سایه جرثقیل و صدای اره برقی بالای سر باغ نصیری است؛ باغی 7 هزار متری در شمال تهران، یکی از آخرین باغهای شمیران که کمیسیون ماده 5شهرداری تهران با نادیده گرفتن همه قوانین و حتی طرح تفصیلی تهران با ساخت یک مجتمع ساختمانی عظیم با تراکم 420 درصدی در آن موافقت کرده است. مجوزهایی که خارج از روال مرسوم این کمیسیون، 21 روزه و حدود دوهفته پیش از انتخاب شهردار تهران و دقیقا در وقفه یکهفتهای مابین فعالیت شورای سوم و چهارم صادر شده است؛ با امضای شهردار تهران اما بدون امضای رئیس شورای شهر و نماینده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری.
کمیسیون ماده 5شهرداری تهران این روزها سرخط خبرهاست. اعضای شورای شهر تهران حدود 10 روز پیش گزارشی را ارایه کردند که ابعاد مختلف حادثه نشست ایرانزمین در آن بررسی و تحلیل شده بود. آنها به مستنداتی اشاره کردند که نشان میداد رای کمیسیون ماده 5شهرداری تهران درباره مجتمع عظیم تجاری- اداری ایرانزمین که از املاک بابک زنجانی، میلیاردر معروف است در بازه زمانی کوتاهمدت 3بار تغییر کرده است. حالا پرونده دیگری این بار در ارتباط با باغ نصیری مطرح شده است و بازهم پای کمیسیون ماده 5 در میان است؛ پروندهای که نشان میدهد این بار سرنوشت یک باغ 7هزار متری در منطقه یک ظرف مدت 3 هفته و اتفاقا در زمانی که بحث پایان کار شورای سوم و آغاز به کار شورای چهارم مطرح بوده، تغییر کرده و با مجوز کمیسیون ماده 5 شهرداری برای این ملک که براساس طرح تفصیلی قرار بوده به عنوان فضایی عمومی با کاربریهای فرهنگی، زیستمحیطی و تاریخی در اختیار عموم مردم قرار گیرد، اجازه ساخت مجمتع مسکونی آن هم با تراکم 420 درصد صادر شده است.
بر اساس اسناد و اطلاعاتی که از طرف همسایگان این باغ در اختیار «شهروند» قرار گرفته، این باغ 7 هزار متری که در انتهای خیابان بوکان، در خیابان شهید باهنر(نیاوران) واقع است، محل سکونت ارتشبد نصیری، رئیس معدوم ساواک بوده است و به همین دلیل هم تپهای را که این باغ در آن واقع شده تپه نصیری میخوانند. مطابق با طرح تفصیلی شهر تهران، این باغ و بنای داخل آن در پهنه فرهنگی- تاریخی پایتخت تعریف شده است. شهرداری تهران به لحاظ قانونی نمیتواند در پهنههای تاریخی و گردشگری مجوزی برای ساخت و ساز صادر کند. آنچه در این میان بر ابهام مجوزهای صادره در این پلاک ثبتی افزوده تغییراتی است که در بازه زمانی که تهران جابهجایی اعضای شورای سوم و آغاز شورای چهارم را شاهد بود، رخ داده است.
حدود 10 روز پیش از تعیین تکلیف شهردار جدید تهران و در حالی که دوره فعالیت شورای سوم تمام شده و شورای چهارم هنوز آغاز به کار نکرده بود، به سرعت تغییراتی در پرونده ثبتی این ملک انجام و مجوز ساخت و ساز در این باغ صادر شده است. بهطوری که در رای تغییر کاربری این باغ 7 هزار متری جای امضای رئیس شورای اسلامی شهر تهران خالی است. نکته قابل توجه اینکه صورتجلسه کمیسیون ماده 5 به تاریخ 4 شهریور 92 که در ارتباط با تغییر کاربری ملکی با واجد ارزشهای تاریخی است، به امضای معاونت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم نرسیده است.
محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیسـت و خدمات شهری شورای چهارم شهر تهران از خطری که این روزها باغ نصیری را تهدید میکند، باخبر است. او به «شهروند» گفت:«گزارش مربوط به این پلاک ثبتی 3 روز پیش به شورای شهر تهران رسیده و در تپه معروف به نصیری در منطقه یک شهرداری با وجود اینکه کمیسیون ماده 7 شهرداری این ملک را باغ تشخیص داده بود اما خلاف قوانین با تراکم 420 درصد اجازه ساخت و ساز در 60درصد زمین صادر شده که عملا با اجرایی شدن موضوع ساختوساز این باغ به کل نابود خواهد شد.»
به گفته حقانی تپه نصیری و این باغ در طرح تفصیلی به عنوان پهنه G321 با کاربری فرهنگی و تاریخی شناخته شده بود که کمیسیون ماده 5 شهریور امسال با اعلام اینکه این بخش در طرح تفصیلی به اشتباه به عنوان پهنه تاریخی- فرهنگی لحاظ شده با تغییر کاربری آن را به پهنه R122 که ممنوعیت ساختوساز در آن وجود ندارد تغییر کرده است.
حقانی میگوید: « جدا از باغ نگران تخریب بنای داخلی آن هم هستیم. این بنا باید کاربریهای فرهنگی و تاریخی داشته باشد و در خدمت شهر قرار بگیرد چرا که بنایی است که با توجه به سابقه تاریخی میتواند نشاندهنده نابرابریهای طبقاتی موجود در جامعه ایران در سالهای پیش از انقلاب باشد.»
آنچه در پرونده تغییر کاربری باغ نصیری سوالبرانگیز به نظر میرسد، گزارش کارگروه فنی کمیسیون ماده 5 است. این کمیسیون با زیر سوال بردن و نادیده گرفتن طرح تفصیلی تهران که مصوب شورای شهر تهران و شورای عالی شهرسازی و معماری است، اعلام کرده آنچه در طرح تفصیلی به عنوان کاربری فرهنگی و تاریخی برای این ملک پیشبینی شده ناشی از اشتباه طرح تفصیلی بوده و بعد با استناد به اینکه مالک ملک مذکور تغییر نکرده با تغییر کاربری این باغ 7هزار متری موافقت کرده است.
این در حالی است که خلاف آنچه در گزارش مذکور مطرح شده بررسی پروندههای ثبتی این ملک نشان میدهد، مالک این ملک 3 بار تغییر کرده است و گزارشی که در کمیسیون ماده 5 برای تغییر کاربری این باغ به آن استناد شده خلاف واقع تنظیم شده و بخشی از واقعیتها در آن ذکر نشده است. باغ نصیری سال 1382 از بنیاد مستضعفان به صندوق بازنشستگی و پس از آن در سال 91 به یک شرکت سرمایهگذاری و 23 تیر امسال هم به یک شرکت عمرانی دیگر منتقل شده است.
اینکه چطور کمیسیون ماده 5 که انجام کارشناسیهای آن تا مرحله صدور رای حداقل یک سال زمان میبرد در عرض 3 هفته یعنی از 24 تیر امسال که سند باغ نصیری به مالک جدید منتقل شده تا چهارم شهریور امسال تغییر کاربری پیدا کرده، پرسشی است که «حقانی» درباره آن میگوید:«این مساله برای ما هم سوالبرانگیز است. در ارتباط با این موضوع با آقای قالیباف، شهردار تهران صحبت کردم. خود ایشان گفتند که درباره این باغ شکایتی شده و دستور دادهاند، منطقه یک کار را متوقف کنند تا موضوع بررسی شود. این نقل و انتقالات و تغییر کاربریها به چه صورتی بوده است.»
جدا از درختانی که در باغ نصیری باقی ماندهاند، باغ و خانهای که حالا سایه بولدوزر و جرثقیل بالای سرش است، خانه ارتشبد نعمتالله نصیری است که سومین رئیس سازمان امنیت و اطلاعات (ساواک) در دوران سلطنت محمدرضا پهلوی بود. آنطور که اسناد و مدارک موجود در پرونده این ملک نشان میدهد، مالکی که این ملک را خریداری کرده، درخواست تخریب خانه نصیری را داشته است. خانهای که حفظ آن از نظر تاریخی و فرهنگی و از این نظر که میتواند گویای نابرابریهای زمان طاغوت و نمایاننده زندگی اشرافی رژیم گذشته باشد و در عین حال با کاربری فرهنگی- تاریخی در خدمت منافع عمومی شهر قرار گیرد، اهمیت دارد.
چند هفتهای است که مردم و همسایهها از شهرداری تهران تقاضای کمک کردهاند. آنها در نامهای که به شهرداری نوشتهاند، از شهرداری خواستهاند با توجه به نیاز محلهشان به فضای فرهنگی و فضای سبز مصوبه کمیسیون ماده 5 را ابطال و ساخت و ساز در این باغ را که درختانش هنوز زندهاند و نفس میکشند، متوقف کند. حالا چشمها به شهردار تهران است.
۴۷۴۷
نظر شما