میزان سرمایه‌گذاری‌های صنعتی ایران در سال‌های 88 تا 91 تقریبا نصف شده است.

ابراهیم علیزاده: اقتصاد ایران این روزها در حالی منتظر سرمایههای جدید از کشورهای خارجی است که طی سالهای اخیر با افت قابل توجهی در بخش سرمایهگذاریهای صنعتی مواجه بوده است. طبق جدیدترین آمار منتشر شده بانک مرکزی میزان سرمایهگذاریهای بخش صنعتی در حالی که در سال 88 بیش از 20 هزار میلیارد تومان بوده در پایان سال گذشته این رقم به هشت هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.

بر این اساس در سال 88 تعداد پروانههای بهرهبرداری از واحدهای صنعتی بیش از شش هزار مورد بوده که این میزان نیز در سال 91 به چهار هزار واحد تقلیل یافته است. این در حالی است که در سال 89 روند سرمایهگذاریهای صنعتی کمی بهبود یافته بود اما در دو سال 90 و 91 روند این بخش مجددا نزولی شده است.

از سوی دیگر در سال 91 میزان رشد اقتصادی ایران منفی 5.4 درصد بود که آمار جدید بانک مرکزی نشان میدهد بخشی از آن منفی بودن رشد اقتصادی به واسطه رشد منفی سرمایهگذاریهای صنعتی بود.

  رشد منفی 43 درصدی سرمایه‌گذاری صنعتی

مسعود نیلی، مشاور رئیس جمهوری هشتم بهمن ماه امسال وقتی در نخستین همایش توسعه مدیریت پولی و بانکی سخن میگفت و نسبت به افزایش بیکاری هشدارهایی میداد، عنوان کرده بود: برای رسیدن به رشد اقتصادی، کشور نیاز به سرمایهگذاری زیاد دارد و در عین حال بهرهوری هم باید افزایش یابد. رکود ما ناشی از این است که افت سرمایهگذاری داریم، رشد سرمایهگذاری ما در صنعت در سال گذشته منفی ۴۱ درصد بوده است.

حال انتشار آمارهای جدید بانک مرکزی نشان میدهد که این رقم کمی بیشتر و معادل 43 درصد بوده است. چرا که در سال 91 میزان سرمایهگذاریهایی که منجر به صدور پروانه بهرهبرداری از واحدهای صنعتی شده تنها 8.8 هزار میلیارد تومان بوده، در حالی که پیش از آن، این رقم در سال 90 بیش از 15.6 هزار میلیارد تومان بود. مقایسه این ارقام حاکی از کاهش 43 درصدی در این بخش است.

این در حالی است که در سال 90 نیز روند سرمایهگذاری صنعتی با افت مواجه بود و در آن سال نیز این رقم نسبت به سال 89 بیش از 19 درصد کاهش یافته بود.

موضوع قابل توجه این است که که حتی در سال 89 نیز رقم سرمایهگذاری صنعتی در اقتصاد ایران نسبت به سال قبل خود منفی بود و در حالی به 19.4 هزار میلیارد تومان رسید که این رقم در سال 88 بیش از 20.7 هزار میلیارد تومان گزارش شده بود.

در واقع بر این اساس میزان رشد سرمایهگذاری صنعتی در اقتصاد ایران طی سالهای 88 تا 91 نسبت به سال قبل خود به ترتیب منفی 8.5 ، منفی 6.1 ، منفی 19.4 و منفی 43.5 درصد بوده است.

  کاهش واحدهای صنعتی بهره‌برداری شده

با وجود این روند همیشه کاهنده میزان سرمایهگذاریهای صنعتی، طی سالهای 88 تا 91 از نظر تعداد واحدهای بهرهبرداری شده صنعتی یک سال از این چهار سال روند، نزولی نبود. با اینکه در سال 88 میزان پروانه بهرهبرداری از واحدهای صنعتی با 13 درصد افت به شش هزار و 661 پروانه رسیده بود این رقم در سال 89 بهبود پیدا کرد و با رشد سه درصدی به شش هزار و 878 پروانه رسید.

اما در سالهای 90 و 91 نیز دوباره روند این بخش هم منفی شد و میزان پروانههای بهرهبرداری از واحدهای صنعتی به ترتیب هفت و 36 درصد افت کرد. در این دو سال میزان پروانه بهرهبرداری از واحدهای صنعتی به ترتیب شش هزار و 334 و چهار هزار و 48 پروانه گزارش شده است.

  افت واحدهای صنعتی تاسیس شده

در بخش واحدهای صنعتی که طی این چهار سال توانستهاند جواز تاسیس بگیرند نیز روند سرمایهگذاری کاهشی بوده است. بر این اساس میزان جوازهای تاسیس واحدهای صنعتی طی سالهای 88 تا 91 به ترتیب 13 هزار و 380 فقره، 15 هزار و 813 فقره،  15 هزار و 788 فقره و 14 هزار و 896 فقره بوده است. این ارقام نشان میدهد که طی سال 89 میزان جوازهای تاسیس واحدهای صنعتی نسبت به سال قبل از آن 18 درصد رشد داشته اما این روند در سال 90 نزولی شده و به منفی 0.2 درصد رسید. با وجود این، در سال 91 مجددا صعودی شد و به پنج درصد رسید.

در بخش سرمایهگذاریهایی که منجر به دریافت جواز تاسیس شدهاند نیز در این چهار سال، تنها یک سال روند صعودی بوده است. در حالی که این رقم در سال 88 بیش از 83.6 هزار میلیارد تومان بوده در سال 89 با چهار درصد رشد به 87.2 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. اما در سال 90 این روند با افت هشت درصدی به 80.1 هزار میلیارد تومان تقلیل یافت و در سال 91 نیز همین روند نزولی حفظ شد و با 29 درصد افت به 56.9  هزار میلیارد تومان رسید.

39325

کد خبر 335492

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    50 0
    هنوز مونده بفهمیم بعضیا چه بلایی سر اقتصاد اوردن جالب اینکه بیشتر مردم منتظر ارزانی هستن با این وضع...
    • شهره A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
      3 3
      ما هم منتظر ارزان شدن بودیم ولی آقای روحانی با تیرش به قلب ما طبقه پایین کارگر و کارمند زد که تموم کردیم. (با گران کردن بنزین!!!!!!!!!!!!!!)
    • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۰
      0 0
      از مهمترين مزاياي دکتر محمود اين بود که تا 8 سال قبل پدربزرگ‌هامون مي‌گفتن "ياد قديم‌ها بخير! زمان ما فلان چيز 2 قرون بود!" ولي الان خودمون مي‌تونيم بگيم "يادش بخير 10 سال پيش فلان چيز 100 تومن بود....!!!"
  • عطا IR ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    31 1
    وقتی تجارت و دلالی درآمد بادآور خوبی دارد و مالیات و بیمه نمیدهند دیوانگی است در جهت تولید سرمایه گذاری شود تازه تاجرها قابل احترام هم هستند
    • یک رفیق قدیمی IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
      5 1
      بنده به این مالیات آلرژی دارم اداره مالیات جایی که کمترین عدالت در آن رعایت میشود
  • معتقد US ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    10 0
    از دولت نهم و دهم تشکر کنید که چه خدمتی به ایران کرد . دست پاکش درد نکند. امیدوارم احمدی نژاد آن دنیا جواب تمام کارهایش را پس بدهد . این دنیا که نشد .
  • محسن A1 ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    5 0
    افزایش ورود پورشه ها هم فکر کنم علتش همین بوده
  • بی نام IR ۰۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    8 1
    اين تحريمها كه كاغذ پاره بود؟! چي شد حالا؟
  • بی نام A1 ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    9 0
    خبر جان یک کم در تحلیلها دقت کن خواهشن!!! برای مقایسه سرمایه گذاری در سالهای مختلف باید قیمتها را به دلار حساب کنیم که ارزشش نسبتا ثابت است نه به ریال که ارزشش کاهش شدید داشته!!! در سال 88 که قیمت دلار حدود 1000 تومان بوده و حدود 20 هزار میلیارد تومن سرمایه گذاری شده که میشود حدود 20 میلیارد دلار و در پایان سال 91 که قیمت دلار حدود 3500 تومان بود، 8 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شده که میشود کمتر از 2.5 میلیارد دلار. این یعنی هشت برابر کاهش سرمایه گذاری نه دو برابر!!!
  • مهدي A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    2 0
    بيشترين سود دهي بورس از سال 84 با تغيير بعضي قوانين شروع شد تا سال 92
  • بی نام A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    1 2
    ملت منتظر ارزونى هم هستند
  • شهره A1 ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    9 0
    من تعجب می کنم اینهمه پول نفت ما ملت مستضعف و زجردیده به جیب کدامین ناانسانها رفت . (حیوان صفتان!!!!!!!!!)
  • معتمدی IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    8 0
    یک میلیارد سرمایه گذاری در صنعتٰ بزور 12٪ سودٰ پیش از مالیات و دعواهای حقوقی و هزینه های تحمیلی احکام اداره کار و بهره کمر شکن بانکیٰ دلت خوشه اشتغال ایجاد کردی و صنعتگر هستی برای کشورت ارزش افزوده خلق میکنی آخرش هم هر سازمان مسئول تعامل با شمای تولید کنندهٰ تو را حیاط خلوت خودش میدونه و تک بخشی میخواد برت مسلط باشه به سه شماره حیات تولیدیت که به مویی بندهٰ ازات ساقط میشهٰ، تازه اگر تو انواع محاکم اسیر نبوده، بدهکار فراری، ممنوع الخروج هم نباشی اما یکمیلیارد را میگذاری بانک، 23٪ سود خالص میگیری، با هیچکس هم کاری نداری، نه اداره کار ، نه نظارت فلان جا نه مالیات نه دفتر و دستک نه هیچ چیٰ مشکلت میشه با این همه سود چکار کنی. این انتخاب بمن تحمیل شد، از مسئولینش تشکر هم کردم سر عقل آوردنم
  • بی نام IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    8 0
    جناب احمدی نژاد تو 8 سال کاری کرده که هیچ سرمایه گذاری نمیاد به ایران به جز چینی ها وافغانی ها.........امیدواریم رئیس جمهورعزیزمون روحانی بتونه این افتضاح تاریخی روجمع کنه............
  • دکتر A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    8 1
    کلأ تولید در ایران بدلایل متعددی بصرفه نیست..........کشور در چند سال پیش با قدمهایی هر چند کوچک در جهت صنعتی شدن حرکت میکرد و در مسیر پیشرفت بود که بیکباره با اعمال سیستهای غلط وغیر کارشناسی دولتهای نهم ودهم اعم ار ثابت نگهداشتن نرخ ارز و واردات بی رویه و طرح به اسطلاح هدفمندی یارانها و......کشور را از صنعت وصنعتی شدن دور کرد.......

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین