۱۷ نفر
۳۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۲

آب مجازی میزان آبی است که یک کالا و یا یک فرآورده کشاورزی در فرآیند تولید مصرف می‌کند تا به مرحله تکامل برسد یا به عبارت بهتر، میزان آبی که برای تولید یک کالا مورد نیاز است.

همشهری آنلاین نوشت:

آب مجازی میزان آبی است که یک کالا و یا یک فرآورده کشاورزی در فرآیند تولید مصرف می‌کند تا به مرحله تکامل برسد. در حقیقت آب مجازی را می‌توان میزان آبی دانست که برای تولید یک کالا مورد نیاز است.

واژه آب مجازی را اولین بار J.A Allan در سال 1993 مطرح کرد و پیش از آن، واژه آب جاسازی شده (Water embedded) برای رساندن این مفهوم استفاده می‌شد. اما این برچسب مجازی بودن از کجا می‌آید؟

اشتباه نکنید این صفت مجازی با معنای امروزی آن که در فضای سایبر آن را بسیار شنیده‌اید متفاوت است.

مجازی بودن در این جا بدان معنا است که بخش زیاد آب مصرف شده در فرایند تولید، در محصول نهایی وجود فیزیکی ندارد و در حقیقت بخش بسیار ناچیزی از آب مصرفی در پایان به عنوان آب واقعی در بافت محصول باقی می‌ماند.

به این نمونه توجه کنید:
برای تولید یک کیلوگرم از غلات که به شکل دیم و در شرایط جوی مطلوب رشده کرده بین یک تا دو متر مکعب آب نیاز است و برای تولید همین مقدار غله در شرایط جوی نامطلوب (دما و تبخیر بالا) بین 3 تا 5 متر مکعب آب مصرف می شود.

تجارت جهانی کالاها یک جریان بین‌المللی از آب مجازی را به‌وجود می‌آورد که به آن تجارت آب مجازی گفته می‌شود. همزمان با آغاز تجارت بین‌المللی کالاها جریان آب مجازی از منطقه‌ای به منطقه دیگر در جهان در حال جریان است.

با توجه بیشتر دانشمندان و محققان به مفهوم آب مجازی، انجام محاسبات کمی در این زمینه آغاز شد. محاسبات انجام شده از جابجایی جریان عظیمی از آب که به شکل مجازی با تجارت کالاهای آب بر در حال جریان است خبر می‌دهد.

کشورهای خشک و نیمه خشک می‌توانند با واردات کالاهای آب بر نظیر مواد غذایی، آبی را که برای تولید آن نیاز است را برای استفاده در سایر بخش‌ها حفظ کنند. انتقال آب حقیقی در حجم زیاد و در فاصله‌های طولانی به علت مشکلات انتقال و هزینه‌های بالای آن تقریبا غیرممکن به نظر می‌رسد، در این حال تجارت مواد غذایی می‌تواند با انتقال مجازی حجم عظیمی از آب به عنوان همگون‌سازی توزیع ناهمنگون آب به حساب آورده شود.

بخش کشاورزی به عنوان پرمصرف‌ترین بخش در حدود 74درصد از منابع آب شیرین جهان را مصرف می‌کند. برخی از کشورهای کم آب برای تامین بخشی از این آب با نادیده گرفتن ظرفیت‌های طبیعی به پمپاژ بیش از حد آب‌های زیرزمینی و نمک‌زدایی آب دریا می‌پردازند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهند که تولید محصولات در این شرایط بیش از پنج برابر گرانتر است. کشورهای کم آب می‌توانند با دخالت دادن تجارت آب مجازی در سیاست‌های آبی علاوه بر این که میزان دسترسی خود را به منابع آب جهانی افزایش می‌دهند از افزایش فشار بر منابع محدود خود نیز بکاهند.

واردات مواد غذایی به منظور استفاده از منبع تجارت آب مجازی بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست یک کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد و با امنیت غذایی و فرهنگ کشور ارتباط مستقیم دارد. کشورهای کم آب می‌توانند با توجه به شرایط، ظرفیت‌ها و نیازهای داخلی و همچنین ملاحظات امنیت غذایی خود نقطه بهینه‌ای را برای میزان واردات مواد غذایی به کشور پیدا کنند.

5353

کد خبر 318779

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سارا A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    42 3
    آب مجازی دریاچه خشک شده ارومیه هم 200 میلیارد دلار هست! دریاچه ای که به تاریخ پیوست !
  • بی نام IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    27 3
    آقا زود تر میگفتین خب. ۲۴۰۰ لیتر که میشه ۱۱ بشکه ۲۲۰ لیتری فقط واسه یه همبرگر! با این حساب تنهایی دو سه تا دریاچه ارومیه خشک کردم.والا
  • بی نام IR ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    23 2
    با این حساب، باید دید مقداری آبی که مصرف میشود تا یک نوزاد به یک جوان 20 ساله تبدیل شود چقدر هست. وقتی مواد مورد نیاز برای تولید یک همبرگر 2400 لیتر مصرف آب داره، پس لابد یک جوان 20 ساله 100 میلیون لیتر آب مصرف کرده. جمعیت ایران از 30 میلیون به 75 میلیون رسید، پس تعجبی نیست که دریاچه های استان فارس، اصفهان و آذربایجان خشک شدند. تعجب نکنید که زاینده رود و کارون خشک شدند. تعجب نکنید که چاه های آب حاشیه کویر همه خشک شدند. تعجب نکنید که دعوا د قشون کشی برای آب دارد به چیزی عادی تبدیل میشود.
    • بی نام RU ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
      13 0
      عامل اصلی خشکی دریاچه ها و رودخانه های ایران همین افزایش جمعیته. البته با افزایش بهره وری میشه این مشکل رو حل کرد ولی بازهم ما برای این جمعیت آب نداریم. تازه دایم داریم از آبهای ذخیره یعنی آبهای زیرزمینی برداشت میکنیم که سال به سال سطح اونها داره پایینتر میره. یعنی سال به سال جمعیت بیشتر میشه و ذخیره های آبی کمتر!!!
    • بی نام A1 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
      8 0
      کلا جنگ جهانی بعدی سر اب دیگه !
  • بی نام IR ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    8 1
    ما همه به اب نیاز داریم ونباید اب را قطع کرد چون حقی از مردم ضایع می شود..............................................
  • یاشار IR ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
    8 3
    من اب ارا دوستدارم
  • بی نام A1 ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    4 1
    سپاس از مطلب قشنگتون.
  • جواد نادری A1 ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۶
    8 1
    چگونه مشکل هزاران کشاورز بیکار را حل کنیم....تا کی میتوان به آنها وام بلا عوض داد.....پول واردات این محصولات را از کجا بیاریم از فروش نفت.......خوب اگر نفت تمام شد بعد چه کنیم......باید گاز بفروشیم ....ودر آخر چه باید ؟؟؟/
  • بی نام IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۶
    5 1
    آفرین بر شما. چه مطلب زیبا و آموزنده ای بود. خیلی چیزا یاد گرفتم.... مرسی خبر
  • گیلک A1 ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۱
    4 1
    استفاده از آب غیر متعارف نظیر فاضلاب. آب شور و لب شور هم راه حلیست .باید آب در یک چرخه تکراری چندین بار مصرف تصفیه و دوباره ..... تا منابع آب را چندین برابر کنیم .بالا بردن راندمان آبیاری . اصلاح الگوی مصرف .و کشت محصولات کم آب بر .و صرفه جویی هم چاره های دیگریست بر این معضل کم آبی
  • نازی IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۵
    4 1
    همه مواردی که گفتید قبول است ولی تاذزمانی که در صنعت تحول ایجاد نشود و هم کشاورزی بی برنامه که در آن کودی به گیاه داده میشود یا سمی پاشیده میشود مصرف آب گیاه را چند برابر می کند مهم است

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین