کریمی :در جلسه شورای عالی ترافیک دائمی شدن زوج و فرد از در خانه ها رای نیاورد

طرح دائمی شدن طرح زوج و فرد از در منازل یا افزایش محدوده زوج و فرد رای نیاورد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،هفته گذشته با آلوده شدن هوای تهران، کمیته اضطرار آلودگی هوا طرح زوج و فرد از در منازل را تا اطلاع ثانوی تصویب کرد اما لغو یا اجرای این طرح باعث اختلاف پلیس و استانداری بدل شد.
امروز قرار شد که در جلسه شورای عالی ترافیک اجرای طرح سراسری زوج و فرد از در منازل تا پایان سال و افزایش محدوده طرح زوج و فرد بررسی شود چون پیش از این در کمیته اضطرار آلودگی هوا طرح سراسری زوج و فرد از درب منازل تا پایان سال مطرح شد اما باتوجه به اینکه کمیته اضطرار آلودگی هوا تنها موظف به تصمیم گیری برای روزهای اضطرار آلودگی هواست ، این پیشنهاد به شورای عالی ترافیک ارایه شد .
یشنهاد دائمی شدن طرح زوج و فرد خودروها از در خانه ها در چهارماهه پایانی سال از سوی استانداری و سازمان محیط زیست به شورای عالی ترافیک ارایه شده است .


پیشنهادی که رای نیاورد

در جلسه امروز شورای عالی ترافیک پیشنهاد دائمی شدن طرح زوج و فرد از در منازل رای نیاورد . حسن کریمی درباره نتایج جلسه شورای عالی ترافیک گفت: ما برای کاهش آلودگی هوا،دو پیشنهاد مطرح کردیم که یکی دائمی شدن طرح زوج و فرد از در منزل و دیگری افزایش محدوده زوج و فرد بود.
معاون عمرانی استانداری با بیان اینکه امروز هر دو طرح با حضور استاندار بررسی شد ادامه داد: اما هیچ یک از آنها رای نیاورد.
وی درباره مصوبات امروز شورا گفت: در روزهایی که وزارت بهداشت و درمان اعلام می کند آلاینده ها بیش از حد مجاز است و سلامتی شهروندان به خطر خواهد افتاد استاندار می تواند در صورت صلاح دید اجرای طرح زوج و فرد را ازدر منازل اعلام کند .
وی گفت: پیش از این برای اعلام این موضوع باید کمیته اضطرار تشکیل می شد که یک روزی با تاخیر این محدودیت ها ایجاد می شد .
45232

کد خبر 323597

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    86 3
    این طرح از اساس غلط است و نباید اجرا شود . به نظر می رسد استاندار تهران فکر میکنه این شهر مال افراد متول و مدیران دولتی است که یا چند ماشین دارند و یا ماشین نمره دولتی برای تردد . الباقی اینقدر عذاب بکشند تا این شهر را ترک کنند!! (سیاست جدید کاهش جمعیت تهران)
    • بی نام US ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
      1 0
      وقتی یکی از آشنایانت به خاطر آلودگی مریض شد می فهمی از اساس غلط بوده یا درست
  • حسین IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    4 55
    خودروهای تک سرنشین مساله مهمتری هستند! چون بخش زیادی از ترافیک را به خود اختصاص می دهند!! و منطقی تر هستند! وقتی خودرویی که 5 نفر را جا به جا می کند چون پلاکش زوج است در روز فرد نباید بیرون تقاضا برای 5 نفر استفاده از خدمات انتقال شهری اضافه میشود ولی خودرو تک سرنشین یک عدد!
  • بی نام IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    91 2
    من و همسرم پزشكيم، تا به حال چون محل كارمون در طرح نبود دنبال آرم طرح ترافيك نبوديم. حالا يهو وسط سال دلتون خواسته زوج و فرد كنيد؟؟ مريض كه بد حال ميشه بايد دنبال وسيله نقليه عمومي!! يا آژانس محل بيفتيم؟؟ يكم عقل هم خوب چيزيه!! فقط دنبال تسكين هستند مسولين محترم! علاج يا پيشگيري چون همت عالي ميخواد و نتيجش ده سال بعد معلوم ميشه هيچ كسي دنبالش نيست! شايد هم بايد يدونه موتور دودزا بخرم تا كارم راه بيفته!
    • بی نام IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
      0 1
      شما واقعا مریض بد حال میشه با وسیله شخصیت میری پیشش؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام US ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
      0 1
      متاسفم وقتی پزشک مملکت ضرورت اجرا شدن این طرح رو برای پیشگیری از سرطان و سکته درک نمی کنه بقیه که جای خود.
  • علی A1 ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    0 1
    سلام بر همۀ ما و شما که در تمامی زمینه ها متخصصیم. تخصص من هم اینه که وقتی یک معضلی عده ای را به خود مشغول میکنه و سرکار میگذاره، اظهار فضل کنم و معمولا نظرم طرفدار پیدا میکنه! و آن اینست: " آقا و خانم محترم، هیچگاه برای حل یک مسئله صورت مسئله را پاک نکنید و هیچگاه برای حل مسئله از قوانین من درآوردی که محتوای "سلبیه" دارد استفاده نکنید. برای حل مسئله فوق باید مسئله زیر را حل کنید: *به امید روزی که هر شهروند ایرانی دارای یکدستگاه خودروی شهری و یکدستگاه خودروی دو دیفرنسیل برون شهری باشد، هر ایرانی هر موقع دلش خواست تک سرنشین رانندگی کند*. اگر اینگونه به مسئله نگاه کنید، حل مسئله اولیه به پاسخ و بودجه لازمه میرسد. (سلبیه یا سلب مالکیت نتیجه ندارد). خودروی برق و باطری چطوره؟
  • بی نام A1 ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    3 1
    بی کفایتی برخی از مدیران رو با اجرای همین طرحها میشه فهمید. بجای حل مشکل دنبال پاک کردن صورت مسئله اند. به نظر من توقیف خودروهای دودزا و برخورد جدی با راننده های آنها بسیار موثر تره ولی اینکه چرا به عقل مسئولین نمیرسه و اجرا نمیشه نمیدونم. فکر کنم به خاطر اینه که اکثر خودروهای دودزا متعلق به شهرداری اند یا دولتی و یا تاکسی هستند.
  • شاکی IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 1
    اینا کین که به خودشون حق می دن هرچی دلشون خواست بدون کارشناسی تصویب کنن حتما سال آینده ام تصوبی می کنن هر ده روز یک بار ماشین بیاریم
  • بی نام A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    0 0
    عاشقان ماشین و دود.دور نیست روزی که به علت آلودگی هوا خودتان یا اطرافیانتان در 45 سالگی سرطان خون بگیرید ( مثل یک دوست) از آلودگی هوا به گفته اغلب دکتر هایش...آمار فوتی های تنفسی مهر ماه رو هم که دیدید ولی هنوز طلبکارید از بانیان این طرح.تو این سالها این یکی از مهمترین جاهایی بود که دولت از مردم انسان تر نشون داد ولی مردم قدر ندونستند
  • علی IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    0 0
    دوباره سلام بر شما، فکر میکنم نظرم طولانی بوده و ارسال آن انجام نشده مجدد عرض میکنم: اگر بگونه ای متخصصین محترم برنامه ریزی کنند که کمتر از موارد سلبیه استفاده شود به حل معضل آلودگی هوا ناشی از تراکم خودروها برسیم، وقتی سرعت شصت کیلومتر در ساعت برای خودرو های درون شهری کفایت امور روزمره را میکند، پس بهتره سراغ صنعت خودرو سازی بدون آلاینده ها برویم؟ حتی آمار تصادفات جرحی و فوتی نیز کاهش می یابد، مثلا ساخت خودروهای شخصی از نوع برقی ، ترافیک ناشی از تراکم خودروها هم با ساخت راهها و اتوبانهای بیشتر ، حل خواهد شد. هر چند راهسازی فعلی مثل اتوبان امام علی (ع) کاری خداپسند و شهروند پسند بوده و هست. ممنون
  • مقیمی A1 ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    محدوده بزرگتر ، ورود غیرمجاز بیشتر ، برگه جریمه بیشتر ، پول پول پول پول پول بیشتر . بقیه مباحث مطروحه هم کشکه