وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با جرمی بوئن، سردبیر خاورمیانه بیبیسی، گفت ممکن است که ایران و قدرتهای جهانی در این دور مذاکرات به توافقی نرسند، اما او تاکید کرد: "این که در این دور مذاکرات به نتیجه نرسیم فاجعه نیست، چون این آغاز یک روند است."
محمدجواد ظریف تاکید کرد تحریمهای شدید بانکی و نفتی علیه ایران دلیل تغییر رویه ایران نیست. او گفت: "نتیجه خالص تحریمها ساخت 19 هزار سانتریفوژ و همچنین دشواریهایی برای مردم ایران بوده است."
وی تاکید کرد که غرب نمیتواند با رسیدن چنین نتیجهای "مدعی پیروزی شود."
ظریف گفت دلیل تغییر رویه ایران در مذاکرات تغییر دولت در ایران و روی کار آمدن گروهی است که پیش از این هم با همین رویکرد با قدرتهای جهانی مذاکره میکردند.
وزیر خارجه ایران گفته است که تلاشهایی بسیار جدی در ژنو در جریان است، اما او نسبت به چند روز پیش موضع محتاطانهتری دارد.
فارس هم به نقل از ظریف در همین مصاحبه نوشت:
آقای ظریف به متفاوت بودن رویکرد ایران در این گفتوگوها اشاره کرد و گفت در صورتی که هر دو طرف بر اساس احترام متقابل رفتار کنند، توافق امکانپذیر است. وی افزود: «تحریمها برای برخی از مردم مشقتهایی به همراه داشتند، اما باعث ساخت ۱۹ هزار سانتریفیوژ برای ایرانیها شدند.»
آقای ظریف تأکید کرد مردم در انتخابات ریاست جمهوری ایران «انتخاب کردند تا به شیوه ۸ سال قبل مذاکره کنند.»
ایرنا روایت مطول تری از این مصاحبه دارد و نوشته است:
وزیر امور خارجه ایران گفت: گروه 1+5 ابتدا باید میان خودشان به توافقی برسند و بعد تلاش شود همراه ما به چالش های موجود یعنی چارچوب سه مرحله ای هدف مشترک، مرحله نهایی و گام های اولیه رسیدگی کنند.
ظریف در پاسخ به این سوال که مهمترین موارد اختلاف چیست؟ اظهار کرد: من در مورد جزئیات مذاکرات، روی آنتن حرف نخواهم زد اما کارهای زیادی در این سه مذاکره آخر کردیم.
وی گفت: همه امیدوار بودیم و هنوز هم هستیم، اما کمی محتاطانه تر از دو روز پیش؛ وقتی همه اینها را مکتوب کنیم، نوشته ای مشترک خواهد شد نه اینکه هر طرف یک متن برای خودش بفرستد. این امکان وجود دارد که اختلاف نظرهایی داشته باشیم، بعضی ممکن است خواسته های حداکثری داشته باشند که رسیدن به جمع بندی را دشوار کند اما فکر می کنم یا در این دیدار یا دیدار بعدی اینها همه قابل حل خواهد بود.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به اینکه آیا مخالفت فرانسه مساله مذاکرات امروز بود؟ تصریح کرد: نمی خواهم درباره آنچه در اتاق مذاکره می گذرد حرف بزنم به دلیل اینکه اعتقاد دارم، برای حفظ سلامت مذاکرات باید محتاط باشیم؛ من به شما نخواهم گفت که چه کسی در اینجا دردسر درست می کند؛ لوران فابیوس به صورت علنی اظهار نظرهایی کرده و به روشنی نگرانی هایی دارد.
ظریف افزود: شما می توانید از خود او درباره نگرانی ها بپرسید؛ اگر همه ما نگرانی های خود را برطرف کنیم و همان طور که در ابتدا توافق کردیم بر اساس احترام متقابل و جایگاه برابر با هم کار کنیم، می توانیم با هم به توافق برسیم.
وی گفت: ممکن است امروز یا فردا به نتیجه برسیم یا نرسیم اما اگر هم توافقی صورت نگیرد اشکالی ندارد، اگر این روند را ادامه دهیم و سعی شود به نتیجه مثبت برسیم، فکر می کنم کار خوب و بسیار مهمی انجام شده و به نظر من موفقیت و پیشرفت خوبی صورت گرفته که با آنچه تا کنون بوده خیلی متفاوت است.
*توقف غنی سازی ناقض حقوق ایران
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که آیا شما مصمم به ادامه غنی سازی اورانیوم هستید؟ گفت: ما به روشنی گفته ایم اینکه از ما بخواهند غنی سازی اورانیوم را متوقف کنیم، نه تنها ناقض حقوق ما محسوب می شود بلکه می تواند مغایر با سیاست منع گسترش سلاح های هسته ای باشد چون ما دانش، تجهیزات، متخصصان و کارگاه های لازم برای تولید را داریم.
ظریف افزود: بهترین راه این است که اطمینان حاصل کنند ایران برنامه هسته ای خود را بدون تغییر جهت به سمت استفاده های غیرصلح آمیز که البته قصد ما هم نیست، پیش می برد و این دانش و تکنولوژی در مسیری شفاف و تحت نظر آژانس قرار بگیرد؛ این چیزی است که ما برای آن آمادگی داریم.
/2929
نظر شما