۰ نفر
۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۸

حاکمیت بر جزیره ابوموسی از سوی ایران امری مختومه و تمام شده است و این مسئله هیچگونه تفسیر بردار نیست ولی ترتیبات اجرائی یادداشت تفاهم و چگونگی و نحوه اجرای محلی آن در جزیره قابل مذاکره بوده و هست. مسئله سوء تفاهم بین ایران و امارت در زمینه ابوموسی حاصل یک تفاوت در تفسیر تفاهم نامه است نه اختلاف در مورد حاکمیت و سلطه موثر بر سرزمین مورد منازعه. دولت امارت با اجیر ساختن تعدادی از ملیتهای گوناگون و اعزام به جزیره به عنوان سکنه در سال 1371 به نقض بنود یادداشت تفاهم ایران و شارجه و نیز خدشه دار کردن روح حسن تفاهم دو کشور اقدام نمود. که متاسفانه این اشتباه را با سیاسی کردن موضوع سوء تفاهم و کشاندن آن به محافل و مجامع منطقه ائی و بین المللی در صدد فشار سیاسی بر ایران بر آمد.

برای اشاره به سابقه این موضوع نگاهی مختصر به تاریخچه این مسئله مفید است. مسئله اختلاف بر حاکمیت جزیره ابوموسی در بین سال های 1904 تا 1971 مناقشه ایران و انگلیس بود که در سال 1350 شمسی به موجب تفاهم نامه 1971 بین ایران و شارجه که از جهت حقوق بین المللی همان اعتبار سایر معاهدات نظیر قرار داد و غیره را دارد حل و فصل شد. شارجه نیز در آن زمان هم اهلیت امضای آنرا داشته و هم با اجازه دولت انگلیس که در تحت الحمایگی اش قرار داشته اقدام به امضای آن نموده است و از نظر حقوق بین الملل هنگامی که در خصوص یک سرزمین قراردادی وجود داشته باشد دیگر آن سرزمین مورد نزاع و مناقشه نخواهد بود.
بنابراین ایران و شیخ نشین شارجه در سال 1971 یادداشت تفاهمی در 6 بند پیرامون جزیزه ابوموسی با قید این نکته که "هیچ یک از طرفین از ادعای خود بر ابوموسی صرف نظر نکرده و همچنین ادعاهای طرف مقابل را به رسمیت نمی شناسند" امضاء کردند. بر اساس این تفاهم نامه ارتش ایران می بایست وارد ابوموسی می شد و در مناطقی که از پیش مشخص شده بود مستقر می گردید. همچنین ایران در مناطق متصرفی توافق شده صلاحیت کامل داشت و پرچم ایران در همه این مناطق می توانست برافراشته شود. این تفاهم نامه در مورد ایران به برافراشتن پرچم در تمام نواحی که تحت صلاحیت ایران است و در مورد شارجه فقط به برافراشتن پرچم در پاسگاه پلیس آن اشاره دارد که بیانگر حاکمیت و سلطه ایران بر جزیره است. زیرا وظیفه ارتش حفظ حدود و مرزها و استقلال کشور و وظیفه پلیس حفظ نظم داخلی در حدود صلاحیت خود می باشد. مفاد این تفاهم نامه به خوبی نشان می دهد جزیره ابوموسی داخل و در حدود صلاحیت سرزمینی ایران است و شارجه با پذیرفتن این مفاد و اجرای ترتیبات تضمینی آن نظیر دریافت وجهی بطور قطعی و یقینی حاکمیت و صلاحیت ایران را در حاکمیت بر جزیره پذیرفته است، هر چند در مقدمه تصریح کرده است که از ادعای خود صرف نظر ننموده است.
با این پیش زمینه اگر خبر منتشره منقول از وزیر امور خارجه در کویت مبنی بر آمادگی ایران در زمینه مذاکره با دولت امارات در مورد مسئله ابوموسی دقیق باشد و از سوی وزارت امور خارجه نیز این جمله تائید شود من حدس می زنم منظور اقای وزیر مذاکره در زمینه رفع سوء تفاهم و چگونگی اجرای مفاد یادداشت تفاهم 1971 بین ایران و شارجه و اصولا" ترتیبات اجرائی در جزیره است. که اولا" اینگونه مذاکرات از سوی مقامات محلی و سیاسی همواره ادامه داشته و از سوی ایران قطع نشده و ثانیا" شارجه از فواید آن یادداشت تفاهم استفاده مادی و معنوی کرده و میکند و ایران نیز هیچگونه ممانعتی در این زمینه نداشته است. البته اماراتیها مدتی با مخدوش ساختن اصل حسن نیت در روابط بین دو کشور راه خلاف رفتند و به نقض بنودی از یادداشت تفاهم نیز پرداختند و با سیاسی کردن این مسئله و مخصوصا پیوند زدن دو جزیر دیگر یعنی دو تنب بزرگ و کوچک که تحت حاکمیت و سلطه بلامنازع ایران قرار داشته و دارند در اثر فشار های جانبی منطقه ائی و فرا منطقه ائی و یارکشی روحیه همکاری بین دو کشور را خدشه دار کردند که لازم است مسئولان دستگاه دیپلماسی آنرا در نظر داشته باشند.
لذا مالکیت بر جزیره ابوموسی و سلطه بر آن، بر طبق اسناد جای شک و شبهه ندارد و قابل مذاکره نیست. ولی ایران می تواند برای از بین بردن هر گونه سوء تفاهم در زمینه ترتیبات اجرائی در جزیره بر اساس یادداشت تفاهم 1971 به گونه ایکه شهروندان شارجه ائی و ایرانی در کنار هم یک زندگی آرام، شرافتمندانه و بی دغدغه داشته باشند مذاکره کند. آنچه میان ایران و امارات می تواند مورد مناقشه باشد در حقیقت تفاوت برداشت و تفسر از مفاد و محتوای یک قرارداد غیر قابل خدشه بین ایران و شارجه که در آن زمان اهلیت امضای این قرار داد را داشته و از مزایای آن نیز استفاده کرده و می کند یعنی تفاهم نامه 1971 است نه مناقشه در خصوص حاکمیت ایران، مالکیت جزیر و سلطه مستمر بر آن. بنابراین اگر چه اصل حسن نیت در چند سال اخیر توسط دولت امارات در این زمینه مخدوش شده و یک مسئله دو جانبه تبدیل به یک مسئله تبلیغاتی برای فشار سیاسی بر ایران شده است ولی ایران همچنان "گفتگوهای دو جانبه" را تنها راه رسیدن به درک مشترک میان ایران و امارات برای رفع سوء تفاهم بین دو کشور میداند.

کد خبر 325673

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سامان A1 ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    ببنین ، مگه ما جونا مملکت مرده باشیم بذاریم یککک متر که نه ، یک سانت خاک ایران دست این عربااا بهش فقط بخورههه ، اون که صدام بود و کپ کپه داشت و با حمایت همه کشور ها همراه بود ، مملکت تو آشوب بود و انقدر گروه مخالف داخل بود نسل قبل ما نذاشت ، چه برسه حالاااااا دیگه واسه هرکی شاخ نباشیم تو دهن این عرباا و اسرائیلیااا میزنیم ، الانم برن بسوزن که دولت قبلی رفته و دولت تدبیر و امید اومده و روابط داره بهتر میشه ...
    • علي A1 ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
      17 4
      فعلا كه با خاك مملكت ما اماراتي ها جزاير مصنوعي ساختند و هيچ كسي صدايش در نيامد . از جمله شما دوست گرامي
    • بی نام A1 ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
      4 0
      شما جونا همین که خدمت سربازیتون رو برید خودش کلیه
  • بی نام IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    میخواین اینم بدین بره؟
    • بی نام US ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
      91 10
      سلام ممنون از اظهار نظر این دوست. ولی بعضی جوری صحبت می کنند که انگار تا بحال نصف مملکت را حکومت به تاراج گذاشته! بحثهای حقوقی و بحثهای سیاسی برای حریف از میدان بدر کردن متفاوت است. اینهم فشار را حکومت در مجامع بین المللی و فشار تبلیغاتی و سیاسی تحمل کرده که حالا شما بجای تشکر بگوئید میخواین این بیدین بره؟! بی انصافی نیست؟ راه نقد و انتقاد اینه؟!
    • بی نام IR ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
      23 0
      سهم درياي خزر چي شد؟ درسته اينجا بايد به عربا روي خوش نشون نديم ولي منافع لكه دار شده ما در درياي خزر چيز ديگه اي رو نشون ميده
    • محمد IR ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
      15 0
      بی نام جان فکر میکنی چرا روسیه داره سنگ ایران رو به سینه میزنه و نمیخواد ما با آمریکا رابطه داشته باشیم یکی از ترس آمریکاس که میگه اگه ایران با آمریکا دوست بشه دیگه روسیه پشیزی واسه ایران ارزش نداره دومیشم به خاطر دریای خزر است و روسیه از حد مرزی خودش عبور کرده و وارد مرزای آبی ایران شده و داره میخش رو اونجا محکم میکنه خزر واسه روسیه خیلی مهمه که حاضره از ایران در بعضی مواقع حمایت کنه ولی بهش دسترسی داشته باشه و ازش استفاده کنه
    • بی نام IR ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
      12 0
      در پاسخ به بی نام با ip آمریکا: دریای خزر که سالها سهم ایران بیش از 50 درصد بود،اما نفت و گاز که پیدا شد سهم ایران شد 20 درصد اونهم فقط بخاطر باج دهی به روسها! منابع مشترک گاز پارس جنوبی که سالهاست توسط قطریها در حال غارت شدن است. اکثر منابع نفت مشترک با عمارات عربستان عراق و... ایران کمتر از 50 درصد و در برخی صفر درصد استخراج دارد. در حال حاضر هم که خط لوله گاز با نام صلح با هزینه صد درصد ایران در حال ساخت است و قراره گاز را با قیمتی بسیار پایین تر از دنیا فروخته شود! هنوز هم بگم؟
  • بی نام IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    33 5
    بنود جمع بنده؟ بند فارسی نیست؟
  • بی نام IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    261 3
    اصلا اماراتی ها این فکر به ذهنشان خطور نکند که ما ذره ای از حق خود بر خاکهای سرزمینی امان عقب نشینی خواهیم کرد.
  • بی نام A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    7 1
    داداش این حرفا ماست مالی نمیتونه بکنه قضیه رو چیزی که جزو کشور هستش مذاکره نمیخواد مثلا در مذاکره میخوان به این ها چی بگن ؟ میخوان با منطق قانعشون کنن مگه این ها قانع شدنی هستن ؟ هیچ کس نباید در مرود مالکیت جزایر مذاکره کنه سوتفاهم در مورد چی ؟ اینا به صراحت ادعای مالکیت دارن .
  • بی نام IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    7 17
    خدا کنه دوباره آقای ظریف هوس برد - برد نزنه به کله اش ...
  • بی نام A1 ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    12 0
    آخه اون چه توافقی بوده که یکی اینجا یکی اونجا پرچم بزنه! مگه بازی بوده؟!!! پرچم زدن در یک نقطه یعنی اون نقطه جزء خاک اون کشوره، مثل سفارت خونه ها. حالا پاسگاه پلیس اونجا یعنی جزء خاک اماراته بقیش ایران؟ خوب درست توافق رو می نوشتین دیگه پدربزرگ های عزیزمون!!!
  • فریدون A1 ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    27 3
    اگه قراره مذاکره ای بشه فقط باید در مورد بازپس گیری امارات و بحرین باشه و بس .
    • بی نام A1 ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
      11 3
      چشم میریم به دو تا کشور مستقل میگیم شما یه زمانییییییییییییییییی مال ما بودینااااااا !!
    • bh A1 ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
      1 4
      واقا از اینهمه اظهار نظراحمقانه متعجب شدم..
  • بی نام GB ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    15 2
    این اماراتی ها حرفشون خنده داره واقعا .یکی نیست بگه همین الان امارات یکی از شهرهای ایران محسوب میشه چون تعداد ایرانی هاش بیشتر از خود عرب هاست اونوقت هی چرت و پرت میگن
  • حمید A1 ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    16 4
    ببینین چه رویی به این عربا دادیم که از این غلطا میکنن
  • حقگو A1 ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    20 0
    احسنت به عرق ملى شما جوانان برومند ايران. انشأ الله بتوانيم با همين روحيه در قرارداد نهايى هسته اى از حق مسلم غنى سازى براى مقاصد صلح أميز دفاع كنيم و نقشه هاى شوم دشمنان را نقش بر أب سازيم.
  • بی نام A1 ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    8 9
    اجاره بدیم بد نیست - عربها ابوموسی رو بلافاصله تبدیل به دبی دیگه ایی می کنن - درصدی هم به ایران میدن - تا کی خرابه بمونه !؟
  • بی نام A1 ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    8 24
    خاک بر سر شاه که بحرین رو به با داد. لااقل قضیه جزایر رو هم محکم تموم نکرد بجاش. مرتیکه بی عرضه.
  • عشق احمدی نژاد IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۱
    6 6
    خب ابوموسی رو میدن عوضش غنی سازی متوقف میشه دیگه .بازی برد برد نشنیدین تا حالا
  • بی نام IR ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    11 2
    چه اصولگرا وچه اصلاح طلب همه بدانند مردم ایران از یک وجب از خاک این وطن نخواهند گذشت.
  • بی نام A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    3 11
    اگه اون ناحیه نفت نداره بدیم بره بهتره ..... بگذاریم لااقل ابوموسایی ها خوشبخت بشن.
    • با نام GB ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
      11 1
      مشکل ایران ادمهایی مثل تو هستن ...از نسل قاجار باشی به فکر پول نفت باشی همین میشه ....از سرزمین ایران و جزیره ابو موسی مایه نزار ..این چیزا مال ادمهای بیتفاوت به ایران نیستن که تو بخوای بهشون چوب حراج بزنی لطفا از متعلغات خودت مایه بزار اونها رو بده برن دست اجنبی خوشبخت بشن
  • اصغر A1 ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    11 1
    خبر انلاين تو چاپ بكن نوشته هاي من نيستي ولي اينو چاپ كن ، نه ابوموسي رو ميديم تازه جمهوري اذربايجان و بحرين و امارات هم به رسميت نميشناسيم چون مال ما هستن همونطور كه يونان ، مقدونيه رو به رسميت نميشناسه
  • علی A1 ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
    7 0
    آیا میدانید ایران حدود13درصد از دریای خزر رادرمالکیت دارد