فارس نوشت:

سردار احمدرضا رادان جانشین فرمانده انتظامی کشور در دومین جشنواره رسانه ایمنی و فرهنگ ترافیک به حادثه کشته شدن 40 نفر از هموطنانمان در تصادف دو دستگاه اسکانیا اشاره کرد و گفت: در این حادثه 40 نفر آتش گرفتند و چند روز طول کشید تا آنها را شناسایی کنند اما اندکی بعد تعدادی از مسئولین با ما تماس گرفتند که چرا در این زمینه اطلاع‌رسانی می‌کنید. من به آنها گفتم پس باید از طرف این 40 نفر مصاحبه‌ای کنیم و از همه آنهایی که خاطرشان مکدر شده عذرخواهی کنیم.
وی ادامه داد: تمام خودروسازهای معتبر خارجی اشتباه خود را می‌پذیرند و در صدد رفع آن برمی‌آیند اما در داخل کشور اینگونه نیست.وی در پایان تاکید کرد: یکی از شاخص‌های اعتباربخشی به کشور انضباط است که انضباط نیز با نحوه رانندگی افراد مشخص می‌شود.
جانشین فرمانده ناجا با تاکید بر اینکه اگر حرکت انقلابی خبرنگاران نبود و روند افزایشی تلفات رانندگی ادامه داشت گفت: اکنون شاهد مرگ سالانه ۴۸ هزار نفر در تصادفات می‌بودیم.
با بیان اینکه خبرنگاران افسران اجرایی در کنار مأموران انتظامی هستند که در لبه جلویی نبرد در امر راهنمایی و رانندگی قرار دارند، گفت: حرکت انقلابی خبرنگاران در کاهش تلفات تصادفات انکار ناشدنی است.
وی با بیان اینکه وضعیت ما در سال‌های قبل آنچنان بود که پذیرفته بودیم هر ساله یک درصد به تلفات رانندگی‌مان افزوده شود، گفت: در سال 85 نزدیک به 28 هزار نفر در تلفات رانندگی جان خود را از دست می‌دادند.
رادان ادامه داد: اگر روند افزایشی تلفات رانندگی متوقف نمی‌شد، اکنون ما سالانه 48 هزار نفر کشته در حوادث رانندگی داشتیم.
وی تاکید کرد: این خیلی بد بود که ایران را با تعداد تلفات رانندگی‌اش بشناسند و نه با تمدن و فرهنگ آن.
جانشین فرمانده ناجا تلاش برای کاهش تعداد تلفات جاده‌ای را جهادی عنوان کرد که از سال 85 آغاز شده است.
وی در گزارشی از وضعیت کنونی تلفات جاده‌ای کشور، گفت: در 6 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل تعداد تلفات رانندگی هزار نفر کاهش پیدا کرده است.
رادان با بیان اینکه کاهش تعداد تلفات از 28 هزار نفر به 19 هزار نفر جای افتخار دارد، تاکید کرد: اما اینکه ما اکنون 19 هزار نفر سالانه در حوادث رانندگی کشته می‌دهیم، جای هیچگونه افتخاری ندارد.
جانشین فرمانده ناجا ضمن تشکر از دولت وقت و مجلس برای اصلاح قوانین گفت: متاسفانه قوانین ما در گذشته بازدارنده نبوده است به طوری که راننده متخلف عملا به افسر اجرایی رانندگی می‌گفت «مشق تو را زودتر بنویس، کار دارم می‌خواهم بروم».
رادان در ادامه با اشاره به فعالیت‌های هنرمندان، گفت: امروز کمتر فیلمی وجود دارد که در آن سرنشینان کمربند ایمنی خود را نبندند.

سردار مؤمنی: هر سال به اندازه جمعیت یک شهردر تصادفات کشته می شوند
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی با تأکید بر اهمیت نقش رسانه‌ها در آموزش همگانی گفت: کاهش کشته‌های تصادفات میسر نمی‌شود مگر با کمک رسانه‌ها.
سردار اسکندر مؤمنی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور در دومین جشنواره رسانه ایمنی و فرهنگ ترافیک با بیان اینکه سالانه یک میلیون و 270 هزار نفر در جهان جان خود را در تصادفات از دست می‌دهند، گفت: این تعداد در کشور ما 19 هزار نفر است.

وی تاکید کرد: در دنیا به ازای هر 10 هزار وسیله نقلیه 5/7 نفر، در آسیا بالای 10 نفر، در ایران 3/7 نفر و در اروپا 7/2 نفر کشته می‌شوند.
مؤمنی تاکید کرد: با توجه به افزایش 100 برابری مسافرت‌ها تعداد کشته‌ها در کشور کاهش یافته است، اما همین 19 هزار نفر هم معادل جمعیت یک شهر است و انگار در پایان یک سال یک شهر نابود می‌شود.
وی رویکرد اصلی راهنمایی و رانندگی را ارتقاء فرهنگ رانندگی در جامعه دانست و گفت: راهور تمرکز خود را در این مورد قرار می‌دهد.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی جهان امروز را بدون رسانه ممکن ندانست و تأکید کرد: بدون رسانه‌ها توسعه‌ای اتفاق نمی‌افتد و اگر آموزش همگانی از طریق رسانه‌ها نبود، کاهش کشته‌های تصادفات در کشور میسر نمی‌شد.وی در پایان تأکید کرد: اگر بخواهیم 19 هزار کشته در سال را کاهش دهیم باید بیشتر تلاش کنیم و از تجربیات گذشته استفاده کنیم.

4545

 

کد خبر 316140

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    43 0
    چرا رییس ایران خودرو و سایپا را هم بازداشت نمی کنید؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
      6 0
      والا http://www.khabaronline.ir/detail/315430/
    • بی نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
      5 0
      وقتی خودروی داخلی از امکانات ایمنی خودروهای خارجی بی بهره است طبیعتآ آمار کشته شدگان تصادفات جاده ای در ایران چشمگیره. در ایران برای گذاشتن کیسه هوا که ابتدایی ترین نیاز امنیتی ماشینه باید به تولیدکننده التماس کنی ولی خودروهای خارجی با نصب کیسه هوا و بالا بردن سیستمهای تعلیق و ترمز التماس مصرف کننده رو می کنند. ولی کو گوش شنوا و کجاست اهمیت دادن به جان یک هموطن. تا کجا باید ارابه های مرگ رو با قیمتی گزاف و کیفیتی پایین به زور مصرف کنیم.
    • بی نام IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
      6 0
      ده هزار بار مهلت گذاشتن هر چیزی تمدید می شود. خودروسازها اگر مجبور شوند یک پیچ اضافه تر روی خودروی تولیدی شان ببندند،آن قدر مهلت می گیرند که عملا آن مدل خودرو آن قدر قدیمی شده که دیگر باید به جایش چیز دیگری تولید شود.
  • كامران A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    25 0
    كدام مسئولان!!؟ از دولت راستگويان بودن؟!؟
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    28 0
    آقای رادان چرا از نقص جاده ها و خودروها در چند سال گذشتهنگفتید بازم دیر نیست ریشه ای پیگیری کنید تا آمار کشتار جاده ای کمتر شود مردم ماشین باکیفیت سوار شوند محیط زیست تخریب نشود و ...
  • بی نام IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    28 0
    عجب!!! اگر زن و بچه خودشون هم تو ماین زنده زنده میسوخت همین رو میگفتن؟!!!
  • بی نام A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    38 0
    مافیای خودروسازی زورش بیشتر ازین حرفاس!!!!!!!!!
  • بی نام A1 ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    21 0
    جناب رادان باید توجه داشته باشند که مقصر فقط راننده ها نیستند. مقصر هزاران کیلومتر جاده‌ی غیر استاندارد هم هست. مقصر خودروساز هم هست. لطفا در حین اینگه فرهنگسازی میکنید که مرد قوائد و قوانین رانندگی رو رعایت کنند، خودروسازان رو هم وادار کنید که استاندارد های جهانی در تولید خودرو رو رعایت کنند و اگر تخطی کردند برخورد کنید. و هم زمان وضعیت نقاط حادثه خیز کشور رو بررسی کنید و دستی به سر و روی جاده های پر خطر کشور بکشید.
  • وحید A1 ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    1 0
    چرا درآمد حاصل از جریمه خودروها به حساب دولت ریخته میشه؟!!! چرا از آن برای افزایش ایمنی جاده ها و خودروها استفاده نمیشه؟
    • بی نام IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
      6 0
      لطفا مشخص کنیدبه چه حسابی باید ریخته شود.
  • مهدی A1 ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    8 0
    مجازات رانندگان پر خطر با جریمه و ابطال گواهینامه کارایی لازم را ندارد. لطفا برای حفظ جان و مال و آرامش مردم مجازات رانندگان پرخطر را جزایی و سنگین کنید.
    • بی نام IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
      6 0
      اگر زندان ها جا ندارد، گواهی نامه رانندگان پرخطر را به مدت زیاد که اثرگذار باشد، باطل کنید و با شرایط سخت تری به آن ها مجددا گواهی نامه بدهید. توقیف خودرو و موتور چندان اثر ندارد چون راننده های پرخطر می دانند که چند وقت بعد به یک مناسبتی همه خودروهای توقیفی آزاد می شوند. گواهی نامه شان را باطل کنید تا تعداد عوامل ایجاد مرگ و میر در جاده ها و خیابان ها کاهش یابد و رانندگی به شان و منزلت خود بازگردد نه این که هر کسی به راحتی بتواند رانندگی کند. قدر زر، زرگر شناسد؛ قدر گوهر، گوهری.
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
    7 0
    بهتر است در داخل هم اطلاع رسانی کافی صورت گیرد تا هم مردم نگویند هیچ اطلاع رسانی نکردند و هم اطلاع رسانی های شاخ و دم دار از طریق شبکه های ماهواره ای و شبکه های خارجی صورت نگیرد. الان که عهد بوق نیست روی همه چیز سرپوش گذاشته شود و هیچ کس هم نفهمد. هزاره سوم است و هزاران بنگاه اطلاع رسانی وجود دارد که اگر مراجع رسمی اطلاع رسانی نکنند، آن ها اطلاع رسانی می کنند.یمسئولانی که چنین انتقادهای حیرت باری می کنند باید کمی خودشان را با زمانه ای که در آن زندگی می کنند، تطبیق دهند. فرزند زمان خویشتن باش!
  • بی نام IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
    6 0
    خودروسازهای معتبر خارجی اشتباه خود را می پذیرند و در صدد رفع آن برمی آیند چون به مشتری های داخلی و خارجی خود احترام می گذارند ولی خودروسازهای داخلی چون معتبر نیستند، چیزی هم برای از دست دادن ندارند. کدام یک از خودروهای ساخت یا مونتاژ ایران را می توان به یک کشور بهتر از خودمان صادر کرد. کشورهایی که خودروهای ساخت و مونتاژ ایران را وارد می کنند ان قدر وضعشان بد است که حاضر هستند همین خودروهای بی کیفیت را حتی بدون کمربند ایمنی، ترمز ضد قفل، یک عدد کیسه هوای جلو و چیزهای دیگری که در ایران الزامی است، از ما بخرند و وارد کنند.
  • بی نام IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
    6 0
    با این اتوبوس هایی که 40 تا 40 تا آدم می کشند، آمار تلفات رانندگی ایران تا پنج سال دیگر تکمیل است.
  • بی نام IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
    6 0
    19 هزار نفر تلفات رانندگی سالیانه یعنی در هر سال یک شهر نابود، یک استان معلول.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین