زهرا تالانی:مدیران سازمان تامین اجتماعی در دولت جدید قصد دارد تا با بهبود روابط خود با جامعه کارفرمایان،بازنشستگان و گروههایی که با آنها در ارتباط است بتواند این سازمان را ارتقا دهد و مشکلات آن را حل کند.در همین زمینه با محمد اشرفی نایب رییس هیات مدیره کانون کارکنان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی گفت وگویی را انجام داده ایم که می خوانید:
آقای اشرفی ، چه شد که شما به عنوان نایب رییس هیات مدیره کانون کارکنان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی انتخاب شدید؟
در زمانی که در سازمان تامین اجتماعی بودم ارتباط تنگاتنکی با هیات مدیره کانون داشتم و بیشترین تعامل،همفکری ، همکاری را با کانون داشتم و از همان زمان نیز اعتقاد داشتم کانون همکاران می تواند محوریت همکاری و هماهنگی با مدیریت عالی سازمان را به عهده بگیرد ، چرا که در طول مسیر تاریخ ثابت شده که باید از گذشته الهام گرفت و آینده را ساخت. می توان از تمام ذخایر ،تجربیات و اطلاعات علمی کانون استفاده کرد تا سازمانی که در واقع به عنوان نهاد عمومی غیردولتی درکشور مطرح است و منابع آن از بودجه و اعتبارات کل کشور تامین نمی شود ، بلکه از طریق شرکای اجتماعی که همانا کارفرمایان - کارگران و بیمه شدگان - بازنشستگان و مستمری بگیران تامین می شود . البته کمک ناچیزی نیز از سوی دولت به سازمان باید محاسبه و پرداخت شود .کانون هم بر همین مبنا و بر اساس اصول قواعد مدیریت سه جانبه گرایی باید سیاست گذاری و خط و مشی دهی به سازمان را به عهده بگیرد و در همین راستا باید گام بردارد .
صحبت از سه جانبه گرایی کردید ، دقیقاً منظور شما از به کار بردن این واژه چیست ؟
در تمام سازمان های بیمه ای در دنیا 3 محور بنیادی در آن نقش دارند .گروه اول کارگران یا بیمه شدگان ، تمام نیروهای مولد و فعال کشور که در واقع از تعهدات بیمه های اجتماعی با پرداخت یک سوم از درآمد روزانه خود برخوردار می شوند را تشکیل می دهند .گروه دوم کارفرمایان ، که نیروهای مولد را به کار گرفته اند و به ازای تامین تعهدات قانونی که در نظام تامین اجتماعی آمده ، انتظار دارند جزء تصمیم گیرندگان ، خط و مشی دهندگان و سیاستگذاران این سازمان اجتماعی باشند و نظارت عالیه را هم به واسطه تامین بخش عمده ای از منابع سازمان ، عهده دار شوند .
گروه سوم دولت ، که با کمک ناچیزی جزء شرکای اجتماعی محسوب شده و به لحاظ حاکمیتی ناظر بر عملکرد این سازمان عریض و طویل هستند .مادامی که سازمان تامین اجتماعی با محوریت این سه گروه اداره شود ، یقیناً به لحاظ مدیریتی و محاسبات بیمه ای ( آکچواری ) ، به لحاظ منابع و مصارف با مشکل مواجه نخواهد بود و چه بسا با مشارکت آنها بخش عظیمی از مسائل مبتلا به سازمان با حضور پررنگ آنها مرتفع خواهد شد .
به نظر شما کانون تهران به عنوان کانون کارکنان بازنشسته ای که فعالان آن ، تلاشگران دیروز سازمان تامین اجتماعی بودند و به عنوان تنها تشکلی که مدیران دیروز می توانند به طور رسمی صدای خود را به مدیران امروز برسانند ، چه مسئولیتی در قبال آن دارد ؟
متاسفانه در دوره های گذشته با توجه به عدم انسجام بین تشکل ها به عنوان سهام داران و گروه کارگری به عنوان دسته ای از صاحبان سهام، جدایی وجود داشت و این افتراق و عدم انسجام موجب شد که حاکمیت از این غفلت تشکل ها بهره برداری کرده و اداره سازمان به دست دولت افتاد که این جهت دهی برخلاف همه موازین تاریخی حاکم بر این سازمان بوده ؛ چرا که دولت در نظام بودجه ریزی و اعتباری کل کشور آن هیچ گونه مداخله ای نداشته و صرفاً تعهداتی را ورای قانون تامین اجتماعی به سازمان تحمیل کرده است و لذا این جهت گیری به سمت دولت باعث این فرافکنی های دولت شده و گروههای تحت پوشش کارگری و کارفرمایی را تحت الشعاع قرار داده است و نقش و جایگاه آنها را در سازمان به شدت کمرنگ کرده است .
دولت یازدهم بیش از 100 روز است که کار خود را آغاز کرده ، آیا در زمینه تامین اجتماعی توانسته تا به امروز اقدامات مفیدی را انجام دهد ؟
به نظر می رسد ، دولت باید سازمان تامین اجتماعی را با یک نگاه علمی تر و عمیق تر نگاه کند . در واقع اصلاح اساسنامه سازمان که در 60 سال گذشته موفق عمل کرده و توانسته دو دوره بازنشستگی را سپری نماید بیشتر عنایت داشت و مدیران جدیدی را که در حوزه تامین اجتماعی در وزارت خانه منصوب کرده باید با نظام بیمه ای و تاریخچه تامین اجتماعی آشنایی داشته که می توانستند به سمت و سوی مدیریت بر مبنای اصول سه جانبه گرایی سوق داده شوند و آن سیاست را مجدداً در این سازمان احیاء کند که اشتباهات فاحش دولتهای قبلی راتکرار نمی کردند؛ هرچند که دولتهای گذشته در انتهای دوره حاکمیتی خود به این موضوع مهم پی برده و فرصتی را برای جبران نداشتند . اما امروز به این دولت که در ابتدای کار است توصیه کارکشتگان و متخصصین و خبرگان تامین اجتماعی این است که با اصلاح بهینه اساسنامه سازمان ، حول حضور شرکای اجتماعی در سیاست گذاری خط مشی دهی و نظام عالیه آن گام بردارد تا از خلاء ایجاد شده هرچه سریعتر خارج شوند و سازمان را به سمت مدیریت بهینه هدایت کنند و در نهایت رضایت مندی جامعه مخاطب را تحصیل کنند.
در راستای اصلاح اساسنامه کانون چه گامهایی برداشته است ؟
کانون همکاران سازمان با آسیب شناسی که انجام داده و با کارگروههای تخصصی که فعال کرده بر خود واجب می داند که یک نسخه جدید در راستای اصلاح اساسنامه با بهره مندی از تمام تجربیات علمی و تخصصی ، تهیه و تنظیم کند که بنا به مسئولیت خود تا کنون این مهم را به انجام رسانده و به مراجع ذیربط ارائه کرده است .
چنانچه این اصلاحیه مورد توجه مسئولان و مقامات عالیه تامین اجتماعی قرار گیرد یقیناً سازمان را از شرایط کنونی خارج کرده و به وضعیت متعادل و مطلوب نزدیک می کند و از سرگردانی مدیران میانی و اجرایی پیشگیری خواهد کرد .
کانون همکاران بازنشسته سازمان ، درباره ارائه راهکار در دیگر بخش های سازمان چه فعالیتهای مفیدی انجام داده است؟
-هیات مدیره کانون کارکنان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی ،علاوه بر اصلاحیه اساسنامه در حوزه های بیمه ای (فنی درآمد ) ، اقتصادی و سرمایه گذاری و خصوصاً درمان ،کارگروه هایی راتشکیل داده و با عمیق شدن به مسائل سازمان و بررسی وضعیت موجود ، موارد چالش زا را از آن استخراج کرده و با آسیب شناسی که از این شرایط به دست آورده پیشنهادهایی را به مدیریت کلان سازمان در راستای بهینه سازی مسائل سازمان به طور یقین ارائه خواهد کرد .
45232
نظر شما