رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه با بیان اینکه در حال حاضر در رده بندی های جهانی شهرهای آلوده جهان وضعیت خوبی نداریم اظهار داشت: اهواز رتبه آلوده ترین شهر جهان را بر اساس آخرین رده بندی سازمان بهداشت جهانی کسب کرده است.
معصومه ابتکار در اولین کارگروه آلودگی هوای شهر تهران که بعد از ظهر سه شنبه در پارک پردیسان برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: کارگروه آلودگی هوای تهران پنجمین کارگروهی است که در دوره مدیریت من تشکیل می شود پیش از این کارگروه آلودگی هوا در شهرهای البرز، اراک، اصفهان و اهواز کلید خورده است.
به گفته وی، این کارگروه در دوره پیشین نیز با عنوان کمیته اجرایی کاهش آلودگی هوا دستاوردهای بسیار خوبی داشت. خوشبختانه موضوع محیط زیست برای رئیس جمهور دولت تدبیر و امید نیز از اولویت بسیار زیادی برخوردار است لذا پس از این کارگروه کاهش آلودگی هوای کلانشهرها با جدیت برگزار و محورهای طرح جامع کاهش آلودگی کلانشهرها پیگیری می شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در رده بندی های جهانی وضعیت خوبی نداریم اظهار داشت: اهواز رتبه آلوده ترین شهر جهان را بر اساس آخرین رده بندی سازمان بهداشت جهانی کسب کرده است.
رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: بر اساس اطلاعاتی که در سال های گذشته از طریق شورای شهر بدست اوردیم در حال حاضر ترکیب آلاینده ها در کلانشهرها در حال تغییر است به گونه ای که در طی چند سال گذشته ترکیبات آروماتیک و آزبست به آلاینده های شهر تهران افزوده و ریزگردها نیز به تهران کشیده شده اند.
ابتکار با بیان اینکه ریزگردها پیش از این جزو آلاینده های شهر تهران نبوده اند، افزود: در سال های اخیر یکی از مهمترین آلاینده های پایتخت ریزگردها هستند که متاسفانه علاوه بر منشاء بین المللی و منشاء برون استانی در بسیاری موارد منشاء داخلی دارند و ناشی از فعالیت های کانون های داخل استان هستند، لذا ضرورت مدیریت سرزمین در داخل استان و بازنگری پوشش گیاهی، فعالیت های صنعتی، معدنی و فعالیت های آبخیزداری در درون استان بشدت احساس می شود.
به اعتقاد ابتکار در حال حاضر طرح جامع کاهش آلودگی کلانشهرها نیاز برای اجرایی شدن نیاز به هماهنگی و انسجام دستگاه های مختلف مسئول در این طرح دارد و زمان آنکه دستگاه های مختلف مسئولیت را به گردن یکدیگر بیاندازند، گذشته است.
وی یکی دیگر از ضرورت های بهبود آلودگی هوای کلانشهرها را شفاف سازی دستگاه ها، اطلاعات درست و تدوین شاخص هایی برای ارزیابی اقدامات هر یک از دستگاه های مسئول در کاهش آلودگی هوا عنوان کرد.
وی افزود: کاهش آلودگی هوا یک فعالیت تدریجی است و مسئولان دستگاه های مختلف باید از ارائه راهکارهای خلق الساعه که تنها جنبه تبلیغاتی دارند بپرهیزند.
تردد 50 هزار خودرو فرسوده در تهران/ توقیف خودروهای دودزا
رئیس پلیس راهور پایتخت از تردد 50 هزار خودروی فرسوده در سطح شهر خبر داد. سردار حسین رحیمی عصر سه شنبه در نخستین جلسه کارگروه ملی کمیته ملی کاهش آلودگی هوا اظهار داشت: پلیس آمادگی لازم را برای برخورد با خودروهای دودزا و فاقد معاینه فنی دارد. در حال حاضر 50 هزار خودروی فرسوده از جمله اتوبوس،مینی بوس،وانت و خودروهای شخصی در پایتخت تردد می کنند که باید از چرخه خارج شوند.
وی ادامه داد: سال گذشته همزمان با تشدید آلودگی هوا خودروهای فرسوده از سوی پلیس توقیف شد که در ان زمان شاهد اعتراض مالکان این خودروها بودیم. با شرایط موجود نمی توان مصوبه دولت در خصوص اسقاط خودروهای فرسوده را اجرا کرد و باید ابتدا زیر ساخت های لازم فراهم شده تا بتوان جلوی تردد آنها را گرفت.
رئیس پلیس راهور از توقیف 978 خودروی دودزا در نیمه نخست امسال خبر داد و افزود: توقیف خودروهای دودزا به منظور کاهش آلودگی هوا در سطح تهران اجرا می شود و این طرح هیچگاه تعطیل نشده است. به همین منظور با استقرار تیم های دهگانه در سطح شهر با شناسایی خودروهای فاقد معاینه فنی آنها را به مراکز معاینه فنی معرفی کردیم.
مقدمات رسیدن به استاندارد سوخت یورو 3 و یورو 4 در کشور فراهم نشده است
معاون انسانی سازمان محیط زیست با بیان اینکه در بسیاری از جایگاهها هنوز سوخت با استاندارد یورو 2 توزیع می شود گفت: مقدمات رسیدن به استانداردهای یورو 3 و یورو 4 هنوز فراهم نشده است.
دکتر سعید متصدی در اولین کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران که بعدازظهر سه شنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد با بیان این مطلب افزود: کمیته کاهش آلودگی هوا از سال 76 کار خود را آغاز کرده و در سال 79 برنامه یا طرح جامعه کاهش آلودگی هوا با 7 محور به تصویب هیات دولت رسید و قرار بود از سال 79 تا سال 89 به کار خود ادامه دهد تا در سال 89 استانداردهای لازم برای رسیدن به کیفیت خوب هوا برسیم اما متاسفانه از سال 84 به بعد برنامه متحول و دچار اختلال شد و تا سال 88 هیچ کمیته ای در این خصوص تشکیل نشد.
به گفته وی در اسفندماه سال 1390 مجددا برنامه ای تحت عنوان طرح جامع کاهش آلودگی 8 کلانشهر به تصویب رسید و در سال 91 اجرایی شد.
معاون انسانی سازمان محیط زیست اظهار داشت: این برنامه به جای اینکه مانند برنامه قبل بر اساس محورهای استراتژیک کاهش آلودگی هوا باشد بر اساس اقدام و فعالیت هایی که می بایست در این خصوص انجام شود تدوین شد که یکی از ضعف های طرح جدید کاهش آلودگی هوا است.
متصدی تصریح کرد: در حال حاضر در مجموع در کلانشهر تهران انتشار آلاینده های گازی کاهش نشان می دهد که این نیز به خاطر فعالیت های پایه ای است که انجام شده که مهمترین آنها اصلاح تقریبی کیفیت سوخت، ارتقاء استاندارد خودروها و حذف سرب از سوخت و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده است.
به گفته متصدی در حال حاضر ایستگاههای پایش آلودگی هوای تهران 18 ایستگاه که مختص سازمان محیط زیست است و همچنین 20 ایستگاه پایش آلودگی نیز مربوط به شهرداری است و حدود 160 ایستگاه در کل کشور در حال نصب و راه اندازی است که با استفاده از این ایستگاهها می توان روند کاهش و افزایش آلودگی هوا را اندازه گیری کرد.
وی عدم هماهنگی لازم بین دستگاههای اجرایی، عدم مشارکت و توجه به نقش مردم و کاهش آلاینده ها، نبود ساختارهای پایشی و ارزشیابی، کمبود اعتبارات و منابع مالی، کمبود الزامات قانونی، تبعیت از برنامه های انفعالی ،نبود فرهنگ سازی و اطلاع رسانی شفاف و سانسور داده ها و اطلاعات را از مهمترین عوامل عدم پیشبرد برنامه های کاهش آلاینده ها در کلانشهرها عنوان کرد.
متصدی توسعه حمل و نقل عمومی، استفاده از انرژی های نو، اصلاح قوانین، ارتقاء استانداردها و اخذ عواض و مالیات سبز را از مهمترین عوامل پیشبرد اهداف برنامه جامع کاهش آلایندگی هوا عنوان کرد.
۴۷۴۷
نظر شما