شرق نوشت:

در چابهار کف خیابان‌ها، پیاده‌روها و در و دیوارهای شهر پر از لکه‌های قرمز رنگی است، درست شبیه خون ریخته‌شده. برخی تازه‌تازه و برخی هم کهنه و ماسیده بر کف زمین. تصور کنید کارآگاه هستید و اینها هم رد خون است. بلافاصله سوال‌هایی ذهنت را به بازی می‌گیرد که در این بندر آرام و زیبای جنوب شرق ایران این‌همه خون از کجا آمده و چرا کف خیابان ریخته شده و شهر را بدمنظره و زشت کرده است. اگر بیفتید دنبال کشف علت ماجرا متوجه خواهید شد فرقی نمی‌کند، چه در محدوده منطقه آزاد و چه در خود شهر چابهار بیشتر جاها این لکه‌های قرمز دیده می‌شوند اما در مرکز شهر ردپای آنها بیشتر است. اینجا اما برای پی‌بردن به اصل داستان لازم نیست مثل کارآگاهان ذره‌بین دست بگیرید، چون کمی بعد متوجه خواهید شد حکایت این لکه‌ها نه‌تنها پیچیده نیست بلکه خیلی هم سرراست و هویداست. اغلب دکه‌های سیگارفروشی یا حتی بعضی سوپرمارکت‌های این شهر سر بزنید علت را همان‌جا پیدا خواهید کرد. در این محل‌ها در کنار بسته‌های سیگار مواد دیگری هم به فروش می‌رسد. ناس، پان پراگ، سوپاری و گودکا برخی از این مواد هستند. ناس شبیه برگ خردشده و سبزرنگ است که در کیسه‌های کوچک پلاستیکی به فروش می‌رسد، هر بسته 500تومان و دو نوع زاهدانی و پاکستانی دارد. پان پراگ تولید هند یا پاکستان است و در بسته‌هایی کوچک شبیه آدامس فروخته می‌شود و خرید هر چهار عدد از آنها هزارتومان خرج برخواهد داشت. اما سوپاری انواع مختلفی دارد، در چندین نوع و بسته‌بندی متفاوت و آنطور که فروشنده‌ها می‌گویند با قدرت‌هایی متفاوت، ارزان‌ترین نوعش هزارتومان قیمت خورده اما انواع دیگرش 1500 و دوهزار‌تومان. گران‌ترها گیرایی بیشتری دارد و به همین دلیل قیمتش بالاتر است. ماجرای آخرین ماده که گودکا نام دارد از بقیه عجیب‌تر است. شکل و رنگش تلفیقی از جنس و رنگ تمر و جگر است، ماده‌ای نرم و شکل پذیر به زنگ قرمز تیره، گودکا بسته‌بندی خاصی ندارد و لای کاغذ پیچیده می‌شود و قیمتش بسیار ارزان است. هر دو بسته آن در بازار چابهار 500‌تومان فروخته می‌شود. اما می‌توان این ماده و ناس را پرمصرف‌ترین مخدرهای بازار چابهار دانست. شیوه مصرف همه این چهار ماده مخدری که از آنها نام برده شد از طریق گذاشتن در دهان است، ناس و پان‌پراگ و سوپاری را زیر زبان یا پشت لب کنار لثه می‌گذارند کمی که با آب دهان خیس شد روی مغز اثر می‌گذارد و باعث نشئگی می‌شود. پس از آن ماده مصرف‌شده را به بیرون تف می‌کنند. ولی‌گودکا درست مثل آدامس مصرف می‌شود تکه‌ای از آن را به دهان می‌اندازند و آنقدر می‌جوند تا با آب دهان قاطی شود و نتیجه کار که اینجا هم نشئه‌شدن است به دست بیاید. پس از حل‌شدن همه ماده در دهان، مصرف‌کننده آب دهانش را به بیرون پرت می‌کند، حاصل کار هم همین لکه‌های قرمز رنگ کف خیابان‌ها، پیاده‌روها و روی در و دیوار شهر است.

از یکی از فروشنده‌های این مواد که در خیابان امام‌خمینی شهر چابهار کمی آن‌سوتر از شهرداری دکه دارد درباره میزان فروشش می‌پرسم، می‌گوید: «اینجا خیلی‌ها از این مواد استفاده می‌کنند، ناس که از سال‌های قدیم بود ولی سه ماده دیگر خیلی قدیمی نیستند. ناس برگ‌های گیاهی شبیه تنباکو است و کمی به آن آهک اضافه می‌کنند. دو نوع پاکستانی و زاهدانی دارد، هر کسی یک نوعش را می‌پسندد اما به نظر من نوع زاهدانی گیرایی بیشتری دارد.»او همچنین درباره مواد دیگر هم اینطور توضیح می‌دهد: «سوپاری و پان پراگ موادی هستند که از پاکستان و هند وارد می‌شوند و بستگی به نوع گیرایی قیمت‌های متفاوتی دارند. این فروشنده درباره ماده مخدر گودکا نیز اینطور توضیح داد: گودکا ماده‌ای پرمصرف است و نشئگی خاصی دارد، هم نوع پاکستانی‌اش در چابهار پیدا می‌شود و هم نوع داخلی‌اش. اما به نظر من اصلا بهداشتی و سالم نیست، معلوم نیست چه موادی در آن ریخته می‌شود اما شنیده‌ام رنگ قرمزی که دارد به خاطر خون گاو و بز است که قاطی‌اش می‌کنند.»

این فروشنده خودش ناس مصرف می‌کند. حین گفت‌وگو مقداری از آن را لای تکه کوچکی از دستمال کاغذی ریخت، آن را پیچاند و گذاشت زیر لب بالایی‌اش. بعد درباره این شیوه مصرف گفت که ریختن مستقیم ناس در دهان برای لثه‌ها و دندان‌ها خوب نیست، اما با دستمال کاغذی مشکلی پیش نمی‌آید. وقتی دستمال با آب دهان خیس شد به ناس می‌رسد و سریع روی مغز اثر می‌گذارد. گشتی در بازار و به خصوص خیابان مرکزی چابهار حکایت از آن دارد که این مواد بسیار پرفروش هستند. ده‌ها دکه کوچک سیگارفروشی در این خیابان فعالیت می‌کنند که بخش عمده‌ای از درآمدشان از فروش همین مواد حاصل می‌شود.

اما پرسش این است که آیا خرید و فروش یا مصرف این مواد که همه جزو مخدرهای شناخته‌شده و مضر هستند ممنوع است یا نه؟ همین سوال را از یکی از کارمندان فرمانداری شهر چابهار پرسیدم. او در این باره گفت: در ممنوع‌بودن فروش و مصرف این مواد که شکی وجود ندارد اما میزان مصرف آنها آنقدر بالاست که نمی‌توان با آن کاری کرد. او همچنین درباره ریختن آب دهان مصرف‌کنندگان این مواد در سطح شهر به اقدامات شهرداری برای نصب سطل آشغال در گوشه و کنار شهر اشاره کرد و گفت: الان در بیشتر قسمت‌های شهر این سطل‌ها نصب شده، اما کسی که مواد زده و نعشه شده بعید است به زیبایی و نظافت شهر اهمیتی بدهد، یا حواسش آنقدر جمع باشد که آب دهانش را داخل سطل آشغال خالی کند.
برای پی بردن به میزان مصرف این مواد مخدر در چابهار لازم نیست تحقیق خاصی انجام دهیم، کافی است به حاشیه دیوارها، کف خیابان‌ها و پیاده‌روهای شهر به خصوص باغچه‌ها و پای درختان نگاهی بیندازیم؛ حجم فراوان لکه‌های قرمز رنگ گوشه و کنار، نشان‌دهنده میزان مصرف تنها یکی از این مواد یعنی گودکا است. این در حالی است که مصرف‌کننده‌های ناس و پان‌پراگ و سوپاری هم پس از مصرف، باقیمانده این مواد را همراه با آب دهان به بیرون پرت می‌کنند اما نتیجه کار آنها لکه‌های قرمزرنگ نیست.

45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 323654

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • يكي IR ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    37 8
    آقا حالا شيشه خوبه؟ ترياك چي؟ حشيش چي؟ آلودگي هوا چي گروني چي؟ همه اينا به وفور همه جا قابل دستيابي هست و دوتاي آخر مجاني در اختيارمونه حالا شما بند كردي به ناس؟
  • عرشیا A1 ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    44 8
    چشم و دلمان روشن .بفرمایین چابهار تبدیل به هلند خاورمیانه شده که مصرف بعضی از مواد مخدر در انجا کاملا رواج دارد و بگی نگی قانونیه !!!!!!واقعا که ...
  • بی نام IR ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    112 3
    چقد تلخه قصه ما شهر های مرزی
    • مامانه A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
      52 6
      چندروزپيش همين خبرانلاين يه خبر گذاشته بودكه مردم شهرمرزى سراوان براى تهيه نون ساعتهاتوى صف مىموننديابايدصدكيلومتر برن تا اين ارزانترين رزق روزانه روتهيه كنن.حالاشمابگيداگراين مردم خلاف نكنن بايدچكاربكنن كه ساده ترين امورات زندگيشون بگذره
    • بی نام IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
      2 0
      باور بفرماييد در بعضي از خواربار فروشي هاي شهر مشهد هم به راحتي خريد و فروش مي شود. با چشماي خودم ديدم !!!!!
  • بی نام A1 ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    57 1
    هي واي من...
  • بی نام IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    79 12
    اونجا چابهاره یا برره؟
    • بی نام A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
      42 3
      امستردامه بیشتر!
    • بی نام IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
      4 0
      دنز لی پورت د آمستردام ..!
  • مهدی A1 ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    16 1
    داداش قلم جزیره قشم وضعیتش از چابهار خیلی وخیم تره
  • فرزاد A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    8 0
    خوب چه اشکال داره؟ تو شهر ما هم تو سوپرمارکت ها مشروبات الکلی میفروشن، حتماً یه خیری تو این کار هست که نیروهای امنیتی و انتظامی برخورد نمیکنن، به جام مادرم اگه دروغ بگم یکی از همین سوپر مارکت هایی که به صورت عمده و خرده مشغول فروش انواع مشروبات الکلی خارجی هست کمتر از 50 متر با در ورودی ستاد فرماندهی نیروی انتظامی شهرمون فاصله داره، ینی بعضی وقتا صف ماشین هایی که واسه خرید مشروب اومدن تا در دژبانی ستاد هم کشیده میشه، خیلی راحت یارو میره تو سوپر مارکت و بدون هیچ پنهان کاری میگه آقا یه شیشه ویسکی می خواستم، سوپر مارکتیه هم ویسکی رو از تو یخچال در میاره و واسش میذاره تو پلاستیک، مثل خریدن نوشابه، به همین سادگی، به همین خوشمزگی
  • بلوچ A1 ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    47 5
    شما چه میدونید که مردم مرز نشین چه مشکلاتی دارند که این جوری نظر میدین
    • بی نام A1 ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
      2 0
      هزارو یک مشکل ولی این راهش نیست به خدا
  • 7070 A1 ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    39 2
    آفرین خیلی منتظر این خبر بودم. من 4 سال چابهار درس خوندم. مردم فوق العاده ای داره. شهر هم معرکه است. تنها عیب این شهر استفاده ی مردم از پان پراکه. واقعا فضای شهرو زشت کرده. باید یه فکر فرهنگی کرد.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    3 15
    حالا چرا قرمز؟
  • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    19 25
    تهران ایرانه و ایران تهرانو بس ....
  • علي A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    25 1
    نيازي نيست براي اين كار به دور دست سفر كنيد. در همين تهران خودمان ، چهار راه مولوي تهران ( نبش بازارچه ) واقع در قلب پايتخت ، ناس بسته بندي شده توسط فروشندگان عرضه مي شود. راستي براي بازديد و تهيه گزارش خبرنگار محترم دوربين فراموش نشود. ممنونم
  • بی نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    25 2
    تا وقتی شهر های مرزی مورد عنایت مسئلان نیستند اوضاع همینطوره
  • علی IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    1 0
    جای تاسف داره که جوانان ما به این ماده مخدر روی اورده اند وقتی روی پیاده روها ان ماده سبز رنگ را میبینی حالت بهم میخوره به نظر من این ماده ی مخدر(ناس) یک تهاجم فرهنگی بزرگ علیه کشور ماست که میخاهند جوانان ما را الوده کنند الان در چند جای کشور مصرف این ماده رواج یافته است وکم کم داره به نقاط مختلف کشور ما داره سرایت میکنه وخدا نکنه که مصرف این ماده عادی بشه به دلیل ارزان قیمت بودن مردم این مناطق به این ماده روی اوردند خبر ندارند که مصرف این ماده بدن را اماده ی مصرف انواع مواد مخدر میکند این ماده میتونه جوانان را از ریخت و قیافه بیندازه مثلا دندان های انها را کثیف میکنه وقتی کسی به این ماده معتاد میشه ان فرد هیچ وقت نمیتونه ان ماده را ترک کنه وتا اخر عمر باید ان را مصرف کنه .جای تاسف داره.
  • بی نام IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    توی شهرهای بزرگم ماری جونا (گل و علف) بسیار رواج پیدا کرده.... مملکته داریم؟؟؟؟
  • منصور رنجبر A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    1 0
    همه جا اینطوریه.من در 2 تا ازشهرهای استان کرمان درس خواندم ودریکی که شهرستان زرند بود در همه دکه های سرمیدون و بعضی سوپری ها فروخته میشد نه به صورت پنهانی،حتی یک بار یک مامور پلیس میخاست اب معدنی بخره که همون وقت جوانی امد و درخواست ناس کرد و طرف بهش داد!
  • حسین IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    روی آمریکا را تو این جور زمینه ها به زودی کم خواهیم کرد!
  • بی نام A1 ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    بندریها بغیر بوشهر همه ناس می انداازند .جاسک از چابهار بدتره
  • بن IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    3 0
    پناه بر خدا
  • سعید صابر IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    سلام.این معضل بزرگ شهرهای سیستان و بلوچستانه کاش اطلاع رسانی بیشتری بشه آخه خیلی ها در این جا از ضررهای آن خبر ندارند و این رستالت شما خبرنگاران است
  • افشین IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    2 0
    اینها قبلا هم بود....چرا بعد از دودهه یادتون اومده بگید؟؟