تمدن ایران در گوشه گوشه جهان پراکنده است و تصویر درخشانش تکه‌تکه شده

آیدین آغداشلو معتقد است که تکه‌های پراکنده فرهنگ و هنر کشور را باید از نقاط مختلف جهان جمع آوری کرده و با سر هم کردن آن، به تصویر کامل و شکیلی از فرهنگ این مرز و بوم برسیم.

به گزارش خبرآنلاین، کتاب ارزشمند «شاهکارهای هنر ایران در مجموعه‌های لهستان» با ویراستاری علمی «تادئوش مایدا»،‌رییس موزه ملی لهستان با حضور مقامات دو کشور ایران و لهستان، استادان، اصحاب رسانه و علاقه‌مندان در تالار ایران فرهنگستان هنر رونمایی شد. در این مراسم که با استقبال خوب مخاطبان همراه بود، علی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر، اظهار داشت: «آثاری که امروز در اختیار داریم و با دیدن تصاویر آن به گذشته خود افتخار می‌کنیم، در سرزمینی بسیار دور وجود داشته که روزی توسط بازرگانان و جهانگردان به عنوان سوغات برده شده و چند صد سال حتی در زمان جنگ‌های جهانی نیز در دست مردمانی اینچنین صیانت شده است. این آثار به گفته پروفسور مایدا در کلیسا‌ها نگهداری می‌شده یا حتی برخی از کشیشان به دلیل صیانت از پارچه ها آن‌ها را در زیر لباس خود می‌دوختند تا از حوادث روزگار محفوظ باشند.» وی از مساعدت همه مردم لهستان که در حفظ و صیانت این آثار کوشش کردند همچنین از دست‌اندکاران کشور لهستان، بویژه پروفسور مایدا که در انتشار این کتاب همکاری داشتند، قدرانی و تصریح کرد: «درود و آفرین ما بر این سرزمین باد که نسبت به ما دوستی ورزیده‌اند؛‌ به ویژه به استاد مایدا که انصافا در این امر با ما همکاری داشتند تا اهل این سرزمین شناسنامه خود را به درستی درک کنند و بدانند در دنیای آتی چه وظیفه‌ای برعهده دارند.»

«جولیوس گوجلو»، سفیر لهستان در ایران نیز طی سخنانی به رابطه چند صد ساله ایران و لهستان اشاره کرد و اظهار داشت: «رابطه ایران و لهستان در حدود 540 سال قدمت دارد و انتشار این کتاب نشان می‌دهد که این روابط تا چه حد مستحکم و معتبر است و خوشحالم که در سالگرد این روابط امروز میهمان شما هستم.»

بنابراین گزارش، آیدین آغداشلو در مراسم رونمایی از کتاب «شاهکارهای هنر ایران در مجموعه‌های لهستان» ضمن ابراز خرسندی از انتشار چنین کتاب نفیس و ارزشمندی اظهار داشت: «وقتی برای بار اول کتاب را تماشا کردم، تکه‌های گم شده‌ای از فرهنگ درخشان این سرزمین را دیدم که در گوشه و کنارهای دنیاهای دوردستی قرار گرفته است؛ تکه‌هایی که گردآوری و آموزش مجدد آنها بسیار راهنمایی کننده و آموزنده است.» بخش هایی از اظهارات آغداشلو را به نقل از روابط عمومی فرهنگستان هنر در ادامه می خوانید:

- ما در دوره معاصر با سعی بسیار خواسته‌ایم تکه‌های فرهنگ خود را از نقاط مختلف جهان گرد آوری کنیم. تمدن ایران در گوشه گوشه جهان پراکنده است و بر اثر گزند حوادث بارها و بارها این تصویر نفیس درخشان کم نظیر در تمدن بشری تکه تکه شده است و هر تکه به جایی افتاده ست. ما صحنه جنگ اسکندر و دارا را باید در موزاییکی که در کنگره به دست آمده و متعلق به قرن دوم میلادی است پیدا کنیم.

- این تکه‌ها را باید از نقاط مختلف جهان جمع آوری کرده و با سر هم کردن تکه‌های مختلف این پازل به تصویر کامل و شکیلی از فرهنگ این مرز و بوم برسیم. این برش و انقطاع ها بارها اتفاق افتاده است، چه پیش از اسلام در دوره ساسانی و... چه بعد از اسلام در دوره های یورش مغول و تیمور ما شاهد این پراکندگی و از هم گسستگی هستیم.

- وقتی این کتاب را ورق زدم به دونقاشی بسیار درخشان کار استاد بزرگ نقاشی ایرانی یعنی رضا عباسی برخورد کردم. من به شخصه جزو شیفتگان آثار رضاعباسی بودم ولی این دو تصویر را ندیده بودم اولی جوان ایستاده‌ای است که در مکتب اصفهان کارشده و بعدی طرحی کلی ست که مجلس ماهیگیری را نشان می دهد. این دو نقاشی حتی در بسیاری از کتاب‌هایی که مختص آثار رضا عباسی است هم دیده نمی شود. نمونه‌های دیگری در کتاب هست که بسیار کم دیده شده‌اند. نوعی نقاب مفرغین که صورت را می‌پوشانده در کتاب هست که از این نوع نقاب، فقط 5 عدد در دنیا وجود دارد که به زعم من بهترین نمونه‌ای است که دیده‌ام؛ پر از تزیینات و ظرافت و جزییات.

- ما برای دیدن هنر خود باید تا به جاهای دوردست نگاه کنیم. بخشی از هنر اشکانی و هنر ساسانی را در چین و ژاپن می‌توانیم سراغ بگیریم. بخش مهمی از هنر صفویه مخصوصا فرش را در لهستان باید سراغ بگیریم. این فرشها به نام فرشهای لهستانی مشهور هستند. لهستانی ها اینها را نمی بافند بلکه شایق بودند که این فرش ها را تهیه و نگه‌داری کنند که چه خوب هم نگه‌داری کردند.

- فرهنگ و تمدن بزرگ ایران بزرگ، در سرزمین‌های بسیاری نگهداری و حفظ شده است. در گرجستان، مجارستان، رومانی و بسیاری از کشورهای دیگر آٍثار بسیاری دیده شده ست. برترین ظروف دوره ساسانی و هخامنشی در رومانی نگه‌داری می شود. با حفاری‌های صورت گرفته در شمال ایران (شوروی سابق) بشقاب‌های نقره متعلق به دوره ساسانی به دست آمد. کنار هم گذاشتن قطعات مختلف این تمدن کار دلپذیر و شیرینی است که در عین حال انسان را اندوهگین می‌کند از این پراکندگی عجیب، چگونه باید به تک تک بخش‌های مختلف فرهنگ و تمدن ایران وارد شد.

 

شایان ذکر است این کتاب ارزشمند و نفیس را موسسه متن روانه بازار نشر کرده است.

6060

کد خبر 339039

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =