روزنامه آسمان نوشت:

 

وقتی در مورد حذف یارانه های نقدی صحبت می کند، لحنش عصبانی تر از همیشه می شود. با خشم و استفاده از کلماتی تند و می گوید:«این کار شاید پوست خربزه زیرپای دولت باشد ولی مهم است که مجلس به دولت اختیار داده که این کار را بکند یا نکند. من به آقای روحانی توصیه می کنم این کار را انجام ندهد.» سعید لیلاز اعتقاد دارد بخش مهمی از جمعیت کشور به یارانه های نقدی نیاز دارند:«شما فکر کنید مثلا دولت اعلام می کند کسانی که یک میلیون تومان درآمد دارند می توانند یارانه بگیرند و دیگران نمی توانند. حالا یک نفر می گوید یک میلیون و 20 هزار تومان درآمد دارد. تکلیف او چیست؟ دولت اعلام می کند به این افراد یارانه می دهد. در مراحله بعدی کسی می گوید یک میلیون و 35 هزار تومان درآمد دارد و بازهم دولت قبول می کند. این سیر ادامه پیدا می کند تا بی نهایت.» اقتصاددانانی که دغدغه های عدالت محورانه در ذهن دارند به دولت هشدار می دهند همچنان پرداخت یارانه های نقدی را ادامه دهد.

او به شرایطی اشاره دارد که حتی در نزدیک ترین نقاط به پایتخت نیز قابل مشاهده است. در حاشیه تهران و کنار یکی از مهمترین اتوبان های پایتخت، ردیفی از کوره پزخانه ها قرار گرفته است. کارگران این کوره پزخانه ها همگی در لیست افرادی قرار می گیرند که طی سال های گذشته از یارانه های نقدی بهره مند شده اند. کارگران و حتی کارفرمایان کوره پزخانه ها همان گروه هدفی به شمار می روند که اقتصاددانانی مانند لیلاز به آنها اشاره دارند.

هر کارگر کوره پزخانه روزانه 1000 خشت آجر را تولید می کند تا درآمد روزانه 27 هزار تومانی را کسب کند. دستیابی به آمار افرادی که نیاز به دریافت یارانه نقدی دارند، با توجه به اطلاعاتی که از سوی نهادهای رسمی منتشر شده، غیرممکن به نظر می رسد ولی حداقل می توان با توجه به وضعیت عمومی اقتصادی شهروندان ایرانی به تصویری دقیق تر از وضعیت مالی مردم دست یافت.

آمارهای رسمی تایید می کند حداقل 100 هزار کارگر کوره پزخانه ها در 30 هزار واحد کوره پزخانه به کار مشغول اند. 11 میلیون کارگر نیز براساس حداقل دستمزدی که از سوی وزارت کار تعیین شده در دسته افرادی قرار می گیرند که زندگیشان زیرخط فقر سپری می شود. اما حتی همین شاخص نیز نمی تواند به درستی وضعیت مالی این گروه را مشخص کند چراکه میزان درآمد کارگران مجموعه های صنعتی بزرگ با واحدهای صنعتی کوچک تفاوت بسیاری دارد. حتی میزان درآمد کارگران صنعتی در تهران و حاشیه تهران با کارگرانی که در نقاط محروم مانند بیرجند فعالیت می کنند نیز اختلاف قابل توجهی دارد.

همچنین دو میلیون و 500 هزار نفر کارمند رسمی دولت هم میزان حقوق ماهیانه شان کمتر از عدد خط فقر در تهران و شهرهای بزرگ برآورد شده است. همین گروه برای دریافت سبدکالایی در صدر لیست قرار داشتند. در صورتی که اطلاعات واگذاری سبدهای کالایی تایید شده باشد، این گروه می توانند یارانه نقدی هم دریافت کنند ولی به نظر می رسد کارمندان شانس بالایی برای دریافت یارانه نقدی نداشته باشند.

 از سوی دیگر 40هزار فرش باف و بیش از 700 هزار کارگر کارگاه های کوچک هم در دسته کسانی قرار می گیرند که حداقل از نظر میزان درآمد ماهیانه می توانند در لیست یارانه بگیران جایی داشته باشند. البته تخمین میزان درآمد ماهیانه این افراد نیز به سادگی امکان پذیر نیست.

آمارهای که کمیته امداد امامی خمینی منتشر کرده نیز نشان می دهد این نهاد 4 میلیون و 500 هزار نفر را تحت پوشش دارد که برای همراهی با آنها سالیانه از 70 هزار میلیارد ریال کمک های مردمی و بودجه دولتی استفاده می کند. مرکز آمار هم تایید می کند 9 میلیون زن سرپرست خانوار در کشور به کار خانگی اشتغال دارند که سالیانه 80 هزار میلیارد تومان گردش مالی کسب و کار آنهاست. البته این میزان درآمد برای زنان سرپرست خانوار آنها را از لیست نیازمندان دریافت یارانه نقدی خارج می کند ولی  به گفته برخی اقتصاددانان حداقل 5 میلیون نفر از این افراد در شرایط مالی نامناسبی قرار دارند.

همچنین به گفته مسوولان وزارت کار و امور اجتماعی 140 هزار کارگر کشور در معرض بیکاری قرار دارند. 2 میلیون و 943 هزار بیکار کشور هم براساس قوانین رسمی می توانند از یارانه ها بهره مند شوند. گزارش های رسمی درآمدی هم اثابت می کند این گروه توانایی مالی بسیار پایینی دارند.

به طور مثال تحقیق دانشگاهی که چندی پیش انجام شده بود، نشان می داد ساکنان دهک های درآمدی پایین در صورتی که قصد خرید خانه را داشته باشند باید 110 تا 120 سال درآمدهای خود را پس انداز کنند. دهم درآمدی دهم نیز حداقل باید 8 تا 9 سال درآمد خود را برای خرید خانه پس انداز کند. کارمندان و کارگران نیز با 40 سال پس انداز فرصت خرید خانه را پیدا می کنند. گزارشی که به تازگی بانک مرکزی منتشر کرده نشان می دهد 68 درصد مردم ایران صاحب خانه و 7/21 درصد مستاجر اند. 33 درصد هزینه های سالیانه خانواده های ایرانی هم صرف مسکن می شود.  پرداخت 2 هزار میلیارد تومان وام مسکن که دولت طی سال های گذشته انجام داده نیز کمک موثری برای این گروه نبوده است.

بهره مندی شهروندان ایرانی از امکانات رفاهی زندگی در سال 91 مشخص می کند 41 درصد مردم ایران اتومبیل شخصی در اختیار دارند. همچنین 98 درصد مردم تلویزیون رنگی در خانه هایشان دارند و 80 درصد از ماشین لباسشویی استفاده می کنند ولی تنها 38 درصد مردم ایران رایانه شخصی دارند. در صورتی که رایانه شخصی به عنوان مولفه نسبی برخورداری برای خانواده های ایرانی در نظر گرفته شود، جمعیت کمی از کشور را می توان افراد برخوردار ارزیابی کرد.

همین آمارها روایت می کند در روستاها 22 درصد خودروی شخصی، 94 درصد تلویزیونرنگی و 95 درصد اجاق گاز در اختیار دارند.  دست یابی به آمار تعداد افراد نیازمند به دریافت یارانه نقدی با اتکاء به چنین آمارهای دشوار به نظر می رسد. گزارش وزارت بهداشت تایید می کند 13 میلیون نفر از مردم ایران هیچ پوشش بیمه ای برای خود در اختیار ندارند. برمبنای اطلاعاتی که آموزش و پروش منتشر کرده نیز 145 هزار نفر بازمانده از تحصیل در ایران زندگی می کنند. سعید لیلاز اعتقاد دارد برای یافتن افرادی که نیازمند دریافت یارانه های نقدی هستند، استناد به این آمارها نمی تواند راهگشا باشد چراکه بخش مهمی از این افراد همپوشانی موقعیتی دارند. به طور نمونه فردی می تواند تحت پوشش کمیته امداد، کارگر کورپزخانه و بدون بیمه درمانی باشد. با این حال اقتصاددانان روایت می کنند برای حذف یارانه نقدی بخشی از جمعیت ایران امکان عملیاتی حداقل طی زمانی کوتاه وجود ندارد.

شریف زادگان  وزیر رفاه دولت اصلاحات که طی دو سال مسولیت شناسایی دهک های درآمدی را در اختیار داشت نیز به آسمان می گوید:« دولت برای حذف دهک ها باید اقشار جامعه را به صورت کامل و برمبنای یک بانک اطلاعاتی ملی مورد شناسایی قرار دهد. دهک های کنونی تقریبی و غیرواقعی هستند. بنابراین براساس آنها نمی توان گروهی را به راحتی حذف کرد. معتقدم که در این راستا بهتر است دولت و مردم را قانع کند که برمنبای یک استدلال واقعی خود از دریافت یارانه ها انصراف دهند. یارانه ای که طی این سال ها میان مردم توزیع شده به هیچ عنوان هدفمندی نیست و مردم ان را حق خود می دانند. حذف برخی از دهک ها از این توزیع پول تبعات مختلفی برای دولت خواهد داشت. در صورتی که برمبنای اطلاعات ناکافی عنوان شود. معتقدم حذف دهک ها نباید به صورت یکباره اعمال شود. این کار باید تدریجی و احتیاطی صورت گیرد.»

در متن مصوبه مجلس آمده است:« یارانه نقدی صرفا سرپرستان خانوارهای متقاضی که به تشخیص دولت نیازمند دریافت یارانه باشند، پرداخت می‌گردد (مجموع درآمد سالانه آنها کمتر از رقم تعیین شده توسط دولت باشد) و افراد متقاضی دریافت یارانه نقدی باید در موعد تعیین شده به مراکز ثبت‌نام مراجعه نمایند. چنانچه پس از تحقیق مشخص گردید که اشخاص با درآمد بیشتر از مبلغ فوق اقدام به دریافت یارانه کرده‌اند به میزان 3 برابر یارانه دریافتی جریمه می‌شوند.» به گفته برخی از اقتصاددانان کشف افراد یارانه بگیر رسما به پروژه ای دشوار برای دولت بدل می شود. با این حال منتقدان شیوه کنونی پرداخت یارانه های نقدی اعتقاد دارند بخش مهمی از منابع کشور طی سال های گذشته از طریق پرداخت یارانه نقدی هدر رفته است. دولت محمود احمدی نژاد و دولت حسن روحانی تا آذرماه امسال 123 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به مردم پرداخت کرده اند. این میزان یارانه معادل شش سال بودجه بهداشت و درمان کشور است. همین میزان یارانه نقدی معادل دو برابر عملکرد عمرانی سه سال گذشته دولت بوده است. حجم بودجه عمرانی مصوب دولت طی سالهای 89 تا 92 رقمی معادل 167 هزار میلیارد تومان بوده است. یارانه نقدی پرداختی طی سالهای 89 تا آذرماه 92 هم معادل 76 درصد از کل بودجه مصوب عمرانی کشور بوده است. دولت هنوز شیوه اجرای حذف افرادی را که شایسته دریافت یارانه نیستند، را مشخص نکرده است.

3535

 

کد خبر 339144

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    5 8
    البته قطعا افراد زیادی هستند که با شرایط سخت و حقوق کم کار می کنند اما فقط درمورد کارگران کوره پز خونه میگم که خودم در جریان هستم . کوره پزخانه های سنتی که تولید آجر فشاری میکنند الان بیشتر از افانه استفاده میکنند این رو شما میتوانید در کوره های باقی مانده منطقه پاکدشت ببینید . در ثانی در این میان کارگران ایرانی مشغول به کار به دلیل دست بالایی که برکاگر های افغانی دارند و همچنین دقل بازی ها و زد وبندها و گاوبندی های مرسوم بین خودشون اگر ماهی زیر 3 میلیون براشون نداشته باشه اصا تو اون کوره پز خونه کار نمیکنن .
  • بی نام IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    18 1
    پوست خربزه مجلس زير پاي دولت را بشدت قبول دارم
  • غلامرضا اسحاقی A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    17 0
    من با 45سال سن با کار در شرکتهای متعدد وبیکاری های زیاد هنوز نتوانستم کار درستی پیدا کنم تا با سابقه بیمه باز نشسته شوم وهنوز دنبال کار هستم با این وجود با توجه به موقعیت های شغلی فراوان در شهر ما که یک بندر بزرگ هم بنام امیر اباد وجود دارد فقط کسانی مشغول کار میشوند که با بزرگان شهر نسبت دارند حالا دولت چطور میتواند جواب مرا بدهد مستاجر دارای 3فرزند وهیچ سرمایه شخصی هم ندارم فکر نمی کنید این مسایل قابل پیگیری باشد .نا گفته نماند که در هشت سال دفاع مقدس سهم کوچکی هم ما داشتیم ولی هنوز نگران قطع یارانه هستم مارا دریابید .
  • بی نام IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    12 3
    من معتقدم یارانه 45500 تومانی را به صورت گذشته پرداخت کنند و با افزایش قیمت حاملهای انرژی فقط به افراد کم درآمد یارانه اضافه پرداخت کنند. وضعیت فعلی را نقطه صفر قرار دهند و نه اینکه این وضعیت را به عقب برگردانند.
  • صبا A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    54 0
    آنچه که دولت از مردم گرفته است چرا حساب نمی شود؟ ابتدا همه چیز چند برابر شد: آب، برق، گاز، بنزین و به تبع آن بسیاری چیزهای دیگر. آنوقت از محل این درآمدها، بخش ناچیزی را به عنوان یارانه به ملت پرداخت کردند! حالا همین را هم می خواهند ندهند. باشه ندهند ولی قیمت ها را به قبل از برنامه هدفمندی برگردانند تا بی حساب شویم!
    • بی نام A1 ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
      37 0
      دقیقا خرف شما درسته میگن انقد بار مالی برای دولت داشته نمیگن چقدرش رو از مردم گرفتن و چه باری برای مردم داشته
  • شمسی IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    23 2
    یارانه حق همه مردم است از کوچک و بزرک باید از افراد مختلف بر اساس درامدشان مالیات مختلف اخذ شود فقط از کارمندان بیچاره مالیات بصورت واقعی مگیرید حداقل درامد را دارند حداکثر مالیات می دهند از کاسبان بصورت واقعی مالیات بگیرید و به همه یارانه بدهید امام علی ع مظهر عدالت از بیت المال به همه یکسان می داد مالیات بر اساس درامد می گرفت
    • بی نام IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
      0 1
      تو را به کسب چی اخه
  • شهاب IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    37 2
    دلخوش به اين مقدار نباشين...
    • بی نام US ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
      20 5
      عالی بود! اما کیه که بفهمه؟
    • بی نام A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
      23 1
      این مبلغ رو که کسی پس انداز نمیکنه و اگه قطع بشه به بار مالی خانواده اضافه میشه
  • بی نام A1 ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    89 5
    ولي اين ديگه اسمش يارانه نيست افراد نيازمند طبق قانون بايد از طريق كميته امداد وبهزيستي حمايت شوند. دليلي نداره دولت با گران كردن حاملهاي انرژي گراني شديدي را بر افراد جامعه تحميل كنه تا باصطلاح به نيازمندان يارانه دهد. ضمناً اين نماينده هاي مجلس كه اين مصوبه را تصويب كردند مثل اينكه يادشون رفته خودشونم تا حالا يارانه مي گرفتند. ( طبق اعلام همين سايت)
  • بی نام IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    39 4
    خیلی از کسانی هم که درامد بالای خط فقر دارند به دلیل تحمل شرایط بسیار سخت کاری و دوری از خانواده و کار در محیطهای آلوده ای مانند عسلویه می باشد آیا دولت می خواهد یارانه این افراد را هم قطع کند؟
  • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    68 2
    جائی که خط فقر را بانک مرکزی 15 میلیون ریال اعلام میکند حال با چه استدلالی کسی که مستاجر است و بیشتر در آمدش صرف اجاره میشود با یک میلیون درآمد کجا در رفاه کامل میباشد ؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    29 1
    همون مرحله اول خیلی برای کشور خوب بود که حالا میخان مرحله دوم رو هم اجرا کنن؟؟تازه قیمتها و بازاردارند به آرامش میرسند که با اجرا شدن مرحله دوم دوباره همه چی بهم میریزه
  • بی نام A1 ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    27 0
    سال اینده هم میخان یارانه ها رو با سقفهای بی منطق خودشون قطع کنن هم مرحله دو رو اجرا کنند. اقلا اگه مبخان قطع کنند حداقل مرحله دوم رو شروع نکنن.
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    16 0
    متاسفم
  • بی نام EU ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    23 0
    به نظرمن بالابردن هزينه انرژي ها واجراي مرحله دوم هدفمندكردن يارانه ها مشكلات بسيارسنگيني به بيش از٨٠دصدمردم واردمي كند
  • عطا چمبریزاده A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    23 0
    من یک کارمند آموزش وپرئرش هستم که از خط فقر پایین تر هستم که با یارانه زندگی میکنم اگر نباشد نمیتوانم آب و برق وگاز را پرداخت نمایم لطفا به ما توجه کنید
  • کادمند IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    1 2
    چرا از تجربه تلخ گذشته عبرت نمی گیرند و دوباره می خواهند مرحله ی دوم را اجرا کنند بدبختی و بیچارگی مردم را نمی بینند آیا نباید یک روز خوش داشته باشیم همش نگرانی و لا غیر
  • بی نام A1 ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    2 2
    به بهانه یارانه دادن اینقدر گرانی و گرانفروشی دولتی را بر مردم رنج کشیده تحمیل نکنید مردم یارانه نمیخواهند به شرطی که دور باطل گرانی را بر مردم روا ندارید ایا 45000 تومان که الان 15000 تومان شده ارزش این همه فشار مالی ربه مردم دارد اگر نمی توانید اقتصاد را اداره کنید اقتصاد را به اهلش بسپارید نانوایی را به نانوا بسپارید نه قصاب
  • بی نام US ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    1 2
    معیار کم درامد و پر درامد و بینیازتان چیست؟ من که 750 میگیرم و کارشناس 15 سال خدمتم و نه منزل دارم و نه خودرو و نه حساب خاصی در بانک ایا مرفه و بینیازم؟ نکنه میخواهید 500تومان را بینیاز مطرح کنید.
  • بي نام A1 ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    1 2
    آقاي رئيس جمهور لطفا در برآورد درآمد مردم قدري تامل نماييد درامد مردم را با ريال ، هزينه مردم را با دلار محاسبه ننماييد داراي 3سر عائله بازنشسته دولت مستاجر با يك ميليون تومان چگونه زندگي كنم متاسفانه در دو دهه گذشته هر دولتي سركار آمده فقط به تهران و تهراني چسبيده اند خبر از شهرستانيها ندارند يا آمار درست نميدهند كه مردم عادي با چه فلاكتي فقط زنده اند . در دهك بندي بيشتر تامل نماييد شهرستانيها از اينجا رانده و از آنجا مانده اند. تهران اگرهزينه مسكن بالاست اما درآمد هم هست اگر كم و كاستي در تهران و يا احيانا در بعضي مراكز استانها پيدا بشه فورا مسئولين در عرض 24 ساعت پيگيري و رفع مشكل مي كنند اما در شهرستانها از اين خبرها نيست .
  • بی نام IR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    2 2
    فقط خدا به دادمون برسه ..... اون از عدالت در سبد کالاشون اونم خذف یارانه ها واجرای فاز دوم .........
  • بی نام A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    3 1
    لطفا مطالب را خلاصه بنویسید
  • bita A1 ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۵
    1 1
    چرا مسئولان به فکر مردم نیستن بخدا مردم زندگی همراه با بدبختی دارن میگذرونن چند برابر یرانه از مردم میگیرن حالا همینم میخوان قطع کنن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟تورو خدا مسئولین یه خورده هم شده به فکر مردم باشن مردمی که در همه لحظه ها در کنار مسئولان هستن همین راهپیمایی 22 بهمن اینارو لطفا فراموش نکنین مردم ایران خیلی مردمان نجیبی هستن حداقل کوچیکترین کارتون این باشه به فکر مردم باشید حماسه اقتصادی از طرف مسئولان کی انجام میشود؟؟؟؟؟؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین