در کتاب‌های درسی ایتالیا درباره ایران چه می‌گویند؟

ایسنا گزارش داد: دانستن درباره ایران به عنوان یکی از کهن‌ترین تمدن‌های جهان برای مردم کشور ایتالیا جالب است، اما در دوره تحصیل، کتاب‌های تاریخ در سیستم آموزشی ایتالیا اطلاعات کم و گنگی از ایران به دانش‌آموزان می‌دهد.

متون کتاب‌های درسی در ایتالیا در تمامی مدرسه‌های یکسان نیست و سیستم آموزشی به گونه‌ای است که دبیرها در مدرسه‌ها با توجه به سرفصل درس‌های ارائه‌شده از وزارت آموزش عمومی می‌توانند کتاب‌های خود را از بین کتاب‌های موجود در سیستم آموزشی انتخاب کنند.

آشنایی دانش‌آموزان ایتالیایی با تاریخ و تمدن ایران در سال اول دبیرستان انجام می‌شود.

در واقع در سال اول دبیرستان دانش‌آموزان با مطالعه کتاب تاریخ با چگونگی شکل‌گیری ایران باستان و تاریخ کهن ایران تا دوران پیش از اسلام آشنا می‌شوند.

بخشی از کتاب تاریخ سال اول دبیرستان با عنوان "شرق پارسی و غرب یونانی در مقایسه" به بررسی و مطالعه ایران باستان اختصاص داده شده است. در این بخش، مادها و پارسی‌ها، منابع تاریخ پارس، مذهب پارسی و تصاحب غرب، قوانین امپراتوری، جاده‌ها، اقتصاد و پول، نقاط ضعف امپراتوری ایران، جنگ اول و دوم ایران باستان و جنگ سوم و چهارم ایران باستان، به معرفی ایران باستان و بخشی از ویژگی‌های آن می‌پردازند.

در متن این کتاب نوشته شده است : "از قرن پنجم تا اواسط قرن ششم شهرهای کشور یونان در تماس مستقیم با امپراتوری پارس بودند، امپراتوری‌ای که بدون شک قدرتمندترین امپراتوری آن زمان بود، بنیان‌گذاران این امپراتوری پارس‌ها و مادها بودند، دو قومی که متعلق به نژاد آریایی بودند و نام ایران هم در همین اسم ریشه دارد، به معنی سرزمین آریایی‌ها. این دو قوم به یک زبان صحبت می‌کردند و مذهب و آداب و رسوم یکسان داشتند."

همچنین در این کتاب دانش‌آموزان ایتالیایی می‌خوانند: "تاریخ ایرانیان باستان همانند دیگر مردم خاور نزدیک در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و بیش‌تر حماسه در مورد تاریخ این مردم وجود دارد تا اصل تاریخ. در مورد تاریخ نه چندان دور پارس منابع تاریخی وجود دارند که اکثریت آن‌ها ادبی هستند تا تاریخی، مانند اوستا کتاب مقدس مذهب ایرانیان باستان (زرتشت) و همچنین کتاب شاهنامه که متعلق به شاعر معروف ایرانی فردوسی است.

دیگر منابعی که از این قوم در زمان‌های دور به ما خبر می‌دهند، آثار باستانی کشف‌شده و همچنین کنده‌کاری‌ها و لوح‌هایی هستند که توسط حاکمان وقت تهیه شده بودند و در آن‌ها دستورات یا افتخارات خود را به مردم ابلاغ می‌کردند.

در کتاب مقدس مسیحیان نیز می‌توان اطلاعاتی در مورد تاریخ ایران به‌دست آورد. همچنین تاریخ‌نویسان معروف در زمان گذشته مانند هرودوت و سنوفونت در مورد ایران باستان اطلاعات زیادی در اختیار ما گذاشته‌اند."

درباره مذهب پارسی و تصاحب غرب نیز در کتاب تاریخ اول دبیرستان ایتالیایی‌ها آمده است: "به گفته مورخین اساس و پایه‌های سیاست پرقدرت ایران که به قرن‌های هفتم و هشتم قبل از مسیح برمی‌گردد، مادها بودند، که موفق شدند آرام آرام دیگر مردم منطقه را به تسلط خود درآورند.

در این‌جا این سؤال پیش می‌آید که به چه دلیل ایرانیان می‌خواستند این‌چنین همه را به تسلط خود درآورده و حیطه مستعمرات خویش را افزایش دهند. برای پاسخ دادن به این سؤال باید علت را در مذهب ایرانیان آن روز جست‌وجو کرد. مذهب ایرانیان آن روز زرتشت بود. زندگی پیامبر زرتشت در بین رازها باقی مانده و اندرزهای وی در کتابی به نام اوستا گرد آمده است. در آموزش اوستا آمده که دنیا از دو نیروی خوب اهورا مزدا و نیروی بد اهریمن به‌وجود آمده و هریک از این نیروها روح‌هایی را در اختیار خویش دارند. اهورا مزدا زندگی به دنیا می‌دهد و نور به آن می‌بخشد و اهریمن تاریکی را به دنیا می‌دهد. داریوش که خود را برگزیده خدا و اهورا مزدا می‌دانست، بر این عقیده بود که با گسترش قلمرو خویش قدرت اهورا مزدا را افزایش می‌دهد.

درباره قوانین امپراتوری پارسی نیز اطلاعات محدودی ارائه می‌شود، از جمله آن‌که: "از ویژگی‌های امپراتوری پارس وسعت زیاد آن با حدود هفت میلیون کیلومتر مربع و جمعیتی بیش از پنجاه میلیون نفر بود که از نظر زبان، مذهب و آداب و رسوم با هم کاملا تفاوت داشتند. برای کنترل چنین امپراتوری وسیع و پرجمعیت و متفاوت، نیاز به وضع قوانین صریح و قاطع بود. به همین دلیل داریوش تمامی قدرت را خود به دست گرفته و امپراتوری را به بیست قسمت (ساتراپی) تقسیم کرده بود. هر ساتراپی را جهت حکمرانی به یک نفر از افراد بسیار مطمئن خود به نام ساتراپ می‌سپرد. ساتراپ به معنی مدافع امپراتور، از بین وفادارترین یاران وی از دربار انتخاب می‌شد و ساتراپ مالیات هر ساتراپی را بر اساس درآمد مردم تحت حکومت خویش تعیین می‌کرد. در کنار هرساتراپ یک مشاور سلطنتی و یک فرمانده نظامی وجود داشت که عهده‌دار حفظ منطقه خود بودند و بایستی هر ساله به بازرسان دربار (چشمان شاه) گزارش کاملی از وضعیت منطقه خود می‌دادند."

جاده‌های ایران و نظم آن که به عنوان نمونه‌ای بی‌بدل در دنیای باستان است، در این کتاب مطرح شده است: "یکی دیگر از وظایف هر ساتراپ حفظ و نگه‌داری جاده‌های ارتباطی بود که به فاصله هر بیست و دو کیلومتر یک ایستگاه جهت تعویض اسب و تأمین آذوقه احداث می‌شد و همچنین در راه‌هایی که به رودخانه یا دریا ختم می‌شد، کشتی‌هایی جهت عبور و مرور وجود داشتند. بدین صورت فاصله بین شوش در ایران و سارد در آسیای صغیر که تقریبا 2400 کیلومتر است و پیمودن آن سه ماه به طول می‌انجامید، در عرض شش روز طی می‌شد."

نویسنده‌های این کتاب درسی وجود راه‌ها را به عنوان دلایل رونق اقتصادی در ایران باستان عنوان کرده‌اند: "با درنظر گرفتن وجود چنین راه‌هایی در ایران باستان می‌توان تصور کرد که وضعیت تجارت نیز از رونق خاصی برخوردار بود. چون از طرف داریوش واحد پول یکسانی در سرتاسر امپراتوری وجود داشت و سکه‌های طلا و نقره ضمانت‌شده در گردش بودند، و سکه‌های فلزی از دور خارج شدند."

همچنین در این کتاب به نقاط ضعف امپراتوری ایران اشاره شده است: "با وجود هماهنگی و قانون‌گذاری که در نوع خود در آن زمان کامل‌ترین نوع قانون‌گذاری بود، امپراتوری ایران چندین نقطه ضعف داشت:1- ترکیب بزرگی از نژادها و مردم مختلف با فرهنگ، زبان و مذهب متفاوت، 2- داشتن ارتشی بزرگ که نفرات آن تفاوت‌های زیادی از نظر زبان، رسوم و اسلحه مورد استفاده داشتند، 3- هزینه‌های بیهوده و گزاف نگه‌داری ارتش و دربار، 4- وسعت بیش از حد امپراتوری، 5- تمایل ساتراپی‌ها جهت حفظ و اداره قلمرو به میل خود.

با بررسی این دلایل است که می‌توان متوجه شد امپراتوری وسیع ایران با رشد سریعی که داشت، چگونه به سرعت رو به اضمحلال گذاشت."

در بخش پایانی سرفصل های مربوط به تاریخ ایران چهار جنگ بزرگ ایران با روم و یونان آمده است.
6060

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 322868

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 96
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام US ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    208 5
    تحقیق جالبی بود. ممنون.
  • بهلول IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    جالبه در متون درسی خودمون کم کم داره تاریخ کهن ایران رو به فراموشی می سپارند و بعید نیست چند سال بعد اساتیدی همچون پرفسور!روازاده آن را افسانه ای بیش ندانند و جومونگ در سر فصل های دروس تاریخی گنجانده و تدریس شود . وای به حال مردمی که گذشتگان خود را نفی کنند.
    • homa IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      نظر کیهان چیه؟
    • چوپان IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      حالا اونکه تاریخ چند هزار سال پیشه.. همین تاریخ معاصرمونم داره تحریف میشه... ما که تو کتاب تاریخ معاصرمون که کلی مطلب از ملی شدن صنعت نفت نوشته هیچ اسمی از مصدق ندیدیم... حداقل بزارید 100 سال بگذره.. الان که شاهدهای عینی اون زمون هنوز زنده اند... واقعا که...
    • بی نام EU ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      به نظرم تنها کشوری که توی کتاب های تاریخ گذشته خودشو بد نشون میده کشور ما باشه . باید از آمریکایی ها یاد بگیریم 400 سال قدمت دارند طوری ازش دفاع میکنند که انگار 4 هزار سال قدمت دارن هیچ وقت نمیگن فلانی جنایت کرد فلانی بد بود یک دوره سیاه بود الان همه چی خوبه. خوب و بد این تاریخ مال این مملکت هست
    • خسرو معتضد A1 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      69 90
      همش ریز سر این این انگلیس فلان فلان شده است
    • دلال مرکزی A1 ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      96 2
      کیهان را عالی گفتی، مگر اینکه آنها تاریخ ما را حفظ و نگهداری کنند ، از نظر بعضیها که قدرت و منابع مالی فراوان هم دستشون هست ، کشور ایران همین قدمت سی و چند ساله را دارد و ما همه مهاجریم و یهو ایران را 70 میلیونه کردیم و جای انها را تنگ کردیم.
    • بی نام A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      جالبتر اينه كه آيت الله احمد خاتمي فرمودند تاريخ ما 1400 ساله است! يحتمل تاريخ كشور رو حساب نكردن و فقط تاريخ اسلام رو در نظر گفتن.
    • بی نام IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
      29 7
      از صدقه سر مسولین آموزشی کشور تاریخ باستان ایران از کتابهای تاریخی ما حذف شده ولی این رسالت به گردن خود ماهاست که تاریخ کهن ایران را به کودکان و فرزندان خودمون بیاموزیم تا در برابر آیندگان شرمسار نباشیم.
  • بی نام IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    خدا رو شکر ایران باستان را را می خونن ایران معاصر که فاجعه است !
    • لاله A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      232 6
      فکر کن هزارسال دیگه باورشون نمیشه چنین تمدنی دربین سایر تمدنها میزیسته
    • بی نام IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      24 22
      کاربر - لاله - می خوام ببینم به نظر شما وضعیت انقدر خرابه که شما این حرف را می زنید؟
  • بی نام IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    چه بودیم و چه شدیم. کجاس اون تمدن !
    • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      129 8
      لولو بردتش!!!!!!
    • بی نام A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      61 3
      چی شد اون خونه....
    • بی نام EU ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      69 2
      آدماش كجان؟؟؟ خدا ميدونه
  • جواد A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    حالا خوبه ایتالیا یی ها راجع به ما تو کتابهای درسیشون مینویسن. ما که راجع به خودمون چیزی نمینویسیم
    • بی نام IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      این رو خوب اومدی
    • بی نام A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      بهتره متن رو يكبار با دقت بخوني
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    333 4
    اينها همه اش در مورد ايران باستان بود به خود بيانديشيم كه آيندگان در مورد اين ايران كنوني چه خواهند نوشت ؟؟؟؟ آيا باز تعريف و تمجيد خواهند كرد و يا .....................
    • بی نام IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      89 4
      اگر خداي ناكرده در 1000 سال آينده مانند ماياها از ما ياد نكنند خواهند نوشت: ما ملتي بوديم ميهمان نواز ( مخصوصاً خارجي دلارمند) از پيشرفت هم خوشحال، از دروغ بيزار، در امور پركار، عاشق محيط زيست و حيات وحش، ديوانه خدمت به همنوع، مسلط به قوانين رانندگي، كارشناس امور تصادف، قدردان خادمين خود و ... فقط بد به دلت راه نده.
    • بی نام IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      28 7
      ما مردمان ایران زمین از زمان بوجود امدن اولین تمدن در این سر زمین یکتا پرست بوده و حکومتی پادشاهی داشته ایم که واقعا به اون افتخار میکنیم و هرچه افتخار داریم متعلق به گذشته است. قانون منع برده داری در زمان شاهان و امپراتوران ایرانی نوشته شد .
  • بی نام IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    407 5
    تو کتاب های درسی خودمان، همین ها هم به زور اومده !!!
    • علی A1 ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      36 13
      باید در کتابهای درسی د مورد اصل و نسب آذربایجانها که اصالتا ایرانی اصل بودند و سپس زبانشان تغیر یافت باید بحث بشه...... یا مثلا افغانها ها ترک های واقعی هستند که به مرور زمان فارس زبان شده اند یعنی به قول معروف فارسیژه شده اند. درست برعکس آذریها ...چهره نگاری ترک های واقعی و فرق آنان با اذریهای ایرانی.حقیقت این است که آذری ترک زبان است ولی ترک نژاد نژاد زرد نیست.آذری ها ایرانی های اصیلیند که جزو نژاد زرد ترک قرار ندارند.و این حقیقت بر اساس تحقیقات علمی صورت گرفته از سوی دانشگاه های معتبر جهان به ثبت رسیده است و اینها ترکیزه شدند...در شاهنامه این ذکر شده است... همی تاز تا آذرآبادگان دیار دلیران و آزادگان
    • آریا IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
      19 3
      علی جان درود بر شما.نظر پخته و خوبی بیان کردید فقط من با اجازه ات یک تکه اش رو اصلاح کنم.سرزمین آریانا (افغانستان نامی جعلی است که انگلستان برای این بخش از ایران درست کرده)دارای تیره ها و اقوام گوناگونی است.تاجیک ها،پشتون ها،ازبک ها،هزاره ها و... .همه ی این تیره ها از نژاد زرد نیستند.مثلا تاجیک ها ایرانیان بی چون و چرا هستند و در حقیقت آریانا دارای مردمانی ایرانی است نه ترک.آریانا بخشی از خراسان بزرگ بوده است.
    • باقر A1 ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
      5 20
      علی خان سلام شما یک مطلبی نوشتی که فکر کنم از روی دست مشایی کبیر تقلب کردی !!! تو آسیای میانه این همه کشور ترک زبان وجود داره ترکیه آذربایجان ازبکستان ترکمنستان و .... . حالا شما ادعا می کنی که از بین این همه کشور فقط آذری های ایران هستند که فارس بودند و زبانشون در طول زمان تغییر کرد ولی بقیه کشورها از اول ترک زبان بودن و ترک زبان باقی موندند؟؟؟ چیزی که مشخصه همه این کشورها یک ریشه و اصل و نصب دارند (توران فدیم) . حالا اگر ادعا می کنی باید بگی که همه این کشورها فارس زبان بودند و بعدا زبونشون تغییر کرده که به نظر من با هیج عقل و منطقی جورد در نمی یاد .
    • علی A1 ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
      15 5
      تورانیان اصلی از نژاد ایرانی در عصر اوستا هستند...کهنترین منبع به زبان هند و اروپایی که به کلمه توران اشاره می‌کند کتاب اوستا است و تمامی تورانیان در این کتاب نام‌های ایرانی دارند.....البته تورانیان تنها از لحاظ تمدن در سطح پایین تری از ایرانیان قرار داشتند. چرا که ایرانیان به شهرنشینی و کشاورزی و زراعت روی آورده بودند درحالیکه تورانیان بیابان نورد و چادرنشین باقی مانده بودند و هر از چندگاهی به ایرانیان هجوم می آورده اند. رشد تمدن در ایران چنان شد که کم کم تورانیان را بیگانه دانستند و آنها را بر خود ننگ به حساب می آوردند ...
    • علی A1 ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
      15 3
      ادامه ...در عصر هاي بعدي، اغلب اين سرزمين ها به تصرف اقوام ترك و مغول درآمده. ..گویش های ترکی کنونی در جریان موجهای مداوم تهاجمات ترکان از آسیای مرکزی (از سلجوق تا مغول) از قرن ۱۱ تا ۱۳ م/۵ تا ۷ ه.ق جایگزین زبان بومی آذربایجان شد......
    • بی نام A1 ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۳۱
      0 0
      حرف شما درست هست، اما زبان قدرت بیشتری از چهره و دی ان ای دارد شما نمی توانید ترک باشید و ترکی صحبت نکنید، شما ایرانی نیستید اگر فارسی صحبت نکنید، شما عرب نیستید اگر عربی صحبت نکنید کردهای سلیمانیه هم عرب هایی هستند که کرد شدند خانواده طالبانی کلا شجره نامه عربی دارند اما آیا کسی آنها را عرب می نامد
  • مسعود A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    ايتاليايى ها واقعا شبيه ايرانيان هم از نظر شكل و قيافه و هم از نظر عاطفى و احساسات وهم از نظر رنگ پرچم دو كشور زنده باد ايران و ايتاليا اگه تو جام جهانى همگروه بشيم خيلى خيلى خوبه
    • بی نام IR ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      چي ميگي !!!!!؟
    • بی نام EU ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      134 8
      همگروه بشیم که ابکشم کنن
    • حسن A1 ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      40 10
      شما حالت خوبه کلا؟؟؟
  • قندنمک A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    243 4
    این اطلاعات در کتاب تاریخ خودمون که نبود!
  • arman IR ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    214 2
    خبرآنلاین ممنون از این مقاله ، شاید این تلنگری باشه برای تجدید نظر در تفکرات مسئولین ، شاید !
  • کوروش کبیر A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    به نام خدا امروز صبح وقتی داشتم این متن را می خواندم بی اختیار سرم را بالا آوردم احساس بودن کردم حس کردم ما هستیم واقعا چی بودیم......
    • بی نام A1 ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      61 7
      دوست عزیز کبیر عربیه...لطفا ازین ب بعد از واژه بزرگ به جای واژه کبیر استفاده کنید.ممنون کوورش بزرگ...
  • بی نام IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    197 4
    کاش تو کتاب های درسی خودمون هم لااقل همینقدر درباره ایران باستان به بچه ها یاد بدن.
  • مجید A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    148 7
    واقعا ازگذشته ایرن افتخارکردم وافسوس خوردم واشک ریختم به حال وروز امروزمون.به امید اون روزهای طلایی که کسی تو دنیا جرات نکنه بگه تمام گزینه ها روی میزه.
    • مهسا A1 ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      25 4
      واقعا!!چي بوديم و چي شديم!!!!!!
  • حسام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    107 5
    نیست حالا در کتاب های درسی ما خیلی از کشورهای دیگه مینویسند؟؟؟؟؟
  • مهران . ت A1 ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    آقایان ایتالیایی! ایشاللاه جام جهانی همو می بینیم. و اونجا در مورد صحت و سقم تاریخ باهم حرف می زنیم ولی به زبان فوتبالی.
  • بی نام IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    والا من یادم نمی آد در مورد ساتراپی ها اطلاعات در کتاب های تاریخ ایران خونده باشم.
    • بی نام A1 ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      9 2
      ولی من خوندم. فصل اول تاریخ اول راهنمایی بود. ولی با خوندنش عظمت ایران باستان درک نمیشه. خودم وقتی اولین بار تخت جمشید رو دیدم درکش کردم
  • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    79 7
    همبن چند خط هم خیلی ارزشمند بود. من یادم نمی آد در کتابهای خودمان به این خوبی اون دوران توصیف شده باشه. درس تاریخ خیلی اهمیت داره اما سیاست غلطی در مورد کتابها و نیز تشویق دانش آموز به خوندن اون دیده می شه. چون تاثیری در کنکور و آزمونهای مختلف نداره تقریبا نا دیده گرفته شده . البته یه سوال هم دارم: در جایی گفته شده که زبان نیاکان یکسان بوده اما در آخر نوشته تذکیب زبانهای مختلف. یعنی بعدا زبانهای مختلف رواج یافتند و چگونه؟
  • مژگان از کرمان IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    من و خانواده 2 سال پیش در زادروز کورش بزرگ از کرمان به استان پارس رفتیم تا به ارامگاه کورش بزرگ برسیم.در کمال ناباوری چند ماشین پلیس در جلو جاده اصلی که به ارامگاه کورش بزرگ منتهی شده بود جلو خودروها را میگرفتند و نمیگذاشتند کسی به سوی ارامگاه برسد.اعتراضات ما و خودروهای دیگر کار به جایی نبرد و ما با دلی شکسته برگشتیم.حالا شما ببینید در کشوری که با تاریخ خود چنین میکند جای شگفتی نیست که کشورهای کوچک و بی تاریخ مانند امارات و قطر و جمهوری اذربایجان و...دست به گستاخی درباره تاریخ ما میزنند.
    • مجید A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      امسال برادر خانومم با خانواده رفتن اونجا مشکلی براشون پیش نیومد.
    • اریا A1 ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      53 10
      اسم برادر خانومت چیه؟؟؟؟؟؟
    • سجاد A1 ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      3 5
      عروسیه؟
  • پویا IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    168 2
    من یه دوره کوتاه واسه درسم ایتالیا بودم. واقعا از نظر برخورد و گرمی یه سر و گردن از سایر اروپایی ها بهترند. بعضی ایتالیایی ها میگفتن بابا تو اهل ایران با این همه نفت آخه چرا اومدی اینجا؟ حیفه! برو استرالیا برو آمریکا. منم با خودم میگفتم کاش ما همان بودیم که شما فکر میکنید. ضمنا از اون بهتر یونانی ها بودن که بسیار به تمدن ایران احترام میگذاشتند. اطلاعات یونانی ها در مورد تمدن هخامنشیان واقعا زیاد بود.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    50 3
    {{{همچنین در این کتاب به نقاط ضعف امپراتوری ایران اشاره شده است: "با وجود هماهنگی و قانون‌گذاری که در نوع خود در آن زمان کامل‌ترین نوع قانون‌گذاری بود، امپراتوری ایران چندین نقطه ضعف داشت:1- ترکیب بزرگی از نژادها و مردم مختلف با فرهنگ، زبان و مذهب متفاوت، 2- داشتن ارتشی بزرگ که نفرات آن تفاوت‌های زیادی از نظر زبان، رسوم و اسلحه مورد استفاده داشتند، 3- هزینه‌های بیهوده و گزاف نگه‌داری ارتش و دربار، 4- وسعت بیش از حد امپراتوری، 5- تمایل ساتراپی‌ها جهت حفظ و اداره قلمرو به میل خود.}}} هیچ کدوم از اینها ضعف نیست.خودشونم که فدرالی بودن
    • بی نام A1 ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۳۱
      0 0
      اصولا تنها مشکل منطقه جغرافیایی بد ایران بود که خشک و بی آب هست و این یعنی جمعیت کمتر، قدرت کمتر و ... بر خلاف آن در هند هم نژادهای ما جای بسیار خوبی را انتخاب کردند که تقریبا از همه جهت به کوه و دریا می رسید و دشمن خاصی هم نداشتند، به لحاظ مذهبی هم با بودیسم و هندویسم تقریبا یکپارچه بودند
  • بی نام RO ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    69 5
    ترجمه پرژا به پارس نادرست است. درستش امپراتوری ایران است. پرژا اسم کشور ما بوده در زبانهای اروپایی. همانطور که ما ( و عربها و ترک ها به تقلید از ما) اسم جزایر شرقی یونان روی این کشور گذاشته ایم ‍(خودشان کشورشان را هلاس و اروپایی ها گریس می گویند) آنها هم کشور ما رو به اسم یکی از ایالت هایش می خوانده اند. فردوسی هم به کشور جمشید و فریدون پارس نگفته. همه جا ایران هست. در ایران آنزمان هم حتی همانطور که در متن بالا آمده همه پارس نبوده اند. تا چند سال اخیر هم این کلمه بی استثناء ایران ترجمه می شد. توجه به این نکته در حفظ وحدت ملی موثر است.
    • بی نام A1 ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      55 6
      با این تحلیل موافقم. درباره آلمان هم همین وضعیت است. خودشان، خود را «دویچ» می نامند، که در واقع صرفا نام یکی از اقوام ژرمن بوده. فرانسوی ها به آنها «آلمانی» می گویند که این هم باز اسم یکی از اقوام ژرمن است. اسم درستر برای این کشور همان است که در انگلیسی است و آن «ژرمن» است. البته اروپایی ها اکنون مشکلات ما را دیگر پشت سر نهاده اند. قوم گرایی افراطی را «با دو جنگ جهانی» پست سر نهاده اند!
  • بی نام IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    خوب می خواهید چی از تاریخ ایران بگویند از کشور گشایی ها و خونریزی های کورش یا کودتا و انقلاب های ناموفق
    • بابلسر A1 ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      خونریزیهای کورش؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!...میشه بفرمایید روزانه چند ساعت شبکه ها و وبسایتهای پان ترک ها را نگاه میکنید؟شاید هم رفرنسهای ارزشمند!!!! مانند دوکتور پروفسور!!!!!زهتابی میخوانید؟؟؟
    • سیب A1 ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      بعید میدونم شما ایرانی باشی!!!
    • نوید IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      79 15
      اصلا بالفرض هم که خونریزی کرده باشهمگه بقیه شاهان بزرگ جهان با ماچ و بوس کشورگشایی می کردند راستی مگه اریوبرزن هم خونریزی کرده بود که مجسمه شو برداشتند ؟
    • بی نام US ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      47 16
      کورش؟؟!!! شما با کس دیگه اشتباه نگرفتی؟!!!
    • بی نام US ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      30 66
      چقدر کورش پرست و شاه پرست داره این کشور واسه همینه که وضعمون همینه همیشه منتظریم یک نفر بیاد کل کشورو کن فیکن کنه خودمون هم مثل خیار چنبر بشینیم نگاش کنیم دوستان عزیز ذره ای تاریخ فرانسه و امریکا را بخوانید ببینید موقیعت کنونی انها با دعا و ادعا بدست نیومده
    • بی نام A1 ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      23 29
      کوروش با حمله و کشتار و خونریزی کشور گشایی کرده. مگه با ماچ و بوسه و احترام هم میشه کشور گشایی کرد؟!!!
    • علی IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      26 17
      آقای بابلسر نمی دونم کامنت این شخص رو چه جوری به پان ترکیست ها ربط دادی ولی من هم که مادرم هم استانی شماست هم مانند این شخص فکر میکنم . از اسکندر و چنگیز و سزار و کوروش گرفته تا امپراطوری های روس و عثمانی و بریتانیا همه بدون استثنا قلمرو خود را با خونریزی و تجاوز گسترش داده اند و هیچ امپراطوری بدون خون بنا نشده است . در قضاوت تاریخ اگر انسان منصفی نباشیم همیشه طرف یکی از حاکمان را خواهیم گرفت که همواره اشتباه است .مثلا فرانسوی ها ناپلئون رو یک قهرمان و هیتلر رو یک جانی می دونند و مردم مصر و سوریه که تجربه حمله ارتش ناپلئون رو به کشورشون و قتل عام های فجیع رو داشتند ناپلئون رو یک جنایتکار و هیتلر رو بخاطر تضعیف فرانسه و انگلیس و کمک به استقلال کشورشون قهرمان می دونند.
    • آریا IR ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      18 17
      علی آقا شما یه مقدار بیشتر مطالعه کن و فریب تبلیغات سه دسته رو نخور1-پان ترکیستها 2-توده ای ها 3-فراماسونرها ایرانی باش
  • بی نام IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    145 5
    از نظر نگارنده های کتب درس در داخل کشور ایران کشوریست که همین سی و چند سال پیش به وجود اومده!!
  • سینا ع IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    60 9
    یه جهان بود و یه ایران ......... اگه راه داشت کره ی زمینو می گرفتیم
  • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    96 9
    به ابوالفضل ساتراپی رو دفعه اول میشنوم کامی 29 ساله از تهران
    • بی نام A1 ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      41 7
      همینه که میگن مدرسه ها هیچ چیز یاد بچه ها نمیدن
    • بی نام A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      21 5
      حرص نخور ،قبولت داریم
    • کیمیا A1 ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
      2 1
      خیلی به تاریخ کشورت علاقه داری ، میتونی کتابای تاریخی رو پیدا کنی و بخونی تا واژه های دیگه رو هم برای اولین بار نشنیده باشی شما رو بخدا بیاین یکم کتابای تاریخی و ادبی بیشتر بخونیم . . .
  • بی نام A1 ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    7 7
    اینکه در تاریخ ما ابهام است، حرف دقیقی نیست. ابهام را خود مورخان اینها آفریده اند. تا صد سال پیش این یک «اصل» بوده که «پایه کتابهای شرقی قصه است و دروغ» مگر اینکه خلافش به نحوی ثابت شود! به چشم دیده ام که ابهام آفرینی عمدی می کنند درباره تاریخ شرق به طور کلی و تاریخ ایران و هند به طور خاص. مشکل ما از جایی دیگر است.
  • مسعود FI ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    45 4
    از اىن کتابا کجا مى فروشند حداقل عکساشو نشون بچم بدم!!!!!!!!!!!!
  • بی نام IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    همچین تحفه ای هم نبودیم دو هزار پانصد سال تاریخ پدر شاهی و ستمشاهی و برده داری و فئودالیسم خشونت بار و این سیصد سال هم وادادگی به غرب...
    • بی نام A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      62 10
      شما اول برو تکلیف 800000000000دلار و 3000000000 دلار و100000000000 دلار را مشخص کن بعد از تاریخ با ان عظمت جدای از حس ناسیونالیزم حرف بزن
    • بی نام A1 ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      22 4
      یعنی می فرمایید اگه بجنگیم پدر شاهیم و اگر نجنگیم واداده! اما حالا چی؟
    • آریا IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
      13 7
      شما ایرانی هستی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      4 8
      با درود:واقعا که وطن پرسی در ایران معنی نداره
    • بی نام IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      11 3
      وطن پرستی در ایران خوب هم معنا داره... این ها یه مشت بی رگ و ریشه تجزیه طلب هستن که این حرف ها رو به این راحتی میزنن و یه عده هم به اشتباه اسم ایرانی روشون میزارن!!!!!.......هر کسی فارسی می نویسه ایرانی نیست!
  • بی نام A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    33 1
    امروز ما سازندگان تاریخ فردائیم، ما چه کرده ایم؟ آیا آیندگان در مورد ما با غرور می نویسند و میگویند یا با تأسف و حسرت... از ما می سرایند که چه نیاکانی داشتند؟ با اطلاع از گذشته مان سازندگان خوبی خواهیم بود، هرچند که خیلی از موارد به مذاق خیلی ها خوش نباشد. .... !!!!!!!!!!!!
  • arash A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    41 3
    دوستان همه چیز رو کامل گفتند ولی یه نکته رو اضافه کنم که از 125 صفحه کتاب تاریخ سوم راهنمایی امسال که تاریخ ایران رو از سلسله صوفیان شروع کرده ، در 25 صفحه این سلسله به همراه افشاریان و زندیان رو تمام کرده. حدود 40 صفحه اون مربوط به قاجار هست.50 صفحه هم مربوط به انقلاب و متعلقاتش...
  • بی نام A1 ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    21 5
    در کتاب های درسی خودمون اصلا کل اطلاعات و چیزایی که گفتن در مورد هخامنشیان از این خبر شما هم کمتره. تازه اون زمان ما که حذف نکرده بودن تاریخ باستان رو. حالا دیگه نمیدونم! کلا دوست دارم ببینم کی مسئول کتابای درسی بوده!
  • جواد A1 ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    24 2
    چیزی که جالب بود تحلیلی بودن مطالب ارائه شده در کتاب های درسی هست و سعی کرده برای اتفاقات ریشه پیدا کنه و تحلیل کنه.ما فکر می کردیم تاریخ فقظ حفظ کردنیه.
  • بی نام A1 ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    15 13
    اگر الان همان وسعت را داشتیم حکمران جهان بودیم(افزایش ذخائر معدنی انسانی نظامی ) چین و هند بخاطر وسعت وجمعیت در چند سال آینده قدرت اول جهان خواهند بود.++++++++
  • بی نام NZ ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    33 12
    گذشته ها گذشته ، الان که امپراطوری آمریکایی ها و انگلیسی ها بر پاست/ فکر به حال امروزمون کنیم
  • صادق A1 ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    17 4
    با این روابطی که ما با دنیا داریم و تبادلهای فرهنگی و اجتماعی با کشورهاکم کم بدتر از اینها هم می نویسند. خدا وکیلی تو این چند سال اخیر مسئولین کشور چند سمینار جهانی برای شناخت ایران برگزار کرده اندو یا پذیرای کدوم اتفاق مهم ورزشی هنری اقتصادی فرهنگی بوده ایم؟
  • مهممهمهمهمهمهمهمهمهمهمهمهمهمه A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    14 9
    +++++++++++++++++ اتفاقا وسعت مهمترین عوامل قدرت یک کشور است.اگر الان بحرین ویا آذربایجان و ارمنستان از ایران جدا نشده بود هم ذخائر ما بیشتر بود وهم نفوذ ما.
  • فرهاد A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    17 14
    آریایی که اسم ایران هم از اون ریشه میگیره فقط مختص مردم سرزمین ایران هست و کلمه آریابی از ابتدا فقط برای معرفی مردم ایران بوجود آمده و استفاده شده. به ایرانی ها میگفتن آریایی و به بقیه انیرانی. ولی در اواخر قرن 19 متاسفانه یک سری قوم گراهای آلمانی (بعدا نازی ها) که بدنبال هویت طلبی باستانی و وصل کردن خودشون به یک پیشینه باستانی اصیل بودن از این اسم سواستفاده کردن. با استفاده از ارتباط و هم خانوادگی زبانی با پارسی. و گرنه ما هم نژادی با اقوام نوردیک چشم آبی و مو طلایی نداریم. متاسفانه برخی از خود ایرانی ها از این که آلمانی ها رو آریایی بدونن خیلی خوشحال میشن. حتی چوری شده که آریایی اصیل رو چشم آبی و بلوند میدونن!! همش بخاطر همین عدم آموزش در مورد تاریخ هست در مدارس.
  • بی نام IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    32 6
    خیلی جالبه که وقتی از تاریخ ایران باستان سخن می گوییم عده ای ناگهان نگران ناسیو نالیست بودن می شوند و از آن برائت می جویند. این تاریخ کشورمونه و با تاریخ نمی شه ایدئولوژیک رفتار کرد.
  • مازیار IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    27 12
    بنظر من سلسله هخامنشیان و ساسانیان و صفویان بزرگترین سلسله های ایرانند و متاسفانه به سلسله صفویه کم توجه میشود
  • بی نام A1 ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    26 4
    سال گذشته در خبرها آمده بود كه تاريخ مادها و پارس ها و به طور كلي تاريخ باستان ايران (دوره شاهنشاهي) به كلي از كتابهاي درسي حذف خواهد شد. بازم خداروشكر كه ايتاليايي ها اين بخش از تاريخ ما را حفظ كردند.
  • بی نام EU ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    25 5
    خداوكيلي يك كلمه منفي ننوشتن. حالا اگه ما بخوايم دباره امپراتوري روم بنويسيم اينجوري مينويسيم متاسفانه: آدم هايي كه غرق در شهوت بودند و بگلادياتورها همديگر را ميكشتند و سرزمين ها را غارت ميكردند و جايگاهشان در قعر جهنم است.
  • امین IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۶
    17 4
    من یک دانشجوی رشته تاریخ هستم . متاسفانه به برخی از کتاب های تاریخی به دلیل دفاع از ایرانیان اجازه چاپ داده نشده و من و دیگر دانشجویان این رشته با مشکلات تحقیقاتی و پژوهشی دست و پنجه نرم می کنیم.
    • عاشق A1 ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      5 2
      برای تحقیقات از هفته نامه امرداد کمک بگیر
  • منصور نوين IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
    5 16
    و البته مغول ها بعدا يك پوستي از كله ما كندند كه ديگر ايران هيچ وقت ايران نشد...
    • آریا IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
      13 3
      شما تاریخ رو چه جوری خوندی؟ غولها که در فرهنگ ایران حل شدند. چی داری میگی شما؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • عاشق SE ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    8 4
    بادرود:واقعا خیلی بده که دم از ایران و کوروش بزنیم ولی هیچی ازشون ندونیم؛همین ندونستن باعث میشه بشینیم بحث کنیم کوروش خوب بود یا نه؟ خوب بود یا نه مهم نیست مهم اینه که هرکاری که کرد بخاطر ایران و ایرانی کرد؛اینکه ما امروز سربلند باشیم؛ما هم اگر می خواهیم برای سربلندی ایران کاری کنیم قدم اول اینه که کشوری که توش زندگی میکنیم و بشناسیم؛بزرگان کشورمونو بشناسیم؛اونهایی که برای دفاع از وجب به وجب این خاک جونشونو دادند که خیلیهاشونو نمیشناسیم حتی اسمشونو هم نشنیدیم؛خب مقصرم نیستیم یه کلمه هم تو کتابای درسی ازشون گفته نشده ولی خودمون میتونیم با مراجعه به کتابای غیر درسی اطلاعات کافی بدست بیاریم.من خودم تونستم با کمی گشتن چند جلد کتاب تاریخی خوب پیدا کنم و مطالعه کنم اگه بخواید اسم کتابارو بهتون بگم
  • ... IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۶
    2 5
    111111111111111111111111111112222222222222222222222222222222222222222222222222222222222223333333333333333333333333333333333333333333333333333333333334444444444444444444444444444444444444444444444444444455555555555555555555555555555555555555555555555555555666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666