سیاست اقتصادی یعنی اینکه چارچوبهایی برای اقتصاد تعریف کنیم، تعرفهها معلوم باشد. سیاستهای پولی و مالی مشخص باشد و سیستم بانکداری چارچوب مشخصی داشته باشد. اگر شاخصهای اقتصای مشخص و مدون باشند، سیاست نیز به درستی شکل میگیرد. متاسفانه در سالهای گذشته برعکس عمل شد و تقریبا عملکردها بر پایه اقتصاد سیاسی بود نه سیاست اقتصادی. برای مثال طرح هدفمندی یارانهها بهعنوان طرحی کارشناسی شده به اجرا گذاشته شد تا اصلاحاتی در جهت رضایت جامعه رخ دهد اما در اجرا کسب رضایت با پرداخت نقدی مهمتر جلوه پیدا کرد. برای اینکه هدفمندی را طرح خوبی جلوه دهند، به مردم پول دادند. این نگاه سیاسی به اقتصاد یعنی کوتاهمدت فکر کردند و اساسی و بنیادی تدبیر نکردند. پرداخت نقدی داشتند و گرانی را بهوجود آوردند و مردم از این شرایط ناراضیاند. کسری بودجه نیز اتفاق افتاد و در حال حاضر دولت فعلی نه میتواند یارانه را قطع و نه فاز دوم هدفمندی را آغاز کند.
کسانی که معتاد هستند برای ترک دادن آنها چند مرحله باید طی شود؛ مرحله اول سمزدایی است که نتیجه آن واکنش بیمار و اعتراض است. این مرحله که طی شد بازآموزی شروع میشود. مرحله سوم نیز ورود به پرورش است. الان وضعیت اقتصاد ما نیازمند طی کردن این پروسه است. اگر دولت برنامهریزی منطقی و درستی را خواهان است، باید مرحله سمزدایی را آغاز کند. یعنی ناراحتیهایی که برای ادامه این طرح ممکن است پدید بیاید را باید بپذیرد و صبور باشد. البته ورود به این مرحله اگر هدفدار نباشد، عواقب دوچندان خواهد داشت. در حال حاضر با گرانیها و افزایش قیمتها یارانه 45 هزار و 500 تومانی مشکلی از مردم حل نمیکند، کمااینکه برای اقتصاد کشور مشکلآفرین نیز هست. حال باید به جای پرداخت نقدی راهکاری دیگری جست؛ میتوان کمک نقدی را در بیمه سلامت هزینه کرد که هم به ارتقای سطح درمانی و بیمارستانها میانجامد و هم تزریق نقدینگی به بازار مصرف نیست و تورم به همراه نخواهد داشت.
در بحث آموزش و پرورش نیز میتوان هزینه کرد؛ در حال حاضر در سطح دبستان، دبیرستان یا دانشگاهها هزینه آموزش و تحصیل برای مردم سنگین است. اگر درآمد هدفمندی به جای پرداخت نقدی در این مسیر هزینه شود از فشار معیشتی مردم کم میشود. البته میتوان بهعنوان معافیتهای مالیاتی نیز این حمایت را از مردم داشت. راه دیگر این است که از منابع هدفمندی به سمت سرمایهگذاری پایه بهره ببریم یعنی سرمایهگذاری اشتغالمحور انجام دهیم. قطعا اگر این موارد اجرا میشد، اقتصاد ما بیمار نمیشد و گرفتاری فعلی را شاهد نبودیم.البته اصلاحات بازخوردهایی دارد. بنابراین باید جهتدار عمل کرد، در غیر این صورت در دورتسلسل چند سال گذشته باقی میمانیم.
نظر شما