خوشبختانه در دوره ریاست آیت الله آملی لاریجانی بر دستگاه قضایی کشور ، معاونت جدیدی با نام «معاونت امور فرهنگی و اجتماعی» در ساختار قوه قضائیه ایجاد شد. اما ظاهراً هنوز این معاونت جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده است.
سازمان فرهنگی ، هنری شهرداری تهران با درک اهمیت تأثیر آموزش بر رفتارهای اجتماعی بصورت فعال اقدام به تولید محصولات رسانه ای نموده است.
جای خالی این فعالیت های فرهنگی ، اجتماعی در قوه قضائیه بخوبی مشهود است.ناگفته نماند که جای خالی فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در تمام سطوح جامعه خالی است و انشاالله در وقت مناسب به بیان آفت های کپی برداری بجای نظریه پردازی خواهیم پرداخت.
عقب نشینی قوه قضائیه در فرهنگ سازی صحیح حقوقی باعث شده تا وکلا که در کنار قضات در پی کشف حقیقت اند ، در سریال ها و فیلم های سینمایی اغلب بعنوان افرادی سودجو و متخلف و افرادیکه راه های دور زدن قانون را بلد هستند معرفی شوند. چه نتیجه ای از این فرهنگ سازی حاصل میشود ؟ کودک و نوجوانی که وکیل اینگونه برایش معرفی میشود در آینده چگونه میتواند به چنین شخصیتی در جامعه اعتماد کند؟ در نهایت یک تاجر جوان تنها وقتی به سراغ وکیل و کار قانونی میرود که قصد دور زدن قانون را داشته باشد.
در چنین شرایطی است که جا دارد معاونت محترم «فرهنگی و اجتماعی» قوه قضائیه و استاد ارجمند بنده جناب آقای دکتر صادقی دستور ساخت فیلم ها و سریال های آموزنده را صادر فرمایند. سریال هایی که ارزش آفرینی نماید نه اینکه تبلیغ مصادیق بدون توجه به مفاهیم بوده و حاصلش مخاطب گریزی و تبدیل ارزشها به ضد ارزش ها باشد.
رویکرد دستگاه قضایی خصوصاً در دوره اخیر تسهیل امر ارائه دادخواست و شکواییه به طرق مختلف منجمله از طریق اینترنت بوده است ، ضمن تقدیر از چنین تلاشهای نو و کارآمدی شایسته است قدمی هم برای کاهش ورودی پرونده های دادگستری ها برداشته شود. یعنی بجای تبلیغ سهولت ارائه شکوائیه ، فرهنگ صلح و سازش و پرهیز از مرافعه را ترویج نمود و بی شک فراگیر ترین ابزار فرهنگ سازی رسانه ملی است. انشاالله بسترهای دیگر را هم برای قشرهای مختلف در آینده پیشنهاد و بررسی مختصری خواهیم نمود.
آنچه در این مجال آمد تنها شمه ای بود در بیان اهمیت فرهنگ سازی و آموزش توسط دستگاه قضایی کشور با زبانی الکن و تنها از باب تذکر.
محمدامین حسامی
نظر شما