۰ نفر
۲۹ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۴
همه پرسی و شکاف عمیق جامعه مصر

مشارکت در همه پرسی قانون اساسی مصر شمولیت کامل نداشته است. احزاب اسلامی و اسلام گرایان در این همه پرسی شرکت نکردند حتی سلفی ها که پیش از کودتا در کنار مرسی بودند و پس از کودتا علیه مرسی موضع گرفتند به دو بخش تقسیم شدند. همچنین جوانان 6 آوریل همه پرسی را تحریم کردند. ما این اختلاف را حتی در بین علمای دینی نیز شاهد بودیم.

به هر صورت همه پرسی قانون اساسی در مصربه پایان رسید. اما جامعه مصر جامعه یی است که ما اکنون شاهد یک انشقاق واضح در میان آن هستیم. به هر حال بعد از برکناری مرسی هنوز دولت جدید نتوانسته صحنه را به نفع خود برگرداند. در این شرایط همه پرسی برای قانون اساسی جدید برگزار می شود وطبیعی است با مخالفت و تحریم بخش های عمده یی از جامعه مصرروبرو شود. برخی از گروه های سیاسی با موضع گیری خود انتخابات قانون اساسی را تحریم وبا برگزاری آن مخالفت کردند لذا عملاهمه پرسی شمولیت کامل نداشته است. اخباری که قبل از همه پرسی و پس از آن منتشر شد نشان از آن دارد که احزاب اسلامی واسلام گرایان در این همه پرسی شرکت نکردند حتی سلفی ها که پیش از کودتا در کنار مرسی بودند و پس از کودتا علیه مرسی موضع گرفتند به دو بخش تقسیم شدند و برخی از آنها در همه پرسی شرکت و بخشی نیز تحریم کردند. همچنین جوانان 6 آوریل که تاثیر بسزایی در انقلاب مصر داشتند نیز همه پرسی را تحریم کردند. ما این اختلاف را حتی در بین علمای دینی نیز شاهد بودیم. به طور مثال شیخ احمد الطیب شیخ الازهر از مردم مصر خواست تا در همه پرسی قانون اساسی این کشور شرکت کنند و به آن جواب مثبت دهند اما از طرفی دیگر همزمان شخصیت هایی مانند شیخ یوسف قرضاوی که طرفدار اخوان است انتخابات را تحریم کرده و رای دادن به همه پرسی را حرام اعلام کرد.  به هر صورت نمی توان تخمین دقیقی از میزان مشارکت داد.  قطع به یقین ما شاهد مشارکت کمتری نسبت به همه پرسی قانون اساسی گذشته هستیم.

 لازم به ذکر است که چند روز پیش از شروع رسمی همه پرسی در داخل مصر این رفراندم  در خارج از مصر آغاز شد و شاهد آمارهایی از مشارکت پایین اتباع مصری در کشورهای مختلف بودیم حتی مشارکت مقیمین مصری درکشوری مانند عربستان نیز زیاد نبوده است، هرچند با توجه به شرایط کشور عربستان که طرفدار وحامی سیاست های دولت فعلی مصر است و اتباع مصری دراین کشور نمی خواهند در تعارض با سیاست های عربستان باشند اما آمارها نشان می دهد که 8 درصد از اتباع واجد شرایط شرکت در انتخابات مصر در عربستان شرکت کردند. اگرچه  میزان مشارکت در خارج از کشور ملاک نتایج در داخل نیست  با این حال اکنون دو روز از همه پرسی می گذرد، برابر گزارش ها نشان می دهد که مناطق ضعیف نشین مصر استقبال زیادی از این رفراندم نداشته اند و بیشتر از طبقات متوسط مردم مصر در انتخابات حضور داشتند. برخی کارشناسان پیش از همه پرسی پیش بینی کرده بودند که بیش از 20 تا 30 درصد مردم در انتخابات شرکت نخواهند کرد اما دولت موقت مصر پیش بینی کرده تا بیش از 60 درصد مردم مشارکت خواهند کرد. بهترین ملاک برای مقایسه، همه پرسی پیشین قانون اساسی قبل از انتخابات ریاست جمهوری مصر بود که مردم در آن شرکت کردند.  در آن زمان فاصله میان مردم و انشقاق موجود در مصر تا این حد بالانبود، اما در شرایط فعلی به نظر می رسد مشارکت زیر 50 درصد باشد. با این حال قانون اساسی جدید تایید می شود این بار اگرچه درصد مشارکت پایین خواهد بود اما درصد بیشتری از شرکت کنندگان به قانون اساسی آری می گویند. میزان مشارکت در همه پرسی قانون اساسی بسیار اهمیت دارد و حتی برای انتخابات ریاست جمهوری نیز اهمیت دارد که مردم چه میزان رای به قانون اساسی می دهند.

 با این حال به نظر می آید وضعیت در مصر شرایط اطمینان بخشی ندارد. ثبات و آرامش آینده این کشور نیز متاثر از اتفاقات داخلی است. بالاخره مخالفان اخوانی ها نیز بخشی از مردم مصر هستند و نمی توان آنها را حذف کرد. به هر حال با ادامه این شرایط افق روشنی برای آینده مصر دیده نمی شود  انشقاق وشکاف در جامعه مصر ادامه دارد و حتما آینده سیاسی مصر را تحت تاثیر قرار می دهد.
    منبع : روزنامه اعتماد

کد خبر 333500

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =