به گفته رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی قرار است کاهش سرعت مجاز در دستور کار قرار بگیرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، امروز سردار اسکندر مومنی در حاشیه جلسه هماهنگی با دستگاه‌های دخیل در طرح زمستانه، با اشاره به این که قرار است هیاتی برای بررسی میزان سرعت مجاز تردد در جاده‌های کشور تشکیل شود، گفت: تغییر در حداکثر سرعت خودروها یکی از موضوعات مطرح شده در این جلسه بود که باید برای سال آینده مدیریت شود.

رییس پلیس راهور ناجا همچنین با بیان این که ممکن است این تغییر سرعت یا کلی و در همه جاده‌های کشور یا به صورت مقطعی و در برخی از جاده‌های کشور باشد، گفت: هیاتی در این راستا تشکیل شده است که در صورت نتیجه‌دار بودن بررسی‌های آنان، تغییری در سرعت مجاز اعمال می‌شود. قطعا افزایش سرعت مد نظر پلیس نیست، بلکه کاهش سرعت مجاز در جاده‌های کشور در دستورکار رسیدگی این هیات قرار خواهد گرفت.

مومنی به افزایش بارش برف و باران در کشور هم اشاره کرد و گفت: یکی از نکات مورد توجه این است که خوشبختانه در هشت ماهه امسال شاهد کاهش هفت درصدی کشته‌های تصادفات بوده‌ایم که این اتفاق به دلیل اقداماتی است که در سال‌های اخیر در دستور کار قرار گرفته است.

او گفت: به نظر من اگر تحولی در مورد ادامه کاهش تصادفات نداشته باشیم، سال آینده قطعا کاهشی در حوزه کاهش تلفات نخواهیم داشت یا این کاهش بسیار اندک است و اگر بخواهیم روند کاهش کشته‌های تصادفات ادامه یابد، باید برنامه‌ریزی تحولی در این حوزه انجام شود.

رییس پلیس راهور ناجا در مورد طرح جامع پلیس برای برخورد با موتورسواران متخلف هم گفت: یکی از مولفه‌های ساماندهی موتورسیکلت‌ سواران، ارائه پلاک ملی بود که اکنون 50 درصد از موتورسیکلت‌های موجود در کشور دارای پلاک ملی هستند.

مومنی به تخلفات موتورسیکلت‌سوارها و آسیب‌های ناشی از آن هم اشاره کرد و گفت: بیشتر از ۷۰ درصد علت تامه مرگ راکبان موتورسیکلت، ضربه به سر است. موتورها باید تابع استانداردهای لازم باشد و البته استفاده از کلاه ایمنی، نقش زیادی در کم کردن از میزان فوت یا جراحت راکبان ایفا می‌کند. ضمن این که قرار است تخلفات نمره منفی و میزان جریمه موتورسواران با خودروی آنها تجمیع ‌شود یعنی مثلا اگر موتورسیکلت‌سوار جریمه‌اش را پرداخت نکرده باشد، این جریمه در خدمات خودرویی لحاظ می‌شود.

مومنی ضمن این که از نمایندگان دستگاه‌ها خواست تا پیش از نوروز ۹۳ تمام راهکارهایشان را برای کاهش کشته‌های تصادفات تعیین کرده و در نشست مشترک طرح نوروز ۹۳ ارائه دهند، اعلام کرد: در روزهای اخیر دیده شده که دستگاه‌های مختلف اخباری مبنی بر باز یا بسته بودن راه‌ها ارائه می‌کنند اما مرجع اعلام باز یا بسته بودن راه‌های کشور، پلیس است نه دستگاه دیگر.

 

افزایش ۲۰ درصدی تصادفات اتوبوس‌ها در جاده‌ها

اما در این جلسه فرمانده پلیس راه گفت: در طرح زمستانی سال جاری تصادفات درون شهری 8.2 درصد و جاده ای 6.3 کاهش یافته است. این در حالی است که از ۲۰ آذر تا ۲۱ دی تصادفات فوتی در جاده ها کاهش و 52 نفر کمتر کشته شده اند. میزان مجروحان نیز 3.1 درصد کاهش یافته است. 

به گفته سردار محمدرضا مهماندار تصادفات سواریها، کامیونها افزایش یافته است: میزان تصادفات خودروهای مسافربری از 1.5 درصد به 2 درصد افزایش یافته است. در همین مدت عدم توجه به جلو مهمترین وقوع تصادفات بوده و تصادف به علت سرعت غیرمجاز نیز سه درصد رشد نشان می دهد. تصادفات در جاده های اصلی به علت سردی هوا افزایش یافته است و بر اساس زمان تصادفات بیشتر تصادفات در روز رخ می دهد.

او گفت: از ابتدای مهرماه تا ۲۱ دی میزان فوتی تصادفات اتوبوس ها ۱۰ نفر افزایش داشته و میزان تصادفات منجر به جرح نیز 24 فقره افزایش یافته است. به صورت کلی تصادفات اتوبوسها در این مدت ۲۰ درصد رشد نشان می دهد. مهمترین تصادف این مدت نیز در محور دامغان شاهرود رخ داد که ۱۱ نفر جانشان را از دست دادند ضمن اینکه در این مدت 3 اتوبوس در محورهای مهران، اصفهان- نایین و قزوین- رشت دچار آتش سوزی شدند. در طرح زمستانی امسال ۱۱ مورد واژگونی اتوبوس ها رخ داده است که لزوم آموزش های صحیح به رانندگان را بار دیگر نشان می دهد.

مهماندار گفت: پلیس خودروهایی را که فاقد زنجیر چرخ باشند اعمال قانون می کند اما به جز موارد خطرناک نمی تواند جلوی تردد آنها را بگیرد. در این مدت اعمال قانون خودروهای دارای لاستیک فرسوده ۱۰ درصد، نقص فنی ۲۴ درصد و روشن نکردن چراغ در مواقع کولاک و مه ۷ درصد رشد داشته است و در مجموع در طرح زمستانی اعمال قانون ۱۰ درصد افزایش یافته است.

او درباره تصادف زنجیره ای در محور ساوه- همدان نیز گفت: در ۳۰ کیلومتر از این راه همیشه در مواقع بارش مه گرفتگی رخ می دهد و تصادفی که در این محور چند روز پیش رخ داد زنجیره ای نبود و در مجموع ۲۱ دستگاه خودرو با یکدیگر برخورد کردند.

 

کاهش ۷ درصد تلفات جاده ای

در ادامه این جلسه احمد شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت: در ۸ ماهه نخست امسال ۱۳ هزار و ۱۴۰ نفر در تصادفات جانشان را از دست دادند که نسبت به سال قبل 7 درصد کاهش نشان می دهد. سازمان پزشکی قانونی آمار دقیق هر ماه را یک ماه بعد اعلام می کند. بیش از ۳ هزار نفر در این مدت در شهرها، ۸۴۳۱ نفر در جاده ها، ۱۴۰۷ نفر در راه های روستایی و ۵۰ نفر نیز به صورت نامعلوم جانشان را در تصادفات از دست داده اند.

او گفت: در گذشته ۵۰ درصد تلفات سر صحنه، ۱۰ درصد حین انتقال و ۴۰ درصد در بیمارستان بود اما خوشبختانه امروز تلفات سر صحنه کاهش یافته است. بر اساس تحقیقات انجام شده ضربه به سر و شکستگی مهمترین علل مرگ در تصادفات است.

47234

کد خبر 332466

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    41 1
    چطوره به جای ماشین با الاغ بریم خطر کمتره به جای اینکه به فکر جاده باشیم فکر پاک کردن صورت مسئله هستید
  • بی نام A1 ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    36 1
    يعنى چى؟!! اگه دلتون ميخواد ما تو جاده بشينيم پشت فرمون عوض رانندگى قام قام كنيم تا شما خيالتون راحت باشه! خب عوض اين كارا ديگه خودروى نامرغوب و غير استاندارد تحويل مردم ندين تا امار حوادث بياد پايين
  • رضا IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    16 1
    با عرض سلام ضمن تقدير و تشکر از مساعي همه عزيزان زحمتکش نکته اي را از جهت درد دل يک شهروند عنوان مي نمايم عاجزانه استدعا دارم يا قانوني را تصويب نفرمائيد و اگر تصويب نموديد بر رعايت آن قانون ناظر و بر حسن رعايت آن ثابت قدم باشيد . براي مثال چه معنا دارد که با تابلوهاي رنگارنگ اعلام مي شود عبور موتورسيکلت از داخل تونل نيايش و پل صدر ممنوع و هر لحظه شاهد عبور اين عزيزان قانون شکن از معابر يادشده هستيم. خواهشمندم مردم را به نقض قانون عادت ندهيد و اجازه ندهيد تا قبح قانون شکني و قانون گريزي نهادينه شود . اگر ممنوع است با فرد خاطي برخورد جدي نمائيد و اگر قرار به برخورد نيست بي زحمت تابلوها را جمع آوري کنيد تا فرزندان ما نياموزند که به راحتي مي توان نسبت به هر قانوني بي توجه بود. با تشکر
  • بی نام A1 ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    44 3
    سردار بیخیال اخه 110 تا سرعته که میخواین کمش کنین ؟
    • بی نام IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
      33 2
      بهترین پیشنهاد اینه که از هر خونواده هر سال یه مبلغی به عنوان مالیات راهنمایی کم بشه تا این دوستان انفده به فکر اختراع قانون برای درآمد زایی بیشتر نیفتن و تمرکز بیشتری روی کار اصلی شون داشته باشن ..
    • دانیال IR ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
      10 0
      کم کردن سرعت فقط و فقط برای افزایش درآمد نیروی انتظامیست و الی سرعت غیرمجاز تنها 18درصد از عوامل تصادف است اونهم قطعا سرعت بالای 150 کیلومتر بوده.افسوس تصمیم گیران هیچ جائی برای نظرات طرف اصلی ماجرا که مردم باشند در نظر نمیگیرند.یک عده با کمترین اگاهی از مسائل روانشناسی و بیو مکانیک مینشینند برای میلیونها انسان تصمیم میگیرند و وقتی میخواهند اجراش کنند باز هم هیچ جائی برای عقل و شعور راننده در نظر نمیگیرند .سرعت 110 و 120 که برای 500 کیلومتر ثابت است یکی از عوامل خواب آلودگی راننده هاست در حالی که در یک مسیر 500کیلومتری بسیار جاها است که میتوان برای ایجاد تنوع در رانندگی میتوان سرعت مجاز را 140 کیلومتر در نظر گرفت.و یا جائی بوده من پلیس را هم دیده ام و نزدیک به 200کیلومتر سرعت مجاز را هم رعای
    • بی نام IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
      2 0
      چرا از پشت گردنی های اختراعی انگلیس درخصوص راکب وسرنشین عقب موتورسیکلت درکشور ماخبری نیست این وسیله میتواند 70درصدمرگ ومیر راکاهش دهد زیرا به محض تصادف وسانحه بلافاصله بادشده واز سرآنها محافظت میکند ولی سردارفقط به کم شدن سرعت می اندیشد چون درص جرایم 2برابر میشود وخوش به حال سردار
  • راننده IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    18 1
    برگرديد به روشهاي سلبي و به جاي اينكه كيفيت و ايمني خودروها را افزايش بدهيد و جاده ها را ايمن كنيد يواش يواش تردد خودرو و موتورسيكلت در كليه جاده هاي كشور را از ساعت 8 صبح تا 9 شب ممنوع كنيد تا آمار يكدفعه متحول شود.
  • بی نام A1 ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    28 1
    یه روش ساده تر سردار! همه جاده ها رو ورود ممنوع کنید، اینطوری تلفات صفر میشه!
  • بی نام A1 ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    18 1
    خلاصه اینکه کیفیت جاده ها رو نمیخواین درست کنین
  • سيدمجيد A1 ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    20 1
    تغییر در حداکثر سرعت خودروها بازي با زمان و اهانت به انبوه رانندگان قانونمدار است. اگه نميتونيد مشكلي را حل كنيد لطفا صورت مساله را پاك نكنيد. پليس بدنبال افزايش جريمه هاست و بهانه اي بهتر از اين پيدا نميكنه. جالبه كه رشد تكنولوژي خودروها با امكانات در اختيار ايرانيها رابطه معكوس داره. چقدر خودروها روانتر حركت ميكنند سرعت را محدودتر ميكنند. اين يعني اينكه دوباره بايد ساعت ها در جاده ها بود و مشكلات ديگر... كسي كه بخاد رعايت نكنه براش مهم نيست كه سقف سرعت شما چقدر باشه. فقط فرقش اينه كه پول بيشتري به حساب خزانه وارد ميشه. متاسفانه پليس از راهنمايي و رانندگي قسمت اولش را كلا بيخيال شده و اصلا راهنمايي در كار نيست و با اولين اشتباه شديدترين تصميم را اعمال ميكنه.
  • سعید A1 ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    18 1
    سرعت 20 کیلومتر را بجای 120 کیلومتر پیشنهاد میدهم.
  • بی نام IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    25 2
    با سلام:در اکثر کشورها سرعت در بزرگ راهها بین120-150 کیلومتر در ساعته،لطفا تمهید کنید در جاده های استاندارد با خودروهای امن و سرعت ایمن تردد صورت گیرد.وقت مردم ارزش داشته باشد و با سرعت لاک پشتی در جاده ها تلف نشود.هر چه سرعت مجاز کمتر باشد از نظر روانی راننده بیشتر تمایل شکستن آن دارد.در دنیا حمل و نقل با قطارهای سریع السیر و بزرگ راه های 5بانده و خودروهای ایمن است.حق مردم ایران این نیست؟در ژاپن وآلمان و...مسیر 1000 کیلومتری با قطار و ماشین 4-5 ساعت طول میکشد.در ایران چقدر؟
  • hamid IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    4 0
    با سلام بهتراست پليس خودروهاي مسافربري و عمومي را با دقت بيشتري تحت كنترل قرار بدهد مثلاً استفاده از ابزارهاي مخصوص سنجش ميزان آج لاستيك و ... در پاسگاههاي پليس راه و همچنين جلوگيري از حمل بار توسط اتوبوسهاي بين شهري (خودم موارد را بصورت فراوان مشاهده نموده ام ) درزمينه كاهش سرعت نيز در برخي جاده ها نتيجه معكوس خواهد داد مثل مسيرهاي بسيار طولاني تهران به يزد و نظاير آن كه پيشنهاد ميشود بمدت يكماه 10 كيلومتر به حد اقل سرعت خودروهاي سواري اضافه و از اتوبوس و كاميون كسر فرمايند. اطمينان ميدهم نتايج آن كاملاً مثبت خواهد بود. باتشكر
  • كارشناس خودرو IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    22 0
    ببخشيد سردار عزيز ميتونم بپرسم 1- چرا حداكثر سرعت مجاز يك خودروي داراي 5 ستاره ايمني و داراي كليه تجهيزات ايمني از جمله سيستمهاي پيشرفته ترمز و با 12 ايربگ بايد با يك ژيان يا رنو5 كاملاً پوسيده برابر باشه 2- چرا كاميونهاي بدون ترمز و اتوبوسهاي شعله ور در جاده ها جولان ميدهند .......
  • majid GB ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    2 0
    سلام سردار....لطف کنید بررسی شود که در جاده های مختلف سرعت های متفاوت تصویب شود.مثلا در اتوبان امیر کبیر 150 و در اتوبان کرج-قزوین 100 و.......
  • یه راننده با تجربه IR ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    7 0
    آلمان کشوریه که سرعت در اتوبانهاش محدود شده نیست نه تنها یک نفر کشته بیشتر از کشورهای اروپائی با سرعت محدودنداره بلکه کشته هاش از فرانسه هم کمتره.من اطمینان میدم اگر سرعت مجاز در اتوبانهای ایران بشه 135 کیلومتر تعداد کشته ها پائین میاد چرا؟چون الان تمام تمرکز راننده بجای رانندگی و ایمن رانندگی کردن روی نگاه کردن به کیلومتر شماره که از 110 بالاتر نره و همیشه استرس جریمه شدن بخاطر 2کیلومتر سرعت اضافه با راننده ها هست.2-الان 112کیلومتر متخلفه 150کیلومتر هم متخلفه ولی وقتی سرعت 135کیلومتر باشه برای عبور از این سرعت راننده باید اراده کنه و گاز بده که بعید میدونم بخاطر 5کیلومتر سرعت اضافه بخواد خودشو متخلف کنه در حالی که الان حتی با پراید هم باید با مکافات نگذاری سرعت از 110 بالاتر نره.ضمنا الان
  • بی نام A1 ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    5 0
    وقتي هر روز تكنولوژي خودروها بهتر شده و سريعتر مي روند نبايد با وضع قوانين براي كاهش سرعت، مردم را مجبور به نقض قوانين كنيم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین