کابوس یک انحلال!

برخی پیشنهادها، لوایح و پندارینه‌ها چنان شگفت‌انگیز، حیرت‌آور و تأسف‌بار است که آدم درمی‌ماند که چه بگوید یا بنویسد! طرح اخیر 63 نماینده محترم مجلس شورای اسلامی به نظر می‌رسد که در شمار چنین جایگاهی طبقه‌بندی می‌شود ...

    می‌گویند: فقط چند ده نماینده از بین 290 نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، خواهان انحلال سازمان حفاظت محیط زیست و تنزل سازمانی آن از سطح معاونت رییس جمهور به معاونت یک وزارتخانه شده‌اند؛ حتی می‌گویند: 15 نماینده از شمار امضاء کنندگان این طرح کاسته شده و شاید شمار بازپس‌گیرندگان امضاها در تأیید چنین طرح شگفت‌انگیزی باز هم کمتر شود. اما نگارنده بر این باور است که حتی یک نفر هم زیاد است! چه رسد به اینکه شمارشان 48 نفر یا 63 نفر ... بیشتر یا کمتر باشد. چرا؟
برایتان می‌گویم ...

نمای ساختمان سازمان حفاظت محیط زیست

    صاحب این قلم به پشتوانه‌ی حضور بیش از ربع قرن در کسوت یک پژوهشگر حوزه منابع طبیعی و محیط زیست، با جرأت ادعا می‌کند که هرگز و هرگز در طول تاریخ مکتوب و مستندات موجود علمی کشور در حوزه‌ی علوم طبیعی و جغرافیا، شرایط شکننده و آسیب‌پذیر فلات ایران تا این حد وخامت‌بار نبوده است. حتی پژوهش‌های دیرین‌شناسانه‌ای که توسط محققین سازمان زمین‌شناسی کشور به سامان رسیده، اثبات می‌کند که اغلب محیط‌های آبی ایران، هرگز در طول دست‌کم 12 هزار سال گذشته با چنین بحران و خشکسالی شدیدی که امروز نفس‌هاشان را به شماره انداخته، روبرو نبوده‌اند. بیش از دو میلیون اصله از ارزشمندترین پایه‌های بلوط ما در زاگرس در آستانه‌ی خشکی کامل قرار گرفته و چندین برابر آن با بیماری لاعلاجی روبرو شده که عملاً کاری نمی‌توان برای درمانشان در وسعت شش میلیون‌هکتاری رویشگاه‌شان انجام داد. اینک فقط این تالاب جازموریان و هامون نیست که به کویر نمک بدل شده، بلکه گاوخونی، بختگان، کافتر، مهارلو، کم جان، طشک، ارژن، پریشان، ارومیه و حتی گمیشان و آلاگل و انزلی و زریوار و یادگارلو و قوری گل هم حال و روز خوبی ندارند و شادگان؛ پهن‌پیکرترین تالاب بین‌المللی ایران هم دیگر شاد نیست، نه خودش و نه هیچیک از زیستمندان ارزشمند و یگانه‌اش که زمانی بیش از 35 درصد از کل موجودی زیگونگی (تنوع زیستی) کشور را دربرمی‌گرفتند. این در حالی است که بحران آلودگی هوا، افت کمی و کیفی منابع آب سطحی و زیرزمینی، نشست زمین، طغیان ریزگردها، شکار بی‌رویه، تلفات محیط‌بان‌ها و جنگلبان‌ها، فرسایش خاک، خودسوزی زمین، بحران زباله، افت حاصلخیزی اراضی زراعی و ... هرگز در چنین آستانه‌ی خطرناکی رخ ننموده بود؛ آنگونه که سهم سرانه‌ی آب نه فقط در استان‌های مرکزی و شرقی که در استان آذربایجان شرقی هم می‌رود که از آستانه هشدار گذر کرده و به کمتر از 400 متر مکعب در سال کاهش یابد.
     حال در چنین شرایطی که برای نخستین بار، عالی‌ترین مقام جمهور کشور - حسن روحانی - با وقوف بر ژرفای خطر بحران‌های محیط زیستی، هشدار می‌دهد که اگر امنیت محیط زیستی را نتوانیم برقرار کنیم، این امنیت ملی است که دچار چالش می‌شود و خواهان عزم و اراده‌ای ملی و حکومتی برای مقابله با پدیده‌ی پس‌رفت و ناپایداری بوم‌شناختی سرزمین می‌شود ... آری در چنین بزنگاه حساس و تاریخ‌سازی که بی‌شک مورد نقد و قضاوت نسل آینده در پیشگاه دادگاه تاریخ قرار خواهیم گرفت، خبر می‌رسد که گروهی از نمایندگان مجلس، راه حل مهار چنین بحران گرانبار و بی‌سابقه‌ای را در وجود سازمانی به نام «حفاظت محیط زیست» دانسته و خواستار انحلال آن و و تنزل جایگاه سازمانی‌اش در حد معاون وزیر ‌شده‌اند؟! چگونه چنین چیزی ممکن است؟ مگر آن نمایندگان عزیز و شریف در ایران زندگی نمی‌کنند و از نزدیک فجایع انسان‌ساز ناشی از بارگذاری اشتباه و چیدمان بی‌تناسب با توانمندی‌های بوم‌شناختی حوضه‌های آبخیز را درک نمی‌کنند و نمی‌بینند؟
     آیا سزاوارتر آن نیست تا خواهان به صدر رفتن موازین محیط زیستی در سبد اولویت‌های راهبردی کشور شوند؟ آیا شایسته‌تر نیست تا این یگانه سازمان پاسدار اصل پنجاه قانون اساسی را ارتقای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری داده و از هیبت فقیر‌ترین سازمان در حد معاون رییس‌جمهور خارج کنند؟ آیا اینگونه می‌خواهیم حیات اجتماعی روبه رشد مردم ایران را - به عنوان عصاره‌ی آموزه‌ی موجود در اصل 50 قانون اساسی - تضمین کنیم؟
   چنین است که نگارنده می‌پندارد راه درست، پیشنهاد تشکیل وزارت آب و منابع طبیعی در کنار اقتدار بیشتر و استقلال کامل سازمان حفاظت محیط زیست، به عنوان یک نهاد نظارتی قدرتمند است و بس.
   باشد که همه چیز یک کابوس باشد و هرگز در ایران، نمایندگانی را نتوان در صحن بهارستان سراغ گرفت که گرایه‌های محیط زیستی را تا این حد، پست و حقیر ارزیابی کنند.
   آمین.

کد خبر 341106

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناصر پرهیزکار IR ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    221 3
    شگفت آور و باورنکردنی است که در بین نمایندگان مردم، هستند افرادی که به جای تقویت سازمان حافظ نسل امروز و فردای کشور عزیز ایران؛ یعنی سازمان حفاظت محیط زیست، در صدد تنزل جایگاه سازمانی‌اش برآیند و آن را عملاً منحل کنند. امیدوارم این اتفاق هرگز عملی نشود و در عوض وزارتخانه ای قدرتمند به نام منابع طبیعی در کنار سازمان محیط زیست، به وجود آید.
    • بی نام A1 ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      210 2
      شگفت آور نیست چون سالهاست در این کشور حب و بغضهای سیاسی جای توجه به منافع مردم را گرفته است.
    • بی نام IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      114 3
      شگفت آور نیست چون همین افراد مسببین نابودی محیط زیست ما هستند
    • بی نام IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      97 1
      اینکه یک نفر صادقانه نگران سلامت مردم و کودکان تحت تاثیر پارازیت باشد برای شما خوشایند نیست چون شما در کل نماینده مردم نیستید.
    • شين A1 ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      54 1
      حتا يك نماينده هم زياد است وقتي يك نماينده ،‌ بايد ابلاغ‌گر پيام صدها تن از مردم بيرون صحن بهارستان باشد .
    • طولابي A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      13 0
      هدف نمايندگان فقط و فقط در راستاي مخالفت و ساز نا كوك بر عليه دولت و مردم است ، حال تحت هر عنوان و موضوع كه ميخواد باشه ، چه داخلي و چه خارجي ، خدا را شكر كه اينان با اين كارها عقل و هوش و چشم مردم را براي دور بعد انتخابات مجلس بيش از بيش روشن تر ميكنند
    • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      0 24
      رییس سازمان محیط زیست باید پاسخگوی اتفاقات تلخ زیست محیطی در این مدت باشد.
  • جهان IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    151 4
    از اين مجلس بيش از اين توقع نيست ، هردم از اين باغ بري ميرسد !
  • بی نام A1 ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    4 31
    ... خبر چاپ کن لطفا!
  • زهرا سایرن A1 ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    8 200
    خانم ابتکار کمی به بیگانگان گرایش داره و این کار مجلس برای نظارت بیشتر بر عملکرد ایشانه تا به مجلس پاسخگو باشه و به طور مثال مسئله ای مانند پارازیت که خوراک تبلیغاتی رسانه های بیگانه شده رو مطرح نکنه.وگرنه مطمئن باشید نمایندگان مردم از شما آقای درویش خیلی بیشتر دغدغه حفاظت از محیط زیست رو دارند.
    • با نام IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      89 3
      حالا مجلسیا چقد بت پول دادن که انـــقد سنگشونو به سینه میزنی؟؟؟؟؟؟ آخی بمیرم الهی برای دغدغه های مجلــــــــس!!!!!!!!!!!!!!
    • علی CA ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      89 2
      اگه همۀ مردم از پارازیت بمیرن خوبه؟ این طوری رسانه های بیگانه دیگه هیچ مخاطبی ندارند. اون وقت شما خوشحال میشی؟
    • بی نام A1 ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      75 2
      ولی به نظر می رسه نمایندگان هنوز در پی کشف اسرار فتنه هشتاد و هشتند و تنها چیزی که براشون اهمیت نداره کشوره.واقعا اونا دغدغه ی محیط زیستی دارند؟هیچ چیزی از محکوم کردن فتنه براشون مهم تر نیست.ابتکار هم می دونه پارازیت چه بدبختی هایی رو نسل اینده داره که می گه.
    • بی نام IR ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      68 3
      اگر مجلس دغدغه محیط زیست و نظارت بر مسولین رو داشت الان محیط زیست ما به این روز نمی افتاد و یک علت دیگه بدبختی ما جهل افرادی مثل شماست
    • بی نام IR ۰۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      84 3
      سرکار فقط آمریکا و اتحادیه اروپا را بیگانه می دانید.آیا چین و روسیه بیگانه نیستند؟
    • بدون نام EU ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      6 0
      اشتباهی مثبت دادم. منفی
    • اهبایی IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      10 0
      نمیتوانند مانند انسانهای متمدن مستقیمآ با خانم ابتکار سخن بگویند؟؟؟؟
    • بی نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
      14 0
      تا حالا دیدی کسی با کلنگ خونه اش رو خراب کنه ؟ فقط کسی این کار رو میکنه که خونه ای تو یک کشوری اباد داشته باشه. اینا خونه شون. بچه هاشون. املاکشون . پول هاشون اونوره.اگه تحقیق کنید میفهمید حتی اگر اینجور باشه بازم عقلانی نیست.اره در کله عقل باید.
  • بی نام IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    56 3
    از ماست که بر ماست . آنان تقصیری ندارند. انتظار بیشتری نباید داشته باشیم .در تمامی عرصه ها .کارشان این چنین است
  • مريم پوراصغر A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    44 0
    هنوزم باورم نمي شه كه چنين طرحي از سوي برخي از نمايندگان مطرح شده باشه! مگر آنها در ايران زندگي نمي كنند؟!!!
    • بی نام A1 ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۹
      7 0
      نه ایران محل کسبشان است
  • بی نام A1 ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    11 2
    لطفا اسامی این نمایندگان را در خاطر داشته باشیم تا در انتخابات بعدی اجازه ندهیم اینان دوباره به مجلس راه پیدا کنند تا از دستشان در عذاب باشیم
  • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    11 2
    نماینده!ینها کجا نماینده اند؟
  • حسین EU ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    13 2
    وقتی که نماینده یکی از شهرهای استان کهگیلویه بویراحمد انتخاب خرس رو به عنوان نماد طبیعی استان به باد انتقاد میگیره و خرس رو نماد نفهمی !!!! میدونه.شما چه انتظاری از این نمایندگان دارید؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    9 2
    اين نماينده ها بنظر من واقعا دغدغه "هفز مهيت ظيسط" را دارند، بارها هم در نطقهايشان به همين شكل اشاره كرده اند
  • مهران A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    11 2
    شرم بر من و شما به خاطر داشتن چنين نمايندگان نا لايق . خود کرده را تدبير نيست
  • احمد بیطرف IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    10 0
    من واقعا نمیدونم بعضیا دنبال چی هستن؟! در برخی کشورها وزارتخانه محیط زیست به صورت مستقل و یا مثلا وزراتخانه زمین شناسی و محیط زیست داریم که بسیار قوی عمل میکنند و جلوی ساخت جاده، شهرسازی و معدنکاری و احداث شهرکهای صنعتی رو در مناطق حفاظت شده رو میگیرین و از هیچ کس هم ابایی ندارن، مردم هم پشتشون هستن چون اهمیت محیط زیست رو با گوشت و پوست و استخونشون لمس کردن. ولی اینجا برخی تاب و یارای همین سازمان حفاظت محیط زیست که هیچکاری نمیتونه بکنه ندارن! موندم واقعا ...!
  • بی نام A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    8 2
    جهان سوم!!
  • بی نام A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    12 3
    وقتی قانون ازدواج با فرزند خوانده تایید شد باید انتظار طرح های بعدی ام داشت,متاسفم ...
  • محمد احمدی A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    11 2
    از ماست که بر ماست، اینها نمایندگانی هستند که خود ما در عین بلاهت به مجلس فرستادیم، گناه خودمون رو کوچک نشمریم....
  • رکسانا IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۸
    13 2
    تقصیری ندارند. نمی فهمند. باور کنید نمی فهمند. وقتی نمی فهمند چه انتظاری میشه ازیشون داشت؟!!! و بعدش هم تقصیر خودِ ما مردم هم هست.