برنامه ریزی برای انتقال پایتخت به عوامل متعددی بستگی دارد بیشتر اوقات انتقال پایتخت در کشورهای جهان و در طول تاریخ البته، با انگیزه های سیاسی انجام شده است.

هادی معیری نژاد- در برخی از کشورها نیز انگیزه های اقتصادی غالب بوده است اما امروزه و در کشورهایی مثل کشور ما که پایتخت با پدیده بزرگ‌سری مواجه است و جمعیت و تراکم فعالیت ها موجب بروز معضلات شهری بسیاری شده است عوامل مختلفی دست به دست هم داده تا مسئولان فکر انتقال باشند.

در همین زمینه و بعد از کش و قوس بسیار بالاخره نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه به کلیات طرح ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری رای دادند.

در این طرح که کلیات آن با 110 رای موافق، 67 رای مخالف و 10 رای ممتنع از مجموع 214 نماینده حاضر به تصویب رسید، شورایی متشکل از رییس‌جمهور یا معاون اول و برخی وزرا پیش‌بینی شده که این شورا موظف است حداکثر ظرف دو سال مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی و اداری را انتخاب کند.

با تصویب کلیات، این طرح برای بررسی بیشتر به کمیسیون شوراها ارجاع شد تا پس از بررسی مجدد این کمیسیون، جزئیات آن در صحن علنی مجلس مطرح شود.

 

آیا کار ساده ایست؟

تهران پایتخت دویست ساله ایران در طول تاریخ پر فراز و نشیبش همواره نبض شرایط سیاسی - اقتصادی - فرهنگی و اجتماعی را در بطن خود حفظ کرده است.

تجمع صنایع تبدیلی، مونتاژ و تولیدی و همچنین مرکزیت سیاسی که از دوران قاجار به میراث پهلوی رسید و بعد به سالهای پس از انقلاب هم منتقل شد باعث شد که جمعیت مولد از گوشه گوشه این کشور در داخل پایتخت متمرکز شده وبا فراز و نشیب پایتخت اخت شوند.

این شهر رشد کالبدی بسیاری را در دهه چهل، پنجاه و بعد از انقلاب به خود دید و همگام با رشد نامتوازن اقتصادی آنهم رشد نامتوازنی یافت وو شهری که بارها با طرحهایی مثل خارج از محدوده و غیره محدود شده بود به نحوی بطئی غیرقانونی و بعد قانونی از چهار طرف گسترده شد.

حال این شهر چنان از لحاظ روابط و مناسبات شهری و فراشهری در هم تنیده است که انتقال پایتخت عملیست که با امکانات و بودجه امروز کاملا غیر قابل تصور است.

آیا این تمرکز زدایی همه جانبه در دو سال مصرح در طرح ساماندهی و انتقال پایتخت قابل تصور است؟ شاید تجربه دیگر کشورها علیرغم تفاوت های ذاتی تا حدودی بتواند راهگشای برنامه ریزان باشد.

در زیر تعدادی از پایتخت های دنیا که یا منتقل شده و یا توافقی و برنامه ریزی شده است مورد بررسی قرار می گیرد.بسیاری از این انتقالها در شهرهایی اتفاق افتاده که از لحاظ مسایل شهری اصلا قابل قیاس با تهران نیستند.

تهران پایتختی است که نصف بیشتر طرح های عمرانی و زیر ساختی را در بیش از دو قرن از عمرش به خود اختصاص داده، از لحاظ ذهنی انتقال بخش کوچکی از این غول بزرگ‌سر به بخش دیگری که از لحاظ زیر ساخت اصلا قابل مقایسه با تهران نیست بسیار ثقیل به نظر می سد.

با نگاهی به پایتخت های منتقل شده در سطح جهان در میابیم که بیش از 90 در صد آنها در سال های میانی قرن بیستم و حتی قبل از آن  منتقل شده اند  و به جز مالزی که پوتراجایا را در سال 1995 به بهره برداری رساند تا به امروز تنها حرف و حدیث انتقال است که دور سر جاکارتا، تهران، بانکوک و... می چرخد


مالزی؛ پوتراجایا

پوتراجایا یک شهر برنامه‌ریزی شده واقع در جنوب کوالالامپور و پایتخت اداری کشور مالزی است.

چندین اداره دولتی از شهر متراکم و شلوغ کوالالامپور که بزرگترین شهر کشور است، به این شهر منتقل شدند. با این وجود، کوالالامپور همچنان به‌عنوان پایتخت ملی و قانونی مالزی به شمار می‌رود. پوتراجایا همانند کوالالامپور و جزیره لابوان، یک ناحیه فدرال است.

ایده تاسیس پایتخت اداری جدید به‌عنوان جایگزین کوالالامپور، در اواخر سال 1980 و در زمان حاکمیت ماهاتیر محمد چهارمین نخست وزیر مالزی شکل گرفت.

هدف از این کار، کاستن از تراکم کوالالامپور و فراهم کردن زمینه‌های ادامه توسعه این شهر به عنوان مرکز تجاری و مالی کشور بود. پوتراجایا در 19 اکتبر 1995 بنیان نهاده شد و به عنوان سومین منطقه فدرال مالزی پس از کوالالامپور و لابوان معرفی شد.
اما هم اکنون هم کوالالمپور نسبتا شلوغ است و شلوغی آن ارتباط مستقیمی با صنعت توریسم و چند قومیتی بودن این شهر دارد و پوتراجایا اگرچه یک تجربه موفق محسوب می شود اما هنوز هم مالزیایی ها باید حواسشان به پایتخت اصلی شان باشد


برزیل، برازیلیا

برازیلیا پایتخت کشور برزیل است. ساخت این شهر به این علت بود که می‌خواستند محل پایتخت برزیل که پیش از آن شهر ریو دوژانیرو بود را تغییر داده و بیشتر به مرکز و غرب کشور بیاورند تا به دیگر ناحیه‌ها نزدیک‌تر باشد. برای این تغییر پایتخت نیروی کاری عظیمی از سراسر کشور به‌کار گرفته‌شد. طرح و نقشه این شهر بشکل یک هواپیما است.

رئیس‌جمهور یوشلینو کوبیچ فرمان ساخت برازیلیا را داد و در واقع یکی از مفاد قانون اساسی کشور را که در مورد این بود که مرکز کشور باید به مکان دیگری غیر از ریو دوژانیرو منتقل شود را به اجرا درآورد. طراح شهری اصلی برازیلیا لوسیو کوستا بود.

برازیلیا طی 41 ماه ساخته شد و ساخت آن از سال 1956 تا 21 آوریل سال 1960 یعنی زمان افتتاح رسمی آن بطول انجامید.

از سال 1763 تا 1960 شهر ریودوژانیرو پایتخت برزیل بود، و منابع غالبا در ناحیهِ جنوبی کشور متمرکز بودند. برزیلا از لحاظ موقعیت جغرافیایی در مرکز کشور قرار دارد. در واقع پایتختی است که از لحاظ جغرافیایی خنثی است. نظریهِ ایجاد پایتخت برزیل در داخل مربوط به قانون اساسی در 1891 می‌شود که در آن دقیقا عنوان شده بود که بخش فدرال باید کجا باشد، اما خود محل تا سال 1922 تعریف نشده بود. موقعیت برزیلا باعث توسعهِ ناحیهِ مرکزی برزیل می شود و تمامیت بهتری در قلمروی برزیل ایجاد می‌کند.


اسلام آباد پاکستان

پس از استقلال سیاسی پاکستان ، فکر انتخاب پایتخت مناسب که مرکزیت ثقل سیاسی و اقتصادی داشته باشد به وجود آمد. نخست شهر کراچی به عنوان پایتخت مورد بررسی قرار گرفت ، اما مطالعات انجام شده نشان داد که انتخاب شهر موجود بنا به دلایل متعدد منطقی نیست و ایجاد شهر جدید از جنبه های اقتصادی (ارزش افزوده اطراف شهر جدید و امثال آن) ، اجتماعی (عدم تعلق به یک گروه اجتماعی) ، فنی (تخریب بخش قابل توجهی از امکانات موجود) و با توجه به جنبه های شهرسازانه (ایجاد هسته مناسب برای یک جهان شهر) قابل توجه است.

به همین دلیل با توجه به مرکزیت ثقل و واقع شدن در محور جاده ابریشم، اسلام آباد به عنوان پایتخت در مجاورت شهر راولپندی انتخاب شد. برنامه ریزی این شهر از سال 1959 آغاز و تا سال 1963 به طول انجامید و در سال 1961 نیز وارد مرحله اجرایی شد.شهر اسلام آباد بر فلات پوت وار در پاکستان شمالی قرار گرفته، به سفارش محمدعلی جناح، محل جدیدی برای ایجاد پایتخت جدید پیش بینی و در 1961 ساختن آن شروع شد. سپس بیشتر ادارات و سازمان های دولتی از کراچی به اسلام آباد انتقال یافت و سرانجام در 1962 پایتخت کشور پاکستان شد.


کانبرا، استرالیا

کانبـِرا پایتخت کشور استرالیا است. جمعیتی بیش از 325 هزار نفر دارد و بزرگ‌ترین شهر غیر بندری استرالیا به شمار می‌آید. در 300 کیلومتری جنوب غربی سیدنی و 650 کیلومتری شمال شرقی ملبورن واقع است.

کانبرا در سال 1908 در توافقی میان سیدنی و ملبورن به پایتختی استرالیا برگزیده شد. این شهر به عنوان شهری که کاملاً با نقشه قبلی ساخته شده‌است با دیگر شهرهای استرالیا تفاوت دارد. کانبرا به عنوان پایتخت استرالیا، پارلمان و دادگاه عالی این کشور و بسیاری دیگر از اداره‌های دولتی را در خود جای داده‌است. کانبرا همچنین مورد علاقه گردشگران داخلی و خارجی استرالیاست.

این شهر تنها شهر در بین تمامی شهرهای استرالیا است که با هدف قبلی و با طراحی قبلی ساخته شده‌است. پس از مسابقة بین‌المللی طراحی شهری، طرح معمار شیکاگوئی، والتر بورلی گریفن انتخاب و عملیات ساخت در سال 1913 آغاز شد.

طراحی شهر مملو از باغهای شهری بود و مساحت‌های زیادی به فضای سبز اختصاص داده شد بطوریکه کانبرا عنوان «پایتخت بوته» را به خود اختصاص داد. هر چند رشد و توسعة کانبرا در اثر جنگ‌های جهانی کاهش یافت، اما پس از جنگ جهانی دوم دوباره مسیر پیشرفت را ادامه داد.

کانبرا محل استقرار هیأت دولت، پارلمان، دادگاه عالی استرالیا و سازمان های متعدد دولتی است. همچنین محل استقرار چندین موسسة فرهنگی و اجتماعی ملی است. دولت فدرال بیشترین درصد تولید ناخالص ملی را دارد و بزرگ‌ترین کارفرما در کانبرا است.


اتاوا کانادا

اتاوا به همراه گاتینو که در ایالت کبک واقع شده منطقه پایتختی ملی را تشکیل می‌دهند. نخستین سکونتگاه‌های اروپایی در منطقه به خاطر صنعت چوب به‌وجود آمدند. پس از جنگ سال 1812، مهاجرت به اتاوا از سوی دولت تشویق شد و جمعیت آن به سرعت رشد کرد.

سرهنگ جان بای در سال 1832 ابتکار ساخت کانال ریدو را به‌دست گرفت، تا مسیری جایگزین با فاصله‌ای دورتر از مرز آمریکا به سوی مونترال باشد. شهری که به این ترتیب به وجود آمد که بایتون نامیده شد و ساخت کانال ریدو به اهمیت تجاری منطقه افزود. در سال 1855، بایتون به اتاوا تغییر نام داد.

اتاوا در 31 دسامبر سال 1857 به عنوان پایتخت کانادا انتخاب شد. انتخاب این شهر به عنوان پایتخت نوعی سازش میان دو فرهنگ منطقه بود، چرا که نامزدهای دیگر از جمله مونترال و تورنتو هریک بیش از اندازه در مناطق فرهنگی فرانسوی یا انگلیسی قرار داشتند. علاوه بر این، این شهر تا اندازه‌ای از مرزهای این کشور با ایالات متحده دور بود، و این به عنوان یک مزیت نظامی تلقی می‌شد.


آلمان، برلین

انتقال پایتخت آلمان از بن به برلین در واقع یک بازگشت به گذشته بود چرا که پیش از جنگ، برلین پایتخت بود و به دلیل اشغال و دوپاره شده قاعدتا نمی توانست پایتخت آلمان غربی باشد.

بعد از فروپاشی دیوار برلین این شهر دوباره جایگاه خود را در آلمان و در اروپا به دست آورد و بارها به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا از سوی مجامع مختلف انتخاب شد.

 

ترکیه، آنکارا

در ابتدای سده بیستم و در هنگام تشکیل کشور جمهوری ترکیه، پایتخت از استانبول به آنکارا منتقل شد. امروزه می‌توان گفت که آنکارای مدرن‌ نسبت به استانبول کمتر در معرض خطر وقوع زمین‌لرزه مخرب است.

البته از اندونزی و تایلند به عنوان کشورهایی نام می برند که در صدد انتقال پایتخت هستند شلوغی و بلا خیز بودن بانکوک و جاکارتا همه از انگیزه هایی هستند که این چند شهر را لااقل از زبان مسئولان بتوانیم در زمره پایتخت هایی که دلشان می خواهد منتقل شوند دسته بندی کنیم .

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 329111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 76
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ▐ آرمان ▐ A1 ۰۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    بهترین گزینه شاهین شهر و اصفهان (استان اصفهان) با توجه به امکانات بسیار زیاد و در دست ساخت برای شهری سیاسی نظیر....سالن اجلاس سران اصفهان:بزرگترین سالن مجمع سیاسیون خاورمیانه، مصلی اصفهان:بزرگترین مصلی در دست ساخت در ایران،شهرک گسترده سلامت،فرودگان بین الملی اصفهان،مترو اصفهان،و از همه مهمتر آریایی بودن منطقه و زندگی در کنار اقوام مختلف(نظیر ارامنه،گرجی،لر،بختیاری وتاحدودی ترک های عزیز)!همچنین بحثای بسیاری دیگر که از سال ها پیش روی این مناطق بسیار برنامه ریزی شده است ...
    • بی نام CN ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      الان هم هوای اصفهان الوده است و با مشکل تامین اب مواجه است
    • بی نام IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      27 2
      شما همین الان دنبال آب کارونید چه برسه زمانی که جمعیت عظیمی بخواهند به این شهر وارد شوند.
    • بی نام A1 ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      30 2
      یکی می خواد خود اصفهان رو منتقل کنه که داد همه مردم ایران از جمله خوزستانیها رو در آورده
    • میلاد A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      26 3
      چند وقت بعد اصفهانم مشکلاته تهرانو پیدا میکنه 100 درجه بدتر!
    • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      52 4
      روزی میرسه که شما اصفهانی ها از زدن این حرف ها پشیمون میشید,به عنوان یک تهرانی امیدوارم پایتخت به اصفهان منتقل بشه,ما الان به فکر زنده موندن هستیم و شما به فکر منافع اقتصادی
    • بی نام IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      43 1
      یعنی چون سالن مجمع سیاسیون و سالن اجلاس سران و مصلی بزرگ داره برای پایتخت شدن مناسبه؟
    • بی نام US ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      35 2
      مزیت اصهفان به تهران چیه؟ اصفهان جای خشک محسوب میشه و تهران از نظر اقلیمی به مراتب بهتر از اصفهان و تمام زیر ساختها رو داره. آلودگیش هم خیلی کمتر از تهران نیست.از نظر من اگر بخوایید شهری تقریبا نزدیک به مرکز ایران انتخاب کنید قم و قزوین فرقی با اصفهان نداره.
    • میلاد از تهران A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      10 11
      این تعداد دیسلایک ها کاملا تعصبی هست و دوستمون آقا آرمان با دلیل حرفشو زد که میتونه یکی از گزینه ها باشه،به عنوان یه تهرانی به نظر من هم اصفهان پتانسیل پایتخت شدنو داره ..باتوجه به مرکز بودن و نیروهای صنعتی زیاد و پولدار بودن استانشون.... آب هم با برنامه ریزی میتونن مشکلشو حل کنن!
    • بی نام IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      4 3
      من خوزستانی ام. همین چند وقت پیش یه عده کنار کارون به انتقال بیشتر آب به اصفهان اعتراض کردن...کارون داره به خاطر تامین آب اصفهان خشک میشه بعد شما از پایتخت شدن اونجا حرف میزنید؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    انتقال پایتخت تا زمانی که زیر ساخت صحیح وجود نداشته باشه هیچ مشکلی رو حل نمیکنه تازه یه جای دیگه بدتر از تهران با مشکلات بیشتر با هزینه های سرسام اور درست میشه ما تا زمانی که سومدیریت داریم وضعمون همینه در ضمن من تهرانی نیستم
    • بی نام IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      به نظر من شهر مشهد نمونه یک کلان شهر قانونمند با زیر ساخت های مناسب الکترونیکی و منایع اقتصادی عظیم است. من با وجود اینکه خودم اصفهانی هستم ولی مشهدو بعنوام پایتخت ایران می پسندم.
    • نیما A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      57 26
      نزدیک ترین شهر به تهران کرج است اگه از اول انقلاب همه امکانات پول فقط به تهران نمی دادن به همه شهرها به جز تهران میدادن الان همه شهر ها مثل تهران بود کسی هم بلند نمیشد بیاد تهران
    • بی نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      48 5
      با جابجا شدن پایتخت فقط یه شهر دیگر رو هم به وضع تهران در میاریم. حل مشکل شهرستانها اولویت داره. ساخت و راه اندازی شرکتها و کارخانجات صنعتی (البته توسط بخش خصوصی و با حمایت دولت) در تمامی استانها کم هزینه تر و اصولی تر از جابجایی پایتخت خواهد بود
    • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      34 0
      سركاريه!
    • بی نام IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      23 6
      بهتر هست یک شهر جدید ساخته شود این همه جا برای ساخت یک شهر بزرگ در ایران وجود دارد.
    • بی نام A1 ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      12 19
      انتقال پايتخت بسيار ساده و كم هزينه است. از لحاظ نيروي انساني كه همه چيز همان خواهد بود و تغييري نخواهيم داشت. اگر روسا و بزرگان رضايت دهند در ساختمانهاي معمولي به امور مملكت بپردازند راه‌اندازي شبكه و موارد ارتباطات هم هزينه كمي خواهد داشت. فقط كافي است بخواهند. ضمنا نياز نيست ابتدا همه ساختمانها ساخته شود كافي است از يك شهرك نيمه آماده كه ساختمانهاي خالي دارد شروع كنند و به مرور كمبودها جبران شود و در ثاني ساختمانهاي وزارتخانه‌ها و ادارات هم ارزش زيادي دارد كه هزينها را جبران مي‌كند
    • بی نام A1 ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
      3 8
      در صورتی که انتقال پایتخت با برنامه ریزی دقیق و وضع قوانینی برای شهر جدید انجام شود مشکل خاصی پیش نمیاید.
  • بی نام A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    57 8
    اون عکس بالا از مالزیه خیلی جای باحالیه
    • بی نام IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      17 18
      خواستی بگی رفتی؟
  • amin IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    15 44
    به نظر من انتقال پایتخت طی 10 سال آینده بدون مسئولیت دولت ، امکان پذیر است ؛ اما با توجه به این مسئله که تمامی طرح های مصوب مجلس بار اجرائی بر دوش دولت خواهد گذاشت ، تنها با تصویب یک طرح ملی و بدون توقف (فارغ از توجه به هر دولت بر مسند) امکان پذیر است .
  • سایه IR ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    من خیلی علاقه دارم که در شهری به غیر از تهران زندگی کنم. سعی خودم رو هم کردم ولی متأسفانه نتونستم خارج از تهران شغلی پیدا کنم. من مهندسم و اگه بخوام بیرون از تهران کار کنم باید با سرمایه گذاری خودم باشه. آلودگی، ترافیک و شلوغی زیاد تهران من رو آزار میده. من نمی خوام تو این شهر آلوده فرزندم رو به دنیا بیارم و بزرگ کنم. اما تو شهرهای دیگه هم تسهیلات و امکانات کافی نیست.
    • mehran IR ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      15 46
      میشه چند نمونه از امکاناتی که تو تهران هست و در شهر های دیگر نیست رو بیان کنید نکنه بقیه کشور غار نشین هستن ؟؟!!! از نظر گردش گر بین المللی اصفهان اول و از تهران هم چیزی کم نداره تا این جا که من دیدم از نظر اقتصادی و دینی هم مشهد سرامد شهر هاست که اگه از تهران بیشتر امکانات نداشته باشه کمتر نیست و فقط بدی این شهر هم مثل تهران جمعیتش هست و به نظر من پایتخت باید یک شهر نو پا با قابلیت بالا باشه نه شاهین شهر اصفهان شهری نزدیک به پایتخت قبلی مثل کرج و...
    • بی نام IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      63 2
      ما تو هدفمندی یارانه هامون موندیم، بنظر شما میتونیم پایتختمونو انتقال بدیم؟!
  • بی نام IR ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    94 10
    هیچ کدوم ! غول آفتابه !
  • بی نام A1 ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    12 2
    اگه میخواهیم شهرهای دیگه رو مثل تهران به انواع مشکلات و معظل محیط زیستی دچار کنیم، همون که پایتخت سر جای خودش بمونه.
  • پاسخ به نظر سایه IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    17 0
    سلام . اتفاقا بنده هم چند سالی تهران بودم و زندگی میکردم با برنامه ریزی کامل به یکی از شهرستانهای استان اصفهان رفتم خیلی راضیم. خدارا شکر. شما هم توکل به خدا کن و قدم بردار . شاید دیگه راضی نیستم تهران برگردم.
  • پیام A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    6 1
    امنیت ، کار ، امکانات رفاهی هر جا باشد مردم میروند و زندگی میکنند. اسمش پایتخت باشد یا نباشد. دوای درد تهران رسیدگی به شهرستانهاست که بسیار کم هزینه تر از انتقال پایتخت است.
  • بی نام IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    12 2
    عمرا اينها نمي تونن اين كارو كنن
  • بهزاد A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    6 2
    با سلام.بدیهی است که این طرح غیر عملی است ولی اگر بتوان شهرها و استان ها را به مناطق صنعتی که دربرگیرنده صنایع مرتبط به هم (خوشه های صنعتی) باشند تبدیل کرد و در واقع برای باقی ماندن مردم در استان های خود و عدم مهاجرت به شهرهای بزرگ مثل تهران انگیزه به وجود آورد و به طور خلاصه با گسترش فرهنگ شهرنشینی و گسترش جذابیت های تهران به سایر شهرها و همچنین بهبود معیشت و امکانات سایر شهرها و توسعه کارای کشاورزی و توریسم به طور متناسب و البته توجه همه جانبه به حفظ محیط زیست با هزینه کمتری می توان مشکل همه گیر آلودگی و ترافیک را کم اثرتر کرد.معضل ما عدم توجه به توسعه فراگیر و پایدار است.
  • بی نام US ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    2 9
    تهران پايتخت سياسي بمونه. پايتخت اقتصادي رو به شهر ديگه منتقل كنيد!
  • sina A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    14 1
    اول این که من فکنم دولت هزینه این کار و نداشه باشه و دوم این که همه شهر های نزدیک تهران شلوغ و با مشکل الودگی مواجه هستند
  • بی نام IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    13 0
    برای اینکه ببینید بعد از انتقال پایتخت چه می شود می توانید تصور کنید مثلا اگر سه میلیون جمعیت به جمعیت مثلا اصفهان یا سمنان افزوده شود چه می شود. وضعیت قطعا بد تر از تهران فعلی خواهد بود.
  • فهی IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    82 1
    اگه سوء نیت ندارن بهتره تا از مکان احتمالی پایتخت جدید با خبر شدن به ملتم بگن تا خودشون راحت نتونن بدو بدو برن اونجا هکتار هکتار زمین بگیرند
  • باقر واعظي IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    اگر اميركبير زمان دكتر احمدي نژاد كبير بود قطعا اين كار را هم با موفقيت انجام مي دادش
    • بی نام IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      32 3
      مشک آن است که خود ببوید نه آن که عطار بگوید
    • اورملی A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      38 1
      بیچاره امیرکبیر الان استخوناش داره میلرزه با این مقایسه.
  • بی نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    71 3
    اگر شهرستان کار باشه اولین نفری هستم که میروم حالا هر شهری
  • محمدرضا IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    9 4
    به نظر من نمايندگان محترم مجلس به جاي بررسي انتقال پايتخت با هزينه بسيار گزاف برن پيگير تمام طرحهاي انجام نشده و يا نيمه تمام حوزه خودشون باشن با هزينه بسيار كمتر، مطمئن باشن احتياجي به انتقال پايتخت نيست ! چون آقايون موافق انتقال گفتن چون تمام امكانات تو تهران جمع شده وضعيت اينجوريه خوب شما پيگير باش كه تو شهرستانها امكانات فراون بشه !! والا!!!!!
  • امید IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    8 4
    بجای انتقال پایتخت بهتره یک کمی به وضعیت شهرستانهای بینوا رسیدگی کنید تا با داشتن شغل و در آمد برگردن شهر خودشون.
  • معین A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    16 4
    راه های بهتری هم هست که می تواند تمامی این معضلات را حل کند: 1) توسعه مترو تا اکثر نقاط تهران را پوشش دهد 2) آزاد سازی وارادات خودرو که آلوده ترین صنعت کشور است و هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زیادی را به ملت تحمیل کرده است، از خودروهای بی کیفیت آلاینده گرفته تا کشتن میلیون ها نفر از ابتدا تا کنون به دلیل عدم ایمنی 3) به جای دادن امکانات به روستاییان و شهرستانی ها، مانند پرداخت هزینه های درمانی در تهران، ایجاد امکانات در روستاها و شهرستان ها تا از مهاجرت جلوگیری شود کافی است نگاهی به جمعیت مهاجر تهران بیندازید 4) توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، روزی را تصور کنید که هیچ مسافر بر شخصی در خیابان نباشد، آیا تعداد اتوبوس ها و تاکسی های تهران برای جابه جایی افراد کافی است؟5)سوخت با کیفیت
  • lkhnd IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    35 2
    من فکر می کنم نمایندگان از ساختمان مجلس خسته شدن، میخوان برن یه ساختمون جدید بسازن!
  • مهدی خانی A1 ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    9 4
    نمایندگان مجلس همینجوری بدون مطالعه و برنامه ریزی کلیات طرحی را تصویب کرده اند که خود آن را قبول ندارند، به دلیل این که آیا حاضرند اول مجلس شورای اسلامی از پایتخت جابجا شود؟ نه، چون زن و فرزندشان در تهران زندگی می کنند و به آن مانوس شده اند تازه خیلیاشونم بعد از اتمام دوره نمایندگی حاظر نیستند از تهران بروند، کافیه آما نمایندگان قبلی رو در بیاورید. اما ابتدایی ترین راه کار، توقف فروش تراکم توسط شهرداری است، در ضمن نظارت شدید بر ساخت و ساز (در شهر کرمان پس از زلزله بم شدیدترین و موثرترین نظارت و کنترل ساخت و ساز در ایران وجود دارد اما در تهران اکثر ساختمان های جدید در مقابل یک زلزله 6 ریشتری هم دوام نمی آورند)، انتقال پایتخت تقریبا غیر ممکن است اما ایمن سازی تهران شدنی.
    • بی نام IR ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      2 0
      پس با این همه ساختمون های در پیت که با اب دهن ساخته شدند چی کار کنیم؟ کلی ادم دارن تو این جور ساختمون ها زندگی میکنند
  • رحمن A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    10 1
    بافروش ساختمانهای دولتی هزینه پایتخت جدید بدست خواهد آمد ولی مهم اینست که آب از کجا برای این پایتخت باید تامین شود.اگر پایتخت نزدیک تهران باشد که تهران تا پایتخت جدید ساخته خواهد شد و چیزی عوض نمی شود و دردسر مردم زیاد می شود.بهترین مکان دشتهای بکر ضلع شرقی کوه های زاگرس مرکزی است
  • آرش DE ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    10 17
    به نظر من با این ساخت و ساز هایی که در مشهد میشه امکانش هست به فکر انتقال پایتخت به مشهد باشن
  • بی نام US ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    16 1
    انتقال پایتخت باید به شهری جدید و اصولی ساز با ساختار شهری مدرن و بروز منتقل گردد؛یعنی باید یک شهر جدید ساخته شود نه اینکه با انتقال پایتخت اداری یا سیاسی به شهری دیگر مانند اصفهان؛تبریز؛شیراز و ... به مشکلات آن شهر نیز افزوده گردد که البته هزینه و سرمایه گذاری برای ساخت شهری جدید در ایران محال است!
  • یک ایرانی A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    7 11
    انتقال پایتخت به نظر من یک اشتباه بزرگ هست واین هزینه رو باید برای توسعه دیگرشهرها با اولویت جمعیت جوان به کار برد تاملت به علت یافتن شغل راهی پایتخت نشن ودرکشور رونق کشاورزی وبا صرفه باید در اولویت باشه تاجوانان با انگیزه بیشتری مشغول به کار کشت و...شوند وراهی شهر نشن. در ضمن در گذشته برای جلوگیری از گسترش شهر تهران اطراف شهر با کمربند درختان پوشیده شده بود که مسئولین این امر رو نادیده گرفته بودند واگر پایتخت به محل دیگر انتقال یابد چند سال دیگر باز هم به معظل تهران دچار میشود
  • بی نام A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    23 4
    به فکر خودروسازان باشند که به بهانه بیکاری مردم را میکشند انتقال پایتخت یک کار نمایشی است
  • بی نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    5 1
    سیاست و اقتصاد در ایران به شدت در هم تنیده است و نمی توان پایتخت سیاسی و اقتصادی را به راحتی از هم جدا کرد. ابتدا باید برنامه ریزی شود تا وابستگی این دو به هم کم شود.
  • hosseinh A1 ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    4 8
    فقط رامسر :)
  • مهمان A1 ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    0 9
    سلام 1-سازمانهایی مانند شرکت نفت گاز.شیلات.بنادر و کشتیرانی بهزیستی.کمیته امداد .فنی حرفه ای و....وزارتخانه هایی مانند راه.اموزش پرورش.جوانان. صنعت و... از تهران انتقال یابند. 2-شرکتهای خصوصی نیز به دیگر شهرها انتقال یابند 3-افراد مسن به زادگاه اصلی بازگردند البته با ایجاد تسهیلات 4-واگذاری مسکن دارای قوانین خواص باشد و...
  • من A1 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    10 15
    فکر کن بره سمنان و مثلا تو اخبار بگن " بهبود روابط پاریس - سمنان !!!!!
  • محسن A1 ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    3 3
    بنظر من بخشی از نهاد و وزارتخانه ها رو منتقل کنن یک یا چند شهر دیگه بهتره
  • م ! A1 ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    9 3
    فقط جهت اطلاع دوستان طرفدار پایتخت شدن مشهد ، تبریز و... باید بگم از نظر سیاسی و امنیتی امکان نداره شهرای مرزی پایتخت بشن... شاید شهرایی مثل همدان ، قزوین و... شانس داشته باشند... هرچند انجام یه همچین انتقالی کمی بعیده...
  • اکبرآقا A1 ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    4 2
    هرجا میبرن ببرن، کرج نیارنش! ما همین الانشم کلی دوشواری داریم تو کرج! ترافیک، هوای آلوده ، وضعیت اجتماعی داغون
  • جام جم A1 ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    13 10
    اولین پایتخت ایران تخت جمشید شیراز
    • بی نام IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
      3 3
      تخت جمشید و شیراز؟ یه 100 کیلومتری کوچولو فاصله هست ها؟ نیس؟ ضمنا اولین پایتخت ایران ، پارسه ( به قول شما تخت جمشید که ارگ پارسه بوده) نیست، هست؟
  • mammad IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    3 7
    پولشون زيادي كرده نميدونن كجاخرج كنن
  • بابک محمدیان IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    2 5
    به نظر من بی فایده است چون تهران تنها مرکز سیاسی نیست بلکه مرکز علمی فرهنگی توریستی صنعتی خدماتی ومرکزیت دیگر کاراکترهای کلانشهری میباشد درصورت انتقال مرکزیت سیاسی که نمیتواند بیش از 600000نفر ازجمعیت بالای 13میلیونی راکم کند پس از بهبود نسبی که حاصل خواهد شد درعرض مدت کوتاهی بیش از همان اندازه جمعیت به تهران مهاجرت خواهند کرد.وتا وقتیکه سیاست تمرکز گرایی داریم این بلا در سالهای نه چندان دور گریبان گیر دیگر کلانشهر های کشورمان خواهد بود
  • وحید A1 ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    7 1
    فقط از مسئولین خواهش میکنم که قبل از انجام هر کاری از متخصصین و کارشناسان نظرخواهی کنند تا هزینه ای که از جیب مردم برای این طرح بیرون میاد هدر نرود
  • بی نام IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    7 7
    واقعا تعجــب می کنــم بابا شـــــــمــــا خــطــر فاجـعه ای که اگه همین حالا یـک گـــســل تو تــهـــران فــعــال بــشه رو در نــظــر نمی گیــرید؟؟؟؟.. آلودگی هوا رو میشه درست کرد اما پایتختی که میلیون ها آدم رو گسل هاش دارن زندگی میکنن تنها راهش اینه که منتقل بشــه!!!....هزینه جانی مهمتره یا هزینه مالی؟؟... کم گسل ترین اســتـــانی که شرایط بهتری داره استان اصفــهــان و هــمــدانــه!.. بنظر من یـکـی از شـهــرهای استان اصفـهـآن باشه بهتره... میمـه کـاشان گلپایگـان و...
  • هادی A1 ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    6 1
    به لحاض آلودگی هوا -گسل -درمرکز بودن -ترافیک-امنیت -سابقه تاریخی همدان گزینه مناسب تریه و در گزشته نیز روی اون برای این کار مطالعه شده
  • کامران IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    8 2
    بهتره صبر کنید وقتی دریاچه ارومیه خشک شد!!! برای استفاده بهینه روی زمین خشک شده اش پایتخت بانمک جدید رو بسازید
  • saeed A1 ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    8 3
    همچي آرومه...............
  • علی IR ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    8 3
    به احتمال زیاد قزوین و پایتخت میکنند.من چهار سال پیش شنیدم که قزوین به خاطر شاه راه بودنش وهم به خاطر پتانسیلی که داره پایتختش میکنند. خودم هم اهل آذربایجان شرقی شهر اهر هستم. هنوز هم اهر زلزله میاد.
  • مسعود EU ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۴
    1 5
    به نظر من بهترین گزینه شهر تاریخی وقدیمی وانقلابی جهرم برای پایتخت شدن مناسب است .
  • نادر IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    2 0
    امیدوارم از کشورهایی که این کار را انجام دادند کمک بگیرند مخصوصا مالزی.............چون مالزی تونست این کارو با موفقیت انجام بده و تقریبا میشه گفت همون مشکل ما رو داشتند اما نه همه مشکلات ما رو. بابا اینقدر پول مربی می دید این پول بدید به کارشناس ها خبره که توانستند این کار را با موفقیت انجام دادند..
  • فردوس A1 ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    1 1
    آقای معیری گرامی! قزاقستان و نیجریه را عمداً از قلم انداختید ؟
  • شهرساز IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    1 0
    انتقال پایتخت مشکل آلودگی و ازدحام رو حل نمیکنه. ازدحام تهران بیشتر از آنکه ناشی از پایتخت بودنش باشد ناشی از بازار مرکزی بودنش است. البته منظورم از واژه بازار تمام فرصتهای اقتصادی این شهر ناشی از تاریخ و موقعیت مکانی و زیرساختها است و با انتقال پایتخت بازار آن منتقل نمیشود لذا ازدحام باقی خواهد ماند. کما اینکه این کار بخشی از خانه های شهر را خالی میکند که فرصت استقرار دیگرانی است که به این محل حاضرند مهاجرت کنند. البته و صد البته تعداد خانه هایی که خالی خواهند شد زیاد نیستند. دولت می تواند به راحتی این تعداد را استخراج و ارایه نماید.
  • بی نام IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    1 1
    جابجا کردن پایتخت یک ایده کاملا غلطه، امکانات شهرستان ها رو بالا ببرند که کسی برای نبود امکانات و کار به تهران مهاجرت نکنه، وقانونی برای جلو گیری از مهاجرت بگذارند که تهران کم کم خلوت بشه.
  • مسعود A1 ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    3 3
    بهترین جای ایران شهر بافت کرمان با بهترین امکانات و خدمات
  • سینا A1 ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    4 1
    انتقالش به اصفهان که کاملا کاره دور از عقلیه و خیالتون راحت هیچ وقت هم انجام نمیشه. 1) اصفهان یک شهر کویری و خشک و بی آبه که از لحاظ زندگی واقعا سخته چون از خودش آب و هوایی نداره. آفتاب سوزان در تابستون و سرمای سوزان هم در زمستون. 2) از لحاظ آلودگیه هوایی و صوتی، رقیب سر سخت تهران به شمار میاد. 3) و سومین دلیل که مهمترینش هم هست به خاطر فرهنگ اصفهانی های عزیزه که خب میشه گفت تمامه 4 قطب کشور ( شمال ، جنوب ، شرق و غرب ) با این مردمان عزیز مشکل دارن در رفت آمد، صحبت، عقاید، تعصب ، مذهب، آداب معاشرت و حقوق شهروندی. (من یک اصفهانی هستم و این تجربیات من بعد از 24 سال زندگی در این شهره و البته اگر خدا بخواد دارم نقل مکان میکنم کلا از استان اصفهان)
  • حسام IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    5 1
    من جزیره ی ابوموسی رو پیشنهاد میدم تا توودهنی ای به اعراب زده باشیم.
  • یکی A1 ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    0 1
    من معتقدم یک نقطه بین میمه تا دلیجان پایتخته.1-مرکزیت ایران-2فاقد زلزله از نظر سازمان زلزله شناسی3-زمین مسطح 4- فاقد صنایع آلاینده 5-جاده ترانزیت6-قطار سریع السیر
  • شايان A1 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
    2 1
    تمام توريست هايي كه به تخت جمشيد ميان وقتي به كشورشون برميگردن ميگن در شيراز تخت جمشيد رو ديديم. تخت جمشيد در سراسر ايران به عنوان اثري تاريخي از شيراز شناخته ميشه. اولا فاصله شيراز تا تخت جمشيد 50 كيلومتره صد كيلومتر نيست. ثانيا تمام شركت هاي گردشگري در تبليغات خود شيراز رو با تخت جمشيد پاسارگاد حافظيه سعديه مجموعه زنديه و باغات تاريخي معرفي ميكنن. نه تنها تخت جمشيد از شيرازه بلكه پاسارگاد كه 120 كيلومتر با شيراز فاصله داره اونم در خارج از ايران به عنوان اثري تاريخي از شيراز شناخته شده.