سید صادق روحانی: رئیس جمهور کمی پس از بازگشت از سفر نیویورک در جمع خبرنگاران و از اهداف و برنامههایش دراین سفر دفاع کرد. (ایــــنـــجــــا) روحانی در میانه سخنانش گفت که از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواسته نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به آمریکا و مذاکره موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند چند درصد هستند؟
رئیس جمهور درحالی این اظهارات را مطرح کرد که به تازگی نتایج یک نظرسنجی درآمریکا نشان داد که 76 درصد مردم این کشور موافق ارتباط دیپلماتیک ایران و آمریکا هستند. (ایــنــجــا) این نظرسنجی ازسوی شبکه خبری CNN با همکاری ORC (یک کمپانی بین المللی تحقیقاتی) انجام شده است.
اما در داخل ایران این دستور رئیس جمهور موافقان و مخالفان مختلفی دارد. برخی این نظر سنجی را بخشی از دیپلماسی عمومی دولت میدانند و بخشی هم آن را فاقد وجاهت قانونی میدانند.
عوض حیدرپور نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است که یکی از راههای مطلع شدن از نظرات مردم استفاده از روش های نظرسنجی بوده که علمی است و توسط مراکز علمی انجام می شود. با این وجود وی تاکید دارد که در سوالات این نظرسنجی باید اصل ارتباط و اصل گفت و گو و نوع مذاکرات به گونه ای که خوشبینی رهبری حاصل شود در نظر گرفته شود.(ایــــنـــجــــا)
در همین حال علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با وجود اینکه نظرسنجی را مفید میداند اما با آن مخالف است.(ایـــنـــجـــا) وی در گفت وگویش با خبرآنلاین گفت که ضمن احترام به نظر رئیس جمهور در این باره، باید بگویم که من موافق نظرخواهی در مسائل کلان و ملی نیستم چرا که ممکن است به مسائل دیگر نیز سرایت کرده و تنشهایی را ایجاد کند. اصول سیاست خارجی ما مشخص است. اختیارات دولت و رئیس جمهور هم مشخص است و نیازی به نظرسنجی نیست. چرا که تسری این امر به مسائل دیگر همچون مسائل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
محمدعلی سبحانی سفیر سابق ایران در لبنان از جمله افرادی است که با نظرسنجی موافق است. وی در این باره به خبرآنلاین گفت: این اقدام پسندیده و مدرنی در دنیای امروز است که دولتی روی کار آمده که در تصمیماتش به نظرات افکار عمومی توجه میکند. چه در قالب نظرسنجی و چه در قالب دیگر سازوکارهای پیش بینی شده در قانون. (ایـــنـــجــــا) سبحانی درخصوص ارجحیت رفراندوم یا نظرسنجی درباره موضوع مذاکره با آمریکا نیز گفت: در مورد مذاکره با آمریکا اختلافات آنقدر شدید نیست که نیازی به رفراندوم باشد. رهبر انقلاب هم حمایت خود از اقدامات دیپلماتیک دولت در نیویورک را اعلام کردند. این به معنای آن است که در سطح رسمی کشور یک یکپارچگی نسبت به این موضوع وجود دارد. در سطح افکار عمومی هم مردم ایران صلح جو هستند و دید مثبتی به این مهم دارند. تصور نمیکنم نیازی به رفراندوم باشد و تنها همان نظرسنجی کفایت میکند.
در همین حال سید احمدرضا دستغیب نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مخالفت خود را با برگزاری نظرسنجی صراحتا اعلام کرد. وی به خبرآنلاین گفت: به نظر بنده این نظرسنجی که مطرح شده است الان موضوعیت و مفهومی ندارد و جایگاه آن هم تعریف خاصی ندارد. در شرایط کنونی به نظر من تدابیر بهتری را می توانیم داشته باشیم.(ایـــنـــجـــا) دستغیب در تشریح راه های جایگزین برای نظرسنجی با بیان این که آنچه که وظیفه دولتمردان در شرایط کنونی است توجه به سیاست های کلی است، تصریح کرد: همچنین دولت در ارتباط با مردم تعهداتی را دارد و تدابیری را هم اتخاذ می کند و آنچه که مهم است اطلاع رسانی دقیق و شفاف به مردم است.
با این وجود علی خرم که از دیپلماتهای با سابقه وزارت خارجه است و در کارنامهاش نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز دیده می شود معتقد است نظر سنجی از مردم در خصوص رابطه با آمریکا به این دلیل که اصل این موضوع یک سابقه 35 ساله دارد و به صورت یک تابو درآمده است، اهمیت دارد. (ایـــنـــجـــا) این دیپلمات سابق کشورمان معتقد است نظر خواهی از مردم یک ملاک مشروع و حقوقی و مبنای تصمیم گیری بسیاری از کارهای بزرگ در دنیا است.
اما حشمتالله فلاحت پیشه نماینده پیشین مجاس شورای اسلامی، نظری محتاطانه نسبت به نظرسنجی دارد. وی این کار را همانند یک تیغ دو لبه میداند، اما میگوید: نظام سیاسی ما یک نظام تکثرگرا و پلورالیستی است. در این نظام هم اکثریت و هم اقلیت صاحب حق هستند و باید آرا و نظرات خود را بیان کنند. اما نکتهای که باید به آن توجه شود این است که این نظرسنجیها یک شمشیر دموکلس هستند. یعنی دو لبه دارند. اما فهمیدن این مسئله که اکثریت مردم ایران درباره یک موضوع چه نظری دارند میتواند قدرت چانه زنی دولت را بالا ببرد.(ایـــنـــجـــا)
به هرحال همانطور که اصل برقراری رابطه با آمریکا مخالفین و موافقین خود را دارد استفاده از نظرسنجی نیز مخالفان و موافقان خود را دارد. اما نظرسنجی با تمام انتقادهایی که بر آن وارد است در تبیین تمایل کلی مردم درباره اصل رابطه میتواند مفید باشد. تا پیش از این موافقان و مخالفان رابطه با آمریکا بر نظر مردم استناد میکردند. هم آنهایی که مخالف بودند میگفتند که مردم این رابطه را نمیخواهند و هم آنهایی که موافق بودند از مردم مایه میگذاشتند. شاید برگزاری این نظر سنجی خیلی از مسائل را روشن کند.
29219
نظر شما