوشه‌ این پتو را می گیرم. شما هم گوشه پتوهای همدیگر را بگیرید و آهسته پشت سر هم بیایید.

*
زن دیگری هم از اهواز در بخش بستری بود به اسم فاطمه اسماعیلی. هر وقت به بخش می رفتم ، سری هم به او می زدم.
وضع اسف باری داشت. در خانه اش خواب بوده که شهر بمباران می شود. دو تا از بچه هایش کشته می شوند و خودش یک پایش را از دست می دهد.
وقتی او را به بیمارستان ما آوردند نه ماهه حامله بود. دکتر ها می خواستند پای دیگرش را هم قطع کنند ، ولی راضی نمی شد...

به گزارش خبرآنلاین و آنطور که سایت ناشر گزارش داده، مجموعه کاریکاتورهای مهدی امینی در کتاب «مجموعه کاریکاتورهای عصر تباهی» منتشر شد. مولف و کاریکاتوریست «مجموعه کاریکاتور عصر تباهی» درباره این اثرگفت: دغدغه تالیف و تدوین این کتاب از سال 1388 زمانی که در دانشگاه، حوزه علمیه و سپاه پاسداران مشغول تدریس بودم، پدید آمد و دریافتم برای به تصویر کشیدن موضوع‌های متنوع انقلاب اسلامی باید از بازخوانی تاریخ و بررسی ریشه جریان‌های مقطع پیش از انقلاب و دوران رژیم پهلوی اول و دوم استفاده کنم.

وی ادامه داد: نکته مهم برای تالیف کتاب «مجموعه کاریکاتور عصر تباهی» شناساندن ابعاد مختلف انقلاب به زبان هنر برای نسل جوان امروز بود زیرا پیش از این کمتر کتابی با این محوریت و با استفاده از هنر کاریکاتور منتشر شده بود.

امینی افزود: استفاده از این شیوه تاثیر‌گذار با بهره‌گیری از روایت‌ها و اسناد معتبر می‌شد و بنابراین سعی شد در کوتاه‌ترین و ساده‌ترین جملات حق مطلب بیان شود زیرا نسل امروز انقلاب در عصر سرعت و فضای مجازی و دنیای چند رسانه‌ای سیر می‌کند و چندان حوصله خواندن کتاب‌های حجیم را ندارد. به همین دلیل تلاش شد با به کارگیری هنر کاریکاتور اثری جذاب ارایه شود.

وی با بیان این‌ که کتاب «مجموعه کاریکاتور عصر تباهی» فقط یک کتاب کاریکاتور نیست و در آن تلاش شد با به کارگیری اسناد معتبر و ترجمه فارسی به انگلیسی، نکته‌های برجسته‌ای از تاریخ به مخاطبان منتقل شود، گفت:‌ مطالب کتاب، داستان‌های کوتاه و موجزی بر اساس اسناد است زیرا هدف، کلی‌گویی و قلم فرسایی نبود و بیشتر به دنبال ایجاد نقطه و نشانی در ذهن مخاطب بودم تا با مطرح کردن و گزینش مباحث تاریخی قبل از انقلاب، او را با جریان‌های حساس آن دوران آشنا کنم.

امینی درباره بهره‌گیری از اسناد برای نگارش کتاب خود گفت:‌ اسناد منتشر شده توسط مراکز اسنادی و مطالعه 18 کتاب مرتبط با تاریخ معاصر، منابع تدوین این کتاب بود. رخداد‌های تاریخی در این کتاب از کودتای 28 مرداد سال 1332 با بازگشت محمدرضا پهلوی گریخته به رُم، به کشور آغاز می‌شود و تا 22 بهمن ماه سال 1357 ادامه دارد.


«مجموعه کاریکاتور عصر تباهی» در قطع وزیری و 96 صفحه منتشر شده است.

6060

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 315199

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =