رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران می‌گوید سیاست‌هایی که وجود داشته باعث شده افراد خانه‌نشین شوند و فقط در اینترنت با همدیگر ارتباط داشته باشند.

امید کریمی، فهیمه حسن‌میری: از سایت‌های قدیمی‌تر مانند اورکات گرفته تا شبکه‌های مجازی و راه‌های ارتباطی جدیدتر مثل فیس‌بوک، توییتر، وی‌چت، وایبر و بسیاری از فضاهای دیگر هر روز از راه می‌رسند و تعداد زیادی از افراد در آنها عضو می‌شوند و نسبت به آنها استقبال نشان می‌دهند؛ استقبالی که حتی با وجود فیلتر شدن این سایت‌ها ادامه پیدا می‌کند. این که دلیل این استقبال گسترده از چنین فضاهایی چه دلایلی دارد یک طرف، بررسی بعضی از رفتارهایی که در این شبکه‌ها صورت می‌گیرد هم یک طرف دیگر. رفتارهایی مانند آنچه درباره فوتبال در صفحه شخصی فیسبوک مسی یا مجری قرعه‌کشی جام جهانی اتفاق افتاد و انگار زنگ خطری بود برای کارشناسان و حتی افراد عادی که آیا همینقدر که روزبه‌روز کارکرد اینترنت در زندگی‌مان بیشتر می‌شود، فرهنگ اینترنتی هم گسترش پیدا می‌کند؟ یا این که، اصلا فرهنگ اینترنتی داریم؟

در میزگردی که برای آسیب‌شناسی این موضوعات برگزار شد، دکتر مصطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران و استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و همچنین دکتر مصطفی فروتن روان‌شناس و محقق علوم رفتاری حضور داشتند.

اولین سوالی که پیش می‌آید این است که اصلا دلیل این همه گرایش به فضاهای مجازی چیست؟

فروتن: اجازه بدهید درباره تحقیقی که در این مورد انجام شده توضیح بدهم. در این تحقیق که روی جامعه آماری 320 نفره از دانشجوها و اطرافیانم انجام گرفت و حدود 83 درصد از آنها بین سنین 13 تا 35 ساله بودند، درباره دلایل گرایش آنها به فضاهای مجازی این اطلاعات به دست آمد که یکی از بزرگترین دلایل آنها برای عضویت در این شبکه‌ها فقدان فضای واقعی گفت‌وگو بود یعنی این که آنها هیچ فضایی نداشتند که به صورت واقعی بتوانند با دیگران به تبادل نظر بپردازند. یکی دیگر از این دلایل گرانی تفریحاتی بود که وجود داشت، الان با این بلیت‌های سینما و تئاتر و فضاهای ورزشی، بسیاری از افراد نمی‌توانند از این امکانات استفاده کنند و بنابراین، اوقات فراغتشان را در شبکه‌های مجازی سپری می‌کنند. یکی دیگر از مهمترین دلایل به آموزش‌های اشتباهی که والدین به فرزندانشان می‌دهند برمی‌گردد. معمولا باید و نبایدهایی که به فرزندان می‌شود می‌گویند با دوستانت بیرون نرو و در خانه بمان، که همین کار فرزندان را منزوی کرده و به سمت این شبکه‌ها سوق می‌دهد. بیکاری، کنجکاوی، تاثیر گروه همسالان و داشتن هزینه مناسب به نسبت سایر وسایل ارتباطی هم در گرایش افراد به استفاده از این فناوری‌ها بسیار تاثیر دارد.

این تحقیق بیشتر درباره استقبال و استفاده از کدام شبکه مجازی بود؟

فروتن: به طور کلی درباره شبکه‌های مجازی بود. ضمن این که در فیس‌بوک ناگهان با کاهش استقبال مواجه شدیم و متوجه شدیم این کمتر شدن استقبال از فیس‌بوک به دلیل ورود فناوری‌ای به نام وی‌چت است.

اقلیما: همانطور که در این تحقیق هم نشان داده شده، یکی از مهمترین دلایلی که در گرایش افراد به این شبکه‌ها وجود دارد این است که ما فضای آزاد نداریم. وقتی افراد فضاهایی برای صحبت کردن با همدیگر ندارند، وقتی در تمام فضاها آنها را از همدیگر جدا کرده‌ایم و برای ارتباط گرفتن با همدیگر و حرف زدن و تبادل نظر و ارائه بیان خودشان را در تنگنا می‌بینند عجیب نیست که به این فضاها رو بیاورند. ما خودمان با سیاست‌هایی که داشتیم کاری کردیم که افراد خانه‌نشین شوند و فقط در اینترنت با همدیگر ارتباط داشته باشند.

 ولی استقبال از فیس‌بوک در کشورهایی هم هست که فضای آزاد برای گفت‌وگو دارند.

اقلیما: مهم تنها عضویت در این شبکه‌ها نیست بلکه مهم این است که بعد از عضویت در این فضاها چطور از آنها استفاده می‌شود. در کشورهای دیگر از این فضاها برای در ارتباط بودن با کسانی که می‌شناسند استفاده می‌کنند و این که اتفاقات مهم زندگی‌شان را به همدیگر خبر بدهند نه این که بخواهند به عنوان فضایی برای پیدا کردن افراد و گفت‌وگو با همدیگر استفاده کنند.

 و دلیل پرخاشگری‌هایی و ناهنجاری‌هایی که در این فضاها صورت می‌گیرد چیست؟ در روزهای گذشته شاهد چند اتفاق در شبکه‌های اجتماعی بودیم که نشان دهنده پرخاشگری در این شبکه‌ها بود، به عنوان مثال اتفاقی که درباره چند فرد سرشناس افتاد و دیدیم که انبوهی از دشنام‌ها روانه صفحه شخصی «مسی» یا مجری قرعه‌کشی جام‌جهانی در فیس‌بوک شد.

اقلیما: اول این را بگویم که به نظر من در همه جای دنیا این حرکات وجود دارد. وقتی به فوتبال در کشورهای دیگر نگاه کنید می‌بینید که چقدر با یکدیگر درگیر می‌شوند. این که یک هنرپیشه می‌گوید من می‌روم از مسی عذرخواهی کنم برای من جای خجالت دارد. فکر میکنید در کشورهای دیگر از اینطور خبرها نیست؟ نمی‌گویم این که این اتفاق افتاده اشکالی ندارد اما می‌گویم در همه جا این اتفاق ها می افتد و طرفداران فوتبال در همه جای دنیا چنین رفتاری از خودشان نشان می دهند. به نظر من این که در یک جمعیت زیاد چند نفر هم این رفتار را از خودشان بروز دهند چندان جای نگرانی ندارد و لازم نیست مساله اینقدر بزرگ شود. ضمن این که اگر بخواهیم در این زیربناها کند و کاو کنیم باید ببینیم این نوع فرهنگ حرف زدن از کجا آمده است و شرایطی که مردم در آن زندگی می‌کنند را فراموش نکنیم. ما هشت سال شخصی را در راس کارها داشتیم که چطور و با چه ادبیاتی حرف می زد؟ در حرف های او کلماتی شنیده می شد مثلا «نامردها» و ... لغاتی که رییس جمهور یک کشور به کار می‌برد لغاتی است که فرهنگ یک جامعه را می سازد. یا این که ببینید، در یک سازمان و اداره با مردم چه برخوردی می‌شود؟ چه کلماتی برای برخورد با آنها به کار می رود؟ یک وزیر، یک رییس کل یا حتی یک رییس دانشگاه چطور با کارمندان و مراجعانش برخورد می کند؟ مشکل اینجاست که توهین در فرهنگ ما به امر رایجی تبدیل شده است و افراد به خودشان اجازه می‌دهند به هر کسی هر چیزی بگویند.

 پس به نظر شما این اتفاقات بازتابی است از آنچه در جامعه می‌گذرد؟

اقلیما: بله به نظر من اینها سطوحی است که می‌بینیم و در زیر این پرخاشگری‌ها دریایی از این اتفاقات است. این که در فوتبال پرخاشگری ببینیم تنها بخشی از ناهنجاری‌های موجود است و در سایر ادارات، در مراکز و در برخورد با افراد گوناگون چه رفتاری انجام می‌شود. حتی اگر کسی خلاف کرده باشد نباید با او با توهین برخورد شود بلکه باید او را به قانون سپرد، در حالی که می‌بینیم با کسانی که متهم هستند هم چه رفتارهایی صورت می‌گیرد و حتی در خانواده‌ها هم می‌بینیم که افراد با پرخاشگری و داد و فریاد با همدیگر حرف می‌زنند.

پس چرا می‌گویید جای نگرانی نیست؟ اینطور رفتارها در محیط مجازی می‌تواند هشداری باشد نسبت به آنچه در جامعه وجود دارد.

اقلیما: آن چیزی که من می‌گویم این است که اگر این کارها اشکالی دارد، در همه جا باید اشکال داشته باشد نه این که تنها به ورزش یا اینترنت که می‌رسد بگوییم چرا چنین پرخاشگری‌هایی اتفاق می‌افتد. این که این رفتارها شایسته نیست را همه ما قبول داریم اما این که چرا درباره این موضوع اینقدر سر و صدا شده به نظر من درست نیست و باید نسبت به همه ناهنجاری‌ها چنین حساسیتی وجود داشته باشد نه این که یک موضوع را بزرگ کنیم و از بقیه موضوعات غافل شویم. درواقع الان داریم واقعیت جامعه را در این گونه کارها در اینترنت می‌بینیم و به همین دلیل می‌گویم شاید مهمتر از موضوع اینطور رفتارها در اینترنت، این باشد که چرا این رفتارها در جامعه وجود دارد و بخشی از آن در اینترنت بروز پیدا می‌کند. روزانه همین حرف‌ها را در بخش‌های مختلف می‌بینیم ولی چون در اینجا به صورت گروهی و متمرکز پدیدار شده، ما را دچار نگرانی کرده است.

آقای فروتن، شما به عنوان محقق علوم رفتاری مهمترین دلایل بی‌اخلاق‌ها در شبکه‌های اجتماعی را در چه می‌دانید؟

فروتن: در تحقیقی که ما انجام دادیم چند عامل برای انجام بی‌اخلاقی‌ها در محیط اینترنتی مشاهده شد. مهمترین دلیل این بی‌اخلاقی‌ها اغراض سیاسی بود یعنی کسانی که می‌خواستند فضا را به صورت سیاسی به هم بریزند و ناامن کنند و از چنین محیط‌هایی استفاده می‌کردند در حالی که اگر باب انتقاد باز باشد این اتفاق کمتر می‌افتد. مورد بعدی، اغراض فردی بود. اتفاقی که هست افراط و تفریط است و درباره همان صفحه بازیکن مشهور هم دو دسته افراد بودند، یا کسانی که به او فحش و ناسزا گفتند و یا کسانی که بیش از اندازه به او ابراز علاقه کرده و خواسته بودند که آنها را در صفحه شخصی‌اش بپذیرد. یعنی این قضیه ربطی به فرهنگ یا سیاست و اینطور مسائل ندارد بلکه به خود آن فرد بستگی دارد که چطور شخصیتی دارد. مورد بعدی که باعث می‌شود افراد به این کارها دست بزنند جوزدگی یا هیجان‌پذیری است. در آشوب‌های مختلف که در سراسر دنیا انجام می‌گیرد تقریبا بین 30 تا 70 درصد افراد شرکت‌کننده در آنها کسانی هستند که اصلا با آن موضوع مشکلی ندارند بلکه تحت تاثیر جو به آنها می‌پیوندند. ضمن این که همانطور که اشاره شد نباید تاثیر آموزش در خانواده را فراموش کرد. وقتی ما در خانواده الگوهای تربیتی درستی به فرزندانمان نمی‌دهیم این مسائل به سطح جامعه هم کشیده می‌شود و در سطوحی مانند اینترنت و فضاهای مجازی هم بروز پیدا می‌کند. یک مورد دیگر روحیه جنجال‌طلبی است، این درهم‌آمیختگی و شلوغی اساسا در افراد وجود دارد اما اگر به سمت درستی هدایت شوند می‌توان از آن بهره درست برد و اگر به سمت درستی هدایت نشود به رفتارهای ناهنجار در محیط‌های مختلف می‌انجامد. برخوردهای قهری که اتفاق می‌افتد هم باعث می‌شود گرایش افراد به این فضاها بیشتر شود. همانطور که آقای اقلیما اشاره کردند اگر فضای آزاد برای بیان نظر وجود داشته باشد و میزان جرم و مجازات متناسب باشد و افراد به خاطر گفتن یک جمله مورد مجازات‌های زیاد قرار نگیرند، دیگر لازم نیست افراد در قالب‌های شناخته شده یا ناشناس در شبکه‌های مجازی فعالیت کنند.

ما فرهنگ اینترنتی داریم؟ اگر بدون آموزش این فرهنگ، عضویت در این شبکه‌ها روز به روز افزایش پیدا کند چه عوارضی دارد؟

فروتن: عوارضی که این رفتارها در فیس‌بوک و وی‌چت و امثال اینها دارد در سه بعد خلاصه می‌شود، یکی آسیب‌های فردی، یکی آسیب‌هایی که به داخل اجتماع ما می‌زند و دیگری آسیب‌هایی که در بعد کلان وارد می‌کند. شاخص‌ترین آسیب انحطاط اخلاقی و فروپاشی نظام ارزش‌های خانواده‌هاست. الان می‌بینیم که بچه‌ها به سمت اتاق‌ها هدایت می‌شوند و به آنها گفته می‌شود بنشینند در اتاقشان تا از آسیب‌های بیرون در امان باشند اما نمی‌دانند که در فضای اینترنت چه چیزهایی در انتظار آنهاست. در بحث اجتماع مهمترین آسیبی که وجود دارد گسترش شایعه و دروغ‌پراکنی است. گسترش فساد هم یکی دیگر از آسیب‌هایی است که در پی مهیا نبودن شرایط مناسب اجتماعی و استفاده‌های بیش از اندازه از فضاهای مجازی است. از استفاده مغرضین، سوء استفاده سیاسی و توطئه‌هایی که وجود دارد هم نباید غافل شد.

منظورتان از فساد چیست؟

فروتن: الان آمارها اعلام می‌کنند که به ازای هر هفت ازدواج دو طلاق رخ می‌دهد. فکر می‌کنید یکی از عوامل مهم این قضیه چه چیزی می‌تواند باشد؟ من این را به عنوان یک روانشناس اعلام می‌کنم که در جریان پرونده طلاق چند نفر بودم که به دلیل استفاده از این شبکه‌ها کارشان به اینجا رسیده بود. این فضاها باعث شده بود نفراتی از گذشته احیا شوند، وابستگی‌هایی ایجاد شده بود، قرار ملاقات گذاشته شده، طلاق عاطفی ایجاد شده و بعد به طلاق واقعی می‌رسید. خیلی از اتفاقات دیگر این است که افراد ناشناس دیگران را فریب می‌دهند و کسانی که از چنین خطراتی آگاه نیستند در دام آنها می‌افتند. اینها همه آسیب اجتماعی و فساد است. اتفاق بد دیگری که می‌افتد نشاط کاذب است. همان کاری که شیشه انجام می‌دهد و در افراد نشاط کاذب ایجاد می‌کند، الان فضاهایی مانند وی‌چت انجام می‌دهند و در افراد نشاط کاذب ناشی از در ارتباط بودن با دیگران ایجاد می‌کنند و رفته رفته وقت بیشتری را در آنجا می‌گذراند و از زندگی واقعی جا می‌ماند.

 این روزها شاهد ورود افراد سرشناس و چهره‌های سیاسی به فضاهایی مانند فیس‌بوک و توییتر هستیم. این ورود می‌تواند در این فرهنگ‌سازی موثر باشد و کارکردها و استفاده‌های دیگری هم به این شبکه‌ها بدهد؟

فروتن: نکته‌ای که درباره این قضیه وجود دارد این است که این کار تعارض ایجاد می‌کند. وقتی چیزی ممنوع است باید همه به آن پایبند باشند که تفکرات افراد زیردستی دچار انحطاط نشود، این کار مانند این است که یک نفر بگوید از سمت راست بروید و دیگری بگوید از سمت چپ بروید و مشخص نشود که بالاخره کدام راه درست است. مردم در این شرایط دچار نوعی سردرگمی می‌شوند و نمی‌دانند که پس کدام کار درست است و باید آن را انجام داد. به نظر من بازبینی در دستورات فرهنگی و قوانین مدنی لازم است. اگر قرار است چیزی ممنوع باشد باید دلایل آن به طور روشن برای مردم توضیح داده شود و ضمن این که اگر چیزی را می‌گیریم و می‌گوییم اشتباه است، جایگزینی برای آن در نظر بگیریم.

در دوره‌ای، از بستر اینترنت و کمپین‌ها استفاده کردیم که مشارکت ملی را افزایش بدهیم مثلا برای دفاع از نام خلیج فارس یک کمپین تشکیل شد، اما حالا انگار همین کمپین‌ها به فضاهایی سوق پیدا کرده که می‌تواند آسیب‌زا شود.

اقلیما: به نظر من این فضاهای مجازی در ذات خودشان اشکالی ندارند و اگر مشکلی هست در استفاده‌ای است که ما از آنها می‌کنیم. اگر می‌بینیم همه ناگهان به یک رفتار در این شبکه‌ها رو می‌آورند شاید به این دلیل است که همه آنها به آن موضوع همان نگاه را دارند. نمی‌توان به فضای مجازی به شکل آسیب نگاه کرد بلکه باید علت اصلی را کشف کرد و دید چرا چنین رفتاری از طرف مردم انجام می‌شود و از آن محیط به شکل درست استفاده نمی‌شود. یکی از آسیب‌شناسی‌هایی که می‌توان درباره اینطور اطلاع رسانی‌ها و کمپین‌سازی‌ها در چنین شبکه‌هایی داشت این است که ما آزادی بیان نداریم و به این صورت می‌خواهیم در حالی که خودمان را پنهان کرده‌ایم به دیگران اطلاع‌رسانی کنیم و آنها را با خودمان همراه کنیم ولی از شناخته شدن در امان باشیم.

برخوردهایی که الان با این شبکه‌ها انجام می‌شود می‌تواند برای پیشگیری از این آسیب‌هایی که به آن اشاره می‌کنید موثر باشد؟

فروتن: فرهنگ‌سازی یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد. قبل از این که تکنولوژی وارد شود ما باید به فکر راهکار باشیم نه این که بعد از آن بخواهیم با آن مقابله کنیم. الان با فضاهای مجازی به صورت قهری برخورد می‌شود و این کار درستی نیست. این یک بحث صددرصد فرهنگی و اقتصادی است. در بحث فرهنگی می‌گوییم خانواده مطرح است و اگر به خانواده آموزش بدهیم می‌داند که چطور با فرزندانش رفتار کند و می‌توانیم جلوی بسیاری از این آُسیب‌ها را بگیریم.

و چرا می‌گویید یک بحث اقتصادی است؟

فروتن: چون اگر فضای اشتغال درست شود، بسیاری از این علاقه‌مندی‌ها هم از بین می‌رود. در تحقیق من مشخص شد کسانی که قبل از این که شاغل شوند بسیار به این فضاها علاقمندی نشان می‌دادند وقتی شاغل شدند فقط بخش کمی از روزشان را به شبکه‌های اجتماعی اختصاص می‌دهند و اشتغال موثر آنها باعث می‌شود به اشتغال کاذب رو نیاورند. پس اگر می‌خواهیم از این گرایش روزافزون کم شود، یکی از راهکارهایی که قهری هم نیست این است که شغل برای افراد ایجاد شود. بعد دیگر اقتصادی این است که ما در کشورمان نخبه کم نداریم، اگر از طرح‌های جالب و جدید حمایت شود و دستوری وجود داشته باشد که خودمان برویم سراغ تولید پروژه‌هایی که متناسب با فرهنگ خودمان هم باشد و به این صورت هم به اقتصاد کمک کنیم و هم به ایجاد فضاهای مناسب اجتماعی.


47234

کد خبر 329899

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 63
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام US ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    60 4
    به به! عجب نظری : «...اگر بخواهیم در این زیربناها کند و کاو کنیم باید ببینیم این نوع فرهنگ حرف زدن از کجا آمده است و شرایطی که مردم در آن زندگی می‌کنند را فراموش نکنیم. ما هشت سال شخصی را در راس کارها داشتیم که چطور و با چه ادبیاتی حرف می زد؟ در حرف های او کلماتی شنیده می شد مثلا «نامردها» و ... لغاتی که رییس جمهور یک کشور به کار می‌برد لغاتی است که فرهنگ یک جامعه را می سازد....»
    • سهیل GB ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      9 49
      دوره های قبل از آقای احمدی نژادم، شاهد بروز این چنین فرهنگ زبانی در جامعه بودیم، نمونه عملیشم جو عمومی استادیوم های فوتبال بود؛ ولی چون رسانه های ارتباط جمعی به گستردگی الآن نبودن، کمتر نمود پیدا میردند. بهتر است در نقدهای خود کمی منصف باشیم تا بتونیم مشکلات رو به طور عملی و حقیقی برطرف نماییم.
  • ایرانی A1 ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    89 11
    تنها یک ایرانی میتواند در عرض چند دقیقه یک نفر را خراب کند و بالعکس! یک نفر را از فرش به عرش ببرد! این ذات ایرانی هست!
  • بی نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    59 23
    من فکر میکنم چون فیلتره آدم فکر میکنه حالا چه خبره و میره سراغش.
  • بی نام A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    بابا دست از سر فیس بوک و ویچت بردارید. آلرژی گرفتیم به خدا دیگه. دیگه توی دنیای به این بزرگی غیر از این موضوع پیدا نمی کنید ؟!!!
    • با نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      اتفاقا خبرآنلاین کار خوبی میکنه.همگان باید بدونند که که از هر 4 ایرانی 3 نفر دچار بیماری روانی است و این در فیسبوک بخوبی نمایان است.باید ریشه یابی بشه
    • ــــــــــــــــــــــــــــــــ A1 ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      20 74
      ممد جون داداش اودكلن من تو كشو راستيه بي زحمت بندا اينور... خيـــــلي آقايي
    • بی نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      8 75
      دست از سرت برنمیدارم.
    • بی نام A1 ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      22 69
      60 درصد عضو میشن بی هیچ هدف فقط چون بقیه دعوتشون میکنن یا هجوم افراد رو که میبینن کنجکاویشون تقویت میشه..فکر کردن اونجا حلوا پخش میکنن بعد که میان میبینن حلوا نیست سعی میکنن بگن حلوا حلوا شاید دهنشون شیرین شه. 10 درصد عضو میشن با مقاصد خاص از تجاری و سیاسی و...گرفته تا کلاه برداری و سودجویی 10 درصد عضو میشن با هدف دنبال کردن اخبار و وقایع از کامیونیتی های خاص.(خود من اینطوری عضو شدم) 10 درصد عضو میشن چون بیکارن و فکر میکنن این محیطها سرگرمیه 9 درصد عضو میشن چون فک میکنن اینطوری خیلی به روزن و باکلاس و باحال 1درصد عضو میشن به دلیل "سایر موارد" به عنوان فردی که عضو شدم میگم 90 درصد کسالت اوره و فقط شاید 10 درصد مفید. البته شخصا فعالیتی ندارم و بیشتر خواننده مطالب هستم.
    • بی نام EU ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      7 14
      چون محدود هستیم . ویچت 300 میلیون کاربر داره 230 میلیون چینی هستند 70 میلیون خارجی که از این 70 میلیون 69 میلونش ایرانی هست .ملت ما هم تازه فناوری دیده جو گیر شده .فیس بوک هم برای افراد سرشناس خوبه بیان حرفی بزنن وگرنه بقیه که علاف هستند
    • بی نام IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      68 4
      جوابش سادست.....چون ایرانی ها هم مثل بقیه مردم دنیا آدم هستن و دوست دارن از تکنولوژی بهره ببرن...حالا فهمیدین چرا میرن سراغ فیسبوک و ویچت؟؟
    • محمد IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      6 24
      شما كه ميگي دليلش سادست و ايراني ها هم مثل ساير مردم دنيا تكنولوژي ميخوان . يه مقايسه بكن. نحوه استفاده ايراني ها از فيسبوك رو با نحوه استفاده خارجي ها . بعد بيا دوباره نظر بده. شما از همونايي كه توي خبر هاي رانندگي هم ميزني بايد سرعت بالاي 300 تا آزاد شه و ما فرهنگشو داريم.
    • بی نام A1 ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      29 5
      من افتخار میکنم که یک عضو فیسبوک و وی چت هستم چون این شبکه های اجتماعی آزادند و آقای بالاسر ندارند!
  • غزل A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    79 84
    چون ساده ترین راه تخریب دیگران از طریق فضای مجازی هست و ایرانیان فوق تخصص تخریب دیگران هستند!
    • بی نام IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      57 33
      يعني ايرانيا واسه تخريب ميرن فيسبوك ؟‌ :|
    • میثم IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      7 3
      من با اینکه قبلا عضو فیسبوک بودم والا ندیدم کسی یکی دیگه رو مسخره کنه! همه قبول داریم که تمام جنبه های پایگاه های مختلف اجتماعی مثل فیسبوک 100% شاید مفید نباشه! اما به این معنی هم نیست که 100% مضره یا اینکه ضررش از سودش بیشتره!اتفاقا فیسبوک بهترین زمینه برای جویا شدن حال و احوال دوستان قدیم و جدیدی هستش که ازشون دوریم یا وقت رجوع حضوری بهشون رو نداریم. ثانیا من از فیسبوک به عنوان یکی از قویترین پایگاه های اطلاع رسانی یاد میکنم که البته شاید تمامی خبرهاش تائید شده نباشند اما اکثر قریب به اتفاقشون درست و صحیح بود.ثالثا : تو فیسبوک هرکسی می تونه نظر خودشو در رابطه با هرموضوعی بیان کنه بطوری که دیده بشه و سایرین هم از چهره ی فرد هم نظرش هم اطلاعات مختصری در رابطه با اون آگاه بشن. :)
  • رضا A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    بی شک بزرگترین تفریح ایرانیان مسخره کردن دیگران است!
    • بی نام IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      بزرگترین تفریح مردم ایران نه عزیزم/بزرگترین تفریح شماست/به مردم توهین نکن/چیزی که خودت هستی به دیگران نسبت نده
    • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      62 14
      مسئولين دارن ما رو به خاطر اينكه مسي رو مسخره كرديم تنبيه ميكنن؟؟ پس ما از مسئولين ميخوايم كه يه باره اينستاگرم، وايبر، واتزاپ، لينكدين، اسكايپ و غيره رو فيلتر كنن تا ديگه ابدن نتونيم كسي رو مسخره كنيم!البته تقاضا ميكنيم كه بند تنبيه مردم رو به منشور حقوق شهروندي اضافه كنند.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    17 85
    خدا رو شکر که حالا اینا فیلتره! اگه فیلتر نبود چی میشد!! معلومه خیلی جنبه استفاده از وسایل ارتباط جمعی رو داریما.امیدوارم هرچی شبکه اجتماعی هست برای ایرانیان فیلتر بشه ان شا الله
  • بی نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    94 13
    چون ايراني ها هم آدمند!
  • بی نام A1 ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    62 9
    چون ما هم بقیه انسان های روی زمین هستیم
  • شیپوری A1 ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    36 9
    به نظر من از زمانی اینا مدشد که صندوق های پست از خیابان ها جمع شد چون طبق تفکرات بعضی ها هرچیزی قدیمیش خوبه!! اصلا ما ایرانیها ها با تمام دنیا فرق داریم!!!
  • رضا IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    225 7
    مثه اینه بگیم چرا ایرانیها تلویزیون نگاه می کنند!...فیس بوکه دیگه...اینقد عجیبه؟؟؟؟
    • بی نام IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      21 1
      زدی تو خال آقا رضا
    • بنده خدا IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      16 2
      به جان خودم اگر همین سایت خبر آنلاین رو فیلتر کنند بینندگانش 100 برابر میشه این مشخصه بعضی افراد هست که همیشه مخالف هستند اگر تلوزیون ایران رو پارازیت یندازند از فردا همه میرن تلوزیون رو میبینند و ماهواره تعطیل میشه
    • بی نام A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
      12 2
      شاید دوست دارید برن سراغ مواد مخدر !!!!!
  • مهدی A1 ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    159 2
    تا کی می خواهید تو زندگی مردم دخالت کنید بابا به شما چه ربطی داره من از ویچت استفاده یا هر کوفت و زهرمار دیگه آخه یکی نیست بگه به شما چه ربطی داره دوست دارم استفاده کنم دست از زندگی مردم بردارید بابا برید پراید 18 میلیونی رو مشکلشش حل کنید .
  • میثم IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    41 1
    از سرگرمی و فعالیتها و امکاناتی که دولت برای مردم و جوانان گماردند ...
  • محسن IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    36 1
    بروید از رسانه ملی بپرسید! کسی رو که خابیده میشه بیدارش کرد ولی کسی که خودش به خواب زده رو نمیشه!صداوسیمای ما هم خودش به خواب زدهو سرش تو برفه!!خبرجان اگه تو هم مثل اون نیستی لطفا چاپ کن
  • رضا A1 ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    34 2
    نمیشه که از این امکانات بین المللی استفاده نکنیم بعد بگیم بیان از سرویس داخلی استفاده کنیم من نمیدونم چرا هیچ گس فکر نمیکنه این که راهش نیست
  • بی نام A1 ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    45 1
    اگه از همون اول فیلترش نمیکردن الان ایرانیا اینهمه دسپاچه نبودن.
  • بلوچی A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    50 2
    چون تفریح و سرگرمی خاصی ندارند
  • بی نام A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    31 2
    ﺗﺎﻭﻗﺘﻲ ﻓﻴﻠﺘﺮﻫﺴﺘﻨﺪﺭﻭﻧﺪﻓﺮﻫﻨﻜﺴﺎﺯﻱ ﺟﻠﻮﻧﻤﻴﺮﻩ.ﻭﻟﻲ ﻭﻗﺘﻲ ﺍﺯﺍﺩﺷﺪﻣﻴﺰﺍﻥ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻔﻴﺪﺵ ﺑﻴﺸﺘﺮﺍﺯﺳﻮﺀ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﺵ ﻣﻴﺸﻪ.ﺿﻤﻨﺎﺭﻓﺘﺎﺭ ﺑﺪﻭﺍﻗﻌﻲ ﺑﻬﺘﺮﺍﺯﺭﻓﺘﺎﺭﺧﻮﺏ ﻇﺎﻫﺮﻱ ﻭﺗﺼﻨﻌﻴﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺩﻟﻴﻞ ﻛﻪ ﺩﺭﻙ ﺑﻬﺘﺮﻭﻭﺍﻗﻊ ﺑﻴﻨﺎﻧﻪ ﺍﻱ ﻣﻴﺘﻮﻧﻴﻢ ﺍﺯﺧﻮﺩﻣﻮﻥ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﻢ.ﺗﻮﻱ ﺧﻴﻠﻲ ﺍﺯﺟﻮﺍﻣﻊ ﻣﺮﺩﻡ ﺍﺯﺍﺩﻥ ﺗﻮﻱ ﺍﺟﺘﻤﺎﻉ ﻧﻆﺮﺍﺗﺸﻮﻧﻮﻣﻂﺮﺡ ﻛﻨﻦ ﻧﺎﺭﺿﺎﻳﺘﻴﻬﺎﺷﻮﻧﻮﻧﺸﻮﻥ ﺑﺪﻥ ﺗﻮﻱ ﻣﺤﻴﻂﻬﺎﻱ ﻭﺍﻗﻌﻲ ﻭﻟﻲ ﺗﻮﻱ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﻜﺎﻥ ﻧﻴﺴﺖ ﻭﻫﻤﻪ ﺍﺣﺴﺎﺳﺎﺕ ﻣﻨﻔﻲ ﻭﻋﺼﺒﺎﻧﻴﺘﻬﺎ ﺟﻤﻊ ﻣﻴﺸﻪ ﻭﺗﻮﻱ ﻣﺤﻴﻂﻬﺎﻱ ﻣﺠﺎﺯﻱ ﺗﺨﻠﻴﻪ ﻣﻴﺸﻪ.ﻧﺘﻴﺠﺶ ﻫﻤﻴﻦ ﺍﺗﻔﺎﻗﺎﺕ ﺍﺧﻴﺮﻩ.ﺍﻟﺑﺘﻪ ﻫﻤﻪ ﻣﺎﺑﺎﻗﺎﻧﻮﻥ ﺷﻜﻨﻲ ﻭﺧﺮﺍﺑﻜﺎﺭﻱ ﻣﺨﺎﻟﻔﻴﻢ ﻭﻟﻲ ﺣﺪﻭﺳﻂﻲ ﻧﻴﺴﺖ ﺍﻭﻥ ﺣﺪﺍﻗﻞ ﻓﻀﺎﻫﻢ ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﻧﻴﺴﺖ .
  • !!!!! IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    187 2
    چرا همش سعي مي كنيد ايرانيهارو از دنيا جدا كنيد ؟؟؟؟ آخه اين چه تيتريه ؟؟؟؟؟؟؟!!!!!
  • بی نام IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    41 1
    اگر جرات دارید و توجیهات این است که وی چت فقط به دلیل تجاوز به حریم خصوصی مسدود شده یک نرم افزار رایگان با مشخصات ارتباطی ان تولید و فردا منتشر کنید. در واقع به دلیل ضرر کلان اقتصادی این سیستم ارتباطی را مسدود کردید.
  • بی نام IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    48 1
    اصلا تیتر مشکل داره،یعنی چی که چرا دنبالش میرن؟؟خب 1 سری امکانات میده به ادم ادمم از اون امکانات استفاده میکنه،چرا همه دنیا میرن دنبالش؟؟؟چرا این همه عضو داره؟؟شما دنبال نخود سیاه میگردینا!!خبر چاپ کن چندتا کامنت اخیر منو سانسور کردی اسم یکی از کامنتارم عوض کردی فکر نکن من نمیفهمم
  • sepide A1 ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    76 7
    من خودم از وی چت استفاده نمیکنم چون وقتشو ندارم و اصولا گفتگو با افراد ناشناس برام جذابیت نداره. اما خواهش میکنم همین آقایون فقط سه تا تفریح توی جامعه خودمون نام ببرن تورو خدا نگین کتاب خوندن و تئاتر و... یه تفریح جمعی بگین هست؟؟؟ توی پارک چند نفر با تفنگ آبی کمی خودشونو سرگرم کردن تا کی تاوان دادن حالا تو فضای مجازی هم اجازه شون دست دیگرونه!!!! اجازه بدین زمان به این شبکه های جمعی حالت عادی بدی
    • شبی A1 ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
      15 3
      سپیده خانم من از ویچت استفاده میکردم و با همه دوستای اصلی و خانواده و اشنا از طریق ویچت در ارتباط بودم حتی شده از وای فای استفاده کنم و سیمکارت رو خاموش کنم و پول قبض تلفنم هفته ای هزارتومنم نمیشد و علاوه بر این کیفیت ارتباط هم بالاتر رفته بود و از لحظه لحظه همدیگه خبر داشتیم و از لحظه های مهم عکس برداری میکردیم و باهم میدیدیم و میتونستیم خیلی مواظب هم باشیم. هیچ خبری هم از غریبه ها نبود. البته خوشبختانه هنوز هم نرم افزارهایی برای ارتباط مثل ویچت هست و اتفاقا تعدادشون کم نیست و بیشتر هم خواهد شد و از این بابت جای خوشحالیه که بازم لازم نیست پولامونو مصرف یه ارتباط گرون و بی کیفیت کنیم
  • حمید A1 ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    55 0
    دوستان فیس بوکی جم و جور تر بشینین دوستای وچتی مون هم جا بشن
    • پسندیده IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
      7 0
      مرسی حمید،خیلی خوب بود:))
  • سپهر IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    3 1
    برای اینکه در جامعه ما چیزی به نام دیالوگ وجود نداره که بخواد روابط انسانی بوجود بیاد یا حرف دل آدم ها زده بشه. توی خیابون که همه اش داریم با هم دعوا میکنیم و فحش میدیم و تو سر هم میزنیم. توی صداوسیما هم که باید یه قشر خاص که اکثریت هم نیستن صحبت کنن و حرفاشون رو به ما تحمیل کنن و ما فقط شنونده باشیم. بالأخره باید یه مدیومی باشه که توسط اون ما شنیده بشیم و گفت و گو حاصل بشه. البته متأسفانه یه عده فقط خشونت و رفتارهای سرکوب شده رو با خودشون به این فضا میارن که اون هم به نظرم بیش تر به خاطر ممنوعیت و فیلترینگ این شبکه های اجتماعیه که فرد احساس میکنه چون این حصار ممنوعیت رو شکسته و وارد این فضا شده دیگه آزاده هر رفتاری ازش سر بزنه.
  • رامین IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    36 1
    باع. علت خاصی مگه باید داشته باشه ؟ به همون دلیلی که نصف مردم دنیا میرن فیسبوک و ویچت ایرانی ها هم میرن
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    9 1
    احتمالا تا چند وقت دیگه خبرانلاین چنین تیتری خواهد زد: آیا استفاده از دود برای برقراری ارتباط درست است؟ ....چرا مردم ایران هم سوت می زنند؟....سانسور چیست و چرا خوب است؟
  • بی نام IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    5 1
    این عمارت از پایه کج است
  • بی نام A1 ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    13 0
    در کافه خبر مطرح خواهد شد : چرا ایرانی ها نفس می کشند ؟
  • بی نام IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    9 1
    این روان شناس اول باید تحقیق کنه ببینه تو کشورهای دیگه هم شبکه های اجتماعی باعث طلاق شده یا خیر اگه نشده پس مشکل از ما ایرانی هاس نباید گردن چیزی دیگه انداخت
  • بی نام IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    8 1
    بابا مردو م یه دلخوشی شون همین بود اون روهم گرفتند
  • بی نام CY ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    10 1
    مگه فقط ایرانیا دنبال ویچت وفیسبوک می روند ایا؟؟ کل دنیا از این امکانات استفاده میکنن چرا ایرانیها استفاده نکنند
  • محمد US ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    14 1
    فیلتر فقط محدودیت ایجاد می کند نه مصونیت. در ضمن باعث نوآوری و خلاقیت و استفاده از فیلتر شکن های جدید برای استفاده از فضای مجازی می شود .
  • بی نام A1 ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    9 1
    فیلترمان کنید خودمان میشکنیم
  • بی نام A1 ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    7 1
    عالی بود فیلتر مان کنید خودمان میشکنیم دوستان همه بنویسند ولایک کنن شاید به جایی رسید
  • بی نام A1 ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    1 2
    شايدم حق باشما باشه
  • بی نام A1 ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    6 2
    حوابش سادس.چون یکی از معدود تفریحای ایرانیاس.هر تفریحی بخای کنی باید کمش 30 تومن خرج کنی
  • بی نام US ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    9 0
    همه جای دنیا به سراغ فیسبوک و ویچت میروند. شما بگین چرا مسئولین ایرانی به سراغ اینا میروند و فیلتر میکنند!!! قباحت داره به خدا
  • بی نام A1 ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    2 2
    ایرانیها مشکلات زیادی دارند که با پناه بردن به این ابزار قصد فرار از انها را دارند
  • بی نام A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    9 1
    خبرآنلاین جان: چرا ایرانی‌ها سراغ فیس‌بوک و وی‌‌چت نروند؟ استفاده از این چنین امکاناتی حق مان است و چیزی که حق مان است بخاطرش کوتاه نمی اییم.
  • ali IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    0 8
    کی می گه ما فرهنگ اینترنت داریم؟ دردشت بی فرهنگی ما فرهنگ استفاده از اتومبیل ون هم وجود نداره.
  • رضا A1 ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    1 7
    خب معلومه.میرن که به همدیگه فحش بدن
    • بی نام A1 ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
      3 0
      يعني توو خيابون هيچكس به هيچكس ديگه فحش نميده يعني توو جامعه هيچ بي اخلاقي(فساد) وجود نداره عجب!
  • صادقی IR ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    2 0
    باسلام آقای دکتر نظرتان درست است ولی متاسفانه آدم های متخصصی چون شما سیاست ها تدوین نمیکنن و همین مشکل باعث سده محدودیت ها بیشتر و آزادی بین در کشورمان تا حدودی ازبین بره اینشااله که اصلاح شود
  • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۱
    0 0
    یه چیزایی اساسا بررسی کارشناسانه نشن بهتره. فیس بوک و ویچت ابزار ارتباطیه که ایرانی هم مثل بقیه مردم دنیا ازش استفاده می کنند.
  • بیننده IR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۵
    0 0
    والا بهنظر بنده تمام نظرها قابل تعمقه ودرست هم هستند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین