در قسمت اول مباحثی چون آیفون بعنوان همه فن حریف تلفنهای هوشمند، سرویسهای وب آمازون بهعنوان بزرگترین تحرک مجازی از خرده فروشی اینترنتی به شماره یک دیتا سنتر مجازی و ... مطرح شد. اینک قسمت دوم آن تقدیم میگردد.
7- بزرگترین خواهان دهه : MySQL و JBoss
دنیای اینترنت و وب بدون این دو ، انگار چیزی کم دارد. دهه گذشته شرکتهای صاحب بانک های اطلاعاتی بدون ارائه کد های لازم (code base) فقط برنامه و اپلیکیشن روی سرور می فروختند که با ورود MySQL و JBoss ، وب ، توسعه انفجار مانندی پیدا کرد. با کد های این دو برنامه و پلتفرم ،توسعه گران وب به فوت کوزه گری (footprint) دست یافتند و توانستند بانکهای اطلاعاتی خود را در زمان کمتر با هزینه بسیار پایین ساخته و به اجرا در بیاورند.
پلتفرم JBoss مدیر توانای خود مارک فلوری را در اختیار داشت و MySQL هم مارتین میکوس را در خود جای داده بود. بعدا شرکت اوراکل (بزرگترین بانک اطلاعات نویس جهان) با رد هت لینوکس بدلیل تصاحب بر JBoss دعوای حقوقی به پا کردند و سان میکروسیستمز هم یواشکی سیطره خود را روی MySQL زیاد کرد که نهایتا در اواخر دهه بدست اوراکل افتاد و حالا بدون رقیب صاحب خود را (لری الیسون مدیر اوراکل) بعنوان چهارمین متمول دنیا معرفی کرده است.
8- زنده ترین زنده دهه: ویندوز اکس پی
اکتبر 2001 یکی از خاطره انگیز ترین روزهای مایکروسافت شد تا با عرضه ویندوز اکس پی دنیای سیستم عامل ها را دگرگون نماید. پس از نمایان شدن حفره های متعدد روی این سیستم عامل ، مایکروسافت پروژه لانگهورن (همان ویستا) را کلید زد و تا کنون که اواخر 2009 است، مایکروسافت با تخفیف ویژه کاربران خود را به ویندوز هفت دعوت می کند. اما کاربران هنوز دست بردار نبوده و با علاقه ای خاص ویندوزهای جدید خود را هم "قبل رسانی" (Downgrade) کرده و از اکس پی استفاده می کنند. مدیریت غلط پروژه ، سرنوشت محتوم استراتژی " هر سه سال یک سیستم عامل" را در مایکروسافت تغییر داده است تا جایی که اخیرا پروژه "میدوری" سیستم عاملی کاملا متفاوت از ویندوز در مایکروسافت کلید خورده است.
کرم های اینترنتی که اکس پی و اینترنت اکسپلورر را هدف قرار دادند، میلیونها رایانه را در دنیا مورد حمله قرار دادند و مایکروسافت برای مقابله ،سرویس پک ها را ارائه کرد. شرکت دل بعنوان سازنده رایانه های رومیزی (دسکتاپ) هنوز پیشنهاد نصب ویندوز اکس پی روی ماشینهایش را علی رغم درخواست مایکروسافت به تغییر می دهد و مشتریان نیز از این بابت راضی به نظر می رسند.
زمزمه هایی هم شده تا مایکروسافت از اواخر سال آینده میلادی حماین آنلاین خود را از 2000 و اکس پی با سرویس پک پایین را بردارد تا شاید کاربران و سازندگان عمده نظر خود را درباره اکس پی تغییر دهند.از سوی دیگر شاید اینترنت اکسپلورر 6 را نیز زنده ترین زنده دهه اول هزاره سوم بنامیم چرا که هنوز 20 درصد از رایانه ها از آن استفاده می کنند.اما به واقع ویندوز اکس پی سر آمد همه آنهاست.
9- یکه تازترین لینوکس دهه : اوبونتو
تنها یکه تاز دهه 1990 میلادی لینوکس بود و نسخه های معروف به رد- هت و سوزه آنرا هدایت می کردند. در اواسط دهه جدید ردهت با سیاستهای آی بی ام کمی مشکل تر شد وشرکت ناول هم سوزه را از آن خود کرد. نسخه دیگر تحت عنوان اوبونتو حالا در اواخر دهه جای آن دو را گرفته است و کاربران بیشتری را جذب خود کرده تا جایی که امسال را سال اوبونتو نامیده اند.
10- بزرگترین پتک دهه : به اشتراک گذاری موسیقی غیر قانونی روی نت
روزی روزگای سایتی بود بنام نپستر (Napster) که بعد ها معروف به پدر بزرگ سایتهای غیر قانونی موسیقی در اینترنت شد. کار خود را زمانی که اینترنت چندان روی بورس نبود شروع کرد اما با گسترش فعالیتش تقریبا همه شرکتهای ضبط و پخش موسیقی که از دستش به جز آمده بودند، علیه اش شکایت نمودند. نپستر بسته شدو اعلام ورشکستگی کرد. قوانین نقض کپی رایت کمی قوت گرفت و علیه گردانندگان این نوع شبکه ها فعالیت خود را توسعه داد. سرورها به اروپا منتقل شد و شرکتهای پخش موسیقی نیز پس از سالها قیمت آهنگها را روی اینترنت کاهش داده و سعی کردند با این موضوع غیر قابل حل ، کنار بیایند.
داستان تورنت و با اشتراک گذاری هنوز ادامه دارد اما از شدت و حدت آن کاسته شده است.
11- رحمت و برکت دهه : Free
اکثر واژه ها در دنیای رایانه و اینترنت با این واژه مانوس شده اند. مانند : Free code ، Free information ، Free money .
خیابن ها پر از طلاست . کافیست فقط دست دراز کرده و با یکی از این واژه ها آنرا بردارید. تقریبا همگان منبع جدید در امد از طریق اینترنت را یاد گرفته اند و بیزنس در دنیا متحول شده است. نرم افزار ها به برکت عدم قبول Free هم سوء استفاده های خود را کرده اند. Rss ها و Blogs نیز عرصه فری بودن را به ارمغان آورده اند و وب نسخه دو نیز به آن کمک کرده است. گوگل البته سر آمد پول سازی به یمن همین Free بودن است که در حال حاضر در آمد یک فصل اقتصادی اش 6 میلیارد دلار است.
12- وسیعترین تکنولوژی اتصال دهنده دهه : یو - اس - بی
پورت های پارالل و سریال قبل از سال 2000 متصل کننده هایی بودند که ابزاری چون پرینتر و اسکنر از آن استفاده می کردند. مشکل این بود که هر ابزاری درگاه و متصل کننده خاصی را در اختیار می گرفت و کاربر گیج می شد. سرعت آنها هم مهم بود که در هر ابزاری متفاوت بود. روی رایانه نیز محدودیت اتصال و درگاه وجو د داشت. مایکروسافت ، آی بی ام ، اینتل و دیگران تصمیم گرفتند همه چیز را یک کاسه کرده و بدین ترتیب یو اس بی یا Universal Serial Bus را در سال 1996 تحت نسخه یک با سرعت 12 مگابیت در ثانیه عرضه کردند. نسخه دو یو اس بی سال 2000 با سرعت 480 مگابیت در ثانیه آمد. و قریب به اتفاق ابزارها مانند موس و کیبورد و اسکنر و پرینتر و دوربین و میکروفون تلفن همراه و شارژر ها تحت یو اس بی در آمدند. حجم آن نیز از مگابایت شروع شد و حالا بیش از 16 گیگابایت را در اندازه ای بسیار کوچک جای می دهد و قرار است از دهه دوم نسخه سه آن با سرعتی باور نکردنی به بازار عرضه شود. البته بیخود نبود که اینتل مخترع یو اس بی را - Ajay Bhatt - بعنوان کارمند خود استخدام کرده است!
(ادامه دارد)
نظر شما